GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Direct antwoord
op je vragen?
Aarzel niet om dan even contact op te nemen met onze klantenservice Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00
Toon alle onderwerpen
Inhoudsopgave
1. MAO remmers 2. Werking3. Gebruik4. Contra indicaties5. Belangrijk om te weten

MAO remmers

Werking

Het MAO (monoamine oxidase) enzym, wordt door het lichaam gemaakt en breekt aminen af om ze ineffectief en onschadelijk te maken. Zo breekt het ook de monoamine neurotransmitters dopamine, (nor-)adrenaline en serotonine af, om ze op een normaal niveau te houden. Als het MAO-enzym actiever is, leidt dit tot lagere of zelfs extreem lage gehaltes dopamine, (nor-)adrenaline en serotonine, met uiteindelijk depressies als gevolg. In ernstige gevallen kan het aan te bevelen zijn om MAO-remmers toe te dienen, om de activiteit van het MAO-enzym af te remmen zodat de gehaltes aan genoemde neurotransmitters weer op normaal niveau komen. Door MAO-remmers zal het MAO-enzym echter ook bepaalde andere aminen niet meer afbreken, die onschadelijk zijn zolang ze maar geleidelijk worden afgebroken door het MAO-enzym. Gebeurt dit niet dan zullen ze zich ophopen totdat hun gehaltes gevaarlijke hoogten bereiken. Bijvoorbeeld tyramine; deze stof wordt normaal afgebroken zonder een giftige uitwerking te kunnen hebben. Zodra MAO-remmers dit verhinderen kan zo’n ’onschadelijke’ stof als tyramine zich ophopen en bijzonder gevaarlijk worden. Dat kan hoofdpijn, een stijve nek, hart- en vaatklachten, en in extreme gevallen zelfs de dood veroorzaken.

Gebruik

MAO-remmers kunnen ook juist gebruikt worden om de effecten van bepaalde stoffen (bijv. drugs) te verlengen of te versterken, doordat deze ook veel langzamer worden afgebroken. - Het zou echter wel ontzettend dom en levensgevaarlijk zijn om zomaar te gaan experimenteren met combinaties van MAO-remmers met andere medicijnen of drugs, omdat de uitwerkingen niet te voorspellen zijn!! - Naast de MAO-remmers die op de markt zijn voor medische doeleinden, zoals procaine of Prozac, en de meeste antidepressiva, vallen daar ook onder: MDMA, verschillende tryptamines, en in het bijzonder een aantal harmala alkaloiden en waarschijnlijk ook Yohimbe. Deze MAO-remmers kunnen erg krachtig zijn en hun uitwerking kan varieren van 30 minuten tot een paar uur. De werking van MAO-remmers die als voorgeschreven geneesmiddel op de markt zijn, kan een paar dagen tot een paar weken aanhouden. De eerste groep noemen we korte termijn MAO-remmers, de tweede lange termijn MAO-remmers.

Contra indicaties

Gebruik van MAO-remmers, en vooral sterke zoals Peganum Harmala, brengt vele risico’s met zich mee! Er is voorzichtigheid en discipline voor nodig. In het kort: je moet begrijpen dat MAO-remmers niet alleen de effecten van het andere middel dat je erbij wilt nemen versterken, maar ook die van alle andere drugs of schadelijke stoffen in je lichaam, zoals cafeine, THC, nicotine en tyramine. Combinaties met bepaalde stoffen kunnen zeer gevaarlijk zijn, en met pepmiddelen als efedrine of amfetamines zelfs dodelijk door overbelasting van het hart. Lees daarom altijd onze uitgebreide uitleg voordat je met MAO-remmers gaat experimenteren, en bekijk zeker deze lijst met stoffen die je niet moet gebruiken gedurende minstens 24 uur voor en 24 uur na het gebruik van MAO-remmers.  

Belangrijk om te weten

  • Wanneer je MAO-remmers neemt, moet je voorkomen dat je grote hoeveelheden aminozuren en voorlopers daarvan, zoals tyrosine, fenylalanine en tryptofaan, inneemt.
  • Tyrosine stimuleert de productie van noradrenaline, wat in combinatie met het verhoogde noradrenaline gehalte, veroorzaakt door MAO-remmers, zou kunnen leiden tot een gevaarlijke stijging of daling van de bloeddruk, of de eerder genoemde bijwerkingen.
  • Fenylalanine leidt tot extreem hoge gehaltes aan bepaalde monoamines, met gevaarlijk hoge bloeddruk tot gevolg. Fenylalanine komt in vrij grote hoeveelheden voor in vlees, melk, kaas en ander eiwitrijk voedsel. Ook de zoetstof aspartaam is een bron van fenylalanine.
  • Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat het lichaam maakt van verteerde eiwitten (proteinen), en waar de hersenen dan weer serotonine van maken. Dit is zeer gevaarlijk in combinatie met MAO-remmers, omdat deze twee elkaars werking op compleet onvoorspelbare en mogelijk gevaarlijke wijze beinvloeden.
  • Voedsel dat tyramine bevat, kan ook zeer gevaarlijk zijn in combinatie met MAO-remmers, en in sommige gevallen zelfs dodelijk. Op de eerste plaats kan het tyramine gehalte gevaarlijk hoog worden, en op de tweede plaats verhogen zowel tyramine als MAO-remmers het gehalte aan (nor) adrenaline. Deze combinatie kan leiden tot sterk verhoogde adrenaline activiteit, waardoor de bloeddruk enorm kan gaan stijgen of dalen. Voorbeelden van eetwaren waar tyramine in zit zijn: alcoholische dranken en wijn in het bijzonder, oude kaas, chocolade (cacao), sojasaus, rundvlees en kippenlever.
  • MAO-remmers mogen NIET gecombineerd worden met bepaalde psychoactieve stoffen, omdat ze de effecten ervan in onvoorspelbare en gevaarlijke mate kunnen versterken, verlengen of beinvloeden (en zo bijvoorbeeld zeer hoge of lage bloeddruk veroorzaken). Voorbeelden van deze stoffen: antidepressiva, onderdrukkers van het centrale zenuwstelsel (CZS), narcotische analgetica en antihistaminen.
  • MAO-remmers ook NOOIT met andere MAO-remmers combineren, omdat ze elkaar kunnen versterken en beinvloeden. De mate waarin is zeer onvoorspelbaar, en kan zeer gevaarlijk zijn door plotselinge stijging of daling van de bloeddruk, met in het ergste geval dodelijke afloop.

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.232 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.