GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Verantwoord en veilig genieten van cannabis edibles
In dit blog artikel
In dit blog artikel Onderschat een edible nooitWat is eetbare cannabis?Doseren van ediblesVergelijk jezelf niet met anderen en bepaal je eigen dosisKen de potentie van de gebruikte cannabis strainHoe bereken ik het THC percentage in edibles?Hoe maak ik cannabutter oftewel cannabis boter?
Deel:

Verantwoord en veilig genieten van cannabis edibles

Als je wel eens spacecake hebt gegeten, is de kans groot dat je verrast werd door de sterke werking ervan. Veel cannabis liefhebbers vergissen zich in de mogelijkheden van eetbare cannabis. Voor je het weet heb je net iets te veel van die lekkere space cookies gegeten. De high kan veel sterker tegen een psychedelische trip aanleunen, dan wanneer je een paar trekken van een joint neemt.

Lees in dit blog hoe je op een veilige manier kunt genieten van de unieke effecten van edibles.

Onderschat een edible nooit

Je kent vast wel een of meerdere verhalen over mensen die eetbare cannabis verkeerd hadden ingeschat. Misschien ken je het wel uit first hand experience. Het effect kan dan veel te heftig zijn, waardoor je je bijvoorbeeld paranoïde kunt gaan voelen. Ik kan je meteen vertellen dat er nog nooit iemand is gestorven aan een overdosis cannabis. Eigenlijk is cannabis een ontzettende veilige drug en veroorzaakt het geen gevaarlijke reacties in het lichaam. Sterker nog: cannabis wordt steeds meer erkend als medicijn door de mainstream, iets waar de plant al duizenden jaren voor wordt gebruikt. Toch kun je als gebruiker behoorlijk van slag raken als je een verkeerde dosering neemt, of als je jezelf verkeerd inschat. 

Cannabis wordt als medicijn voor verschillende doeleinden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn het verminderen van fysieke pijnklachten, het verhelpen van depressieve gevoelens, het weren van ontstekingen, het bevorderen van de slaap en het opwekken van de eetlust. 

De werking van cannabis is sterk afhankelijk van de hoeveelheid werkzame bestanddelen die aanwezig zijn. Er zijn ontelbaar veel verschillende variëteiten die elk hun unieke eigenschappen bezitten. Verantwoordelijk hiervoor zijn voor een groot deel de stoffen die cannabinoïden genoemd worden. Cannabis bezit wel meer dan 100 verschillende actieve stoffen, in wisselende hoeveelheden. De meest bekende cannabinoïden zijn THC en CBD

Wat is eetbare cannabis?

Eetbare cannabis, ook wel edibles genoemd, is verkrijgbaar in elke vorm die je je maar kunt bedenken. Misschien ken je zelf wel een aantal unieke recepten. Eetbare cannabis heeft verschillende voordelen ten opzichte van rookbare cannabis: de medicinale eigenschappen kunnen beter tot hun recht komen, omdat ze gemakkelijk en zonder schadelijke bijwerkingen door het lichaam worden opgenomen. Het roken van een joint verschaft nog steeds een geneeskrachtige werking, maar deze wordt voor een deel teniet gedaan door het feit dat je je kruid verbrand. 

Tip: Als alternatief voor het roken van een joint kun je natuurlijk kiezen voor een vaporizer! Ik zou zelfs durven zeggen dat elke stoner zou moeten profiteren van deze geweldige innovatieve technologie. De nieuwste vaporizer modellen worden alleen maar geavanceerder en als je er eenmaal een hebt aangeschaft, gaat hij heel lang mee!

Edibles zijn voedingsmiddelen waar cannabis in is verwerkt. De voorbeelden hiervan zijn eindeloos. Zo heb je cake, koekjes, chocolademelk en andere zoetigheid waar cannabis aan is toegevoegd. Nu is het niet aan te bevelen om gemalen wiet toppen door je beslag te mengen, omdat dit (in de meeste gevallen) niet bepaald lekker is. In plaats daarvan is het geschikt om wietboter te maken en dit te gebruiken. Een andere optie is het gebruiken van een cannabisolie of een concentraat. 

Verder zijn er ook vele hartige gerechten waar cannabis in verwerkt kan worden, van pizza tot guacemole en zelfs kaas. 

Eetbare cannabis is geschikt voor mensen die liever niet willen roken en toch willen genieten van de voordelen van dit medicijn. Ook voor liefhebbers van een jointje kan een edible voor een aangename afwisseling zorgen die een nieuwe dimensie aan de high geeft. 

Doseren van edibles

Het risico van eetbare cannabis zit ‘m in het doseren en het risico om teveel te eten. Het duurt namelijk een stuk langer voor de werking van de actieve bestanddelen hun werk beginnen te doen. Het kan zo’n uur tot twee uur duren voor je in de gaten hebt dat je behoorlijk onder invloed bent. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om het voedsel te verteren en de actieve bestanddelen op te kunnen nemen. Dit in tegenstelling tot het vapen of roken van cannabis, waarbij de werking haast onmiddellijk gevoeld kan worden. Hierdoor is het veel gemakkelijker om voor jezelf in te schatten hoeveel je kunt hebben en wanneer je moet stoppen. Bij het eten van voedingsmiddelen of dranken waar cannabis in is verwerkt, is het veel moeilijker om naar de signalen te luisteren die aangeven dat je teveel hebt binnen gekregen.

Verder hangt alles ook af van je metabolisme, dus hoe snel THC wordt opgenomen door je lichaam en hoe snel het je lichaam ook weer verlaat. Andere elementen die een rol zijn, is de hoeveelheid cannabis die je hebt binnengekregen, de sterkte van de cannabis strain, hoe vol je maag is en wat je ervaring is met cannabis. 

De effecten van orale cannabis kunnen, zeker met hoge doseringen, tot wel 24 uur merkbaar zijn!

Wat is een standaard hoeveelheid om edibles mee te doseren?

Er wordt meestal uitgegaan van 10mg per portie. Echter is deze standaard dosering niet voor iedereen gelijk. Net zoals een biertje voor de één geen tot nauwelijks effect zal hebben, heeft het op anderen een sterke werking. De beste aanbeveling is om zelf voorzichtig te beginnen en eventueel langzaam op te bouwen. 

Tips om de juiste hoeveelheid cannabis af te wegen

Een te hoge concentratie cannabis in je systeem kan overweldigend zijn en allerlei reacties teweeg brengen waaronder: angstaanvallen, paranoia, versneld hartritme en zweten. Deze onaangename ervaring heeft menig beginner al ooit ervaren en is er mede de oorzaak van dat edibles in een wat negatief daglicht zijn komen te staan. Dit is nergens voor nodig! Met de juiste aanpak kan de ervaring van eetbare cannabis zelfs boven de rookbare variant te verkiezen zijn. 

Vergelijk jezelf niet met anderen en bepaal je eigen dosis

Omdat je vriend of vriendin zich prima voelt bij het eten van een plak spacecake of een paar druppels THC olie, betekent dit nog niet dat dit voor jou ook zo is. Vertrouwen op iemand anders wanneer het gaat om de juiste dosis vinden, is vragen om problemen.

In plaats daarvan kun je het best voor jezelf zo accuraat mogelijk bepalen wat één portie edible met je doet, door de hoeveelheid die je binnen krijgt langzaam op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met ¼ van een brownie met cannabis. Wacht lang genoeg om er zeker van te zijn dat de THC en andere cannabinoïden hun werk hebben kunnen doen. Vervolgens kun je bepalen (bijvoorbeeld na zo’n dikke 2 uur), of je nog een stukje eet van die ene portie. 

Kijk uit met edibles waarvan de sterkte niet duidelijk is vastgesteld

Dit is bij edibles heel vaak het geval: iemand heeft bijvoorbeeld een cake gebakken en deze blijkt vele malen sterker te zijn dan de bakker in kwestie bedoeld had. In dit geval is het aanbevolen om, als je toch het effect van de edible wil uitproberen, expres te onderdoseren. Dit wil zeggen dat je bewust een zeer kleine actieve hoeveelheid binnen krijgt en kijkt wat er dan gebeurd. 

Ken de potentie van de gebruikte cannabis strain

Niet onbelangrijk: door wat research te doen en uit eigen ervaring kun je er achter komen hoe verschillende cannabis variëteiten in elkaar zitten. Het zal nooit een zwart-wit verhaal worden, sommige wietsoorten zijn gewoon het ene moment sterker, psychedelischer of bijvoorbeeld rustgevender, dan op andere momenten. Dit heeft met allerlei factoren te maken. Toch kun je leren om een zo goed mogelijk onderscheid te maken tussen verschillende soorten.

In de coffeeshop vraag je best aan de medewerker naar het THC en CBD percentage. Als je zelf wietzaden hebt gekocht om je eigen planten te kweken, vraag dan om raad en lees genoeg informatie over de strain. THC percentages kunnen behoorlijk verschillen. Sterkere soorten zorgen uiteraard voor een sterkere edible. 

Hoe bereken ik het THC percentage in edibles?

Het helpt enorm wanneer je zelf edibles maakt en weet hoeveel THC er in je edibles zit. Om erachter te komen wat de sterkte is van je edible, kun je de volgende formule aanhouden: Zoals hierboven vermeld moet je er eerst achter komen welke cannabis strain is gebruikt zodat je de sterkte kunt bepalen. 

Als je eindresultaat uit 1000 gram aan spacecake bestaat, waar 6 gram cannabis startmateriaal voor is gebruikt, weet je dat per 1000 gram/ 6 gram cannabis is gebruikt. Omgerekend is dit 0.006 gram cannabis per gram cake. 

Stel dat het cannabis materiaal uit een krachtige strain bestaat, bijvoorbeeld Amnesia Haze van zo’n 15-20% THC. Vervolgens gaat de berekening verder: per gram cake is het 0.006 gram cannabis x 0.10 = 0.0006 gram oftewel 6 mg THC. 

Een gebruikelijke dosering voor gebruikers die niet veel ervaring hebben, ligt tussen de 2 en 6 mg THC. Sterke doseringen liggen tussen de 4 en 8 mg THC. 

Tip: Gebruik een precisieweegschaal om je cannabis mee af te wegen! Bij Sirius vind je professionele en betaalbare modellen die zeer accuraat zijn.

Hoe maak ik cannabutter oftewel cannabis boter?

Cannabutter wordt veel gebruikt in de keuken van de stoner. Hieronder volgt een kort en simpel recept, zodat je deze zelf thuis kunt maken. Als alternatief kun je ook zelf een cannabis concentraat maken of cannabisolie maken. 

Ingrediënten cannabutter

  • 6 gram cannabis
  • 115 gram boter (of kokosolie)

Stap voor stap:

  1. Verdeel de boter in drie gelijke stukken.
  2. In een koekenpan smelt je een deel van de boter op medium vuur.
  3. Voeg vervolgens de verkruimelde wiet toe. Laat dit een aantal minuten sudderen en roer alles goed door elkaar, zodat de boter zoveel mogelijk van de wiet kan opnemen. 
  4. Haal het mengsel van het vuur en gooi door een zeef, zodat de stukjes wiet achterblijven.
  5. Vervolgens herhaal je het proces nog twee keer met de overige stukken boter: smelt een deel, voeg hier dezelfde wiet weer bij. Op die manier kun je tot drie keer blijven extraheren. Hierna zijn het grootste deel van de actieve stoffen uit de cannabis in de boter terecht gekomen en kun je de gebruikte wiet weggooien.
  6. Je cannabutter is nu klaar! Label de boter op een duidelijke manier, zodat vergissingen in de keuken niet mogelijk zijn.
  7. Houd buiten bereik van kinderen.

Tip: Je kunt verse wiet, knipafval maar ook de wiet uit je vaporizer gebruiken! Hier zit nog altijd bruikbare actieve stof in.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.236 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.