GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Medicinale kracht van Cordyceps
In dit blog artikel
In dit blog artikel CultivatieCordyceps militarisVindplaatsenOphiocordyceps sinensisWelk Cordyceps voedingssupplement kies jij?
Deel:

Medicinale kracht van Cordyceps

Paddenstoelen komen voor in alle soorten en maten. Van saaie bruine muizen, tot felgele en knaloranje exemplaren! Sommigen zijn giftig, anderen super lekker, weer anderen kunnen een positieve invloed uitoefenen op je lichaam en geest. In dit blog gaan we het hebben over Cordyceps en gaan we ons concentreren op twee welbekende soorten: Cordyceps militaris en Ophiocordyceps sinensis.

Cordyceps is een geslacht van paddenstoelen dat bestaat uit wel 700 soorten. De meeste soorten gedijen door een insect als gastheer te gebruiken, in plaats van een plant of boom. Er bestaan ook soorten die een symbiotische relatie aangaan met een insect. Hierbij haalt het insect een bepaald selectief voordeel uit de paddenstoel. Dit gebeurd voornamelijk op grote hoogten, zoals op het Tibetaans plateau boven 3000 meter. In deze gure oorden is efficiëntie van energie van het grootste belang, vandaar dat soorten hier vaak met elkaar samen werken. Op deze hoogten werden traditioneel de soorten geoogst voor medicinaal gebruik, waaronder Ophiocordyceps sinensis.

Cultivatie

Tegenwoordig wordt het merendeel van de geoogste Cordyceps gecultiveerd op een substraat van granen. Hoewel de wilde soorten die op insecten groeien nog te krijgen zijn, worden ze meestal niet meer gebruikt. Gecontroleerde oogst van deze paddenstoel garandeert zijn voortbestaan en zorgt ervoor dat de prijs van het product een stuk lager kan liggen. Uit HPLC analyse blijkt dat gecultiveerde Cordyceps een identiek chemisch profiel heeft als de wilde variant.

Cordyceps militaris

Cordyceps militaris is een geneeskrachtige paddenstoelen met een eigenaardige levensstijl: ze parasiteert het lichaam van verschillende insecten. De Cordyceps militaris verspreid zichzelf via sporen. Net zoals bij andere paddenstoelen garanderen deze ‘zaadjes’ de voortplanting van de soort. Kweek je zelf je eigen psilocybe paddenstoelen? Misschien heb je dan al van dichtbij meegemaakt hoe het begin van dit proces verloopt. Wanneer de paddenstoelen rijp zijn en je iets te lang wacht met plukken, laten ze hun sporen vallen. Bij een paddo kweeksetje is dit niet gewenst, omdat ze als een fijn laagje zwart stof het mycelium bedekken. Dit kan volgende vluchten bemoeilijken.

De sporen van cordyceps militaris worden toevallig opgegeten door de ongelukkige rups van zo’n insect. Vaak zijn dit nachtvlinders, kevers en langpootmuggen. Wanneer de larve zich in de grond graaft om te ontpoppen, slaan de sporen van de paddenstoel toe: ze beginnen zich in en rond de pop te ontwikkelen en doden deze. Niet voor niets is een tweede benaming voor deze paddenstoel: De Rupsendoder. In het Engels wordt ze ook wel Caterpillar Fungus genoemd.

Meestel rond de herfst begint de Cordyceps militaris op te komen uit de ondergrondse poppen. Wanneer ze zich ontwikkelt krijg je een heel vreemdsoortige zwam te zien: ze vormt 2 tot 5 centimeter hoge, oranje, knotsvormige vruchtlichamen. Het woord Cordyceps is dan ook afgeleid van het Griekse woord kordule, dat ‘knots’ betekent, en kephale dat ‘hoofd’ betekent.

Vindplaatsen

Volgens het ‘Overzicht van paddenstoelen in Nederland’ (1995) wordt Cordyceps militaris teruggevonden op matig, tot niet-bemeste graslanden, op voedselarme, droge zand- of leembodem, in loof- en gemengde bossen.

In de traditionele Chinese geneeskunde staat de paddenstoel bekend om haar versterkende eigenschappen. Ze staat er al eeuwenlang om bekend het lichaam een energie boost te geven, het uithoudingsvermogen te versterken en een gunstige werking te hebben op het immuunsysteem. Gezondheidstherapeuten behandelen patiënten met verschillende klachten, waaronder een te hoog cholesterol gehalte, gewrichtspijn, problemen met de lever, nieren en ademhaling.
Verder wordt Codyceps militaris ingezet bij de behandeling van kanker, onder andere kanker in de dikke darm en borstkanker.
Cordycepine, het stofje dat gevonden wordt in Cordyceps militaris, blijkt een sterk anti-tumor effect te hebben en ontstekingsremmend te werken. Het stofje is in staat bacteriën te doden. Onderzoek wijst uit dat het exacte mechanisme onbekend blijft, maar dat haar werking een belangrijk supplement kan zijn in de behandeling van kankerpatiënten. Cordyceps militaris bevat verder verschillende gunstige polysachariden en eiwitten.

Ophiocordyceps sinensis

Deze paddenstoelensoort wordt waarschijnlijk al meer dan 2000 jaar gebruikt in onder andere Tibet en Nepal. In China staat ze op de lijst met bedreigde soorten. Vandaar dat haar mycelium voor de meeste voedingssupplementen gecultiveerd wordt op substraat.
O. sinensis leeft net als andere Cordyceps soorten door te ontspruiten in het lichaam van een insect, meer bepaald dat van een Thitarodes rups. Deze rupsen leven op het Tibetaans plateau en de Himalaya, onder de grond van bergachtige gras- en struiklanden. De Thitarodes rups doet er soms wel 5 jaar over om te ontpoppen. Gedurende deze periode is ze zeer kwetsbaar, en valt gemakkelijk ten prooi van deze paddenstoel.
In het Chinees heet deze soort Dōng chóng xià cǎo. Letterlijk vertaald betekent dit “winterworm, zomergras”. Hiermee wordt bedoelt dat ‘een worm in de winter, [wordt] een plant in de zomer’. Hoewel O. sinensis dus niet bepaald gezond blijkt voor deze rupsen, is ze dat zeker wel voor de mens!

Medicinal Mushrooms: A Clinical Guide geeft je een professionele kijk op de vele onderzochte aspecten van niet alleen Cordyceps, maar ook een heleboel andere medicinale paddenstoelen!

Steun bij het verouderingsproces

Traditioneel werd O. sinensis ingezet als supplement voor ouderen en zij die een lange tijd van ziekte achter de rug hadden. Deze paddenstoel zou een gunstige werking hebben op de hersenactiviteit (onder andere door meer zuurstoftoevoer te genereren), het verminderen van oxidatieve stress en werkt in op het cardiovasculair systeem.

Versterkt het uithoudingsvermogen

O. sinensis zou een versterkend effect hebben op het uithoudingsvermogen van onder andere sporters.

Verhoogt het libido en vruchtbaarheid

Uit vele ervaringsverhalen blijkt dat voornamelijk mannen maar ook vrouwen baat kunnen hebben van de stofjes aanwezig in O. sinensis. Ze dient dan voor een langere periode genomen te worden. Aangezien O. sinensis in staat is de oestrogeen productie te verhogen zou dit kunnen zorgen voor een verhoogde vruchtbaarheid. Het versterken van het immuunsysteem kan hier ook een rol in spelen.

Welk Cordyceps voedingssupplement kies jij?

Cordyceps Organische Paddenstoelen Capsules: Bevatten zowel O. sinensis (450 mg) als Cordyceps militaris (50 mg).

MyComplex Organische Paddenstoel Capsules: Deze capsules zijn een mix van drie geneeskrachtige paddenstoelen: Maitake, Reishi en Cordyceps.

Myco-Qi Organische Paddenstoel Capsules: Een combinatie van de sporen van de medicinale Reishi paddenstoel en 400 mg Cordyceps militaris.

In poedervorm: Gemakkelijk door een smoothie of havermout te mengen. Mushrooms 4 Life heeft Cordyceps militaris en O. sinensis in poedervorm beschikbaar gemaakt. Ook de MyComplex formule is beschikbaar in poedervorm

Al deze producten zijn biologisch en vegan!

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 3.924 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:


Je kunt in onze webshop gewoon bestellen.
Wij behandelen je bestelling met de grootste zorg.

Actuele status m.b.t. onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.