GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Is jouw tuin al klaar voor de zomer?
In dit blog artikel
In dit blog artikel Wat ga jij kweken dit jaar?Het kweekplekjeKweek biologisch
Deel:

Is jouw tuin al klaar voor de zomer?

Het is mei en het buitenkweekseizoen is begonnen. Voor mij is het altijd een groot voorrecht om mijn eigen cannabis te kweken. Naar mijn mening kan er niets boven biologische buitenwiet. Cannabis die onder de zon is gekweekt, heeft op mij een meer gebalanceerde uitwerking. En je hebt een gratis lichtbron. Zelfs op een bewolkte dag is de lichtsterkte net zo groot als een gemiddelde Ledlamp.

Deze maand is dé tijd om zaden te laten ontkiemen voor de buitenkweek, dus ben ik al volop begonnen. Ik kweek dit jaar twee gefeminiseerde soorten, één reguliere soort en twee gefeminiseerde autoflowers. Zo blijf ik binnen de gedoogwet en als de reguliere strain vrouwelijk is zal ik 5 planten kunnen oogsten.

Wat ga jij kweken dit jaar?

Zaden van gefeminiseerde soorten zijn er veel. Kies altijd een soort met een korte bloeiperiode of een strain die aangepast is aan ons Nederlands klimaat. Dit staat in de beschrijving vermeld. De soorten met een kortere bloeiperiode zijn meestal Indica soorten. Zij blijven vaak ook kleiner en bossiger. Iets wat in een tuin ook een voordeel is. Sativa strains kunnen heel groot worden en met gemak boven je schutting groeien als je er niets aan doet. Het is natuurlijk niet wenselijk dat jouw gewas drie tuinen verder nog te zien is. Sommige Sativa’s hebben een bloeitijd van 16 weken, ook dit zal buiten zonder hulpmiddelen geen succes worden. Zij zullen wegrotten voor ze geoogst kunnen worden.

De reguliere zaden brengen zowel vrouwelijke- als mannelijke planten voort. Gemiddeld genomen is de verhouding 50/50. De plant zal in bloei moeten treden, wil het geslacht zichtbaar worden. Mannelijke cannabis is niet te consumeren en zijn stuifmeel zal de vrouwelijke planten bevruchten, waardoor haar bloemtoppen zaden zullen gaan maken. Dit betekent dat je na enkele maanden goede zorgen misschien wel de helft van je planten moet wegdoen.

Autoflowers vind ik zelf steeds interessanter om te kweken. Dit omdat het aanbod steeds gevarieerder wordt. Al zeggen mij de soortjes niet zoveel, het gaat mij meer om hoe de cannabis gekweekt is. Autoflowers zijn gemiddeld genomen drie maanden na het ontkiemen klaar voor de oogst. Dus zijn de warmste maanden mei tot en met augustus ideaal om deze autoflowers te laten bloeien. Dit in tegenstelling tot niet-autoflowers die pas in augustus hun eerste bloei ontwikkelen. Niet alleen het aantal zonuren, maar ook de hoge luchtvochtigheid in deze tijd van het jaar is een nadeel en kan gemakkelijk leiden tot toprot (Botrytis cinerea) en andere schimmels.

De autoflowers worden door hun korte levenscyclus niet groot en hebben dus minder opbrengst. Maar door de vele zonuren is de potentie van deze cannabis wel vele malen groter. Met enige hulpmiddelen en trainingstechnieken zijn met autoflowers behoorlijke opbrengsten te halen. Met een beetje rekenen kan je twee rondes autoflowers kweken. Eén aan het begin van de zomer en één aan het einde van de zomer. Samen met hogere potentie van de autoflower kan je genoeg oogsten voor een geruime tijd recreatief of medicinaal gebruik. Voor je welzijn dus.

Het kweekplekje

Het kweekplekje in de tuin had ik al grondig schoongemaakt en oude takken en bladeren verwijderd. Er had zelfs een eekhoorn een wintervoorraad gestashed in de vorm van noten en zaden. Ik heb ze bij elkaar geraapt en elders in de tuin gelegd in de hoop dat hij ze nog terug vindt.

Houd je kweekplek goed schoon om niet onnodig schimmels en ongedierte aan te trekken. Helaas kunnen we in ons klimaat nog wel eens wat tegenslagen ondervinden bij de buitenkweek.

  • Beestjes en ander ongedierte, zoals slakken, die je in één nacht van je jonge zaailingen beroven.
  • Storm en wind die planten kunnen verwoesten.
  • Langdurige regen die leidt tot een hoge luchtvochtigheid, waardoor de kans op toprot erg hoog is en grote delen van de oogst kan verpesten. Rook overigens nooit wiet die beschimmeld is!

Een gemiddelde Ledlamp boven de plant zal het goed doen, maar in de maanden juni, juli en augustus wil je toch het liefste dat ze onder full spectrum Multi-watt zonlicht staan.

En als het weer meespeelt, dien je ook nog het geluk te hebben dat je geen ongenode gasten in je tuin krijgt. Het welbekende ongedierte dat het komt stelen of in beslag nemen. Ja, als buitenkweker is het soms niet gemakkelijk. Mocht zoiets gebeuren, wees kalm en hoffelijk!

De eerste plantjes zijn ontkiemt en het is tijd ze te verpotten naar een groter verblijf. De autoflowers verpot ik na een week van ontkiemen in hun eindpot. Dit omdat een autoflower een korte levenscyclus heeft en je haar groei niet onnodig wil storen.

Om het maximale rendement er uit te halen, plant ik een autoflower in een pot van minimaal 18 liter. Hoe groter de pot hoe groter de, in dit geval de autoflower, plant kan worden.

Kweek biologisch

Goede cannabis begint met goede genetica. De eigenschappen van de diverse genetica die de geur en smaak aan een bepaalde soort geven zijn een persoonlijke voorkeur. Voor mij zijn er maar twee soorten: een goed gekweekt of een slecht gekweekt wietje. Ik heb bloemen van cannabis gezien die er heel mooi uitzagen maar vies om te consumeren waren, door chemische voedingsmiddelen.

En de lekkerste sinaasappel die ik ooit gegeten heb, zag er niet uit. Meer groen en bruin dan dat hij oranje was, maar wel hoe een sinaasappel hoort te smaken. Niet de met oranje kleurstof bespoten ballen die op de fruitafdeling van onze supermarkt liggen. Maar zoals ik al zei, smaak is persoonlijk. Houd je van sinaasappels of van bananen? Als ze op een goede manier gegroeid zijn eet ik ze beide, want fruit is gezond!

Ja, biowiet daar houd ik van. Ik ben in mijn (moes)tuin daarom ook vaak bezig met allerhande biologische kweektechnieken.

PK Booster Compost Tee

Zoals het verbeteren van de aarde door middel van compost en wormenmest. Het maken van compostthee, brandnetelgier, etc. Ik wil iedereen aanbevelen om biologische voedingsproducten te gebruiken.

Ik kweek nu al meer dan 25 jaar en in het begin wist ik ook niet beter. Ik kocht op dat moment de voeding die mij destijds door ervaren mensen aanbevolen werd. Die ervaren mensen kweekten niet voor zichzelf, maar voor de opbrengst. Vaak is het een vloeibare basisvoeding die uit 2 delen bestaat. Nooit samen mengen, alleen mengen in water, stond erop. Daarnaast had je nog allemaal flesjes nodig. Ik vond het op een gegeven moment meer laboratoriumwerk dan tuinieren. En omdat ik in de loop der jaren steeds kritischer werd op hetgeen ik consumeerde, begon ik mijn kweekmethode aan te passen. Ook doordat ik een keer een zaadje gewoon ergens in de volle grond had gestopt en er een plantje uit groeide. Dit is op zich niet gek, maar het plantje had veel meer smaak dan ik gewend was. Mijn interesse was gewekt.

Tegenwoordig ben ik overtuigd, cannabis gekweekt met producten van moeder aarde ruiken veel lekkerder. En is zachter en smaakvoller als je het rookt of vaped. Nee, je hoeft niet zoals ik een composthoop aan te leggen en te gaan experimenteren!

Biotabs Starter Set

Mijn autoflowers kweek ik het liefst met Biotabs. Bij de korte levenscyclus van de autoflower wil ik een no nonsens voeding van A tot Z. Ben je een beginnende (biologische) kweker dan is de Starters set een echte aanrader.

Nu is het alleen nog wachten op de zon. In de hoop dat hij maar veel mag schijnen dit jaar. En dat de regen zich inhoudt en enkel beperkt tot het bewateren van onze gewassen.

Dat 2021 maar een goed wietjaar mag worden. Succes aan alle (zonne)kwekers!

Blog foto: Henri Rousseau - Fight between a Tiger and a Buffalo
Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Worlds best assorted online smartshop Uitstekend
4.9
Op basis van 5.069 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Onze fysieke Sirius Smart Shops zijn ook OPEN

in Roermond NL Hamstraat 15 
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A 
en Venlo NL Kleine Beekstraat 5

Hoe wil je de bestelling ontvangen? Maak hieronder je keuze
Kies eerst hoe je de bestelling wil ontvangen
Kies eerst een land van ontvangst
Selecteer je land:
Waarom vragen we dit?

Het is helaas niet mogelijk om ons gehele assortiment naar alle landen te sturen. Het is soms wel mogelijk om producten in verschillende pakketten te versturen.

Kies eerst een winkel
Kies een winkel:
Doorgaan
Deze keuze kan altijd nog aangepast worden in de winkelwagen.
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.