GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Leer in dit stappenplan hoe je zelf cannabis kunt dabben met wax, honey, live resin en nog veel meer!
In dit blog artikel
In dit blog artikel Wat is dabben? De geschiedenis van dabben Waarom is dabben populair?Wat zijn marihuana dabs, of cannabis concentraten?Leer stap voor stap hoe je moet dabben met dit overzichtHoge temperatuur vs. Lage temperatuur dabsGevaren van dabben
Deel:

Leer in dit stappenplan hoe je zelf cannabis kunt dabben met wax, honey, live resin en nog veel meer!

In mijn vorige blog gaf ik een beschrijving van de verschillende onderdelen die je nodig hebt om te kunnen dabben. Van alle manieren waarop je cannabis kunt gebruiken, is dit de meest intense en ook de meest kostbare. Toch verkiezen liefhebbers van wiet deze manier van gebruik omdat ze zo krachtig en en je ten volle van de werkzame cannabinoïden en terpenen kunt genieten. Leer in dit blog over de verschillende soorten cannabis concentraten, van wax en honey tot live resin.

Wat is dabben? 

Dabbing is een geavanceerde manier van cannabis gebruiken en niet weggelegd voor beginners. Heb je genoeg geëxperimenteerd met vloeitjes, tabak en verkruimelde wiettoppen? Wil je iets sterkers dan je huidige bong aankan? Of heb je cannabis concentraat tot je beschikking en wil je er zo economisch mogelijk mee omgaan? Kies er dan voor te dabben met wiet en je zult versteld staan van de intensiteit van deze manier van gebruiken. 

Onder dabben wordt verstaan: het consumeren van een dosis cannabis concentraat, gewoonlijk verhit op een nail met behulp van een speciale dab rig. De vrijgekomen damp die ontstaat wordt vervolgens geïnhaleerd. Dit veroorzaakt een intense high, waarbij alle werkzame bestanddelen uit de olie of het concentraat in één keer binnen kunnen komen. 

Om het concentraat te kunnen veranderen in een gas, moet deze tot zeer hoge temperaturen verhit worden. De speciale nail is gemaakt van hittebestendig materiaal zoals kwarts, metaal of keramiek en kan temperaturen tussen de 315 graden Celcius bereiken.

De geschiedenis van dabben 

Hasj is de oudste vorm van cannabis concentraat en bestaat al vele honderden jaren. Hasj is een extract en wordt gemaakt van de toppen van de vrouwelijke cannabisplanten. Het extraheren van de werkzame bestanddelen uit cannabis is waarschijnlijk voor het eerst gedaan in het oosten van Azië en vervolgens verder verspreid naar regio’s waaronder India, Nepal, Himalaya, Afghanistan, Turkije en Marokko.

Vele jaren later, in de jaren ‘60 en ‘70 ontstond een hippie groep die zichzelf The Brotherhood of Eternal Love noemde. Deze groepering vormt eigenlijk de bakermat van het dabben. De druggebruikers experimenteerden er lustig op los en kwamen zo tot iets dat ze Honey Oil noemden, de eerste extractie met BHO, afkorting voor Butane Hash Oil. Dit is ondertussen meer dan 50 jaar geleden. Butaangas is tot op heden de meest populaire manier om zelf cannabis concentraat te maken. Het extract dat hierdoor verkregen wordt bevat tot wel 90% THC en is super potent. 

Toen deze manier van het extraheren van cannabis pas net populair begon te worden, was ze voornamelijk bekend onder de hippiecultuur. Ondertussen zijn ook medische patiënten en wetenschappers fan. 

Waarom is dabben populair?

Ten eerste is het een zeer krachtige manier van cannabis gebruiken. Verder is het ook trendy en dit speelt ook mee waarom cannabis gebruikers meer interesse tonen. Ondertussen heeft dabben genoeg fans gekregen, om producenten van cannabis benodigdheden zoals waterpijpen van Black Leaf speciale dab tools en rigs te laten ontwikkelen. Ook bij Sirius kun je alles kopen dat je nodig hebt om te kunnen dabben. Lees er meer over in dit blog

Wat zijn marihuana dabs, of cannabis concentraten?

Om te kunnen dabben heb je cannabis nodig in de vorm van een concentraat. Het kan verschillende vormen aannemen, die later verder worden uitgediept. Cannabis toppen worden door middel van een extractieproces ontleed, zodat de werkzame cannabinoïden en terpenen (waarvan uiteraard het hoofdbestanddeel THC) wordt gescheiden van het overige plantmateriaal. Om deze extractie te kunnen doen wordt meestal butaangas gebruikt. Het eindproduct is dus een zeer geconcentreerde vorm met zeer krachtige werking. Een kleine hoeveelheid zorgt al voor een zeer sterke high. 

Hieronder volgt een overzicht van de verschillende soorten cannabis concentraten op de markt. 

 • Crumble of wax: een populaire manier van dabbing is met crumble of wax. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het om een cannabis concentraat dat qua structuur wat op was lijkt met een kruimelige structuur. Het wordt gemaakt door lucht in het concentraat te kloppen. Het is in trek bij dabbers omdat het gemakkelijk is in gebruik en uiteraard voor de intense high. 
 • Live resin: het speciale van een live resin extract is dat het gemaakt is van de rauwe wietplant waarbij alle delen zijn gebruikt, die snel na het oogsten zijn bevroren. Met andere woorden: de cannabis is niet gecured. Curen is een proces dat normaal gesproken plaatsvindt na de oogst.
  Vervolgens wordt het plantmateriaal op een gelijkaardige manier als met BHO geëxtraheerd, met slechts één groot verschil: alles gebeurd op veel lagere temperaturen met behulp van gekoelde vloeibare butaan. Hierdoor is het eindresultaat nog veel rijker aan terpenen en heeft een meer volledig profiel aan werkzame bestanddelen. Voor verschillende gebruikers is live resin het meest medicinaal interessant. 
 • Shatter: deze vorm van cannabis concentraat ziet er prachtig uit wanneer ze op kamertemperatuur is of lager: de goudkleurige substantie ziet er uit als versplinterde stukjes glas of suikerwerk. Shatter is een van de meest voorkomende vormen die gebruikt worden om cannabis mee te dabben. Om dit materiaal te gebruiken breek je een (heel) klein stukje af en dabt dit met behulp van de dab tool op de nail. 
 • Crystal, kristallijn of THC kristallen: de meest pure vorm van cannabis concentraat dat er bestaat: het is tot wel 99,9% THC. Kristallijn ziet eruit als witte suiker en is sterk genoeg om je de krachtigste THC ervaring ooit te geven. Deze vorm is zodanig geconcentreerd, dat ze aan smaak en aroma’s afdoet. Dit is dan ook een nadeel voor veel gebruikers, samen met het feit dat het extra prijzig is. 

Leer stap voor stap hoe je moet dabben met dit overzicht

Heb je al je benodigdheden bij elkaar en ben je de bezitter van een degelijk cannabis concentraat? Dan is het nu tijd om te leren dabben.

 1. Bereid je cannabis voor en gebruik je dab tool om een portie van het concentraat te doseren. Als je een beginner bent: neem de kleinst mogelijk hoeveeheid! Liever te weinig dan te veel. Je kunt later altijd de dosis verhogen.
 2. Zet je torch lighter aan en richt de steekvlam op de nail. Het is belangrijk dat deze goed heet wordt. De meeste gebruikers verhitten de nail tot deze roodgloeiend is. Wanneer dit is gebeurd zet je het vuur uit en wacht minstens 15 seconden voor je het concentraat aanbrengt op de nail. Anders is de damp te hard voor je longen en dit is ongezond!
 3. Breng nu met behulp van de dab tool het concentraat aan op de gloeiend hete nail. Ondertussen heb je je lippen op het mondstuk van de dab rig, net zoals je bij een gewone bong zou doen en inhaleer je de vrijgekomen damp. Anders vervliegt de damp en ben je te laat met inhaleren. 
 4. Nadat je hebt geïnhaleerd en de damp binnen hebt gekregen, blaas je nog eens goed uit en zakt weg in de roes van deze stevige high. Best zit je ergens comfortabel zodat je achterover kunt liggen.

Hoge temperatuur vs. Lage temperatuur dabs

Sowieso heb je bij dabs hoge temperaturen nodig, om je concentraat te laten verdampen. Toch zijn er gradaties en hebben zij zo hun voor- en nadelen. Alles komt neer op jouw persoonlijke voorkeur. Even op een rijtje:

Hoge temperatuur

We spreken dan over temperatuur rond de 538 graden Celcius. Dit is echt knetterheet! Deze manier van dabben is populair omdat je op die manier zeer efficiënt te werk gaat en het niet snel een zooitje wordt met het kleverige concentraat: het verdampt vrijwel onmiddellijk en kan gelijk ingeademd worden. Het maakt niet zoveel uit wat de consistentie is van je materiaal, het zal allemaal verdampt worden. 

Voordelen

 • Je voelt nog sterker de roes van de unieke dab high
 • Geen nood aan een carb cap: het concentraat verdampt zo snel dat je het gelijk kunt inhaleren.
 • De wax verdampt, ongeacht de staat van de substantie

Nadelen

 • Je verbrand veel waardevolle cannabinoïden en terpenen en verliest hiermee een deel van de medicinale werking
 • Hard op de keel en kan hierdoor als onprettig ervaren worden. 

Lage temperatuur

Bij lage temperaturen om te dabben spreken we van 260-315.5 graden Celcius. Dit is te verkiezen boven de hoge temperaturen, omdat je veel meer terpenen en cannabinoïden intact houdt. Verschillende werkzame stoffen hebben zo hun eigen kookpunt. 

Om bij een lagere temperatuur te blijven, is het verstandig om de nail te verhitten tot deze net rood begint te worden en dan meteen het vuur uit te doen. Wacht vervolgens 10 seconden voordat je de dab aanbrengt met behulp van de dab tool.

Voordelen

 • Minder hard op de longen
 • Volle smaakervaring
 • Minder kans je cannabis concentraat te verbranden
 • Ten volle genieten van het profiel van cannabinoïden en terpenen

Nadelen

 • Het effect kan iets minder krachtig zijn
 • Je hebt een carb cap nodig, om op die manier de luchtstroom beter te kunnen reguleren zodat je de damp goed kunt inademen

Tip: Elektronisch dabben met Puffco Peak

De technologie blijft zich maar ontwikkelen op vlak van cannabis gebruiken. Ondertussen is het ook mogelijk om elektronisch te dabben met een speciale vaporizer. De Puffco Peak scoort zeer hoog met het uitmuntende design dat zeer gemakkelijk is in gebruik. 

Gevaren van dabben

Niets is zonder gevaar. Hoe krachtiger een product wordt, hoe groter de risico’s. Omdat je met dabben zo’n sterke concentratie THC binnenkrijgt, is de kans op een bad trip of onprettige ervaring een stuk groter. Verder is er kans dat je sneller afhankelijk raakt en een tolerantie opbouwt. Hierdoor heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. Ook kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen als je stopt met gebruiken van cannabis concentraten. 

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.193 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.