GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Direct antwoord
op je vragen?
Aarzel niet om dan even contact op te nemen met onze klantenservice Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00
Toon alle onderwerpen
Inhoudsopgave
1. Speed 2. Geschiedenis3. Speed als medicijn4. Gebruik5. Verschil amfetamine en methamfetamine6. Werking 7. Effecten van speed8. Verslaving9. Afkickverschijnselen10. Sirius smartdrugs voor natuurlijke energie11. Herstellen van amfetamine

Speed

Amfetamine, of speed, is een illegale harddrug populair in het uitgaansleven. De drug heeft een sterk stimulerende werking en geeft veel energie. Hierdoor kan een gebruiker moeilijk stil zitten en heeft naderhand een serieus energietekort. Speed heeft een sterk verslavend karakter en het kan moeilijk zijn te stoppen. Dit mede vanwege de afkickverschijnselen, waaronder paranoia, depressie en slaapproblemen. 

Geschiedenis

Amfetamine werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1887 aan de universiteit van Berlijn. Dit werd gedaan door de Roemeense wetenschapper Lazar Edeleanu. Het middel werd als medicijn op de markt gebracht om mensen met problemen aan de luchtwegen zoals astma en bronchitis te behandelen. De drug kwam voor het eerst op de markt onder de naam ‘benzedrine’. Het middel werd voorgeschreven in de vorm van inhalators. Verder werd het vanwege de opwekkende effecten ook ingezet door dokters om patiënten te behandelen die lijden aan narcolepsie. Pas later werd duidelijk dat de patiënten ook serieuze bijwerkingen kregen zoals verslaving en  hartproblemen. 

Speed als medicijn

In de jaren ‘30 werd amfetamine steeds populairder. De American Medical Association keurde in deze tijd amfetamine in pilvorm goed. Dit kon als medicijn voorgeschreven worden voor de behandeling van concentratiestoornissen (later werd dit ADHD genoemd). Tegenwoordig wordt het nog steeds hiervoor gebruikt. Het bekende medicijn Adderall bestaat uit een mix van verschillende amfetamine zouten. 

Er waren tal van andere kwalen en aandoeningen waar amfetamine voor gebruikt werd. Zo werd het gebruikt als middel tegen depressies, om af te slanken en als hulpmiddel bij een kater door alcohol. 

In de Tweede Wereldoorlog werd het middel veel gebruikt als pepmiddel onder soldaten. Voornamelijk Amerikaanse en Engelse soldaten gebruikten amfetamine. Japanners en Duitsers gebruikten voornamelijk methamfetamine, een sterkere vorm van speed. 

In deze periode werd ook de schadelijke kant van het middel steeds duidelijker. De drug werd op grote schaal officieel als medicijn gegeven aan onder andere militaire dienstverleners. In de jaren ‘40 kregen bijvoorbeeld piloten speed en aanverwante stoffen voorgeschreven om op die manier langer alert te kunnen zijn. Verschillende gebruikers ontwikkelden ernstige hartklachten die vaker tot vroegtijdig sterven leidden. Toen dit uit de hand begon te lopen, werd het middel enkel nog op recept te verkrijgen. 

Tijdens de Vietnamoorlog gebruikten militairen grote hoeveelheden drugs, waarvan een significant deel amfetaminen. Ongeveer 60% van de soldaten gebruikte drugs. 

Gebruik

Amfetamine is in verschillende vormen verkrijgbaar. Meestal wordt het middel vervaardigt tot een wit poeder of in de vorm van een pil. 

 • Pil: Als het wordt geslikt, begint het na ongeveer 20 minuten te werken. De drug wordt ook vaak genomen in de vorm van een ‘bommetje’: hierbij wordt speed in poedervorm in een vloeitje gedaan en hier een balletje van gerold. Door het vloei duurt het wat langer voor de drug opgenomen kan worden en kan de werking pas na 30 minuten tot een uur gevoeld worden. 
 • Roken: In het buitenland, voornamelijk de Verenigde Staten, wordt amfetamine ook wel gerookt. Dit wordt crystal meth genoemd en wordt gedaan met methamfetamine, een vorm van speed die nog veel krachtiger is. In Europa is voornamelijk speed in omloop en dit kan niet worden gerookt. Speed is te krijgen in poedervorm, terwijl crystal meth bestaat uit kristallen. Methamfetamine wordt via een glazen pijpje geïnhaleerd nadat het is verwarmt met behulp van een aansteker. 
 • Snuiven: Speed wordt echter meestal gesnoven, dan zijn de effecten al na een paar minuten voelbaar omdat het direct via het neusslijmvlies wordt opgenomen. Speed kan in poedervorm wat vochtig zijn en is dan onmogelijk te snuiven. Het wordt dan eerst gedroogd alvorens gebruik. 

Verschil amfetamine en methamfetamine

Methamfetamine is een krachtigere vorm van amfetamine. De drug werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1919 door de Japanse wetenschapper A. Ogata. 

Werking 

Amfetamine werkt stimulerend. Gebruikers hebben veel energie, zweten en maken vaak veel bewegingen. De drug activeert delen in de hersenen die normaal gesproken ‘aan’ gaan bij gevaar of spanning. De neurotransmitter noradrenaline en adrenaline worden door het lichaam aangemaakt, waardoor een gebruiker een flinke boost krijgt en zich tijdelijk zeer actief en alert voelt. 

Gebruikers voelen zich de dag erna over het algemeen zeer lusteloos, zonder energie en depressief. Gebruikers die langer speed gebruiken, hebben hier in meerdere mate last van. Stoppen kan leiden tot depressieve klachten. 

Effecten van speed

Speed geeft een waaier aan stimulerende effecten, die uiteraard afhankelijk zijn van de dosering en gevoeligheid van de gebruiker. Hoe hoger de dosis, en/of hoe gevoeliger de gebruiker, hoe groter de kans op bijwerkingen zoals psychose, manie, hartproblemen en de dood. Ook de combinatie met andere middelen kan voor (levensgevaarlijke reacties zorgen. 

Lichamelijke effecten

 • Stimulerend: speed geeft een lichamelijke en geestelijke energieboost. Het zet aan tot veel bewegen, dansen, rennen en schoonmaken. Bij hoge doseringen kan het onmogelijk worden om stil te blijven zitten en heeft de gebruiker constant de neiging zijn kaken te bewegen, te rillen en verminderde precieze motoriek. 
  Nadat deze stimulerende werking vermindert, wordt ze vervangen door algemene vermoeidheid en uitputting. 
 • Abnormaal hartritme: er treden veranderingen op in het hartritme. Een gebruiker kan last krijgen van hartkloppingen. Ook de bloeddruk kan flink omhoog gaan. 
 • Misselijkheid: een gebruiker kan zich misselijk voelen. Dit kan enigszins vermeden worden wanneer er op voorhand wat gegeten wordt. 
 • Manie: mensen die hier aanleg voor hebben zijn door gebruik van amfetamine sneller vatbaar voor manie. Dit is voornamelijk een risico voor gebruikers die een bipolaire stoornis of schizofrenie hebben of hier aanleg voor hebben. Het risico verhoogt wanneer een gebruiker hoge doseringen neemt en weinig slaapt. 
 • Tandenknarsen: zoals eerder vermeld heeft een gebruiker op de speed moeite met stil blijven. Het lichaam maakt ongecontroleerde bewegingen. Tandenknarsen wordt veel gedaan, zeker bij hoge doseringen. Dit beschadigt de tanden. Het is echter minder intens dan bij MDMA. 
 • Verhoogde temperatuur: amfetamine zorgt ervoor dat een gebruiker het warmer krijgt en flink kan gaan zweten. Hierdoor is uitdroging vaak het gevolg. 

Geestelijke effecten

 • Motivatie: gebruikers melden vaak een verhoging in motivatie en zin om plannen te maken. Het risico ligt erin dat iemand manisch wordt. 
 • Opgeblazen ego: speedgebruikers kunnen zichzelf superieur voelen en veel zelfvertrouwen hebben. 

Verslaving

Speed heeft een sterk verslavend karakter. Veel gebruikers vinden het moeilijk te stoppen met gebruiken. De energieboost, motivatie en het algemene effect op de geest worden steeds moeilijker te weerstaan. Recreationele gebruikers die regelmatig speed gebruiken ontwikkelen al snel afhankelijkheid, waarbij het vanwege de afkickverschijnselen moeilijk kan zijn om te stoppen. 

Afkickverschijnselen

Regelmatig speed gebruiken zorgt ervoor dat stoppen des te moeilijker wordt, vanwege de negatieve bijwerkingen. Lichamelijk en geestelijk wordt het lichaam uitgeput, waardoor verschillende reserves uit balans raken. Hierdoor moet een gebruiker flink herstellen. Enkele verschijnselen:

 • Vermoeidheid
 • Depressie
 • Angsten
 • Paranoia
 • Concentratieproblemen
 • Stemmingsschommelingen
 • Verminderde motivatie
 • Insomnia
 • Sterk verlangen naar speed
 • Verminderde eetlust
 • Verhoging in hartslag

Tolerantie

Een gebruiker die regelmatig amfetamine gebruikt moet al snel de dosering verhogen om hetzelfde effect te krijgen. 

Sirius smartdrugs voor natuurlijke energie

Als smartshop heeft Sirius mede als doel mensen te laten genieten van legale smartdrugs. Harddruggebruikers bevinden zich op gevaarlijk terrein, waarbij de kans op verslaving er groot kan zijn. Ook speed is hierin een gevaarlijk middel dat veel vraagt van je lichaam en geest.

Bij Sirius kun je terecht voor stimulerende capsules die bestaan uit een slimme mix van verschillende krachtige plantenextracten en cafeïne. Uiteraard zijn deze stimulerende legale middelen plantaardig en staan dicht bij hun natuurlijke bron. Ze zullen niet het extreem stimulerende effect geven dat je bij amfetamine verwacht. Dat is maar goed ook, want je hebt in feite maar weinig nodig om je energiek en gemotiveerd te voelen om te dansen en te bewegen. 

Bionix Brazilian Power

Capsules voor langdurige energie dankzij guarana. Deze plant komt oorspronkelijk uit het Amazonewoud en de zaden bevatten hoge concentraties cafeïne, zelfs meer dan koffie. Qua effect geeft guarana een langduriger en duurzamer effect, met zowel mentaal als fysieke enerigie. Deze energy capsules bevatten bovendien verschillende B-vitamines, zodat je je de volgende dag nog beter voelt. 

NXT Phase Yellow

Deze lijn van energiegevende voedingssupplementen zijn speciaal door Sirius ontwikkelt om verschillende effecten teweeg te brengen die allemaal stimulerend werken. Elke kleur heeft een unieke werking dankzij een gekozen plantenextract. Bij NXT Phase Yellow is gekozen voor ginseng. Deze Aziatische wortel wordt binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde al duizenden jaren gebruikt als algemeen tonic en verlengen van de levensduur. Uit onderzoek blijken personen die regelmatig ginseng nemen een verlaagde kans hebben op het krijgen van kanker. 

Ginseng staat verder bekend om verfrissende en stimulerende eigenschappen, waardoor een gebruiker meer mentale focus en fysieke energie heeft. Ook wordt ginseng gebruikt als verwarmer van het lichaam en kan het seksueel stimulerend werken. 

Herstellen van amfetamine

Uiteraard raadt Sirius het gebruik van amfetamine af. Mensen die toch gebruiken wordt aanbevolen te herstellen door voldoende te rusten, gezond te eten en een supplement te nemen zoals L Tyrosine-B6, dat de heropname van dopamine in de hersenen bevordert. Dit is in het herstel van speed belangrijk omdat de drug de voorraad van deze neurotransmitter verstoord. 

L Tyrosine-B6 supplement: Tyrosine is de voorloper van dopamine. Dopamine speelt onder andere een rol in het lichaam voor het hebben van energie, het krijgen van motivatie en alertheid. In een gespannen toestand kan dopamine helpen te kalmeren. Neem dagelijks 1 capsules, ten minste een half uur voor het ontbijt. 

Mood Doctor: Dit natuurlijk antidepressivum is een groot hulpmiddel bij druggebruikers die last hebben van afkickverschijnselen. Eén van de veelvoorkomende bijwerkingen van stoppen met een verslaving is last krijgen van depressieve klachten.

CBD: Het stofje uit de cannabisplant is breed inzetbaar en kan verschillende klachten verlichten waaronder slaapproblemen, depressieve klachten, angsten. Ook kan het lichamelijke pijnen en spierkrampen verlichten.

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.254 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.