GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Psilocybine, Lion's Mane: een gezond brein
In dit blog artikel
In dit blog artikel Mycoloog met een missieDe medicinale werking van paddenstoelenDe Paul Stamets Formule voor een gezond breinSchrijf op wat je voeltLion’s ManePsilocybineNiacine
Deel:

Psilocybine, Lion's Mane: een gezond brein

De stroom van gedachten en gevoelens die ons elke dag weer kan overspoelen heeft sturing nodig. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt werken aan de manier waarop je hersenen informatie verwerken en je verstand hierover meedenkt. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, kun je stappen ondernemen om vooruitgang te boeken in een gezond functionerend brein.

Bij neurologische aandoeningen zijn er vaak verschillende oorzaken die de achteruitgang in de hand zetten. Ten eerste speelt vervuiling een grote rol. Het binnen krijgen van toxische stoffen zorgt voor een groot deel voor de neurologische achteruitgang die mensen ondervinden. Een schone aarde is dan ook ontzettend belangrijk, niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze medemensen, dieren en planten. 

Mycoloog met een missie

Paul Stamets is een Amerikaanse mycoloog met heel veel ervaring in de interessante wereld van de (medicinale) paddenstoel. Al jaren doet hij onderzoek naar de verschillende werkingen van deze vruchtlichamen, hun verborgen kracht en de kennis die al sinds mensenheugenis bekend is binnen de volksgeneeskunde, maar nog niet voldoende binnen de wetenschap. Doorheen het opbouwen van zijn kennis kreeg hij meer en meer bekendheid en ondertussen is hij niet meer weg te denken in dit werkveld.

Paul Stamets heeft vele boeken onder zijn naam staan waaronder Fantastic Fungi: How Mushrooms Can Heal, Shift Consciousness & Save the Planet, Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms en Mycelium Running: how mushrooms can help save the world. Paul Stamets is ervan overtuigt dat de paddenstoel een belangrijk onderdeel is in het verbeteren van de leefomstandigheden op planeet aarde, die steeds meer achteruitgaan door toedoen van de mens. Ik hoef je niet te vertellen dat er heel wat werk voor de boeg is om er voor te zorgen dat we het probleem van de vervuilende mens echt kunnen aanpakken. Hij ziet een wereld voor zich waarin de paddenstoel een veel prominentere rol speelt en dat de multifunctionele inzetbaarheid nog meer wordt benut. Van voeding, tot medicijn… Paul Stamets houdt zich bezig met onderzoek waarbij paddenstoelen onderdeel kunnen zijn in het opschonen van de aarde, dit wordt mycorremediatie genoemd (Grieks van Mycos = zwam en Latijnse remmedium = de balans herstellen).

Ook interessant: Fantastic Fungi: Documentaire met Paul Stamets

Paddenstoelen blijken een heel goedkope, effectieve en milieuvriendelijke bron te zijn voor het schoonmaken van bijvoorbeeld vervuild water en stukken natuur die verontreinigd zijn door toedoen van zware metalen, organische vervuilers, herbiciden en pesticiden, om maar een paar te noemen. Voor onze grootschalige industrieën zijn bijvoorbeeld vaak metalen nodig die het grondwater ernstig kunnen vervuilen. De agrarische sector gebruikt regelmatige vervuild water, dat naast het vervuilen van de directe omgeving, ook op lange termijn invloed kan hebben op levende organismen die per ongeluk deze giftige stoffen binnen krijgen.

Hoewel er nog meer onderzoek gedaan moet worden, zeker wanneer het gaat over grote schaal, zijn er al genoeg kleine projecten waarbij paddenstoelen ingezet worden voor het schoonmaken van de omgeving. Zo zijn er bepaalde paddenstoelen die giftige stoffen zoals cadmium, lood, chroom en nikkel uit hun omgeving kunnen halen. Vervolgens zijn zij zelf in staat de gifstoffen weer om te zetten. Ook in de natuur zie je uiteraard het proces van de paddenstoel die materiaal composteert en als organisch materiaal teruggeeft aan de aarde, waardoor het weer als voeding kan dienen voor andere organismen. 

De medicinale werking van paddenstoelen

Het mooiste is dat door gebruik te maken van medicinale paddenstoelen, de kracht ook kan worden doorgegeven aan de gebruiker. Ook hier is Paul Stamets veel mee bezig. Hoe kunnen paddenstoelen de mens helpen in het ‘opschonen’ van hun mentale capaciteiten? Hebben we niet allemaal van tijd tot tijd (of vaker) last van ‘brain fog’ ofwel een mistig brein dat niet naar behoren functioneert? Vaak heeft dit te maken met onderliggende factoren, die net als in de natuur voor vervuiling of vertroebeling zorgen.

We leven in een wereld waar veel mogelijk is en ook veel druk kan liggen op prestatie. Door jezelf te wapenen tegen onbalans en overbelasting kun je beter navigeren binnen onze dagelijkse systemen. Wanneer er een onbalans is, grijpen we al snel naar medicijnen, of antidepressiva die we krijgen voorgeschreven door een professionele hulpverlener. Wanneer je voelt dat je externe hulp nodig hebt, is het zeker aanbevolen contact op te nemen en hulp te vragen. Toch zijn er genoeg verhalen bekend van mensen die, ondanks deze medicijnen, nog steeds niet daar waren waar ze wilden zijn. De kracht van de natuur is dan ook niet te onderschatten.

De Paul Stamets Formule voor een gezond brein

Paul Stamets heeft een formule ontdekt die een deur zou kunnen zijn naar een schoner en overzichtelijker brein. Deze formule bestaat uit drie componenten: de medicinale paddenstoel Lion’s Mane (Hericium erinaceas), het microdoseren van psilocybine en niacine, oftewel vitamine B3. Deze combinatie zorgt voor de mogelijkheid van je brein om nieuwe verbindingen te maken, een gezonder brein te krijgen en jezelf mentaal ‘op te schonen’. Misschien krijg je nieuwe creatieve inzichten, leer je nieuwe dingen over jezelf, kun je oude patronen doorbreken, kun je meer verbinding vinden met jezelf en je omgeving.

Bekijk ook ons gedetailleerde blog: "Microdosering met psilocybine volgens de Stamets Stack Formula"

De enige manier om te weten of het interessant kan zijn voor jou is door het te doen. Dit protocol volgens Paul Stamets heeft tijd nodig om te integreren in jouw leven. Geef het dus de kans het een tijd lang te volgen, bij voorkeur 4 tot 8 weken. Op die manier kun je de verschillen met de tijd vòòr het volgens van het protocol en erna beter evalueren.

Schrijf op wat je voelt

Het is interessant jezelf goed op te volgen en te noteren wat er in je omgaat. Wanneer je begint met microdoseren, is het een goed idee een intentie neer te zetten. Wat is het dat je anders wil zien, waar je meer over wilt weten? Wat wil je leren los laten? Wanneer je beter inzicht krijgt in deze gedachtes, gevoelens en waarnemingen wordt het al wat gemakkelijker op het juiste pad te blijven en niet af te dwalen. 

Lion’s Mane

De bijzondere medicinale paddenstoel Lion's Mane heeft als Latijnse benaming Hericium erinaceus wat zoveel wil zeggen als: lijkend op een egel. Deze paddenstoel ziet er dan ook eigenaardig uit en plakt als een gestekeld, wit organisme tegen de stam van bepaalde bomen die stervende zijn. Al eeuwenlang wordt Lion’s Mane ingezet vanwege haar capaciteit om de hersenen te stimuleren en te versterken. Nu er meer wetenschappelijk onderzoek is verricht wordt steeds meer duidelijk dat er hele interessante dingen gebeuren binnen de cognitieve functies. Zo zorgt ‘Nerve Growth Factor’ (zenuwgroeifactor) ervoor dat neuronen in de hersenen minder snel achteruit gaan, beter kunnen produceren en beschermd worden. Naarmate je ouder wordt is je lichaam minder goed in staat de hersenfuncties vitaal te houden, en NGF helpt om het verouderingsproces te vertragen. Ook wanneer je jong bent en het gevoel hebt dat je snel dingen vergeet, of last hebt van een vertroebeld brein, kun je veel baat hebben bij de stoffen die aanwezig zijn in Lion’s Mane. Door (studie) stress, depressie, angsten enzovoort is het heel goed mogelijk dat je hersenen wat uitgeput zijn. De suppletie van Lion’s Mane geeft het brein een boost en maakt het mogelijk beter in staat te zijn de cognitieve functies te gebruiken. Of dit nu is bij mensen met de ziekte van Alzheimer, of andere ziekten die de cognitieve functies aantasten, er is zeker verbetering mogelijk. 

Psilocybine

Deze stof is in kleine hoeveelheden, volgens routineus gebruik, heel interessant voor mensen die op zoektocht zijn en handvatten kunnen gebruiken om hun innerlijke groei te bevorderen. Omdat je niet met de potentiële overweldigende kracht van een trip wordt geconfronteerd, maar heel subtiel inzichten kunt krijgen in je gedrag, is het een zachte manier die voor veel mensen bevorderlijk heeft gewerkt. Paul Stamets is voorstander van de routine waarbij er 4 dagen gemicrodoseerd wordt en vervolgens 3 dagen niet. Daarna herhaalt dit proces zich met weer 4 dagen microdoseren en 3 dagen rust. Bij een juiste hoeveelheid psilocybine is het de bedoeling dat je niet in de gaten hebt dat je het hebt genomen. Het is in elk geval zo subtiel, dat je je leven gewoon moet kunnen leiden en misschien heel onbewust een lichte verandering merkbaar is. Wanneer je voelt dat je overweldigt raakt, of een andere sensatie opmerkt die het je moeilijk maakt je dagelijks leven te kunnen leiden, kun je de dosis wat verlagen.

Bij de FreshUp Microdosing Truffels van Sirius kun je er zeker van zijn dat 1 dosis van 1 gram 1-2 mg psilocybine bevat, de meest standaard hoeveelheid. Het is aanbevolen de eerste paar keren dat je begint met het protocol, de dosis te halveren tot 0.5 gram. Op die manier kun je je lichaam laten wennen aan de stof, die in het begin wat meer op je systeem in kan werken, dan wanneer je het langere tijd gebruikt. Er treedt hoe dan ook een zekere vorm van tolerantie op, vandaar dat je nooit élke dag psilocybine neemt, omdat je lichaam steeds die rustdagen nodig heeft om de stof weer af te breken.

Niacine

Ook wel nicotinezuur genoemd (al heeft het niks met de nicotine in tabak te maken) is een vitamine die je lichaam kan maken uit het aminozuur tryptofaan. We halen deze vitamine uit voeding. Vaak wordt deze vitamine B3 met het kookvocht weggespoelt. Vitamine B3 wordt in verband gebracht met het versterken van de effecten van zowel Lion’s Mane als psilocybine. Dit wordt onder meer gedaan doordat de overgang van de bloed hersen barriërre vergemakkelijkt wordt en de werking van de stoffen beter kan binnendringen in het lichaam. Vitamine B3 speelt een belangrijke rol in het vernieuwen van cellen en de stofwisseling. Zo is ze een belangrijke factor in een gezonde stofwisseling waarin vetten, koolhydraten en proteïnen worden verwerkt. Verder is ze belangrijk voor het DNA en de spieren.

De Lion’s Mane + psilocybine + Niacine formule is interessant voor iedereen die beter wilt worden in spreken, gedachten ordenen, motorische vaardigheden, creativiteit en het hebben van een sterke en gezonde geest. Volgens Paul Stamets is deze formule bedoeld om het geheugen te verbeteren, intelligentie te verhogen, beter zicht te hebben, atletisch te verbeteren, in staat te zijn sneller te reageren en stimuli te verwerken, balans, mindset, vitaliteit en mentale gezondheid.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.232 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.