GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Microdosing met psilocybine om je angstprobleem aan te pakken? Lees over de voordelen en risico’s
In dit blog artikel
In dit blog artikel Angst in onze moderne maatschappijHoe werkt jouw brein op angst?NeuroplasticiteitMicrodoseren met psilocybine en het doorbreken van destructieve patronenVoordelen van microdoseren met psilocybine: minder angst en meer gelukRisico’s en uitdagingen bij microdoseren met psilocybineHoe werkt microdosing met psilocybine?Herprogrammeer je brein met het Paul Stamets protocol
Deel:

Microdosing met psilocybine om je angstprobleem aan te pakken? Lees over de voordelen en risico’s

We zouden onszelf kunnen bestempelen als zoekers. Iedereen lijkt - in meer of mindere mate - op zoek naar iets. Geluk, voldoening, zingeving van het leven. Het zoekende pad kan vele richtingen uitslaan, men kan volledig verdwalen of via allerlei omwegen toch weer op hetzelfde weggetje uitkomen.

Als ik kijk naar de zoeker in mezelf, kan ik wel eens lachen om de toeren die ze uithaalt. Soms word ik ook angstig of wanhopig, op momenten dat ik het gevoel heb geen stap verder te zijn gekomen. In dit blog bespreek ik microdoseren, een manier die mij en vele anderen heeft geholpen op het pad.

Angst in onze moderne maatschappij

Hoogstwaarschijnlijk heb je wel vaker in je leven te maken gekregen met een moment van angst. Dit gevoel is onderdeel van het leven en heeft ook een goede reden: het beschermt ons tegen gevaar. Wanneer ons lichaam onderhevig is aan angst, zijn we alert en gespannen. In feite bereiden we ons voor op vechten of vluchten en dit heeft ons in het verleden van vele penibele situaties gered. 

Tegenwoordig leven we echter in een chaotische, maar zeer “veilige” wereld, waarin we niet meer zo bang hoeven te zijn dat we worden opgegeten door een wild beest. Toch blijft ons lichaam signalen uitsturen van gevaar en maakt ons oerbrein geen wezenlijk verschil tussen een drukke stad, een belangrijk examen voor school, of het dreigende gevaar van een agressieve holbewoner. Angst is een reactie op een onvoorspelbare en chaotische omgeving. Hierdoor kampen veel mensen met angststoornissen. Zeker in de drukke stad, of bij een baan of studie waar veel van je gevraagd wordt, ligt een angstprobleem al snel op de loer. 

Drukke omgeving

De vele psychische problemen die de kop oprukken liegen er niet om: we leven over het algemeen in een gestresste omgeving met heel veel prikkels. Tel daarbij op dat veel mensen op zoek gaan naar destructieve manieren om hiermee om te gaan en het zal niet verwonderen dat we onze levensstijl beter eens grondig kunnen herzien.

Heb jij een angststoornis?

Wanneer gevoelens van angst je hele leven gaan beheersen en je niet meer normaal kunt functioneren, is er misschien sprake van een angststoornis. Vooral jonge mensen kunnen hier veel last van hebben, ouderen (boven de 60) hebben hier over het algemeen beduidend minder last van. Angstproblemen onder de 18 jaar komt ook voor, zeker tussen de 17 en 18 jaar.

Enkele voorbeelden van symptomen kunnen zijn:

  • Overmatig piekeren over (onbeduidende) dingen en je constant zorgen maken
  • Angst om over straat te wandelen
  • Smetvrees
  • Bang zijn voor een groep te spreken en je angstig voelen bij anderen

Hoe werkt jouw brein op angst?

Mensen met een angststoornis hebben een brein dat anders reageert op bepaalde situaties. Zo kan iemand angstig worden door ineens in een groep te staan met andere mensen. Hoewel dit een neutrale situatie is, geeft het brein signalen van gevaar af. Onderzoek wijst uit dat bij mensen met een angststoornis verkeerde patronen in het brein zich hebben ontwikkelt. Iets was ooit als eng werd ervaren, wordt nu altijd zo geclassificeerd door de hersenen. Het kan heel moeilijk zijn hier uit te komen.

Als je je brein voorstelt als een besneeuwde berg, van waaruit bepaalde gedachtepatronen als een slee weggetjes creëren, kun je je inbeelden dat het steeds moeilijker wordt niet steeds weer hetzelfde spoor te volgen, dat een steeds diepere indruk achterlaat. Vandaar dat we ook wel spreken van ‘ingesleten patronen’. 

Neuroplasticiteit

In feite is het brein een veerkrachtig en flexibel instrument, dat in staat is zichzelf te vernieuwen en veranderen. Dit kan met behulp van verschillende hulpmiddelen. Sporten, verandering in eetgewoonten, meditatie, dans, kunst en seks zijn allemaal manieren waarop ons brein geherprogrammeerd kan worden. Een andere manier, die steeds meer aan populariteit wint, is microdoseren met psilocybine. Verschillende onderzoeken tonen aan dat psychedelica ons brein kan helpen nieuwe neurologische wegen te vinden, die slimmer en niet-destructief zijn.
 


 

Microdoseren met psilocybine en het doorbreken van destructieve patronen

Er zijn ontelbaar veel anekdotische verhalen terug te vinden over mensen met uiteenlopende psychische klachten, vastgeroeste patronen, die baat hebben bij microdoseren. Ondertussen zijn er ook vele wetenschappelijke onderzoeken bezig die in kaart proberen te brengen hoe deze entheogene stoffen nu hun werk doen. Vooralsnog blijft veel in mysterie gehuld.

Wetenschapper Robin Carhart-Harris, verbonden aan het Imperial College London als hoofd van het Center for Psychedelic Research, verwoordt het als volgt: “het brein is bepaalde weggetje gaan volgen en in een patroon van destructief gedrag terecht gekomen waar het niet meer uit komt. Het introduceren van een psychedelicum zorgt ervoor dat de boel een beetje door elkaar wordt geschud, zodat er vervolgens ruimte komt voor nieuwe paden die een heel nieuw systeem kunnen creëren dat veel productiever is voor de persoon.”

Voordelen van microdoseren met psilocybine: minder angst en meer geluk

Grootschalige onderzoeken op basis van ervaringsverhalen tonen aan dat microdoseren met psilocybine voor een sterke verbetering in gemoedstoestand kan veroorzaken. Er zijn tal van ervaringsverhalen bekend waarbij gebruikers hun destructieve gedachtepatronen konden doorbreken en vervangen door een positieve kijk, meer energie en verbetering in contact met zichzelf en met anderen.

Deze studie uit 2019, gedaan aan de universiteit van Toronto, deed onderzoek naar de effecten van microdoseren met psilocybine en bracht deze in kaart. Van de bijna 300 deelnemers gaf 26.6% aan meer geluk, vrede en dankbaarheid te ervaren. Ook hadden ze spirituele inzichten en konden ze bepaalde gevoelens, waaronder die van angst, beter verwerken. 

Een internationale studie op nog grotere schaal, gedaan in 2018, ondervroeg meer dan 1000 mensen die microdoseerden. Hierbij gaf 44% aan dat hun mentale gezondheid ‘veel beter’ was dankzij microdoseren. 

Aan de universiteit van Maastricht werd aangetoond met een onderzoek dat het microdoseren met psilocybine voor een positieve verandering zorgde bij individuen die kampten met een angststoornis of depressie. De resultaten waren beter dan bij conventionele psychiatrische therapie.

Risico’s en uitdagingen bij microdoseren met psilocybine

Microdoseren is niet voor iedereen geschikt. Uiteraard reageert niet iedereen hetzelfde op stoffen en kan het zijn dat je anders reageert op psychedelische stoffen. Voor sommigen kan de werking van psilocybine overweldigend zijn, al is dit een klein percentage. In dit onderzoek uit 2019, gaf 20% van de meer dan 1000 ondervraagden aan bijwerkingen te hebben van de microdosis, waaronder duizeligheid, misselijkheid, paranoia en verhoging van angstgevoelens. Dit heeft echter vaak te maken met verkeerd doseren. Bij een te hoge dosering is er geen sprake meer van een microdosis en vergroot de kans op niet-gewenste bijwerkingen. 

Dosering: het is heel belangrijk precies te weten hoeveel actieve stof een microdosis bevat. Bij Magische Paddenstoelen kan dit nogal verschillen. Dit heeft ermee te maken dat het een natuurlijk product is, waardoor er verschillen kunnen zijn in hoeveelheid vocht en actieve bestanddelen. Helaas weet het grootste gedeelte van mensen die microdoseren niet precies hoeveel ze nemen. In dit onderzoek lees je hier meer over. Houd je daarom altijd aan het advies van Sirius en gebruik enkel microdosing producten die hiervoor bedoeld zijn. Hierdoor wordt de kans op adverse reacties minimaal. 

Ook interessant: "Microdoseren: verschillende psychedelica"

Hoe werkt microdosing met psilocybine?

Microdoseren met psychedelica is interessant voor mensen die op subtiele wijze de kracht van deze entheogene middelen willen ervaren, zonder in een complete trip of mystieke ervaring terecht te komen. Het innerlijke werk dat verricht kan worden verloopt rustiger en in feite bijna zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Toch kan er van alles gebeuren in de hersenen en kunnen programma’s die grijs zijn gedraaid op lange termijn van toon en kleur veranderen en misschien zelfs verdwijnen. 

Microdoseren met psilocybine staat, samen met LSD, op nummer één van meest gebruikte stoffen om mee te microdoseren. Psilocybine wordt teruggevonden in psilocybe paddenstoelen die je zelf kunt kweken, en Magische Truffels; bij Sirius te koop in speciaal ontwikkelde microdosing setjes.

FreshUp Microdosing voor een veilig microdosing avontuur

Sirius raadt het gebruik van FreshUp Microdosing aan. Microdoseren is in feite een zeer veilige manier omdat er enkel subtiele effecten plaatsvinden. Het is dus zeker niet de bedoeling dat je gaat trippen. Wel is het belangrijk dat je doseringen zo accuraat mogelijk zijn. FreshUp microdosing is een speciaal ontwikkelt voor microdosing. Je werkt met zeer kleine hoeveelheden actieve stof, dus het juist afwegen van de dosering is erg belangrijk. De truffels die gekozen zijn voor FreshUp Microdosing zijn zeer stabiel in hoeveelheden actieve stof - waarvan hoofdbestanddelen psilocybine, psilocine- waardoor je dus altijd eenzelfde hoeveelheid binnenkrijgt. 

Weegschaaltje

In de volledige FreshUp Microdosing Set krijg je ook een precisie weegschaaltje. Dit is belangrijk om zo accuraat mogelijk de dosis af te kunnen wegen. Dit is een tiende van een gangbare trip dosis. Bij Magische Truffels kun je uitgaan van 1 gram als gangbare microdosis. Begin je voor het eerst met microdoseren? Neem dan 0.5 gram. Kijk eerst hoe je hier op reageert. De regel bij microdoseren is: neem de laagst mogelijke werkzame dosering. 

Herprogrammeer je brein met het Paul Stamets protocol

Lion’s Mane, de medicinale paddenstoel die steeds meer aan bekendheid wint in het westen, staat bekend om zijn helende eigenschappen voor het brein. De werkzame stoffen in de paddenstoel kunnen helpen bij aandoening zoals Alzheimer’s, omdat ze bescherming bieden en op unieke wijze. Paul Stamets ontwikkelde een speciale Microdoseer Stack formule voor het herprogrammeren van het brein, om op die manier destructieve gedachtepatronen te kunnen doorbreken. Dit op volledig natuurlijke wijze.
 

Blogfoto: De Schreeuw - Edvard Munch
Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 3.920 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:


Je kunt in onze webshop gewoon bestellen.
Wij behandelen je bestelling met de grootste zorg.

Actuele status m.b.t. onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Zwartbroekstraat 35
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.