GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Direct antwoord
op je vragen?
Aarzel niet om dan even contact op te nemen met onze klantenservice Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00
Toon alle onderwerpen
Inhoudsopgave
1. Damiana 2. Botanische benaming3. Kenmerken van Damiana4. Seksueel stimulerend middel5. Behandelen van angsten6. Homeopathie en fytotherapie7. Passiebloem8. Muira Puama en Catuaba9. Geschiedenis van Damiana10. Inhoudsstoffen11. Gebruik van Damiana

Damiana

Damiana is een geliefde plant onder de mensheid en wordt gebruikt voor haar lustopwekkende en kalmerende eigenschappen. Ze wordt gekenmerkt als afrodisiac en graag als thee of tinctuur gedronken, verwerkt tot alcoholische drank of gerookt. De aromatische bladeren zitten vol etherische oliën die een aangename geur verspreiden. Volgens oude gebruiken was Damiana een geliefd middel om de zenuwen te sterken en werd gedronken tijdens lange tochten, waarbij de mentale zin gesterkt moest worden. Je zou het kunnen vergelijken met de manier waarop men in het westen tegenwoordig koffie drinkt.

Botanische benaming

Turnera diffusa

Andere benamingen

Holly-rose, sage rose, safranmalven (Duits), oreganillo (Spaans). De Nederlandse benaming Damiana is afkomstig van de heilige patron Damianus die verantwoordelijk was voor de apothekers en als martelaar stierf. 

Kenmerken van Damiana

Damiana groeit oorspronkelijk in subtropische gebieden waaronder delen van Texas, Midden Amerika, Mexico, delen van Zuid-Amerika en de Caribbean. 

Ze groeit als houtachtig plantje dat wel wat weg heeft van munt en produceert kleine, gele bloemetjes. Zoals eerder vermeld verspreid ze een aangename geur die wel aan vijgen of kamille doet denken. In het begin tot het einde van de zomer bloeit ze en krijgt vervolgens vruchtjes die qua smaak aan vijgen doen denken. De botanische benaming Turnera is afkomstig van de Engelse botanicus Dr. W. Turner, die een van de eerste Engelse boeken schreef omtrent kruiden en gestorven in 1568. 

Seksueel stimulerend middel

De grootste bekendheid kent Damiana als seksueel stimulerend medicijn. Inheemse volkeren gebruikten Damiana in de vorm van een tonic, dat zou helpen de geslachtsorganen te versterken en de beleving van seks te intensiveren. Ondertussen heeft de wetenschap hier onderzoeken naar gedaan en blijken de effecten van Damiana als afrodisiacum onderbouwd te kunnen worden. In deze dierproeven werd duidelijk dat een extract van Damiana een gunstige werking had op de seksbeleving van deze dieren en de mate waarin ze seks hadden. Mannetjes ratten met seksuele stoornissen toonden ook een verbetering aan.

Behandelen van angsten

Damiana kent al eeuwenlang de reputatie een positieve werking te hebben op de stemming. Zeker mensen met een angststoornis kunnen baat hebben bij het gebruik van Damiana. Ondertussen heeft de wetenschap in dit onderzoek gekeken naar de werking van één van de inhoudsstoffen van Damiana, namelijk apigenine. Deze stof bleek in lagere doseringen een kalmerende werking te hebben en stress tegen te gaan. In hogere doseringen trad er een meer sedatieve werking op. (Dit onderzoek is in het Engels. Gebruik een vertaalmachine om de Nederlandstalige versie te lezen).

Homeopathie en fytotherapie

Binnen de kruidengeneeskunde wordt Damiana graag voorgeschreven als medicijn om onder andere de gemoedstoestand te helpen verbeteren. Dit dikwijls in combinatie met andere kruiden. Het is mogelijk Damiana zelf te combineren met andere kruiden om de medicinale en synergetische werking te versterken. Damiana is goed te combineren met volgende kruiden.

Passiebloem

De passiebloem (Passiflora incarnata) is een bloem met versterkende eigenschappen. Als milde MAO-remmer versterkt ze de werking van bepaalde andere planten en werkzame bestanddelen. Zo wordt passiebloem bijvoorbeeld gecombineerd met de alkaloïden van bepaalde psychoactieve planten of funghi, zoals psilocybine, om op die manier de mate van de trip te intensiveren. Een waarschuwing is hier op zijn plaats: passiebloem (en elke andere MAO-remmer) versterkt eveneens de werking van bepaalde medicijnen. Combineer nooit met antidepressiva of andere medicatie. Overleg eerst met een arts wanneer je medicijnen gebruikt. 

Passiebloem op zichzelf heeft een rustgevende werking en kent al eeuwenlang de reputatie een gunstig middel te zijn om angststoornissen en depressiviteit te behandelen. In combinatie met Damiana kan deze werking op de gemoestoestand versterkt worden.

Muira Puama en Catuaba

Natuurlijk wordt Damiana graag gecombineerd met andere lustopwekkende planten om de seksuele opwinding nog meer te verhogen. Voorbeelden van lustopwekkers zijn Muira Puama en Catuaba, twee afrodisiaca afkomstig van het Amazonewoud. Als een seksuele tonic kan van deze planten een extra sensuele twist gegeven worden aan seks. Producten zoals Liefdesbonbons maken het je gemakkelijk: verschillende lustopwekkende kruiden, waaronder Damiana, als extract in een lekker chocolaatje. 

Geschiedenis van Damiana

Inheemse volkeren gebruikten Damiana al eeuwenlang. Toen de Spaanse veroveraars deze gebieden binnen drongen kwamen zij voor het eerst in contact met deze plant en haar geprezen medicinale werking. Damiana kende toen al voornamelijk de reputatie een seksueel opwindend middel te zijn dat bovendien gezond is voor de geslachtsorganen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Ook wordt Damiana al eeuwenlang door vrouwen gebruikt om een pijnlijke menstruatie cyclus te verzachten.

Damiana werd tevens gezien als antidepressief middel dat met haar kalmerende eigenschappen de gemoedstoestand hielp verbeteren en ingezet kon worden bij mensen die kampten met bepaalde angsten. 

Oorspronkelijk kent Damiana ook de reputatie als medicijn voor de blaas. Zo zou Damiana een positieve werking hebben op kwalen zoals een blaasontsteking en problemen met plassen. 

Hoewel er niet voldoende wetenschappelijk bewijs voor is om deze claims te staven, zijn er heel veel ervaringsverhalen te vinden die deze werking onderbouwen. 

Inhoudsstoffen

Damiana bevat verschillend plant stoffen waaronder damianin, apigenine, tetraphillyn B, arbutin, terpenen, oftewel aromatische plant stoffen waaronder pineen, sesquiterpenen en triterpenen en vetzuren. 

Gebruik van Damiana

Damiana kent een lange geschiedenis aan gebruik als lustopwekker. Als afrodisiac wordt ze al eeuwenlang geconsumeerd voordat men het bed met elkaar deelt. Tegenwoordig is Damiana eveneens een geliefd kruid dat in Smartshops verkocht wordt als populair middel. Er zijn verschillende manieren waarop Damiana gebruikt kan worden. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

Vaporizer

Met behulp van een vaporizer is het mogelijk de werkzame stoffen uit heilzame kruiden te verdampen, waarna ze ingeademd kunnen worden. Deze therapeutische manier van inname zorgt ervoor dat de medicinale werking tot maximaal potentieel benut kan worden. In tegenstelling tot het roken van kruiden, waarbij een groot deel van de werkzame bestanddelen letterlijk in rook opgaat…

Damiana bevat zoals eerder vermeld aromatische essentiële oliën en andere plant stoffen. Het is volgens vele gebruikerservaringen een genot om Damiana met een vaporizer te gebruiken, zowel qua smaakervaring als qua effect. Kijk in het Vaporizer assortiment van Sirius voor verschillende modellen. Voor een subtiele, zachte rookervaring is de Pax 2 zeer geschikt. Voor een stevige damp ervaring is de Mighty of Crafty een aanrader. Modellen die gemakkelijk in de hand liggen en zonder probleem discreet overal mee naartoe genomen kunnen worden.

Joint of pijpje

Zoals hierboven vermeld is het gebruik van een vaporizer te verkiezen boven de handeling van het roken. Zeker als je geïnteresseerd bent in de medicinale eigenschappen van planten. De kalmerende en afrodiserende werking van Damiana is echter ook voelbaar wanneer ze gerookt wordt. Volgens veel gebruikerservaringen gaat ze zeer goed samen met de werking van cannabis. 

Probeer eens een joint te rollen met Damiana als vervanger voor tabak. Niet alleen zul je een andere smaakervaring hebben die frisser en kruidiger is, ook de werking is geheel anders. Het uitblijven van nicotine zorgt voor een meer rustgevende werking waarbij de verwarmende, aangename werking van Damiana een positieve invloed heeft op de gemoedstoestand.

Thee

Een eenvoudige en smaakvolle manier om Damiana te gebruiken is in de vorm van een thee. Gebruik ongeveer een eetlepel per kop en laat 3 tot 10 minuten trekken, afhankelijk van jouw eigen smaak. Het drinken van thee is an sich al een rustgevende bezigheid en ideaal als ritueel in de avond, wanneer je je klaarmaakt voor het slapengaan. Niet alleen kent Damiana de reputatie een lustopwekkend, verwarmend kruid te zijn, het wordt ook ingezet als manier om slaapproblemen te behandelen. 

Likeur 

Een traditionele Mexicaanse manier van consumptie is het verwerken van Damiana tot een likeur. In Mexico wordt Damiana vaak als ingrediënt terug gevonden in cocktails en volgens bepaalde vertellingen wordt ze ook aangetroffen in de originele margarita’s. 

Cocaïne en alcohol

In de 19de eeuw werd Damiana vaak toegevoegd aan bepaalde medicijnen. Zo had je Pemberton’s French Wine Coca. Dit Franse drankje was uitgevonden als medicijn en bestond uit de combinatie van cocaïne en alcohol. In die tijd werd de zogenaamde ‘Vin Marianni’ geprezen en was geliefd onder schrijvers, kunstenaars en intellectuelen. Pemberton’s French Wine Coca werd gezien als een soort wondermiddel dat voor alles goed was, maar voornamelijk de reputatie kende als seksueel middel dat wonderen deed voor de geslachtsorganen. Uit dit alcoholische drankje werd de immens populaire frisdrank Coca Cola geboren, dit tegenwoordig uiteraard geen cocaïne meer bevat.

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.232 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.