GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Het oogsten van jouw eigen gekweekte cannabis
In dit blog artikel
In dit blog artikel Perfecte oogstmomentHarsklieren en bloeiharenHoe ga je oogsten?Dry-trimming vs. wet-trimmingVoor- en nadelen droog knippenVoor- en nadelen nat knippenWaar ga je oogsten?Oogstfeest
Deel:

Het oogsten van jouw eigen gekweekte cannabis

Wanneer ga je oogsten? Dat is waar elke kweker zich mee bezig houdt. Bij het ontkiemen van het zaadje verheug je je al en kijk je uit naar de oogst. Als je de plant tijdens haar levenscyclus goed hebt verzorgd, met alle aandacht en liefde, dan is het een mooi moment als de tijd van oogsten is aangekomen. De vraag is dan, wanneer ga je oogsten? Maar hoe je dat gaat doen en waar is ook iets om over na te denken. Laten we eens alles op een rijtje zetten en alle technieken en opties bekijken. 

Perfecte oogstmoment

Cannabis is zeer persoonlijk. Niet alleen dat iedere consument zijn eigen favoriete soort heeft. Maar zo heeft ook iedere liefhebber zijn eigen speciale band met het kruid. Zo is het perfecte oogstmoment ook zeer persoonlijk. De één vindt een wietje wat laat geoogst is lekker en de ander die juist vroeg geoogst is. En dan maakt het ook nog eens uit waar de cannabis voor gebruikt wordt of hoe het geconsumeerd gaat worden. Dus hét perfecte oogstmoment is een persoonlijke kwestie. Er is echter wel een moment waarop er veel psychoactieve cannabinoïde in de cannabis aanwezig is. Deze zullen een piek bereiken en zullen daarna omgezet worden in niet-psychoactieve cannabinoïden. Dit zou je het perfecte oogstmoment kunnen noemen. 

Harsklieren en bloeiharen

De harsklieren zitten over de hele plant, de calyxes bevatten de meeste. Dit zijn de zaadzakjes of zaadhoesjes. Een wiettop is in feite een tros van zaadhoesjes, maar omdat de plant nooit bevrucht is geweest zal ze dus geen zaden aanmaken. De harsklieren worden ook wel trichomen genoemd, zij bevatten cannabinoïden, flavonoïden, terpenen, etc. Alles wat deze plant zo geliefd maakt. Kijkende met een microscoop zullen er merendeels trichomen te zien zijn die lijken op een paddenstoel. Een steeltje met een bolletje. In het begin is dit bolletje helder en haast doorzichtig, later zal het verkleuren en wordt het bolletje melkachtig van kleur. In een nog later stadium zullen ze bruin verkleuren. We spreken nog altijd over de trichomen (harsklieren) en niet over de bloeiharen die ook bruin zullen verkleuren. De vorm van de trichomen is met het blote oog haast niet te zien, laat staan of de bolletjes doorzichtig of melkachtig zijn. Het is dan alleen waar te nemen als een glinsterende laag die de toppen en de suikerblaadjes bedekt. Een glinsterende laag kleverige substantie die vaak nog verward wordt met THC. De uitspraak “daar zit veel THC op” heeft iedereen weleens gehoord. Maar het zit er niet op, het zit er in. Het meest potent is cannabis wanneer de bolletjes van de trichomen melkachtig zijn. 

Vuistregel

Als je net begint met kweken is het allemaal heel spannend en wil je het beste voor jouw plantje. Er komt veel informatie op je af en je probeert vanalles uit. Het kan goed gaan of slecht. Van fouten kan je leren, dus kijk goed naar de plant. Een handige vuistregel bij het oogsten is de volgende: Stop met het geven van voeding als de bloeiharen ⅓ bruin zijn verkleurd en oogst de plant als de bloeiharen voor ⅔ bruin zijn verkleurd. 

Tip: Wanneer je denkt dat jouw plant klaar is om geoogst te worden, zet haar dan 48 uur donker en laat haar uitdrogen. Hierdoor komt er stress in de plant, wat zorgt voor extra harsproductie. Wacht één week, dit zal het geschikte moment voor de oogst zijn.

Hoe ga je oogsten?

Bij een binnenkweek is gaandeweg het oogstmoment redelijk goed te plannen. Bij een buitenkweek is dit vaak iets lastiger in te schatten. Je wil zo veel en zo lang mogelijk profiteren van de laatste zonnestraaltjes. Maar met de natte herfst is de kans op toprot erg groot en moet er abrupt geoogst worden. Het regelmatig wegplukken van de grotere schutbladeren tijdens de laatste fase van de bloeiperiode van buitenplanten, bevordert de ventilatie door de plant heen. Maar het scheelt ook dat ze bij de oogst niet verwijderd hoeven te worden. Om mooie topjes te krijgen worden alle bladeren weggeknipt. Dit kan je doen als de plant nog vers en nat is, wet-trimming, óf je kunt dit doen als de plant gedroogd is, dry-trimming. Omdat wij voor onszelf kweken is het niet perse nodig om toppen met bag-appeal te hebben, het gaat erom hoe het smaakt en niet om hoe het eruit ziet. Hoewel soms het oog ook iets nodig heeft. 

Dry-trimming vs. wet-trimming

Bij het droog-knippen wordt de plant compleet met blad gedroogd en worden dan pas de bladeren verwijdert. De grote bladeren zijn dan wel al verwijderd. De kleine suikerblaadjes omhullen de top tijdens het drogen. Het nat-knippen is de plant meteen ontdoen van haar grote schutbladeren en de kleine suikerblaadjes. De toppen kunnen aan de takken blijven zitten om te drogen of ze kunnen op een droognet gelegd worden.

Tip: Gooi de kleine suikerblaadjes van de toppen, trim genoemd, niet weg. Ze bevatten veel trichomen. Je kunt ze gebruiken voor het maken van edibles, hasj(olie) of voor in je verdamper.

Voor- en nadelen droog knippen

Voordelen

 • Makkelijk, je kunt snel veel oogsten als dit nodig zou zijn.
 • De suikerblaadjes beschermen de toppen tijdens het drogen.
 • Betere smaak door gelijkmatiger drogen.

Nadelen

 • Het drogen neemt veel meer ruimte in beslag.
 • Lastiger om te bepalen welke toppen al reeds droog zijn.
 • Een droge top is lastiger en zal minder mooi te knippen zijn.

Voor- en nadelen nat knippen

Voordelen

 • Een natte top laat zich beter knippen en zal er beter uitzien.
 • De toppen drogen sneller.
 • De verse trim kan ingevroren worden, de meeste terpenen blijven dan behouden en is daardoor heerlijk om hasj van te maken.

Nadelen

 • Bij het drogen op een droognet dien je regelmatig de toppen te draaien om platte stukken te voorkomen.
 • Snel drogen heeft als nadeel dat je langer moet curen.
 • Meer geuroverlast.

Waar ga je oogsten?

Bij een buitenkweek kan een cannabisplant behoorlijke afmetingen krijgen. Planten van twee meter hoog en breed zijn hier dan ook geen uitzondering. Stel dat je de gedoogde vijf planten in je achtertuin hebt staan en je gaat die in één keer oogsten, is je woonkamer te klein. Oogst sowieso niet alle planten helemaal in één keer. Knip eerst de bovenste toppen van de takken en laat de onderste kleinere topjes nog even zitten. Omdat deze nu meer licht krijgen én door de stress van de oogst, zullen de kleinere topjes rijper, potenter en groter worden. Het oogsten van zo’n succesvolle buitenkweek neemt meestal meerdere dagen in beslag. Doe dit dus in een ruimte waar je op je gemak kunt werken. Let daarbij goed op je lichaamshouding en neem regelmatig een pauze. Voor een snelle verwerking van een oogst van buitenplanten kan je het beste de takken van de stam halen en de bladeren waar geen hars op zit te verwijderen. En zo de tak op hangen om te drogen. 

Tip: Breek een tak van de stam naar onderen, dan trek je een stukje vezel mee. Dit fungeert als een touwtje. Bind een paar takken bij elkaar en hang ze op aan een waslijn of een kledinghanger om ze te laten drogen.

Binnen worden de planten niet zo groot. Daar hebben ze de afmeting van de ruimte die ze hebben. Houd er, zeker bij het nat-knippen, rekening mee dat het oogsten gepaard gaat met overmatige geur. Als het kan oogst en knip je de cannabisplant in de kweekruimte zelf, zodat het koolstoffilter de geur kan neutraliseren. 

Oogstfeest

Ja, sinds het ontkiemen kijk je er al naar uit om het geliefde plantje te oogsten. Dus moet het ook een feestje zijn. Kies de voor jou perfecte oogstplek. Zorg dat je een goede scherpe en schone schaar hebt. Doop de schaar regelmatig in een glaasje water om te voorkomen dat het schaartje gaat plakken. Als dit toch gebeurt, maak hem dan schoon met alcohol. Neem verschillende bakken om bladeren en takken te scheiden. En een bak waar je alle kleine blaadjes die trichomen bevatten, de trim, in opslaat om er later nog iets mee te kunnen doen. Gebruik tijden het knippen latex handschoenen, zo heb je snel weer schone handen. De hars is namelijk lastig van je handen te verwijderen, maar met olijf- of zonnebloemolie gaat het een stuk makkelijker. Maak het jezelf comfortabel met goede muziek, een hapje en een drankje en goede muziek. Ken je een andere kweker die je vertrouwt, help elkaar. Want vele handen maken licht werk en het is altijd wel leuk om iets te ruilen of te delen met een ander.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Worlds best assorted online smartshop Uitstekend
4.9
Op basis van 4.530 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:
Hoe wil je de bestelling ontvangen? Maak hieronder je keuze
Kies eerst hoe je de bestelling wil ontvangen
Kies eerst een land van ontvangst
Selecteer je land:
Waarom vragen we dit?

Het is helaas niet mogelijk om ons gehele assortiment naar alle landen te sturen. Het is soms wel mogelijk om producten in verschillende pakketten te versturen.

Kies eerst een winkel
Kies een winkel:
Doorgaan
Deze keuze kan altijd nog aangepast worden in de winkelwagen.
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.