GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Direct antwoord
op je vragen?
Aarzel niet om dan even contact op te nemen met onze klantenservice Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00
Toon alle onderwerpen
Inhoudsopgave
1. Trainingstechnieken 2. Low Stress Training LST3. High Stress Training (HST)4. Toppen5. Fimmen6. Supercropping7. Scrog8. Stress voor de oogst 9. Splitsen, Klieven10. Ijswater11. Uitdroging

Trainingstechnieken

Een plant groeit altijd naar het licht toe. Zo ook een wietplant. Licht zorgt ervoor dat de plant voedingsstoffen kan omzetten in energie. Dit noemt men fotosynthese.

Hoe je een cannabisplant kan trainen

De plant zal zijn uiterste best gaan doen om zo hoog mogelijk te groeien om zo het meeste licht op te vangen. Maar ook voor de voortplanting is het belangrijk voor de plant om zoveel mogelijk de hoogte in te groeien. Hoe hoger de plant, hoe hoger de kans om stuifmeel op te vangen. De hoge plant heeft één hoofdtop die het meeste licht krijgt en aan de onderzijde worden de topjes minder dik vanwege de schaduw van de boven hangende bladeren. Als je buiten cannabis kweekt, heb je liever niet dat jouw plant de hoogte van de schutting gaat overschrijden zodat van ver te zien is wat er in jouw tuin staat. In een kweektentje binnen is het ook niet wenselijk dat er één top de hoogte ingaat en in zijn eentje profeteert van de ideale lichtsterkte van de lamp. Door de afmeting van de kweektent ben je sowieso beperkt in de hoogte. Door de plant te trainen, kan je de hoogte en de vorm van de plant als het ware aanpassen aan zijn kweekomgeving. Door de verschillende technieken toe te passen, creëer je voor het grootste gedeelte van de plant de meest ideale omstandigheden met een hogere opbrengst tot gevolg. Hoe het werkt en welke trainingstechnieken die je kunt toepassen, lees je in dit blog.

Low Stress Training LST

Low Stress Training is kortweg het buigen van de stam en/of de takken van de plant en ze dan vastzetten in deze positie. Door deze kweektechniek toe te passen, kun je de groei van de plant manipuleren. Hiermee voorkom je dat de hoofdbud de hoogte in groeit. Tegelijkertijd krijgen de onderste takken meer licht en zullen zich sterker gaan ontwikkelen. Het kleine, nog jonge plantje is nog vrij flexibel. Buig de stam zover mogelijk verticaal en zet hem vast met geplastificeerd ijzerdraad of bind hem vast met een touwtje aan de rand van de pot. Gebruik bij voorkeur binddraad of bindtouw, dit is hiervoor geschikt. Het touwtje kan je vastmaken met een stukje tape, maar een klein gaatje boren in de pot om het vast te knopen, is beter. Laat de plant een dagje rusten en buig de stam weer ietsjes verder. Op deze manier gaat de stam verticaal groeien. Zo is het mogelijk om de toppen op een evenredige hoogte te laten bloeien. De onderste scheuten zullen door het bladerdek minder licht krijgen. De topjes hier zullen minder dik en compact worden. Snoei daarom de onderste scheuten weg, dit wordt dieven of lollipoppen genoemd. Nu kan de plant zich focussen op de bovenste toppen die het meeste licht krijgen. Low Stress Training, de naam zegt het al, is niet een echte belasting voor de plant. Als je een beetje voorzichtig bent, kun je hiermee prima resultaten halen. 

Voordelen LST

 • De techniek is eenvoudig en makkelijk toe te passen op de buiten- en binnenkweek.
 • Zoals de naam al zegt, levert dit weinig tot geen stress op voor de plant. De plant kan hier goed tegen en zal geen stagnatie van groei ondervinden.
 • Met meerdere hoofdtoppen per plant op gelijke hoogte maak je efficiënt gebruik van de lichtbron. Dit zal resulteren in een hogere opbrengst per plant.
 • De techniek is toepasbaar op zowel fotogevoelige planten als autoflowers.

Nadelen LST

 • Door deze techniek toe te passen, zal de plant langer in de groeifase (vegetatieve fase) moeten blijven. De kweekronde zal iets langer duren, maar een hogere opbrengst kan dit weer goed maken.
 • Bij een buitenkweek kan de plant enorm de breedte in groeien. En voordeel is wel, dat ze niet boven de schutting uitgroeien. De zijtakken kunnen groot en zwaar worden met de kans dat ze met een flinke wind afbreken. Dit kan je voorkomen door de takken te stutten met tuingaas of bamboestokken. 

High Stress Training (HST)

Door high stress training toe te passen verleng je de groeifase. Dit doe je door scheuten weg te snoeien. Men richt zich dan op de overgebleven scheuten, om deze zo te leiden voor de meest efficiënte kweek. Het is in het begin wel even schrikken. Met zorg heb je het zaadje laten ontkiemen en laten opgroeien tot een mooi jong plantje. En dan ga je er de schaar in zetten. Maar schrik niet, komt goed! High stress training kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. De bekendste en meest toegepaste manieren zijn: toppen, fimmen en croppen.

Toppen

Toppen, of topping, betekent simpelweg het weghalen van de hoofdscheut van een jong plantje. Door de scheut af te knippen net boven de eerste vertakking, zullen de twee scheuten in deze vertakking (en de takken daaronder) nu de groeihormonen opnemen. De twee kleine scheuten zullen uitgroeien en de plant krijgt nu twee hoofdtoppen. Toppen is een ideale manier om een kweektent goed te vullen en zoveel mogelijk van het licht gebruik te maken. Laat een plantje groeien totdat ze drie nodes heeft. Dit betekent een stammetje met bovenin de hoofdscheut en drie vertakkingen. Knip de bovenste scheut én de onderste twee scheuten van de plant. Nu heb je alleen een stengel met op twee plekken zijtakjes. Nu zullen de bovenste én de onderste twee scheuten uitgroeien tot vier hoofdtoppen. Low stress training in combinatie met high stress training wordt Mainlining genoemd. Hiermee kan je lage compacte planten kweken met meerdere hoofdbuds op een gelijkere hoogte. Iets wat in een kweektent heel voordelig kan zijn.

Voordelen van toppen

 • De techniek is meerdere malen op één plant toe te passen. Hierdoor kweek je meer hoofdtoppen.
 • Met deze techniek kun je de opbrengst van een plant aanzienlijk vergroten. Als je een beetje risico durft te nemen, zal het je goed belonen.
 • Op deze manier is het gemakkelijk om een plant aan te passen aan zijn omgeving.

Nadelen van toppen

 • Het is geen techniek voor een beginnende kweker. Als je eenmaal doorhebt hoe de plant groeit en welk level van stress de plant aankan, kun je hiermee pas je voordeel doen.
 • Als de stress te hoog wordt voor de plant gaat de groei stagneren. Of erger nog, de plant wordt ziek. Daardoor zal de oogst tegenvallen.
 • Niet alle cannabissoorten zijn hiervoor geschikt. Dus let even op of dit vermeld staat in de beschrijving bij de aankoop van je zaden.

Fimmen

Fimmen of fimming is net even anders als toppen. In plaats van de hele scheut weg te knippen, knip je hierbij alleen het bovenste stukje uit het topje weg. De hoofdtop gaat zich dan in drieën vertakken om zo drie hoofdtoppen in één plant te krijgen. Een andere manier van fimmen is om aan het begin van de bloeiperiode, ongeveer de tweede week van de bloei als de topvorming begint, de top te fimmen. Door in deze fase de stress toe te passen, geeft het de plant de stimulans om bredere dikkere toppen te maken.

Voordelen fimmen

 • Net als bij het toppen creëer je een plant waarbij de vorm minder lijkt op de traditionele (kerstboom)vorm. Met daardoor een gelijkere verdeling van licht op de toppen.
 • Hogere opbrengst door efficiënte vorm.

Nadelen fimmen

 • Omdat het bij fimmen aankomt op timing kan deze methode een tijdrovende zaak worden. Je zult elke dag moeten kijken wanneer het moment geschikt is om de schaar er in te zetten.
 • Fimmen is precisiewerk. De kunst is om recht en in het midden het bovenste deel van het topje weg te knippen. De term fimmen komt dan ook van: Fuck, i missed.

Supercropping

Cannabis is een enorm sterke plant. Als er een tak scheurt en niet helemaal afgebroken is én je er snel bij bent, kan je de twee delen samenbinden en de plant zal gewoon weer verder groeien en bloeien. Croppen, cropping of supercropping in het moedwillig breken en knakken van de stam of de takken. Dit doe je natuurlijk heel voorzichtig. Door het bovenste gedeelte van de stam tussen duim en wijsvinger vast te pakken en voorzichtig te knijpen en te masseren. Beweeg de steel voorzichtig heen en weer. Langzaam voel je dat je de steel helemaal kunt ombuigen. Denk hierbij aan de magische lepelbuiger. De zijtakken op het gedeelte wat nu horizontaal is, zullen nu naar het licht draaien. Op de plek waar de plant gebogen is, vormt zich een verdikking. Dit kan geen kwaad.

Voordelen supercropping

 • Een buitenplant in bloei die nog in hoogte toeneemt, kan op deze manier minder hoog worden. Zo groeien ze niet boven de schutting uit.
 • Ditzelfde geldt voor een binnenkweek om te voorkomen dat de toppen te dicht bij de lamp komen.

Nadelen supercropping

 • Bij het ombuigen kunnen stukjes van de steel openbarsten, hierin kunnen zich ontstekingen vormen. De plant kan dan uiteindelijk ziek worden. Met een goed geventileerde kweekruimte komt dit bijna nooit voor.
 • Omdat cannabis een sterke plant is, heeft ze de neiging om weer naar haar oorspronkelijke stand terug te buigen. Je zult een paar keer moeten bijbuigen of je moet de tak vastzetten met bindtouw.

Sog

Sog is de afkorting van Sea Of Green. In de illegale cannabiskweek wordt er met veel planten gekweekt om zoveel mogelijk geld te genereren. 25 Planten op één vierkante meter is geen uitzondering. Door de zeer geringe groeiperiode kweekt men op deze manier 25 hoofdtoppen. Door één plant te mainlinen, deze plant top je dan meerdere malen, én je past Lst toe met een langere groeifase, kweek je 4, 8, 16 tot wel 32 toppen aan één plant. Bij een goede mainline kweek je op één hoogte een bladerdek met toppen. Een zee van groen. Als je deze techniek eenmaal beheerst, zijn er geen nadelen, alleen maar voordelen.

Scrog

Scrog staat voor Screen Of Green en hier komen veel stresstrainingen bij kijken. De planten worden in een jong stadium getopt zodat ze bossiger en breder gaan uitgroeien. Vervolgens wordt er een stuk gaas, een net of een rooster boven de plant gespannen. De nog groeiende takken worden door het net, rooster of het gaas horizontaal geleid. De scheuten van de takken zullen door de gaten rechtop groeien. Elke scheut zal zich tot een smakelijke top vormen. Door dieven of lollipopping haal je de onderste takjes weg. Deze krijgen weinig licht en nemen alleen maar onnodig energie van de plant op.  De scrog is de veredelde vorm van een Sog. Met de screen creëer je een zeer evenredig en efficiënt kweekoppervlak. De zijkanten van een screen worden vaker nog naar boven gebogen zodat het hele screen de optimale belichting krijgt. De zogenaamde bright-spot. In een kweektent kan je met deze techniek veel voordeel halen. Ook is het zeer geschikt voor een autoflower. Een autoflower gaat bloeien als deze volwassen is. Dus kan je deze afbloeien met 18 uur licht en 6 uur donker. Hiermee kan je met één plant een enorme oogst genereren.

Stress voor de oogst 

Door een plant te stressen, train je hem als het ware door zichzelf te laten herstellen van een beschadiging. Net als een sporter zijn spieren traint. Door plotselinge verandering van omgeving of het wegnemen van één of meerderen elementen, breng je stress toe aan de plant. De volgende technieken worden door kwekers toegepast vlak voor de oogst.

Splitsen, Klieven

Deze techniek wordt merendeels in de buitenkweek toegepast. De onderzijde van de stam wordt dan gespleten en er wordt een stuk hout in geschoven, zodat de stam niet dicht groeit. Het idee hierachter is dat het de sapstroom van de plant verstoort. Door deze stress kan de plant als reactie extra cannabinoïden gaan produceren. 

Ijswater

Sommige kwekers geven vanaf de tweede week voor de oogst alleen nog maar ijswater. Door de plotselinge kou krijgt de plant een extra stimulans om hars te produceren. De plant is niet bestoven, dus doet alles om te kunnen voortplanten. In dit geval extra hars, dus potentere planten. Bij sommige soorten kleuren de toppen mooi paars door deze stress.

Uitdroging

Tenslotte de gemakkelijkste stressmethode. Laat de plant uitdrogen. Door de laatste week vóór de oogst geen water meer te geven, maak je het de plant zwaar. Haar bladeren gaan hangen en de plant snakt naar vocht. Ook op deze manier treedt het overlevingsmechanisme van de cannabisplant in werking, met als gevolg dat de plant meer hars produceert en daardoor een hogere hoeveelheid aan cannabinoïden zal bevatten.

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Worlds best assorted online smartshop Uitstekend
4.9
Op basis van 5.063 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Onze fysieke Sirius Smart Shops zijn ook OPEN

in Roermond NL Hamstraat 15 
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A 
en Venlo NL Kleine Beekstraat 5

Hoe wil je de bestelling ontvangen? Maak hieronder je keuze
Kies eerst hoe je de bestelling wil ontvangen
Kies eerst een land van ontvangst
Selecteer je land:
Waarom vragen we dit?

Het is helaas niet mogelijk om ons gehele assortiment naar alle landen te sturen. Het is soms wel mogelijk om producten in verschillende pakketten te versturen.

Kies eerst een winkel
Kies een winkel:
Doorgaan
Deze keuze kan altijd nog aangepast worden in de winkelwagen.
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.