GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Dabbing 101: hoe gebruik je cannabis concentraten en wat heb je nodig om zelf te dabben?
In dit blog artikel
In dit blog artikel Extreem stoned worden met dabbenWat is dabbing en waar komt het vandaan?Wat heb je nodig om te dabben?1. Cannabis concentraat2. Waterpijp of dab rig3. Nail4. Dabber/dab tool5. Torch lighter6. Carb cap7. Een siliconen containerVoordelen van dabben met een cannabis concentraatNadelen van dabben met een cannabis concentraatHoe moet je dabben?
Deel:

Dabbing 101: hoe gebruik je cannabis concentraten en wat heb je nodig om zelf te dabben?

Dabbing, wat is dat nu eigenlijk? Als cannabis enthousiast had ik me er eigenlijk in al die jaren nooit echt in verdiept. Tot ik iemand ontmoette die helemaal into dabbing is. En hij kon me wel het een en ander vertellen over deze verheven kunst van het high worden. Met dabben ben je in staat een intense high te creëren met de meest smaakvolle damp.

In dit blog lees je wat je allemaal kunt verwachten van dabben en de belangrijkste punten om aandacht bij te houden als je zelf veilig met cannabis concentraten aan de slag wilt gaan. 

Extreem stoned worden met dabben

Ik zal er maar geen doekjes om winden: je kunt echt extreem stoned worden met dabben. Het is dus zeker niet geschikt voor beginnende cannabisgebruikers omdat de high je bijna letterlijk van je sokken kan blazen. 

Voor de gevorderde stoner die al een hoge tolerantie voor THC heeft opgebouwd, kan dabbing wel heel interessant zijn. Je kunt met één hit de kracht van een sterke joint binnenkrijgen. 

Verder is dabbing ook zeer interessant voor patiënten die cannabis echt als medicijn gebruiken, om bijvoorbeeld pijn en insomnia te behandelen. Voor hen is een zeer krachtige dosis soms gewenst en boeken zij de beste resultaten met dabbing. 

Wat is dabbing en waar komt het vandaan?

Dabbing houdt in dat je een oppervlak, meestal een ‘nail’ van kwarts of metaal, tot zeer hoog verhit. Meestal ligt de temperatuur tussen de 315 en 377 graden Celcius. Op deze nail wordt een kleine hoeveelheid cannabis concentraat aangebracht. 

Hier komt dan meteen de verklaring voor de benaming ‘dabbing’. Afkomstig van het Engelse werkwoord ‘to daub’, dat wil zeggen: ‘om te bekladden’. Wanneer je de nail ‘beklad’ met het concentraat, verdampt dit zeer snel door de hitte en verandert in een gas, dat vervolgens geïnhaleerd wordt via een speciale dab rig. Meestal zit hier ook nog een speciale kamer met water, om de inhalatie van de damp te verzachten.

Wat heb je nodig om te dabben?

Van alle manieren waarop je cannabis kunt gebruiken vraagt dabben om de meeste voorbereiding.

Oké, de nail, dab rig, water chamber of kamer… allemaal Engelse termen die ik even stap voor stap zal vertalen en uitleggen. Om te kunnen dabben heb je een aantal instrumenten nodig en natuurlijk cannabis concentraat. Laten we daar eens mee beginnen.

1. Cannabis concentraat

Jammer genoeg is de wetgeving in de meeste landen nog steeds zeer streng wat betreft gebruik van cannabis. Hierdoor blijft het grootste deel van de productie en verkoop in het illegale circuit hangen. Niemand heeft zicht op wat hier allemaal gebeurd en de kans op onzuiverheden of problemen wordt daarom groter. 

Ik vertrouw er op dat klanten van Sirius ook veel waarde hechten een cannabis van goede kwaliteit, waarbij het duidelijk is welk vlees je in de kuip hebt. De beste manier om dit te kunnen is door zelf biologische cannabis te kweken en zo verzekerd te zijn van medicinale kwaliteit. Of iemand te vinden die dit voor jou doet. Zelfs in de coffeeshop ben je er vaak niet zeker van of de cannabis die je koopt wel zo zuiver is. Het blijft een business en mensen willen snel geld verdienen. Dus planten kunnen bespoten zijn met gif, die vervolgens jouw high zullen beïnvloeden. 

Zelf cannabis concentraat maken?

Dat kan. Zo ben je zelfvoorzienend en niet afhankelijk van andere partijen die dit voor jou moeten doen. Bij Sirius vind je alles dat je nodig hebt om zelf een concentraat te kunnen maken. Dit proces vraagt om kennis van chemie en om wijsheid. Je werkt met een extractiesysteem dat gevaarlijk kan zijn. Doe dit dus alleen als je kennis van zaken hebt en informeer je! Voor vragen kun je altijd terecht bij onze klantenservice

In de VS is het intussen mogelijk om veilig en legaal allerlei cannabis concentraten te kopen in speciale dispensaries. Zoals met wel meer zaken volgt Europa de VS op de voet. De kans dat dit dus in de nabije toekomst ook in Nederland een feit wordt, is reëel!

Het voordeel van een cannabis concentraat ten opzichte van de gedroogde toppen, is het feit dat je high zoveel intenser kan worden en je de maximale hoeveelheid aan werkzame stoffen op korte tijd binnen kunt krijgen. Een concentraat kan THC percentages van wel 40-80% THC bevatten. Terwijl toppen “slechts” 10-23% THC bevatten. Ook niet mis, en heel geschikt voor personen die juist niet op zoek zijn naar een (te) sterke high. 

Een cannabis concentraat is ontzettend puur (of zou dit moeten zijn). Zelf aan de slag gaan vraagt om de nodige kennis van zaken, zodat er geen enkel residu achterblijft, dat het eindproduct kan vervuilen. Slecht gemaakte concentraten bevatten nog steeds reststoffen van het extractieproces en dit is zeker niet de bedoeling! Je wilt geen giftige stoffen verhitten en inademen. 

2. Waterpijp of dab rig

Om te kunnen dabben heb je iets nodig in de aard van een waterpijp. Bij Sirius kun je terecht voor een heel assortiment aan waterpijpen waarmee je prima kunt dabben. Hiervoor moet je wel de juiste onderdelen aanschaffen om je bestaande bong om te vormen tot een geschikt instrument om mee te dabben. 

Verlekker je aan de prachtige designs van kleine handzame dab rigs. Een dab rig is speciaal ontwikkeld om te kunnen dabben. Het lijkt op een gewone waterpijp, maar heeft een speciale aansluiting voor de nail. Sommige zijn prijzig, dus denk er eerst goed over na of je meteen voor het hoogste kwaliteits model gaat.

3. Nail

De nail, of nagel, is gemaakt van een hittebestendig materiaal, zoals kwarts, keramiek of metaal. Deze wordt verhit tot een hoge temperatuur, met behulp van een gasbrander. Op de nail wordt het concentraat ‘gedabt’ en op die manier kunnen de werkzame bestanddelen vrijkomen en in de vorm van damp geïnhaleerd worden.

Je kunt de nail vergelijken met de bowl of kom van je bong, daar waar je normaal gesproken je verkruimelde wiet in legt om vervolgens te verhitten. 

4. Dabber/dab tool

Een gemakkelijke manier om je cannabis concentraat aan te pakken is door gebruik te maken van een speciaal instrumentje, ook wel dab tool genaamd. Hiermee kun je het plakkerige goedje zonder probleem op de nail aanbrengen. Je hebt ze in verschillende vormen en maten, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Ze zijn bij Sirius goedkoop verkrijgbaar, een must-have voor elke dabber!

5. Torch lighter

Een gewone aansteker voor je jointje of sigaret gaat voor dabben niet werken: je hebt een krachtige torch lighter nodig om de nail te kunnen verhitten. De steekvlam is blauw van de hitte en zorgt ervoor dat de kwarts, metaal of keramiek tot hoge temperaturen verhit kan worden. Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats: onderschat niet dat je met vuur werkt! Wees daarom extra voorzichtig om brandgevaar te voorkomen.

Binnen het aanbod van torch lighters heb je hogere en lagere kwaliteit. Een goedkoop model gaat maar even mee, terwijl de sterkere gasbranders  het al wat langer volhouden. Gelukkig hoef je ze niet weg te gooien! Hervul ze naderhand met gasbrander vloeistof. Heb dit altijd bij de hand, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

6. Carb cap

Met de carb cap kun je de nail (deels) bedekken, wanneer je inhaleert. Op die manier blokkeer je de toevoer van lucht en wordt de aanwezige damp nog veel geconcentreerder. Hierdoor inhaleer je dikke en smaakvolle damp met nog krachtiger resultaat.

Een carb cap is niet noodzakelijk om te kunnen dabben, maar wel aanbevolen. Je kunt je dab ervaring nog meer verrijken en economisch te werk te gaan en alles uit je cannabis concentraat te halen. 

7. Een siliconen container

Om je cannabis concentraat te bewaren, heb je een container nodig. Voor korte termijn zijn deze potjes ideaal. Siliconen is het perfect materiaal voor dit kleverige goedje. Of je nu kiest voor hasj, wax, honey, crystal of een andere vorm van concentraat, zorg ervoor dat je ze handig en veilig kunt opbergen.

 

Als je concentraten langer wilt bewaren, kun je ze het best in een luchtdichte pot bewaren, gewikkeld in wat perkamentpapier

Voordelen van dabben met een cannabis concentraat

Less is more! Je hebt maar heel weinig materiaal nodig om super high te worden. Dit is dus een zeer economische manier van cannabis gebruiken. Ook al is het aanschaffen van cannabis concentraat (of de benodigdheden om het zelf te maken) en de materialen om te kunnen dabben best prijzig, je hebt dan ook wel een lange periode waarbij je kunt genieten, zonder dat je om de haverklap naar de coffeeshop moet om nieuwe wiet te halen.

Een intense smaakervaring kun je wel verwachten met dabben. Ben je een cannabis connaisseur en hou je enorm van de verschillende smaakprofielen van wietsoorten? Dan is dabbing een heel universum aan nuances in smaak en aroma van de verschillende terpenen die het karakter van een wietsoort zo uniek maken. 

Neem een kijkje in het assortiment aan wietzaden, te koop bij Sirius! Geen wonder als het je loopt te duizelen, er zijn namelijk heel veel verschillende sativa’s en indica’s om uit te proberen. Van suikerzoet tot muntig tot aardse tonen van muskus en den. Er is voor ieder wat wils. Prikkel je smaakpapillen en geurstaafjes en leer de heerlijke aroma’s van wiet nog beter kennen. 

Nadelen van dabben met een cannabis concentraat

Dabbing is niet voor iedereen. Het is voor beginners zeker een uitdaging om te leren werken met een waterpijp of dab rig. Hoe weet je of je nail goed verhit is? En waar haal je je cannabis concentraat vandaan? Dit zijn vragen waar je eerst een antwoord op moet zien te krijgen. Als je eenmaal de basics onder de knie hebt, is dabben een fluitje van een cent en opent zich een nieuwe dimensie tot de cannabis high.

Verder is het belangrijk heel accuraat te doseren. Je hebt maar een heel kleine hoeveelheid concentraat nodig om flink stoned te worden. Een halve rijstkorrel is vaak al voldoende om sterk onder invloed te zijn. Zodra je weet hoeveel concentraat je nodig hebt en hoe lang je de nail moet verhitten, wordt dabbing een stuk gemakkelijker en gaat alles uiteindelijk op automatische piloot.

Hoe moet je dabben?

In een volgend blog leg ik stap voor stap uit hoe je met deze benodigdheden zelf kunt dabben. Ben je er klaar voor?

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.283 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Hoe wil je de bestelling ontvangen? Maak hieronder je keuze
Kies eerst hoe je de bestelling wil ontvangen
Kies eerst een land van ontvangst
Selecteer je land:
Waarom vragen we dit?

Het is helaas niet mogelijk om ons gehele assortiment naar alle landen te sturen. Het is soms wel mogelijk om producten in verschillende pakketten te versturen.

Kies eerst een winkel
Kies een winkel:
Doorgaan
Deze keuze kan altijd nog aangepast worden in de winkelwagen.
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.