GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Mazatapec kweekproces en trip report (50 gram vers)
In dit blog artikel
In dit blog artikel KweekprocesVoorbereidingen voor mijn tripSet en SettingHet begin van de tripDe piekDe comedownDe dagen na de trip
Deel:

Mazatapec kweekproces en trip report (50 gram vers)

Graag leg ik uit waarom ik besloten heb om paddenstoelen te kweken. Toen ik opgroeide had ik een erg strenge opvoeding door toedoen van mijn vader; het versterkte mijn geest en verzwakte het in andere opzichten. Ik zag al mijn familie en vrienden vechten met een of andere verslaving, maar mijn leven verspillen leek me niet echt interessant. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van de ontsnapping aan de dagelijkse sleur, maar met mate. Je zult nooit met je realiteit kunnen omgaan als je er altijd aan probeert te ontsnappen.

Ik had vragen uit mijn kindertijd waar ik antwoorden op wilde, dus verdiepte ik me langdurig in de gezondheidsvoordelen van mycelium en zijn vruchtlichamen; paddenstoelen. Mycoloog Paul Stamets is een geweldige bron van informatie voor dit onderwerp.

Ik had al eerder kleine hoeveelheden paddenstoelen en truffels in Nederland ervaren. Met 15 gram truffels had ik een leuke tijd. Ik kon altijd nog goed functioneren en heb veel gelachen, wel had ik erg weinig visuals. De dame in de winkel toentertijd zei dat ik vanwege mijn lichaamsmassa meer nodig zou hebben. Mijn zus moest erg lachen: "Ha ze noemde je dik!". Ik hou van een een flauwe grap op z’n tijd, dus ik lachte mee. Elke keer als ik naar Nederland ging was het voor de truffels. Paddenstoelen waren de tweede keer dat ik ging verboden, erg jammer want ik heb persoonlijk veel liever paddenstoelen.

Maar reizen naar het buitenland werden een beetje duur. Ik had er nooit aan gedacht om zelf paddenstoelen te kweken, maar tijdens mijn studie raakte ik geïntrigeerd. Ik Googelde naar kweeksets, stuitte op Sirius en bestelde een kweekset. De kit was extreem goedkoop, de levering was goedkoop en arriveerde binnen 3 dagen. Deze keer nam ik ze niet voor de kick of om te lachen, deze keer nam ik ze om medicinale redenen. Het was een Mexicaanse soort: De Mazatapec (mijn persoonlijke favoriet).

Kweekproces

Ik volgde alle instructies en werkte in een steriele omgeving. Ik heb mijn aanrecht en de buitenkant van de kit schoongeveegd met wat alcoholdoekjes. Daarna heb ik mijn handen gewassen en gesteriliseerd en een gezichtsmasker opgezet. Dit alles is van essentieel belang om besmetting van de kit te voorkomen, aangezien er overal om ons heen sporen en bacteriën zijn en we de blootstelling van de kweekset aan die sporen en bacteriën moeten beperken. Ik nam een fles water die ik in de winkel had gekocht en steriliseerde ook de buitenkant daarvan. Ik opende alleen de hoek van de kit en goot er langzaam het flessenwater in tot de kit volledig verzadigd was en sloot hem af. Daarna heb ik het 24 uur in het donker gezet.

De volgende dag goot ik al het water er voorzichtig uit en veegde de kit nog eens af voordat ik het deksel volledig verwijderde en de kit in de bijgeleverde zak deed. Daarna heb ik de zak gesloten met de bijgeleverde paperclips. Het is belangrijk dat je het deksel behoudt, je zult het nodig hebben zoals ik later zal uitleggen.

Vanwege het koude klimaat hier heb ik de kit op een warmtematje geplaatst, warmtematjes zijn goedkoop en Sirius heeft ze in voorraad. Plaats de kit niet direct op de mat maar plaats wat karton of een soort afstandhouder tussen de mat en de kit, voor luchtcirculatie. Plaats de kit op een plekje buiten direct zonlicht, ik heb gelezen dat een klein beetje zon de groei bevordert maar ik heb het nooit geprobeerd of nodig gehad. Ik zet mijn kit meestal in een hoek van de kamer.

Als je merkt dat de paddenstoelen tevoorschijn komen, meestal na 1 week maar wees geduldig, wil je ze wat zuurstof geven. Steriliseer je handen en zet je gezichtsmasker weer op en open en sluit de zak een paar keer en sluit hem dan weer af met de clips. Ik herhaal dit om de paar dagen. Hier is waar de informatie varieert, sommige mensen suggereren de binnenkant van de zak (nooit bovenop de kit zelf) te vernevelen met flessenwater bij het zorgen voor ventilatie. Ik merk in mijn geval dat de initiële onderdompeling en warmte voor voldoende condensatie zorgt, maar vernevelen kan nodig zijn als het meer dan twee weken duurt voordat de paddenstoelen beginnen te verschijnen.

Het is een fascinerend proces om de paddenstoelen te zien groeien. Let op: ze moeten dagelijks gecontroleerd worden, indien mogelijk twee keer per dag. Bestudeer de sluier onder de hoed, als je merkt dat deze splijt moet je de paddenstoelen oogsten. Steriliseer je handen, zet je gezichtsmasker op, knijp in de basis van de paddenstoel en draai er voorzichtig aan om hem te verwijderen. Als je niet op tijd oogst, zullen de sporen vallen en dat kan je kit ruïneren. Als je je zorgen maakt, pluk ze dan van tevoren. Beter iets te vroeg dan te laat.

Tussen de 2 en 3 weken was mijn kit klaar. Ik waste en steriliseerde mijn handen, plukte ze eruit en woog ze. Ik kreeg 70 gram waar ik meer dan tevreden mee was! Sommige mensen krijgen meer, sommige mensen krijgen minder. Mycelium is onvoorspelbaar. Maar het wordt beter. Als je eenmaal je paddenstoelen hebt geoogst, kun je het beginproces één, twee, zelfs drie keer doorlopen als je geluk hebt. Dus pak je deksel, steriliseer, steriliseer, steriliseer en bewater de kit opnieuw. Doe het deksel erop en laat het 24 uur rusten, haal het deksel eraf, giet het water er voorzichtig uit en doe de kit terug in de zak. Gewoonlijk zullen je volgende oogsten minder zijn omdat het mycelium uitgeput raakt. Als je toevallig sporen hebt laat vallen, zoals vermeld, krijg je er misschien helemaal geen kweek meer uit. Het is ook belangrijk om je paddenstoelen te wegen zodat je weet welke dosis je moet nemen.

Voorbereidingen voor mijn trip

Als je een beginner bent zou ik aanraden om met 10 gram (vers) te beginnen. Vanwege eerdere ervaring woog ik 50 gram af (vers), ik heb de hele ochtend gevast omdat je ze het beste op een lege maag kunt innemen. Rond de middag zette ik een kop zwarte thee. Ik verwijderde het theezakje en voegde de thee en de paddenstoelen toe aan een pot en liet het op een heel laag vuurtje 30 minuten pruttelen (niet koken). Ik deed er wat verse citroen bij voor de smaak, maar ik heb ook gelezen dat het je trip ten goede kan komen en sterker kan maken. Ik zeefde het brouwsel en at de paddenstoelen op voordat ik de beker magie dronk.

Sommige mensen vinden dat het eten van paddo's een beetje een metaalachtige smaak heeft, daarom maak ik thee.  Citroen en wat suiker of zoetstof kunnen de smaak verbloemen.

Set en Setting

Je kunt het beste je paddo's in een vertrouwde omgeving nemen, weg van mensenmassa's. En het kan geruststellend zijn om een tripsitter te hebben (iemand die nuchter is om op je te letten), maar persoonlijk zou dat niet goed voor mij zijn. Vanwege de hoge dosis was ik van plan om in bed te blijven liggen en helemaal niet te bewegen, dus een tripsitter was niet nodig.

Ik had wat suikerrijk voedsel, frisdrank en wat fruit voorbereid. Ik stel me voor dat als mijn trip te zwaar zou zijn, suiker mijn metabolisme zou versnellen en de trip zou verlichten. Ik ben geen bioloog, dus ik weet niet of dat werkt, maar ik nam aan van wel en zelfs als het alleen maar een placebo-effect zou hebben, zou ik me daar prettig bij voelen.

Het begin van de trip

Na een half uur van het innemen van de paddenstoelen merkte ik dat mijn gedachten en mijn zicht een beetje vervormden, dus om hulde te brengen aan de paddenstoelen en hun ceremoniële gebruik deed ik mijn koptelefoon op, zette wat inheemse Mazateekse gezang op YouTube aan, ging liggen en sloot mijn ogen. Het is echt moeilijk om de ervaring van 50 gram (verse paddenstoelen) in woorden uit te drukken, in mijn gedachten was het als een universum van kleuren dat zich ontrafelde en in zichzelf vouwde toen het me echt raakte.

De piek

Plotseling werd ik getransporteerd naar een oud schemerig kaarsverlicht huis in Mexico, de muren hadden een terracotta kleur en voelden warm aan. Ik lag op een bed en er was een tienermeisje rijst en bonen aan het wassen in de hoek van de kamer. Terwijl ik op het bed lag, was er een oude inheemse dame, mogelijk in de 80 of 90, die me zegende met riet gedoopt in ritueel water terwijl ze zong.

De zegening stuurde me vervolgens mijn eigen geest in om te zoeken naar de antwoorden over mijn jeugd en mijn mentale toestand. Niet wat ik verwachtte, want elke keer als ik een vraag probeerde te stellen, werd ik boos onderbroken door een Mazateekse krijger die zei dat ik mijn mond moest houden. Ik bleef het proberen, maar toen realiseerde ik me dat ik geen antwoorden zou krijgen, omdat ik de antwoorden al wist. Het leven was hard en het was niet mijn schuld, maar het hoeft nu niet langer zo hard te zijn. De Mazateekse krijger was er niet om mij een antwoord te geven maar was er om het mij te tonen, hoe meer ik vroeg hoe minder ik zag.

De comedown

Ik zou zeggen dat de piek van de trip tussen de 3 en 4 uur duurde. 50 gram vers is vrij zwaar de eerste keer, maar toen de piek weg was voelde ik dat mijn ziel en geest gereinigd waren. Ik ben nogal een grappenmaker, maar mijn creativiteitsniveau was vertienvoudigd en ik moest erg lachen toen ik mijn trip aan mijn onervaren vrienden uitlegde.

De dagen na de trip

Ik voelde me de volgende dagen geweldig, maar het duurde een paar weken voordat ik de medicinale voordelen merkte waar ik naar op zoek was. Ik liep naar de plaatselijke winkel en realiseerde me dat ik niet meer bang hoef te zijn omdat ik niet meer vasthoudt aan mijn verleden, mensen oordelen niet over mij, het was ik zelf die mij beoordeelde en zelfkritisch was.

Omdat ik niet meer aan mijn verleden vasthoudt, is mijn angst verdwenen. Door mijn angst ontwikkelde ik een huidplukstoornis die mijn gezicht in een vreselijke toestand achterliet, wat mijn angst verder deed toenemen, dat is nu ook weg. Mijn zelfvertrouwen is op een all time high en mijn relatie met de gemeenschap is sterk verbeterd.

En er gebeurde nog iets bijzonders. Tijdens de paddo’s zag ik beelden van hoe ik mijn hond uitliet en ik zag dat ik te snel wandelde, waardoor zijn kleine pootjes het niet konden bijhouden. Ik had het me nooit gerealiseerd! Stel je voor dat je op je toilet zit en er vanaf wordt gesleurd. Ik moest huilen, verontschuldigde me en omhelsde hem. Ik heb nu een betere relatie met mijn hond.

Ik kan eerlijk zeggen dat Sirius en paddo's mijn leven volledig hebben veranderd, ik ben niet boos, ik geef anderen niet langer de schuld van mijn lijden. Ik zorg nu zelfs fulltime voor mijn vader. Het was echt een geweldige ervaring. Elke keer als ik trip voel ik me gereinigd en sterk, alsof ik de wereld aan kan.

*Waarschuwing* Dit is allemaal mijn persoonlijke ervaring, we zijn allemaal uniek en ervaren dingen anders. Zoals gezegd heb ik een sterke geest, als je psychische problemen hebt wees dan voorzichtig met het gebruik van bewustzijnsveranderende middelen zoals paddo's, alcohol of zelfs tabak en als je besluit een trip te nemen doe het dan rustig aan. 10 gram vers kan een leuke tijd zijn maar 50 gram is een totaal andere ervaring. Paddo's zullen niet tolereren dat je ze misbruikt, dus doe geen moeite om dat te proberen. Je hebt een pauze nodig, bij voorkeur 3 of 4 weken ertussen, anders verspil je de magie.

Als je meer kweekt dan je nodig hebt, kun je ze drogen of je maakt de thee in batches en vriest ze in. Een ijsthee van paddenstoelen op een zomerse dag is heerlijk. Als je ze droogt is het belangrijk om te weten dat de paddenstoelen voor ongeveer 90% uit water bestaan, dus 10 gram is 1 gram gedroogd en 50 gram is 5 gram gedroogd! Ga dus niet 50 gram gedroogd nemen, dat zou veel te veel zijn. Ik zou ook niet aanraden om de paddenstoelen te nemen terwijl je onder invloed bent van alcohol of zelfs marihuana. Alcohol kan je domme dingen laten doen. Cannabis kan bij sommige mensen lichte paranoia veroorzaken en dat kan je trip veranderen. Ik heb beide geprobeerd en vond dat alcohol mijn ervaring verpestte en cannabis de visuals een beetje wazig maakte. Veel mensen genieten juist van marihuana tijdens het trippen, maar het is gewoon niet voor mij. Ik wil mijn onverdeelde aandacht aan de paddenstoelen geven. Maar na de trip kan een biertje en/of een jointje best plezierig zijn.

Dat was het voor nu mensen, bedankt voor het lezen. Als je besluit een kit te bestellen, wees dan veilig en ik wens je een fantastische trip!

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.187 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.