GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Een introductie tot de salvia dimensie
In dit blog artikel
In dit blog artikel Salvia traditiesSalvia gebruikEffecten
Deel:

Een introductie tot de salvia dimensie

De rook die ik inhaleer is afkomstig van een geïmproviseerde bong, gemaakt van een oud plastic flesje. Ik voel hoe de rook mijn longen binnengaat, en een briesje mijn wangen en armen streelt. Ik val achterover en de wind omarmt me terwijl ik op het bed land.Het geluid van de golven betovert me met hun ritme en van veraf hoor ik de stem van een vrouw. ‘Wat doe je hier nu alweer?’ ‘Ga terug naar de andere plek’.

Een jongetje aan haar zijde kijkt me nieuwsgierig aan. ‘Ik heb je niet gevraagd te komen vandaag’. ‘Ga terug.’ Het jongetje verstopt zich onder haar rok terwijl ik het zand onder mijn lichaam voel. De golven raken mijn voeten. Circus lichten verschijnen van bovenaf. De realiteit lijkt zich diagonaal over me heen te buitgen. Ik trek mezelf overeind en met mijn voeten op de aarde ben ik terug waar het allemaal begon. De vrouw en de jongen vervliegen samen met de rook in de kamer.

Dit is een klein stukje van één van mijn laatste ervaringen met salvia divinorum: de heilige plant afkomstig uit de zuiderlijke Mexicaanse staat van Oaxaca. Traditioneel werd het gebruikt door het Mazatec volk dat hier vandaan komt. Zijn noemen haar ‘xká pastora’ of ‘hierba de Maria’ (het kruid van Maria). Salvia divinorum is een krachtig psychedelisch middel dat gebruikt wordt tijdens ceremonies en genezingsrituelen.

Salvia tradities

Het Mazatec volk gebruikt deze plant al honderden jaren voor het behandelen van allerlei aandoeningen, waaronder gewrichtspijn, ontstekingen, hoofdpijn, darmproblemen, menstruele pijn en blaasontsteking. Om een ‘lage stemming’, ofwel depressie (zoals dat in het westen genoemd wordt) te behandelen, werd de ongelukkige behandelt met een klein paar van de bladeren. Om een alcoholverslaving te behandelen, werd een infusie van 50 tot 100 bladeren ingenomen. Dit wordt gezien als een zeer hoge dosering.

Tijdens spirituele ceremonies zingen de Mazateken speciale gezangen en gebeden. Zij doen dit voor een altaar in complete duisternis, samen met bijbehorende rituelen, wat in totaal wel zo’n 5 uur kan doorgaan. Tijdens deze rituelen is het mogelijk dat de healer vragen stelt aan de deelnemers, waarna deze hun gevoelens hardop uiten. Het is veelvoorkomend dat de deelnemers een extreem gevoel van kalmte ervaren, samen met out-of-body ervaringen en visioenen van geesten. Sommigen ervaren zelfs de nabijheid van een liefdevolle en vriendelijke aanwezigheid. De Mazateken geloven dat dit de godin van de planten en dieren is, ofwel Moeder Natuur zelf.

Salvia in het westen

De eerste westerse persoon die iets over salvia divinorum vermelde was de antropoloog Jean Basset Johnson, in 1930. Hij maakte deel uit van de eerste expeditie naar die regio. Robert Gordon Wasson en Albert Hofmann waren de eerste twee die monsters van het kruid opstuurden voor classificatie. In die tijd werd salvia divinorum geclassificeerd in de categorie Dusenostachys. Tegenwoordig is het bekend dat salvia deel uit maakt van de klasse Tubiflorae en verwant is aan tijm, gewone salie, munt en basilicum. Deze komen allemaal uit de salie familie. Psychiater en ecologist Sterling Bunnel was de eerste persoon die kleine hoeveelheden van salvia divinorum naar het westen bracht, toen hij ze in 1962 meenam naar de VS. De meest gebruikte variëteit van deze plant die tegenwoordig over de hele wereld gedistribueerd wordt vindt haar oorsprong in dit eerste monster dat door Bunnel was meegenomen.

Salvia divinorum wordt gezien als één van de meest potente natuurlijke hallucinogene drugs, wel 20 keer sterker dan psilocybine. Deze laatste stof wordt gevonden in hallucinogene paddenstoelen en truffels. Het roken van slechts 200 tot 500 ug van een salvia extract kan al een zeer sterke hallucinogeen effect teweeg brengen.

In tegenstelling tot andere natuurlijk voorkomende psychedelische stoffen bindt salvia divinorum zich niet aan de serotonerge neurotransmitters, maar aan totaal andere receptoren: de opioïde receptoren. Salvia divinorum is het eerste molecuul dat geen stikstof bevat en een wisselwerking aangaat met dit soort receptoren en bovendien het eerste molecuul in haar soort dat een psychoactieve werking heeft. De stof die hier voor het grootste deel verantwoordelijk voor is, is salvinorin A. Echter spelen andere moleculen die aanwezig zijn in de plant ook een belangrijke rol in het vormen van haar psychedelisch effect.

Zowel wetenschappers als psychonauten zijn gefascineerd door salvia divinorum, vanwege haar totaal andere werkingsmechanisme. Er is dan ook een grote hoeveelheid aan ervaringsverhalen van mensen die met de plant hebben geëxperimenteerd. Het blijkt dat salvia zeer uiteenlopende effecten kan hebben, afhankelijk van de manier waarop het is geconsumeerd.

Salvia gebruik

De Mazatec methode

Hoewel de Mazateken vele methoden hebben en verschillende rituelen toepassen waarbij salvia in uiteenlopende hoeveelheden en verschillende settings wordt gebruikt, zijn er twee traditionele manieren van gebruik. Beiden maken gebruik van de vers geplukte bladeren. Eén methode bestaat uit het langzaam kauwen van de bladeren voor 1 tot 2 uur. De andere methode is het drinken van de gemalen bladeren met water. Beide toepassingen vragen om een zeer grote hoeveelheid bladeren en worden beschreven als een minder prettige ervaring omdat de bladeren enorm bitter smaken. Dit is een reden waarom niet-Mazateken andere methodes verkiezen.

De westerse aanpak

In het westen consumeren mensen salvia door ofwel een ‘pruim’ of bal te maken van de gerolde bladeren (vers of gedroogd), of door de gedroogde bladeren dan wel een extract te roken.

De pruim

Om een pruim te maken, maak je een bal of cilinder met de bladeren. Wanneer je de pruim hebt gevormd, kun je beginnen hier heel traag op te kauwen. Kauw er ongeveer elke 10 seconden op en doe dit 30 minuten lang. Omdat de stoffen het best worden opgenomen in het mondslijmvlies, is het aanbevolen dat je al het sap dat gevormd wordt in je mond laat, in plaats van het uit te spugen of door te slikken. Als je eenmaal klaar bent met kauwen kun je alles uitspugen in een kom. Kijk uit dat je niet knoeit met het sap, het kan namelijk permanente vlekken achterlaten op tapijten en andere stoffen. 8 tot 28 bladeren zijn hoeveelheden die normaal gesproken gebruikt worden voor dit soort methoden.  Als je de gedroogde bladeren gebruikt, is dit gelijk aan ongeveer 2 tot 8 gram. Het is vervelend om op gedroogde bladeren te kauwen, dus je kunt ervoor kiezen ze eerst in water te leggen voor 10 minuten. Het is ook mogelijk de bittere smaak van de bladeren te verminderen door iets zoets aan het water toe te voegen. Verder is het mogelijk de opneembaarheid van de stoffen te vergroten door je tanden en mond te poetsen en te spoelen met een beetje alcohol of mondwater dat alcohol en menthol bevat. Dit zorgt ervoor dat salvinorin A beter wordt opgenomen. De effecten van salvia beginnen gewoonlijk rond de tijd dat je de pruim hebt uitgespuugd en duurt zo’n 30 tot 90 minuten.

Roken

Ook is het mogelijk de Salvia bladeren of een extract te gebruiken. Om dit te doen heb je een pijp of een bong nodig. Salvinorin heeft een hoge temperatuur nodig om te verdampen, dus is het belangrijk dat de vlam de bladeren raakt wanneer je inhaleert. Met gebruik van een torch lighter kun je dit gemakkelijk doen. De eerste effecten van salvia kunnen haast onmiddellijk ervaren worden nadat je gerookt hebt en duren niet langer dan 10 minuten, hoewel sommigen de effecten voor langere tijd kunnen ervaren. Salvia extracten verschillen in potentie met grotere kans op een intense ervaring. Bij Sirius kun je extracten vinden die variëren van 5X tot 20X.

Effecten

De effecten van Salvia variëren drastisch, afhankelijk van welke bladeren of welk extract gebruikt is, de methode die is gebruikt, de setting en de individuele punten van de persoon die het neemt. Hoewel de pruim- methode de neiging heeft om milde en langdurige effecten teweeg te brengen en het roken over het algemeen een intense en korte ervaring veroorzaakt, kun je nooit compleet voorspellen wat voor soort ervaring je gaat hebben. Elke salvia ervaring is uniek.

In haar meest milde stage, kan salvia je een licht tintelend gevoel geven over je hele lichaam en een ontspannen gevoel opwekken. Als haar effecten sterker worden, kun je plotseling een ongemakkelijk gevoel krijgen en merken hoe de realiteit vreemd of grappig wordt. Kleuren en texturen kunnen intenser worden en het kan zijn dat je visuele effecten ervaart. Visuals van salvia hebben de neiging heel levendig te zijn. Het kan moeilijk zijn het verschil te zien tussen de visuals en de realiteit. Sommigen kunnen zich voelen alsof ze een portaal binnen gaan naar andere dimensies. Het komt voor dat mensen zelfs meerdere dimensies op hetzelfde moment meemaken. Op heel hoge doseringen kan de gebruiker zijn of haar identiteit vergeten en niet langer bewust zijn van zijn of haar lichaam. De connectie met de realiteit kan verbroken worden. In enkele gevallen kan de ervaring zo sterk zijn geweest dat de persoon zich delen niet meer kan herinneren van wat er is gebeurd onder invloed.

Voordat je salvia neemt, is het sterk aanbevolen iemand bij je te hebben die op je kan letten. Deze persoon, de tripsitter, is nuchter en kan voor je zorgen wanneer je onder invloed bent van de stof. Het kan voorkomen dat je dingen ervaart die eng zijn. Het is heel belangrijk dat je los kunt laten, als je een prettige ervaring wilt hebben. Zelfs ervaren psychonauten kunnen verstelt staan van de effecten van deze plant. Ze kan totaal niet vergeleken worden met andere psychedelische stoffen en vergeet niet dat het één van de meest krachtige natuurlijke hallucinogenen is! Wanneer je onder invloed bent van de effecten van de plant, is het mogelijk dat je controle verliest over je lichaam. Het is dus belangrijk dat er niks gevaarlijks in je buurt aanwezig is. Wanneer je salvia rookt, zorg er dan voor dat je een aansteker gebruikt die automatisch uit gaat als je hem loslaat. Het kan namelijk goed zijn dat je vergeet dat je er een vast hebt en hem laten vallen wanneer de salvia effecten opkomen.

Snelle gids als je niet alles wilt lezen

  • Salvia diviorum is één van de meest potente natuurlijk hallucinogene drugs. Zelfs ervaren psychonauten kunnen versteld staan van haar effecten
  • Salvia is een plant die al honderden jaren door het Mazatec volk gebruikt wordt tijdens ceremonies en genezingsrituelen.
  • Er zijn vele manieren om de plant te consumeren. De twee meest voorkomende manieren zijn het kauwen van de bladeren en het roken van de bladeren, dan wel een salvia extract.
  • De effecten van salvia kunnen sterk variëren, afhankelijk van de bladeren, de methode waarop ze ingenomen worden, de setting en de persoon die de plant gebruikt. In haar meest potente vorm kan salvia zeer desoriënterend werken.
  • Het is van fundamenteel belang dat je altijd een nuchter persoon in de buurt hebt die voor je kan zorgen wanneer je onder invloed bent. Het kan zijn dat je de connectie met de realiteit verliest en geen controle meer hebt over je eigen lichaam.
  • Het is belangrijk dat je je veilig voelt en dat iemand op je let terwijl je je in de salvia dimensie bevindt. Bovendien is er dan altijd iemand die je tot rust kan brengen wanneer je in paniek raakt.
  • Denk er goed over na of je deze ervaring wilt meemaken en of je je in de juiste stemming bevindt. Zorg ervoor dat je een goede intentie neerzet en helemaal voorbereid bent voor de reis.
  • Salvia is geen party drug en moet met grote voorzichtigheid benadert worden. Het wordt al vele jaren gebruikt in rituele context en dit is belangrijk om in je achterhoofd te houden wanneer je het gebruikt.
  • Wanneer je de effecten van salvia begint te voelen, probeer los te laten en zoveel mogelijk van de reis te genieten. Het gaat sowieso een unieke ervaring zijn.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.232 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.