GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Direct antwoord
op je vragen?
Aarzel niet om dan even contact op te nemen met onze klantenservice Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00
Toon alle onderwerpen
Inhoudsopgave
1. MDMA 2. Geschiedenis3. MDMA en de dancescene4. Huidig onderzoek naar MDMA als medicijn 5. Effecten van MDMA6. Verhogen van de dosering7. Geestelijke verslaving8. MDMA kater of come-down9. Test je XTC10. Sirius verkoopt legale en natuurlijke herbal XTC

MDMA

MDMA (3,4-methyleendioxymethamfetamine) is een synthetische drug en best bekend als het actieve bestanddeel van de XTC pil. Andere benamingen voor de drug zijn molly, ecstasy, xtc en E. De laatste jaren is het middel volop in de schijnwerpers vanwege verschillende veelbelovende onderzoeken die momenteel plaatsvinden. Er wordt onderzocht of MDMA als middel in therapiesessies gebruikt kan worden, onder andere voor de behandeling van posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). Vooralsnog blijft MDMA een illegale drug.

In het uitgaansleven behoort MDMA tot een van de meest populaire drugs, naast alcohol en cannabis. Gevaren van het middel liggen vooral in de combinatie met andere drugs, het optreden van geestelijke afhankelijkheid en onzuivere pillen. 

Geschiedenis

MDMA werd voor het eerst ontwikkeld in 1912 door het farmaceutische bedrijf Merck. De Duitse wetenschappers Anton Kollish was op zoek naar stoffen die kunnen helpen bij het stoppen van bloedingen. In dit proces zag hij potentieel in het middel en werd er dus niet gekeken naar de andere mogelijkheden. De psychoactieve werking van MDMA bleef hierdoor onbekend. 

Alexander Shulgin synthetiseerde MDMA in 1965 en probeerde het enkele jaren later uit. De Amerikaanse wetenschapper was sterk onder de indruk van de werking van het middel en deelde zijn kennis algauw met psychotherapeuten en psychiaters. Hij was ervan overtuigd dat de drug medicinaal potentieel bezit. 

Het duurde niet lang voor de werking van het middel bekend raakte. De eerste anekdotes van gebruik dateren pas van uit de jaren ‘70. Toen raakte de drug bekend in de underground psychotherapie cirkels in de Verenigde Staten. Het werd op een gegeven moment aan meer dan 4000 patiënten gegeven door de psychiater Leo Zeff. In die tijd was het middel nog legaal. 

Later werd MDMA ook steeds meer gebruikt in het uitgaansleven en de rave cultuur. Het duurde niet lang voordat de overheid ingreep en het middel illegaal verklaarde. Aanvankelijk werd het op de Schedule III lijst gezet. Dit betekent dat de drug wel nog als medicijn gebruikt mocht worden. Later werd dit herzien en kwam de drug op de Schedule I lijst terecht, als ‘middel zonder enige medische waarde’.

MDMA en de dancescene

Recreationeel gebruik van MDMA wordt gelinkt aan elektronische dansmuziek, dansfeestjes, de club en rave scene. 

Huidig onderzoek naar MDMA als medicijn 

Tegenwoordig zijn er verschillende wetenschappelijke onderzoeken gaande die onderzoeken of en op welke manier MDMA als therapeutisch medicijn ingezet kan worden voor de behandeling van onder andere PTSS, sociale angsten, autisme en angst bij patiënten met een levensbedreigende ziekte. 

Wat is PTSS?

Posttraumatische Stresssyndroom is een aandoening die kan ontstaan na het meemaken van een schokkende, traumatische ervaring. Enkele voorbeelden hiervan zijn het betrokken zijn bij een oorlogssituatie, natuurramp, of ongeluk. De persoon in kwestie heeft moeite met het verwerken van de gebeurtenissen en dit kan langdurige emotionele gevolgen hebben. Zo kunnen er flashbacks en terugkerende nachtmerries over de gebeurtenis zich herhalen. Mensen met PTSS hebben vaak destructieve gedachten van schaamte, schuldgevoel en angst over zichzelf en de buitenwereld. 

Naast begeleidende gesprekken en therapie, blijkt MDMA buitengewoon goed te werken voor een subgroep patiënten die slecht reageert op conventionele vormen van therapie. 

MDMA zorgt ervoor dat patiënten beter bij opgesloten gevoelens kunnen komen. Hierdoor kunnen traumatische ervaringen gezien en losgelaten worden. Het is een extreem effectief hulpmiddel. Uit dit onderzoek blijkt ongeveer 68% van de patiënten volledig te herstellen. 

In Nederland hebben zo’n 6000 oorlogsveteranen PTSS. Het is de bedoeling MDMA therapie in de nabije toekomst als reguliere behandeling aan te bieden en dat het middel een geregistreerd geneesmiddel wordt. De dosering is hierbij maximaal een derde van wat in het uitgaansleven wordt gebruikt. Ondertussen hebben enkele oorlogsveteranen in Nederland officieel legale MDMA therapie gekregen. 

Effecten van MDMA

Entactogeen

MDMA werd aanvankelijk omschreven als een psychedelische stof. Echter heeft de drug een andere classificatie gekregen, namelijk entactogeen. Eén van de meest kenmerkende eigenschappen van het middel is dat het gevoelens van nabijheid met zichzelf en sociaal contact veroorzaakt. 

Een MDMA trip duurt gemiddeld 4 tot 6 uur. 

Lichamelijke effecten

 • Verhoogde gevoeligheid: MDMA zorgt ervoor dat het lichaam extra gevoelig wordt voor aanrakingen. Het lijkt alsof de huid meer sensitief wordt voor verschillende structuren. Ook kan het lijken alsof er iets zachts over het hele lichaam strijkt. 
 • Verhoogde lichaamstemperatuur: MDMA wordt vaak gelinkt aan oververhitting. Dit is een reëel gevaar, zeker voor dansers die binnen met weinig zuurstof hun lichaam tot het uiterste drijven en geen water drinken. Er zijn verschillende verhalen bekend waarbij MDMA gebruikers oververhit raken, soms met coma of de dood tot gevolg. Dit is vaak in combinatie met andere drugs en wanneer het lichaam verzwakt is. 
 • Verschillende lichamelijke ervaringen: een kenmerk van MDMA is het spontaan optreden van lichamelijke ervaringen. Enkele voorbeelden hiervan zijn een tintelend gevoel over het hele lichaam, een ‘rush’, een soort warme golf die over je heen lijkt te spoelen, een euforisch gevoel. Deze intense gevoelens ebben weg na het hoogtepunt van de trip. Belangrijk om te vermelden dat deze sterk lichamelijke ervaringen steeds minder intens worden, naarmate men vaker gebruikt. Dit wordt ook wel ‘verlies van de MDMA magie’ genoemd. 
 • Abnormaal of versneld hartritme: Gebruik van MDMA kan het hartritme verstoren. Mensen met hartproblemen moeten hier extra voorzichtig mee zijn. Dit wordt gevaarlijke naarmate de dosering stijgt. 
 • Tandenknarsen: een veelvoorkomende bijwerking van MDMA is het ongecontroleerd tandenknarsen en maken van kauwbewegingen. Dit is schadelijk voor het gebit en de binnenkant van de mond. Het kan ietwat vermeden worden door een kauwgum te nemen. Ook het nemen van een magnesium supplement kan helpen. 
 • Grote pupillen: Een kenmerk voor MDMA gebruikers is dat ze verwijde pupillen hebben. 

Geestelijke effecten

 • Sociaal: MDMA verhoogt gevoelens van verbondenheid met anderen en stimuleert sociaal contact. Een gebruiker heeft verhoogde gevoelens van empathie en kan een sterke affectie oproepen voor geliefden, vrienden en vreemden. Deze verbondenheid kan na meerdere keren MDMA gebruik minder sterk worden, waardoor een gebruiker niet meer de sterke neiging voelt om sociaal contact te maken zoals dat bij eerdere ervaringen wel het geval was. 
 • Emoties: een MDMA gebruiker kan beter vanuit een liefdevol gevoel naar bepaalde gevoelens kijken. Hierdoor kan het gemakkelijker zijn moeilijke ervaringen onder ogen te komen en te doorvoelen. Ook kunnen gevoelens van angst onderdrukt worden.
 • Euforie: er kunnen sterke gevoelens van euforie ervaren worden, gecombineerd met een gelukzalig en verliefd gevoel. 

Verhogen van de dosering

Zoals bij veel andere drugs, zorgt ook MDMA ervoor dat een gebruiker meer wil nemen. Hoewel MDMA niet lichamelijk verslaaft is, wil men -zeker onder invloed- algauw meer nemen. Dit om de high zo lang mogelijk te rekken. Vaak is dit niet zinvol, omdat de lichamelijke rush niet terug kan komen nadat het zijn hoogtepunt heeft bereikt. De dosering verhogen zorgt vooral voor meer uitputting van het lichaam en vergroot risico op complicaties. 

Geestelijke verslaving

Hoewel MDMA niet fysiek verslavend werkt, kan er wel geestelijke afhankelijkheid optreden. Een gebruiker wil dan steeds de drug gebruiken, omdat een feestje anders niet leuk is. 

MDMA kater of come-down

Veel gebruikers hebben de dag tot week na gebruik in meer of mindere mate last van een kater. In combinatie met slaaptekort en (zwaar) alcoholgebruik worden deze klachten uiteraard versterkt.

MDMA kan schade toebrengen aan de hersencellen. Dit wordt neurotoxiciteit genoemd. Langdurige gebruikers en gebruikers die zeer hoge doseringen nemen, kunnen hierdoor blijvende schade oplopen. Ook als je niet regelmatig gebruikt is het belangrijk jezelf zo goed mogelijk te beschermen. Gezond eten, voldoende slaap en elke dag naar buiten zijn dingen die enorm kunnen helpen. Ook zijn er verschillende voedingssupplementen die kunnen bijdragen aan spoedig herstel van MDMA. 

 • After E: speciaal ontwikkelde capsules om mensen in het uitgaansleven tegemoet te komen en een hulpmiddel aan te bieden. Dit is een vorm van harm reduction.
 • Magnesium: Het nemen van een magnesium supplement kan helpen je hersenen te beschermen. 
 • Vitamine C: wordt teruggevonden in fruit en groenten, maar is ook verkrijgbaar in de vorm van een voedingssupplement. Op die manier kun je snel en gemakkelijk een dosering vitamine C binnenkrijgen. Dit antioxidant beschermt je lichaam op verschillende vlakken. 
 • Groene thee: het drinken van groene thee geeft je lichaam extra bescherming door middel van verschillende beschermende componenten die onder andere gifstoffen helpen afdrijven. Het voedingssupplement van Jacob Hooy Performance combineert groene thee met de helende eigenschappen van CBD. 

Test je XTC

Een risico van XTC pillen is de mogelijkheid dat je als gebruiker iets anders slikt dan je verteld werd. Je kunt niet zien wat de ingrediënten zijn en de kans bestaat dus dat je een heel andere drug neemt, mogelijk met levensgevaarlijke gevolgen. Ook de hoeveelheid actieve stof (MDMA) kan per pil sterk variëren. Zeker in combinatie met andere drugs (bijvoorbeeld alcohol) kan het effect lichamelijk en geestelijk te sterk zijn met gevaarlijke gevolgen. Test daarom altijd je pil of MDMA.

Sirius verkoopt speciaal ontwikkelde testkits om snel te achterhalen of je wel een XTC pil hebt, of iets anders. Ook zijn er tests beschikbaar waarmee je de puurheid van MDMA kunt meten.

Sirius verkoopt legale en natuurlijke herbal XTC

Sirius is op de hoogte van de hoge mate van MDMA gebruik binnen het uitgaansleven. Als smartshop bieden wij natuurlijke en legale alternatieven aan. Deze middelen zijn veilig, bezorgen je lichaam geen schade en zorgen ervoor dat je je de dagen erna nog beter kunt voelen. Hoewel MDMA niet lichamelijk verslavend is, kan er wel degelijk geestelijke verslaving optreden. Hierdoor bestaat de kans dat een gebruiker steeds minder gevoelig wordt voor prikkels en geen fun kan hebben op een feestje zonder MDMA. Is dit een risico voor jou of ben je geïnteresseerd in andere manieren om te experimenteren? Neem een kijkje in de Smartshop categorie van Sirius.

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.073 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:


Je kunt in onze webshop gewoon bestellen.
Wij behandelen je bestelling met de grootste zorg.

Actuele status m.b.t. onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.