GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Geschiedenis van psychedelica - Van chimpansees die paddo’s eten tot modern onderzoek in de 21e eeuw
In dit blog artikel
In dit blog artikel Wanneer werden psychedelica voor het eerst gebruikt? Paddo Theorie volgens Terrence McKennaSynesthesie en Paddo'sWanneer probeerden mensen voor het eerst psychedelica? Hoe werden psychedelica geïntroduceerd in de moderne tijd?Waarom zijn psychedelica illegaal?Psychedelisch onderzoek in de 21e eeuw     
Deel:

Geschiedenis van psychedelica - Van chimpansees die paddo’s eten tot modern onderzoek in de 21e eeuw

De Geschiedenis van Psychedelica - Een verhaal dat begint voordat de eerste Homo Sapiens op aarde rondzwierf, een verhaal dat oude inheemse beschavingen, hippies, Amerikaanse presidenten en wetenschappers omvat, een verhaal dat nooit lijkt te eindigen, met schommelingen en omwentelingen langs de hele tijdlijn.

Wanneer werden psychedelica voor het eerst gebruikt? 

Het eerste waar ik het over wil hebben is de "Stoned-Ape Hypothese" die door Terence McKenna in de jaren '70 naar voren werd gebracht. Hoewel deze theorie in de 20e eeuw is ontstaan, gaat het over onze oervoorouders die meer dan 100.000 jaar geleden leefden!

Als je iets weet over de menselijke soort, dan weet je dat ons brein datgene is wat ons onderscheidt. Door onze grote cortex zijn we in staat om te communiceren, kritisch te denken en een ongelooflijk aantal taken tegelijk uit te voeren. 

Als je de evolutie van de hersenen bekijkt, dan zie je dat in een relatief korte tijd (onthoud: voor evolutie zijn 100.000 jaar erg kort) onze hersenen bijna verdrievoudigd zijn in omvang! In termen van de natuur gebeurt dit niet toevallig. Wetenschappers vragen zich al heel lang af of er een oorzakelijke factor was voor deze dramatische toename van de hersenomvang gedurende de laatste jaren van de evolutie. 

Een theorie die een brug slaat tussen de wetenschappen van evolutie en psychedelica is de "Stoned-Ape Hypothese" naar voren gebracht door Terence McKenna, de auteur van het boek "Food of the gods" en een onderzoeker van het sjamanisme. 

Paddo Theorie volgens Terrence McKenna

De theorie gaat als volgt: Onze voorouders (primaat chimpansees) aten bijna alles wat ze konden vinden dat op voedsel leek. Bovendien was een veelgebruikte strategie om op voedsel te "jagen" het opsporen van uitwerpselen (ja, stront!) van dieren. Nu wordt het interessant: De soort schimmel die het meest voorkomt op uitwerpselen in het gebied waar onze voorouders leefden, is de Psilocybe Cubensis, een psilocybine bevattende paddenstoel, ook wel bekend als paddo's. 

Terence McKenna stelde zich voor dat chimpansees gedurende lange perioden deze paddestoelen consumeerden en op hallucinogene trips gingen. Dit zou aanzienlijke veranderingen in hun perceptie en cognitie veroorzaakt kunnen hebben, en hypothetisch gezien zou het de drastische ontwikkeling van de hersenen teweeggebracht kunnen hebben.

Synesthesie en Paddo's

Denk eens even na over taal. Dit kenmerk van onze intelligentie, dat zijn eigen hersengebieden heeft die specifiek onze taalvermogens bewaken, zou in principe kunnen worden gedefinieerd als een synesthesie. Synesthesieën zijn de kruising van sensaties: Je hoort geluiden, en je hersenen zetten deze auditieve signalen om in beelden of gedachten die totaal andere zintuiglijke eigenschappen hebben. Synesthesieën zijn een veel voorkomend symptoom van psychedelische trips! Begin je nu het verband te zien? Het zou kunnen dat onze voorouders op zo'n manier met deze psychedelica omgingen dat ze de manier waarop ze zich gedroegen, dachten, en uiteindelijk communiceerden fundamenteel veranderden. 

Het is belangrijk om niet te denken dat deze primaten paddo's aten en plotseling hun hersenen muteerden, maar om continue inname van psilocybine gedurende duizenden, zo niet honderdduizenden jaren te beschouwen als een oorzakelijke factor in de evolutionaire ontwikkeling van het menselijk brein. 

A picture containing fungus

Description automatically generated

Hoewel er geen bewijs is, en waarschijnlijk ook nooit zal komen, voor deze paddo-theorie, is het zeer interessant om over na te denken en het is, tenminste op een hypothetisch niveau, heel zinnig.

Als je je verbonden wilt voelen met je oer voorouders, Sirius biedt een verscheidenheid aan Psilocybine bevattende Magic Truffels! Heb een fijne trip!

A group of cell phonesDescription automatically generated with medium confidence

Wanneer probeerden mensen voor het eerst psychedelica? 

Het volgende punt in de tijdlijn ligt nog steeds een behoorlijk stuk in het verleden, maar dit keer is de mens (homo sapiens) er daadwerkelijk bij betrokken. De eerste keer dat de mens opzettelijk psychedelica innam zal waarschijnlijk voor altijd onbekend blijven, maar er is veel bewijs dat inheemse culturen over de hele wereld met psychedelische drugs omgingen. Aangezien deze hallucinogene planten vrijwel overal kunnen groeien, was het slechts een kwestie van tijd voordat de mens ze zou innemen, of hij nu op de hoogte was van hun cognitieveranderende eigenschappen of niet. Oude bewijzen hiervoor zijn bijvoorbeeld 'Vliegenzwam'-wezens met paddo's als hoofd, die werden gevonden in het bovenste gebied van het Yensi-bekken in Mongolië. Er bestaan ook visuele voorstellingen zoals een sjamaan met paddestoelen op zijn lichaam, gevonden in Algerije. 

Voorts werden paddestoelvormige stenen gevonden in Chucuito, Peru. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van bewijs dat psychedelisch gebruik in een rituele of sjamanistische setting op verschillende plaatsen en in verschillende tijden over de hele wereld aantoont. Het feit dat veel inheemse culturen nog steeds psychedelica zoals psilocybine of ayahuasca gebruiken, ondersteunt het idee dat deze praktijken diep geworteld zijn in hun cultuur. 

Als je meer wilt weten over dit inheemse gebruik, en van wetenschappelijke bronnen houdt, moet je de artikelen van A. Ens, M. Winkelman, en G. Samorini eens lezen.

Het artikel van Andrea Ens onderzoekt kritisch hoe in de westerse wereld de geschiedenis van psychedelica vaak wordt geassocieerd met blanke, universitair opgeleide mannen, terwijl de werkelijke "ontdekkers" van psychedelica, de inheemse culturen, buiten beschouwing worden gelaten. De redenen hiervoor liggen voornamelijk in de dominantie van westers onderzoek, de gebruikte bronnen, en de vooringenomen benadering van wetenschappers. Het is erg belangrijk dat wanneer je te maken hebt met psychedelica in het algemeen en de geschiedenis van psychedelica in het bijzonder, je weet dat deze stoffen al duizenden jaren deel uitmaken van bepaalde culturen en niet zomaar wat hippie drugs zijn die door blanken zijn gesynthetiseerd.

Hoe werden psychedelica geïntroduceerd in de moderne tijd?

We komen nu aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw, waar veel (psychedelische) stoffen voor het eerst geïsoleerd en/of gesynthetiseerd werden. Het opnoemen en beschrijven van alle ontdekkingen uit die tijd zou waarschijnlijk genoeg zijn om een hele blog over te schrijven, dus heb ik de volgende tabel gemaakt om een kort overzicht te geven:

Ein Bild, das Tisch enthält.

Automatisch generierte Beschreibung

Eén verhaal waar ik dieper op in wil gaan is LSD. Wist je dat Albert Hofmann Lyserginezuurdiethylamide voor het eerst synthetiseerde in 1938, maar dat hij er pas in 1943 per ongeluk mee in aanraking kwam en de psychedelische effecten ervan ontdekte. Hij voelde de ongelooflijke perceptie en cognitie veranderende effecten tijdens het fietsen, dat is de reden waarom de foto van oude LSD-blotters een man toont die op zijn fiets rijdt en het nummer 1943: Dit is een verwijzing naar Albert Hofmann's eerste LSD trip, die waarschijnlijk de eerste LSD trip was in de geschiedenis van de mensheid. 

Wil je een ervaring hebben die lijkt op LSD? Probeer dan de LSA bevattende planten Morning Glory en Hawaiian Baby Woodrose

A picture containing textDescription automatically generatedA picture containing textDescription automatically generated

Waarom zijn psychedelica illegaal?

20 Jaar later komen we op het tijdstip dat het meest geassocieerd wordt met Psychedelica: Het Hippie tijdperk. In deze tijd waren psychedelica een belangrijk onderdeel van de anti-oorlog, anti-establishment en anti-mainstream beweging. Veel invloedrijke mensen spraken openlijk over hoe psychedelica je in staat stellen je geest te bevrijden en "de andere kant" van de werkelijkheid te ervaren, in de hoop liefde en vrede te verspreiden. 

Helaas kon de aanstaande Amerikaanse president Richard Nixon dat niet echt waarderen. In de hoop de stemmen van conservatieve Amerikanen te winnen, beloofde hij het "Amerikaanse drugsprobleem" aan te pakken zodra hij verkozen zou worden. Dit leidde tot de zogenaamde "Oorlog tegen Drugs" die resulteerde in de planning, criminalisering en stigmatisering van Psychedelische Drugs. En het gaat nog steeds door tot op de dag van vandaag! LSD en Paddo's staan nog steeds op lijst I (dezelfde categorie als cocaïne en heroïne!), wat officieel betekent dat ze geen medische voordelen hebben. Modern onderzoek toont echter aan dat psychedelische drugs wel degelijk medische voordelen kunnen hebben!

Psychedelisch onderzoek in de 21e eeuw     

Tot slot komen we bij psychedelica in de moderne tijd. Gelukkig is er een toegenomen interesse in onderzoek naar het begrijpen van psychedelica om ze uiteindelijk therapeutisch toepasbaar te maken. Enkele aandoeningen waarbij psilocybine, LSD of andere psychedelica verondersteld worden te helpen zijn onder andere depressie, angst en OCD (Dit zijn ernstige levensverergerende aandoeningen, voor sommige waarvan nog geen effectieve behandeling bestaat!). 

Een man waar je veel over zult lezen als je hierin geïnteresseerd bent is Prof. Dr. Carhart Harris. In artikelen van hem beschrijft hij interessante nieuwe bevindingen over psychedelische werking zoals laag 5 piramidale neuronen, desintegratie en desintegratie, Entropische hersenhypothese en psychedelische therapieën. 

Er is ook een artikel van vooraanstaand Psychedelisch Onderzoeker Kim Kuypers van de Universiteit van Maastricht die de praktijk van Microdosing onderzoekt, wat een heel ander verhaal op zich is. Als je zelf geïnteresseerd bent in Microdosing, moet je onze Microdosing Stacking Formule eens bekijken!

Graphical user interface, website

Description automatically generated

Ik hoop dat je deze geschiedenisles leuk vond, en dat je misschien iets nieuws hebt geleerd, of je nu een fan bent van psychedelica of niet. Als je van plan bent om Magic Truffels of Mushroom Growkits van Sirius te kopen, wens ik je alvast een hele fijne reis! 

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.236 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.