GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Cannabis drogen op de juiste manier
In dit blog artikel
In dit blog artikel De droogplekDrogen in een kweektentSirius droogset tipManieren om te drogenLiggen vs. hangenDe duur van het drogenIdeale droog-omstandighedenHet loont
Deel:

Cannabis drogen op de juiste manier

Wanneer je de cannabis eenmaal geoogst hebt, moet het gedroogd worden. Het drogen op de juiste manier is net zo belangrijk als het kweken zelf. De bedoeling is om de cannabis niet uit te drogen, maar te drogen tot een bepaalde vochtigheid. De kunst van het drogen is om een ideale droog-omgeving te creëren zodat de cannabis vochtig genoeg is om te consumeren en droog genoeg is om niet te gaan schimmelen. Maar ook om zoveel mogelijk geur en smaak en potentie te behouden, is het drogen op de juiste manier van groot belang.

De droogplek

In principe kan je elke overdekte ruimte gebruiken als droogruimte, maar dat zal niet zo verstandig zijn. Zeker de eerste dagen vervliegen er veel terpenen uit de cannabis, vooral als de temperatuur aan de hoge kant is. De geur van cannabis is dan ook sterk aanwezig. Hou hiermee rekening en voorkom overlast. Op zolders lopen de dakbalken vaker door naar je directe buren, de kans dat hierdoor de geur overslaat is groot. Droog ook niet in muffe ruimtes zoals kelders. Niet alleen vanwege de hoge vochtigheid, maar de cannabis zal net zo’n muffe geur krijgen als de omgeving. Vermijd daarom ook geurspray om de lucht te maskeren, ook hier geldt dat de cannabis naar de geur van de spray gaat ruiken. Op plekken waar de was wordt gewassen of gedroogd is ook geen goed idee. De kans dat de geur van de wasmiddelen in de cannabis gaat zitten is groot, maar je kleren ruiken zeker weten naar wiet. Zorg dat de droogruimte donker is. Licht zorgt ervoor dat THC (in dit geval THC-A) omgezet wordt in CBN, CBG en andere niet-psychoactieve cannabinoïden. Hierdoor wordt de cannabis minder potent. Van het drogen op de verwarming, kachel of in de oven hoef ik niet uit te leggen dat dit geen goed idee zal zijn! 

Drogen in een kweektent

Verreweg de fijnste en gemakkelijkste manier om te drogen is in de kweektent zelf. Je kunt er gemakkelijk de temperatuur en luchtvochtigheid monitoren en bijsturen als dit nodig is. Haal de verlichting uit de tent. De ventilator kan er ook uit. De aan- en afvoer van verse lucht door de afzuiger is al genoeg voor een kleine luchtwerveling. De koolstoffilter zorgt ervoor dat je zonder overlast kunt drogen. Ook bij de buitenkweek is het aan te raden om te drogen in een kweektent. Een kweektent is te verkrijgen in verschillende afmetingen en is gemakkelijk om op te zetten én af te breken. 

Sirius droogset tip

tent

Koop kleine kweektent - HomeLab 60 (HOMEbox) | Sirius.nl

Afzuiging

Basic Equipment Set S | Sirius.nl

Thermo-/hygrometer

Bestel Thermo-/ Hygrometer Digitaal online | Sirius.nl

Manieren om te drogen

Je kunt ervoor kiezen om de buds van de tak te knippen of je kunt de hele tak ophangen om te drogen. Door met touw een paar lijnen te spannen kan je hieraan de takken ophangen. Een kledinghaak werkt ook goed. Waar je normaal een broek aan hangt, hang je nu de takken of je zet ze vast met een wasknijper. Hoe meer tak en blad er met de cannabis mee gedroogd wordt, hoe langzamer het gaat. Maar de overgebleven suikers in de takken zorgen er wel voor dat terpenen beter behouden blijven en het chlorofyl in de cannabis sneller wordt afgebroken. Chlorofyl is het natuurlijke kleurpigment van planten. Cannabis met veel chlorofyl smaakt en ruikt mossig. De bladeren zullen zich tijdens het drogen om de top heen krullen. Zo wordt de top beter beschermd en blijven er meer terpenen behouden. Als je ervoor kiest om de toppen nat te knippen en je van tevoren alle overtollige takjes en bladeren verwijdert, zul je ze op een droognet moeten leggen om ze te drogen. Een droognet heeft het voordeel dat er ook van onderen lucht bij de top kan komen. Zo is er een airflow rond de gehele top. Kijk hierbij wat voor jou de ideale manier is. De ene manier hoeft niet beter te zijn dan de andere. Het is immers jouw zelf gekweekte cannabis. 

Liggen vs. hangen

 

  • Toppen die hangen tijdens het drogen, drogen mooi rond op. Zeker als alle overtollige bladeren zijn weggeknipt. Toppen die op een droognet liggen zal je tijdens het drogen regelmatig om moeten draaien. Anders krijg je toppen met platte stukken of ze worden vierkant. Hoewel dit geen afbreuk doet aan smaak.

  • Het ophangen van de takken met de toppen neemt meer plaats in beslag. In een tent zou je twee verdiepingen met drooglijnen kunnen maken om je oogst over te verdelen. Makkelijker is het om een droognet met zes of acht verdiepingen in een kleine tent op te hangen.  

  • Wanneer je de toppen ontdoet van alle bladeren en takken en ze los laat drogen, hoef je deze niet meer te verwijderen als ze droog zijn. Wat als voordeel geeft dat je de toppen gelijk in de potten kan opbergen. Ook heb je hiermee een beter inzicht in de hoeveelheid van de oogst en hoeveel potten je nodig zult hebben om het in op te bergen. 

  • Losse toppen op een net drogen sneller dan wanneer je ze ophangt met tak en al. Daarom zal deze cannabis meestal iets langer GE-CURED moeten worden om het chlorofyl af te breken en op smaak te kunnen komen.

De duur van het drogen

Hoe lang het duurt voordat de cannabis droog genoeg is om in een pot opgeborgen te worden loopt uiteen. Hierbij spelen meerdere factoren een rol. Een top van een plant die buiten gekweekt is, is veel luchtiger en losser en zal dus veel sneller droog zijn dan een dikke compacte bud van een binnenkweek. De invloed van de omgevingstemperatuur is groot bij het drogen. Bij een binnenkweek en vroege autoflowers van een buitenkweek die in de zomer gedroogd moeten worden, kan het drogen heel snel gaan. Soms té snel. Bij temperaturen boven de 30 graden vervliegen er snel teveel terpenen en nemen geur en smaak sneller af. De kans dat de cannabis na 2 à 3 dagen geheel uitgedroogd is bij hoge temperaturen, is zeer groot. Ook de luchtvochtigheid is van invloed op de duur van het droogproces. Een lage luchtvochtigheid zal bijdragen aan een snellere droogtijd en de cannabis zal langzamer drogen bij een hoge luchtvochtigheid. Onder de juiste omstandigheden is na gemiddeld 10 dagen de cannabis droog genoeg om in een pot opgeborgen te worden om te gaan curen. Dit kan je op 2 manieren testen.

  1. Test of je het kan roken. Draai een pure joint, dus zonder tabak of tabaksvervanger. De smaak zal nog scherp zijn, maar kijk hoe het brandt als je het rookt. Als je continu na een trekje de joint opnieuw moet aansteken, is het nog niet droog genoeg en moet je nog even wachten.

  2. Test of het knakt. Buig het takje tussen de buds en kijk of het takje breekt of knikt met een duidelijk knak-geluid. Ook dan is de cannabis droog genoeg om zonder kans op schimmel op te bergen. Let wel op dat je een duidelijke knak hoort. Als het takje zonder geluid dubbel vouwt, is het nog niet droog genoeg en zal je nog even geduld moeten hebben.

Ideale droog-omstandigheden

Hoe langzamer je droogt, hoe beter de cannabis zal worden. Dus zullen we de omstandigheden zoveel mogelijk aanpassen om de ideale droogtijd van 10 dagen te kunnen realiseren. Daarbij is de juiste vochtigheid voor verpakking bereikt. Om te beginnen zorg je voor een donkere schone ruimte om te drogen. De ideale temperatuur in een droogruimte ligt tussen de 18 en 21 graden. Dit is gemakkelijk te realiseren met een kamer met centrale verwarming. Als de verwarming licht moet verwarmen om de temperatuur te halen, zal de luchtvochtigheid dalen. Iets wat het droogproces ten goede komt. Zorg dat de luchtvochtigheid in de ruimte tussen de 45 en 55 procent ligt om de omstandigheden optimaal te houden met de bovengenoemde temperatuur. Als er in de wintermaanden veel gestookt wordt en de luchtvochtigheid is te laag kan je natte doeken ophangen of bakjes water op de verwarming zetten om de luchtvochtigheid te verhogen. Om de vochtigheid te verlagen zal je de lucht moeten verwarmen en tegelijkertijd de warme lucht zien af te voeren om een te hoge temperatuur te voorkomen. Doe dit met de afzuiger en niet met ventilatoren, dit om harde luchtstroom te voorkomen. De luchtcirculatie van de afzuiger is voldoende.

Het loont

Wekenlang heb je voor de plant gezorgd. Met veel zorg, liefde en geduld heb je gewacht op het juiste oogstmoment. De zorg bij het drogen is nét zo belangrijk voor het verkrijgen van goede cannabis. Hou deze 3 factoren in acht, zo creëer je de ideale droog omstandigheid.

  1. Zorg voor een donkere droogruimte met afzuiging en een koolstoffilter.

  2. Hou de temperatuur in de ruimte tussen 18 en 21 graden.

  3. Laat de  luchtvochtigheid tijdens het drogen tussen de 45 en 55 procent blijven.

Afhankelijk van de dikte van de toppen heeft de cannabis onder deze omstandigheden na gemiddeld 10 dagen een vochtigheidsgehalte van 65 procent en is droog genoeg om te gaan curen.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Worlds best assorted online smartshop Uitstekend
4.9
Op basis van 4.530 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:
Hoe wil je de bestelling ontvangen? Maak hieronder je keuze
Kies eerst hoe je de bestelling wil ontvangen
Kies eerst een land van ontvangst
Selecteer je land:
Waarom vragen we dit?

Het is helaas niet mogelijk om ons gehele assortiment naar alle landen te sturen. Het is soms wel mogelijk om producten in verschillende pakketten te versturen.

Kies eerst een winkel
Kies een winkel:
Doorgaan
Deze keuze kan altijd nog aangepast worden in de winkelwagen.
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.