GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Wat is Psilohuasca?
In dit blog artikel
In dit blog artikel Veilig gebruik en de WetDe bijzondere werking van twee plantenVoorbereidingVoeding
Deel:

Wat is Psilohuasca?

Misschien heb je wel eens gehoord van Ayahuasca. Het bevat de stof DMT (dimethyltryptamine), wat één van de sterkste psychedelische stoffen is. Deze stof komt veelvuldig voor in de natuur, is aanwezig in verschillende planten en zelfs dieren. Ook in het menselijk lichaam wordt de stof DMT aangetroffen. Alhoewel het dus een lichaamseigen stof is, werd ze in 1966 opgenomen in de Opiumwet en wereldwijd een Schedule 1 drug, ofwel een drug met groot gevaar voor de volksgezondheid en geen geaccepteerde medische waarde. Wat is dan Psilohuasca?

Veilig gebruik en de Wet

Recentelijk heeft de Hoge Raad besloten het gebruik van Ayahuasca in Nederland volledig te verbieden. Deze heilige drank komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Hier wordt ze al eeuwenlang ingezet bij religieuze en spirituele ceremonies. Om vrijheid van religie te garanderen, werd het gebruik ervan in Nederland gedoogd. Echter, de afgelopen jaren zijn het aantal Ayahuasca-centra enorm gegroeid en heeft de overheid besloten deze tendens een halt toe te roepen, in naam van de volksgezondheid. ‘Vanwege een sterk toenemende belangstelling voor het gebruik van Ayahuasca, met name buiten de religieuze setting,’ volgens de Hoge Raad.

Als legaal alternatief is er Psilohuasca, ofwel een variatie op Ayahuasca. In plaats van een DMT-bevattende plant worden er magische truffels gebruikt. Magische truffels, ofwel sclerotia, zijn legaal in Nederland en bevatten psilocybine. Psilocybine is, zeker in hoge doseringen, een krachtig hallucinogeen middel. 

De bijzondere werking van twee planten

Ayahuasca bestaat traditioneel uit twee planten: Banisteropsis caapi, een liaan uit de Amazone en de DMT-bevattende plant Psychotria viridis.  De eerste plant zorgt ervoor dat de DMT door het lichaam wordt opgenomen. Normaal gesproken is DMT oraal niet actief en scheidt het lichaam deze stof zonder enige effect weer uit. Het lichaam breekt de stof af met behulp van MAO (mono-amine oxidase). De stoffen (harmine en harmaline, ofwel MAO-remmers) in Banisteropsis caapi verhinderen dit lichamelijk proces waardoor de DMT actief wordt.

Voor Psilohuasca wordt een gelijksoortige mengeling samengesteld. Het gaat er dus om dat een MAO-remmer wordt samengevoegd met een plant die DMT (of in het geval van Psilohuasca: psilocybine) bevat. Hierdoor heb je minder truffels nodig en duurt de werking langer, echter zorgt toevoeging van een MAO-remmer voor nadelige lichamelijke bijwerkingen zoals misselijkheid, diarree en mogelijk overgeven. Belangrijk te vermelden is dat psilocybine ook zonder MAO-remmer werkzaam is.

Een Ayahuasca ceremonie wordt normaal gezien begeleid door een sjamaan. Deze stuurt de groep mensen aanwezig bij de ceremonie aan, vaak met gezang. De verantwoordelijkheid van een sjamaan is groot en niet iedereen kan zo genoemd worden. Het kiezen van een betrouwbare plek met mensen die weten wat ze doen, is heel belangrijk.

Voorbereiding

Meedoen met een Psilohuasca ceremonie is niet zonder risico. Allereerst moet er aandacht besteed worden aan screening van de deelnemers. Zeker bij gezondheidsklachten (neem je medicijnen?), en psychische stoornissen dient er zorgvuldig gekeken te worden of de persoon in aanmerking komt.

Voeding

Neem de voorbereidingen op een Psilohuasca ceremonie serieus. De toevoeging van een MAO-remmer zorgt ervoor dat bepaalde stoffen niet meteen door je lichaam worden afgebroken. Dit geldt niet enkel voor psychedelische stoffen, maar ook bepaalde stoffen die in medicijnen en voeding zitten. Als het goed is word je door het centrum waar je een ceremonie bijwoont heel goed ingelicht over de voorbereiding. Het nemen van een psychedelisch middel in combinatie met een MAO-remmer is niet zonder gevaar. Een mogelijk gevaar dat kan ontstaan wanneer geen rekening wordt genomen met de voorbereiding is het serotoninesyndroom. Een serotoninesyndroom houdt in dat er sterk verhoogde concentraties serotonine voorkomen in het brein. De symptomen hiervan kunnen oplopen van mild naar levensgevaarlijk. Om dit uit te sluiten dien je minstens 24 uur voor en na het gebruik van Psilohuasca bepaalde medicatie, voeding en drugs te vermijden. In sommige gevallen van medicatie kan het zijn dat je er maanden van te voren mee moet stoppen. Wanneer je een ceremonie wilt bijwonen, zorg er dan voor dat je goed op de hoogte bent van de mogelijke gevaren. Als het goed is, wordt je door de begeleider(s) ruim op voorhand ingelicht.

Psilohuasca is relatief nieuw. Waar bij Ayahuasca gesproken kan worden over eeuwenlang gebruik door de mens, is de combinatie met psilocybine een stuk minder bekend, zo ook over de (eventuele) bijwerkingen.

  • Gebruik wordt afgeraden bij de volgende lichamelijke condities:

Zwangerschap, diabetes, hart- en vaatziekten, hersenbloedingen, bijnierklachten, nierziekten, neurologische aandoeningen.

  • Bij de volgende psychische aandoeningen wordt gebruik afgeraden:

Psychose, borderline, schizofrenie, andere zware psychische aandoeningen.

Verder zijn er ook veel soorten medicatie die niet gebruikt mogen worden, voor en na het gebruik van Psilohuasca. Hieronder vallen verschillende anti-depressiva en Benzodiazepinen. Als je medicijnen gebruikt, neem altijd contact op met een arts alvorens te stoppen met  het gebruik.

Er dient aandacht geschonken te worden aan voor- en nazorg. Door de media- aandacht die organisaties van deze ceremonies de laatste tijd hebben gekregen, wordt er nog meer nadruk gelegd op veiligheid. Met de juiste screening, begeleiding én nazorg kan het mogelijk zijn ceremonies te organiseren die enorm waardevol kunnen zijn voor de deelnemers. 

Let op:

De lijst met lichamelijke en geestelijke aandoeningen, medicijnen en drugs is niet volledig. Wanneer je twijfelt en medicijnen neemt, raadpleeg een arts alvorens te overwegen deel te nemen aan een Psilohuasca ceremonie. Hopelijk komt er naar de toekomst toe een goed gereguleerd systeem waarbij een professionele fysieke en mentale intake plaats vindt, met adequate begeleiding tijdens de ervaring met vervolgens de juiste nazorg en integratie.

Het kan ook anders!

Zoals hierboven vermeld is het gebruik van Psilohuasca niet zonder gevaar. Het risico op negatieve bijwerkingen ontstaat door toevoeging van de MAO-remmende plant. Verder zorgen de stoffen in deze plant voor lichamelijk ongemak waaronder misselijkheid, diarree en mogelijk overgeven. Om al deze risico’s uit te sluiten, is het raadzaam enkel magische truffels te gebruiken.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.182 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.