GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Tips voor een betere buitenkweek
In dit blog artikel
In dit blog artikel Kies goede geneticaKies de juiste soort Kweek meerdere soorten Kweek biologisch Weerbericht Bescherm je plant tegen vocht Bescherm je plant tegen harde wind Bescherm je plant tegen zonnebrand Verduisteren 
Deel:

Tips voor een betere buitenkweek

Ons Nederlands klimaat laat nog wel eens te wensen over. Zeker in het najaar kan het in ons land nog wel eens regenachtig en nat zijn. Voor de meeste foto-gevoelige soorten is dit net de periode dat de wiettoppen eigenlijk een lekker zonnetje nodig hebben en geen regen en hoge vochtigheid. Dit is vanwege ons klimaat dikwijls een uitdaging. Schimmels, zoals meeldauw, en wortelrot liggen op de loer.

De grootste boosdoener en nachtmerrie voor elke (buiten)kweker is toch wel Botrytis cinerea, oftewel; toprot. Deze heeft menige oogst verwoest en toppen onklaar gemaakt voor consumptie. En ik kan het niet vaak genoeg herhalen, rook geen wiet die beschimmeld is. Dit is giftig! Zeker als de cannabis geconsumeerd wordt om medische redenen.

Hoe later in het jaar, hoe slechter het weer kan zijn met storm en windstoten. De hennepplant is een sterke plant. Alleen gebruiken wij haar niet voor haar bast en vezel, maar om haar bloemtoppen. Door de jaren is zij hierop gekruist en mede door de grote bloemen die ze kan produceren, kan ze heel fragiel worden bij een flinke najaarsstorm.

Om jouw plant zo goed mogelijk te beschermen en om ervoor te zorgen dat ze haar eindpunt bereikt heb ik hier enkele tips voor een betere buitenkweek. 

Kies goede genetica

Een goed begin is het halve werk, wordt dikwijls gezegd. Dit gaat ook op bij het kweken van cannabis. Daarom is het belangrijk om goede zaden aan te schaffen van gerenommeerde zaden bedrijven. Ons assortiment bestaat uit een groot aanbod van deze zaden. En Sirius.nl is voortdurend bezig om de beste zaden te zoeken en aan het assortiment toe te voegen.

Met trots mag ik zeggen dat we bij Sirius.nl samenwerken met zaadbanken die meerdere decennia lang bezig zijn met het veredelen van hun zaden en soorten. Dit resulteert in gezonde, sterke planten die goed bestand zijn tegen schimmels. Bij deze soorten liggen ook de fenotypes dicht bij elkaar. Dit betekent dat alle planten uit de zaden van dezelfde soort weinig verschillen hebben en vrijwel dezelfde planten worden. Zo kweek je het soortje dat je graag hebben wilt en kom je niet voor een verrassing te staan.

Klik op het logo om de zaden van een specifiek merk te bekijken:

                   

                  

                            

Kies de juiste soort 

Bij de buitenkweek komt het neer op timing. Het moet in een bepaalde periode gebeuren en wat dan de omstandigheden zijn kunnen wij niet beïnvloeden. Oftewel, een beetje geluk moet men hebben. De timing begint al bij het ontkiemen. Doe je dit te vroeg, gaat de jonge zaailing op zoek naar licht. Dan wordt het een lange dunne spriet die snel kan om knakken of zelfs vroegtijdig in de bloei gaat. Ontkiem je te laat, bestaat de kans dat de plant niet tot haar volle potentie kan uitgroeien.

Er zijn cannabissoorten die snel reageren op de afname van de lichtduur en er zijn er die daar minder snel op reageren. Er zijn soorten met een lange en met een korte bloeifase. Voor een succesvolle buitenkweek is het dan ook zaak om een soort te nemen met een vroege én korte bloeitijd. Zaden bedrijven spelen hierop in en gelukkig komen er steeds meer van deze buitensoorten op de markt.

Kweek meerdere soorten 

Natuurlijk kan je ook voor een autoflower kiezen. Doordat deze automatisch aan haar bloeifase gaat beginnen wanneer zij volwassen is, kan zij veel eerder in het seizoen bloeien. Maar ook hier komt het neer op goede timing én geluk.

Vaak hebben we in Nederland zeer natte zomers met veel regen in de maanden juni tot en met augustus. Dit is net de ideale periode om autoflowers te laten bloeien. En met ons vijf planten gedoogbeleid kan de opbrengst dan ook een stuk lager uitpakken. Om het risico te spreiden, kan je ervoor kiezen om beide plantensoorten te kweken en te kiezen voor zowel autoflowers en enkele foto-gevoelige soorten.

Kweek biologisch 

Schimmels en ziekten komen dikwijls voor in de natuur en zijn niet ongewoon. Feitelijk zouden wij niet kunnen leven zonder schimmels. En iets wat natuurlijk is, heeft ook natuurlijke vijanden. Door biologisch te kweken en te kiezen voor louter en alléén biologische voedingsmiddelen, versterk je de weerstand van de plant en bouw je een natuurlijk verdedigingssysteem voor vele ziekten en schimmels. Dit wil niet zeggen dat het niet aanwezig kan zijn, maar het neemt niet de overhand om zo delen van de plant aan te tasten. En een gezonde plant zal meer opbrengst geven.


Ook interessant: Kweekboek Cannabis sativa L. Buiten

Weerbericht 

Net als een echte boer is het raadzaam de weerberichten nauwlettend in de gaten te houden. Zo kan je je voorbereiden op het weer dat komen gaat. Zijn er mooie zonnige dagen zonder regen in het vooruitzicht? Dan is er niets aan de hand en kunnen we genieten van het mooie weer en de groei van de plant. Maar als er slecht weer en regen op komst is, kan je hier vroegtijdig op inspelen en voorzorgsmaatregelen treffen.

Laat je niet afschrikken door een enkel regenbuitje, de plant kan wel tegen een stootje. Wel kan het in ons klimaat zo zijn dat het in de zomermaanden van de ene op de andere dag gaat regenen voor een weekje. Dan is het goed om dit van tevoren te weten.  

Bescherm je plant tegen vocht 

Bij veel regen en de vochtige omstandigheden in de herfst is het zaak de plant hiertegen te beschermen. Kweek je in potten, dan kan je haar in een schuur of onder een afdak plaatsen. Zeker met autoflowers is dat gemakkelijk te doen. Een foto-gevoelige plant kweek je het liefst in een bak van 65 liter of meer. Deze zijn een stuk lastiger om op te tillen en weg te zetten. Door de pot of bak op een trolley te zetten kan je ze makkelijker verplaatsen.

Staat jouw plant in de volle grond dan kan je beter een afdak boven de plant maken. In de bouwmarkt en tuincentra zijn vaker goedkope tuin-tenten te verkrijgen die ideaal zijn om over de plant te zetten. Maar ook met enkele elektriciteitsbuizen en wat folie kom je al een heel eind om een tentje te maken. Houd wel rekening met een goede ventilatie in de tent of onder het afdak.

Een goede ventilatie in de plant is ook een vorm van bescherming. Kleine takjes en scheuten binnen in de plant krijgen weinig licht en krijgen kleine tot helemaal geen toppen. Door ze weg te nemen zal de plant haar energie stoppen in de hoofdtoppen. En als je daarbij de grootste schutbladeren verwijdert, kan de wind beter door de plant waaien en door de air flow is er minder kans op schimmel veroorzaakt door vocht. 

Bescherm je plant tegen harde wind 

Een beetje wind is goed voor de ventilatie. Maar in de vorm van een najaarsstorm is de wind minder gewenst. De hoofdtoppen kunnen zeer zwaar worden wanneer zij nat zijn. De kans is groot dat er takken breken of afscheuren van de stam. Mocht dit gebeuren, geen nood! Het ziet er verschrikkelijk uit, maar is meestal nog te redden.

De vezels van de plant zijn zo sterk dat de tak wel breekt of scheurt maar nooit helemaal van de plant zal loskomen. Duw de tak terug in de oorspronkelijke positie en zet hem zo vast met tie-wraps, tape en andere bindmiddelen. Soms heb je een stok nodig om haar te spalken. Gebruik alles wat jij denk dat helpt en wees creatief. Je zal versteld staan van hoe sterk deze plant kan zijn. Het breken en afscheuren kan je grotendeels voorkomen door bamboestokken of de bovengenoemde PVC buizen rondom de plant in de aarde te zetten. Je kan ook een hekje van tuingaas rond de plant zetten. Alles om de bewegingsruimte van de plant te verkleinen en haar te beschermen. 

Bescherm je plant tegen zonnebrand 

 Aan de andere kant hebben we ook steeds meer hittegolven met extreme temperaturen voor langere tijd. Zo heb ik in de buitenkweek al eens meegemaakt dat planten brandplekken kregen door de felle zon. Ook dit is gemakkelijk op te lossen door op het heetst van de dag een schaduwdoek over de plant te leggen.

Verduisteren 

De beste tip voor een zo goed mogelijke oogst bij een buitenkweek. Verduisteren is, zoals de naam al zegt, de planten voor een bepaalde periode op een dag duister zetten. Foto-gevoelige cannabissoorten met een late en lange bloeifase zijn in ons klimaat lastig te kweken. Bij een kweek binnen zet men op een gegeven moment het lichtschema op 12 uur licht en 12 uur donker en gaat de plant over in haar bloeifase. Door een buitenplant gedurende de dag 12 uur donker te zetten kan je de bloei forceren. Je zet haar om 8 uur in de ochtend in het licht en om 8 uur in de avond zet je haar weer duister. Als je dit doet en je begint met haar eerst 48 uur donker te zetten geef je haar nog eens een extra boost om over te schakelen naar haar bloeifase. Hiermee heb je enorm veel voordeel. Je kunt namelijk een grote plant groeien en het afbloeien gebeurt dan niet in de late herfst met alle nadelen van het slechte weer.

Maar let wel! Eén maal verduisteren, altijd verduisteren. Is de plant in haar bloeifase zal het verduisteren door moeten gaan. Doe je dit niet en de plant krijgt weer een lange lichtperiode raakt zij in stress en gaat zij weer over naar de groeifase. Met als gevolg lange uitgerekte houterige toppen. Een andere uitdaging hierin is om de plant ook echt donker te kunnen zetten. Een donkere schuur is perfect. Mits ook echt donker, want het kleinste straaltje licht kan het geheel verpesten en de plant laten stressen.

Bij planten in de volle grond kan je met bamboestokken of PVC buizen en een lichtdicht zeil een tent maken. Of zelfs een combinatie van een afdak en een verduister tent. Wees creatief!

Verduisteren is soms niet makkelijk en timing is zéér belangrijk. Maar wie juist verduistert, zal rijkelijk beloond worden met heerlijke potente buitenwiet.

Blogfoto: Claude Joseph Vernet - A Storm on a Mediterranean Coast
Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Worlds best assorted online smartshop Uitstekend
4.9
Op basis van 4.498 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:
Hoe wil je de bestelling ontvangen? Maak hieronder je keuze
Kies eerst hoe je de bestelling wil ontvangen
Kies eerst een land van ontvangst
Selecteer je land:
Waarom vragen we dit?

Het is helaas niet mogelijk om ons gehele assortiment naar alle landen te sturen. Het is soms wel mogelijk om producten in verschillende pakketten te versturen.

Kies eerst een winkel
Kies een winkel:
Doorgaan
Deze keuze kan altijd nog aangepast worden in de winkelwagen.
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.