GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Darmflora: Living Nutrition voor een gezond lichaam
In dit blog artikel
In dit blog artikel Hygiëne tijdens coronaWord niet ziek door angstDe belangrijke functie van bacteriënBacteriën in het lichaamPas op met conserveermiddelenTips voor een gezonde darmflora
Deel:

Darmflora: Living Nutrition voor een gezond lichaam

Bacteriën zijn overal, in én op je lichaam, je kleren, je huisdieren, de wortels van planten… hoewel veel mensen nog steeds rillingen krijgen bij de gedachte, zijn de meeste bacteriën niet schadelijk maar juist onmisbaar voor al het leven op aarde.

Jouw geliefde wietplant werkt bijvoorbeeld samen met verschillende gunstige bacteriën die voor een gezonde groei-en bloeifase zorgen en op die manier sterke wiettoppen garanderen. De plant biedt de bacterie voedsel en in ruil haalt de bacterie stikstof uit de lucht en maakt dit beschikbaar voor de plant. Deze relatie waar beide partijen voordeel van hebben heet symbiose.

Hygiëne tijdens corona

In tijden van corona wassen mensen natuurlijk veel vaker hun handen en lijkt iedereen meer symptomen van smetvrees te hebben. De angst voor het virus slaat om in angst voor alles dat ‘vies’ is is. Laten we niet vergeten dat de natuur ons sterker maakt door bepaalde goede bacteriën en dat dit ons kan ondersteunen in een gezonder leven. Laten we kijken naar de rol van bacteriën en de positieve invloed van goede darmbacteriën op ons energieniveau en onze weerstand tegen ziekten en infecties.

Natuurlijk moeten we in deze tijd heel voorzichtig zijn in verband met de mogelijkheid tot de verspreiding van virussen, ziekten en slechte bacteriën. Zeker als je al een slechte weerstand hebt, of oud bent, moet je extra oppassen en is het belangrijk voor ‘gezonde’ mensen om dit te beseffen. 

Word niet ziek door angst

De angst voor ziek worden kan in veel gevallen juist ziekte in de hand werken. Wanneer je alles vermijd dat je lief is en je bijvoorbeeld opsluit in huis, wordt je dan echt minder snel ziek? Deze redenering is begrijpelijk maar ook heel onlogisch. Kinderen die opgroeien op een (biologische) boerderij kunnen over het algemeen als veel sterker en minder vatbaar voor ziekten omschreven worden. Hoe komt dit? Omdat ze al op jonge leeftijd worden blootgesteld aan ‘viezigheid’ en hun lichaam leert een bepaalde weerstand op te bouwen. Jezelf en je geliefden beschermen tegen deze ‘enge’ bacteriën is dus eigenlijk een actie die averechts werkt. Je lichaam wordt steeds zwakker en kan zichzelf minder goed behoeden voor belagers van buitenaf. De angst voor bacteriën is reëel en heeft er misschien ook voor een deel mee te maken dat de ‘vijand’ onzichtbaar is en daarom bovenmenselijke proporties aan kan nemen. Het voelt als een strijd waarbij we heel weinig kunnen uitrichten omdat we de slagen niet kunnen opvangen. Angst is een slechte raadgever en helpt ook niet om daadkrachtig te doen wat in je macht ligt jezelf en anderen te behoeden voor negativiteit. 

Fun fact: De meeste bacteriën leven heel diep onder de grond. Maar liefst 90% van alle bacteriën leeft onder de zee. 

De belangrijke functie van bacteriën

Bacteriën spelen een belangrijke rol in het afbreken van dood organisch materiaal in eenvoudige verbindingen. Het opruimen van al dit dode ‘afval’ gebeurd in de natuur op een super slimme manier, waardoor alles herbruikbaar is. Hopelijk kijken we als mens nog beter naar de manier waarop dit systeem werkt en leven we hier ook meer naar, in plaats van troep te produceren die geen enkele herbruikbare functie vervult. 

Bacteriën in het lichaam

Bacteriën in de darmflora spelen een essentiële rol in het ontwikkelen van een gezonde spijsvertering. Slechts 1 op de 2 cellen in je lichaam is van jezelf. De overige 1 op de 2 cellen bevat dus DNA dat niet van jou is. Deze enorme ‘externe’ hoeveelheid helpt jou en werkt met jou samen om voedsel te verteren, je te beschermen tegen ziekten, gifstoffen af te breken, het produceren van bepaalde vitamines (micro-nutriënten), helpen ons afweersysteem in het afweren van ongewenste indringers… Je zou kunnen zeggen dat je een samenstelling bent van vele verschillende organismen. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar geeft ook een andere kijk op jou als mens en op de belangrijke rol van bacteriën (het is een stuk van jezelf, dus waarom zou je er tegen vechten?)

Pas op met conserveermiddelen

Wanneer men toch te maken krijgt met een slechte soort bacterie, worden er verschillende technieken toegepast om de groei van deze bacterie te verkleinen. In voeding bijvoorbeeld wordt gebruik gemaakt van verschillende conserveertechnieken om de groei van bepaalde bacteriën te verkleinen. Helaas zijn veel conserveermiddelen heel slecht voor je darmflora en doden ze niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën. In onze darmen bevinden zich triljoenen micro-organismen die allemaal hun functie vervullen in het gezond houden van ons systeem. Zo heeft ons immuunsysteem heel veel te danken aan onze darmbacteriën. Je bent dus minder vatbaar voor ziekten en infecties wanneer je een gezonde darmflora bezit.

Uit onderzoek (Engelstalig wetenschappelijk onderzoek, gebruik een vertaalmachine om de Nederlandstalige versie te lezen) blijkt dat het Westerse dieet een sterke verlaging van gunstige darmbacteriën veroorzaakt. Zeker in vergelijking met meer traditionele leefstijlen, eet de Westerse mens zonder veel variatie. Veel vet en simpele suikers, zeer laag in vezels. Wanneer dit wordt doorgegeven op volgende generaties, kunnen deze belangrijke darmbacteriën niet overgedragen worden en is het mogelijk dat deze uitsterven. Het is dus heel belangrijk dat wij nu goed voor ons lichaam zorgen, om ook een toekomstige gezondheid te kunnen handhaven, ook al is het niet de onze!

Tips voor een gezonde darmflora

Heb je een verstoorde darmflora? Hoewel je hier een speciaal onderzoek voor kunt laten doen, is het vaak al duidelijk door je lichaam dat jou vertelt hoe het zit. Neem eens een kijkje wanneer je naar het toilet bent geweest. Je ontlasting bestaat voor een groot deel uit dode bacteriën en zijn een directe indicatie voor de gezondheid van je darmflora. Een slechte stoelgang, diarree of juist constipatie wijzen op een ongezonde of verstoorde darmflora. Om deze een handje te helpen biedt Puori SB3 een enorme lading probiotica (maar liefst 13 biljoen goede bacteriën). Volg deze kuur om je lichaam een eerste zet in de goede richting te geven, maar zorg ook voor een gezondere levensstijl met veel beweging en vers voedsel.

Eet geen geraffineerd voedsel, maar richt je op voedsel dat niet, of minimaal bewerkt is en geen conserveermiddelen bevat. Hoe moeilijk is het onbewerkt voedsel te vinden in deze tijd? Bij een tankstation moet je inderdaad je uiterste best doen om ook maar iets te vinden dat een beetje gezond is voor je darmflora. Het is spijtig dat hier nog steeds heel weinig aan gedaan wordt, al begint men steeds meer te beseffen dat de rol van voeding cruciaal is in het hebben van een goede gezondheid. Hopelijk krijg je binnenkort bij tankstations niet alleen groene energie voor je vervoersmiddel, maar ook voor je lichaam. Wat dacht je van een grote fruitboomgaard, omringd met fruitstruiken en notenbomen?

Wanneer je voedsel langer wilt bewaren, gebruik dan technieken waarbij geen verstoorders van de darmflora komen kijken, maar deze juist versterkt worden:

  • Fermenteren: Gefermenteerd voedsel kan zeer lang bewaard worden en bevat bovendien tal van gezonde bacterieculturen die een positieve invloed hebben op de spijsvertering, het energieniveau en de weerstand. Voorbeelden zijn zuurkool, kimchi, zuurdesembrood, gefermenteerde groenten, yoghurt, kefir en kombucha. Niet alleen is het zeer lekker en leuk om zelf te maken, het is dus ook super gezond. Wel kost het je wat tijd en energie die je moet overhebben voor het proces. Het zijn voornamelijk zogenaamde melkzuurbacteriën die de kans moeten krijgen zich te ontwikkelen. Melkzuurbacteriën zetten suikers om in onder andere melkzuur.
  • Living Nutrition: Capsules waarbij de fermentatie technieken zijn toegepast waarop kefir en kombucha gemaakt worden. Deze probiotische dranken zitten boordevol goede bacteriën die je lichaam grotendeels helpen in het versterken van je lichaam. De capsules zijn zodanig gemaakt dat ze buiten hun biologische ingrediënten geen conserveermiddelen nodig hebben! Je kunt kiezen uit verschillende kruidenmélanges van bijvoorbeeld pepermunt, citroenmelisse. Ook zijn er combinaties met medicinale paddenstoelen, die op hun beurt weer tal van gezondheidsvoordelen bevatten. 
  • Natuurlijke supplementen: Kies voor gezondheidsproducten die vermijden in plaats van genezen. De natuur bevat tal van kruiden die kunnen helpen in het balanceren van je lichaam. Vermijd zo veel mogelijk antibiotica, die de natuurlijke balans van je lichaam ernstig verstoren. Uiteraard is het in bepaalde gevallen onvermijdelijk en dien je altijd eerst met een arts te overleggen, voor je besluit te stoppen met medicijnen. 
Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.182 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.