GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Goede Voornemens voor 2021 van een Psychonaut
In dit blog artikel
In dit blog artikel Vluchten voor het jaar 2020Sex & Drugs & Rock ‘n RollLockdown en rust in jezelf vindenLevenslessen dankzij psychedelica Niet meer vluchten voor mezelfMezelf accepteren voor wie ik benGoed voor mezelf zorgenGoed voor de wereld om mij heen zorgen
Deel:

Goede Voornemens voor 2021 van een Psychonaut

Om te testen hoe goed we onszelf kennen, kunnen we onszelf wat vragen stellen. Weet jij wie je bent? Ken je je krachten en je zwakheden? Ben je trots op wat je ziet als je naar jezelf kijkt in de spiegel? Ben je blij met jouw innerlijke verhalenverteller?

Vluchten voor het jaar 2020

Het einde van het jaar is een moment van reflecteren. Terugblikken op deze vreemde tijd, onze emoties een plek te geven en met goede moed het volgende jaar in te stappen.

Dit bewogen jaar zo snel mogelijk willen vergeten is denk ik geen goed idee. Ook al is het niet gemakkelijk geweest, het is niet zonder reden dat we dit allen mee maakten. Als er één ding is, waar ik deze vreemde tijd dankbaar voor ben, dan is het wel de kans die ik heb gekregen om dichter bij mezelf te komen. Nu moet je niet denken dat het allemaal van een leien dakje gaat. Er zijn veel momenten waarop ik nog steeds vlucht voor mezelf, voor mijn schaduwkant, maar ook voor mijn innerlijke kracht. 

Sex & Drugs & Rock ‘n Roll

Om maar niet met jezelf in gesprek te gaan, zoek je steeds een uitvlucht om de confrontatie te vermijden. Of dit nu een nieuwe liefde is, je storten op je baan, of veel (hard)drugs te gebruiken, zoals bijvoorbeeld alcohol, er zijn veel verschillende manieren waarop je kunt vluchten. Dit gedrag zorgt ervoor dat je verder van jezelf verwijdert raakt en dat je niet de kans krijgt jezelf beter te leren kennen. Terwijl dat zo waardevol is! 

Het feesten en vergeten heeft plaats gemaakt voor stilstaan en kijken. Met dit kijken zag ik in dat het niet gemakkelijk is simpelweg ‘te zijn’. Ik wil altijd meer, beter zijn, gelukkiger zijn. Het nastreven van dit geluk en het vluchten voor wat er is, werd een hopeloze jacht waar velen van ons zich in zullen herkennen. Op welke manier wil jij in het leven staan? 

Toch is mijn leven ‘dankzij’ deze coronatijd vele malen versimpeld, op een bepaalde manier veel saaier geworden. En wat doe je dan? Misschien uit verveling, misschien omdat je geen andere uitweg ziet, ga je steeds meer naar jezelf kijken en naar het wereldje dat zich in jouw hoofd bevindt. Is het een mooie, veilige plek? Is het een donker oord vol angst en negatieve gedachten? In plaats van me van het ene feestje in het andere te storten, in plaats van constant afleiding te zoeken, blijf ik hier, met mijn twijfels en onzekerheden. Niet om me erdoor te laten verzwelgen, of in een diepe put te zakken, maar juist om ervan te leren en te groeien als mens. 

Lockdown en rust in jezelf vinden

Deze tijd is voor heel veel mensen zwaar geweest, op verschillende vlakken. Als ik met vrienden bel of chat kom ik erachter dat mensen heel goed zijn in het zoeken naar andere mogelijkheden. Oké, er zijn geen feestjes meer en er is bar weinig te doen, dan maar beginnen met een nieuwe hobby of dat ene project dat al lange tijd om aandacht vraagt. Voor sommigen is het gemakkelijker terug af te glijden in een negatieve spiraal en bijvoorbeeld in een depressie terecht te komen. Echter kunnen we deze tijd ook als een moment zien waarop we kunnen groeien als mens en dankbaar durven zijn voor wat we hebben, in haar meest simpele vorm. Oké, je bent niet blij met wat je ziet in de spiegel, je koestert een negatief zelfbeeld en bent onzeker over je toekomst? Tijdens dit moment van stilte, waarin we de kans krijgen naar onszelf en ons leven te kijken krijgen we de kans gewoonweg te observeren. Gevoelens toelaten en weer los laten. Een mooi beeld vind ik de eettafel waar ik mijn verschillende emoties uitnodig om met mij samen te zitten. Als vrienden laat ik ze er zijn, zonder ervan te willen vluchten.

Levenslessen dankzij psychedelica 

Om het begin van het einde in te luiden, het nieuwe jaar dat eraan komt, heb ik een aantal goede voornemens genoteerd. Veel hiervan zijn gebaseerd op lessen die ik heb getrokken uit mijn ervaringen met psychedelica. Zo zullen mijn reizen met Ayahuasca me altijd bijblijven en heb ik bepaalde inzichten verworven die ik op een dagelijkse basis toepas. Er zijn ook andere wijsheden, die ik bijvoorbeeld tijdens een Magische Truffel trip heb opgedaan, die ik toch steeds weer lijk te vergeten. Dingen die ik stiekem heel goed weet, maar die ik toch weiger toe te passen. Terwijl het me uiteindelijk alleen maar ten goede zou komen, net zoals de wereld om mij heen. 

Goede voornemens hebben vaak een wat negatieve bijklank, alsof het opdrachten zijn die je beperken en die je toch niet volhoudt. Daarom gaan deze voornemens eerder over dingen die ik juist niét wil doen, dingen die ik los kan laten. Voor mij gaan deze goede voornemens allemaal over zelfliefde! 

Soms is een levensles eerder filosofisch van aard en kan het integreren ervan geleidelijk gaan en soms haast onopgemerkt. Voor je het weet is je kijk op de wereld een beetje verandert. Er zijn ook praktische lessen, die je echt bewust moet toepassen om eraan te kunnen werken. Een voorbeeld bij mij is het stoppen met bepaalde (hard)drugs en het stoppen met tabak roken. 

Niet meer vluchten voor mezelf

Makkelijker gezegd dan gedaan. Zoals eerder vermeld helpt deze tijd mij om niet van hot naar her te rennen, achternagezeten door mijn eigen schaduw. Het is gemakkelijker om beter te luisteren en de stilte te vinden om met mezelf in gesprek te gaan. Eerlijkheid is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Te durven kijken naar je minder mooie kanten en jezelf niet te verbergen achter maskers en leugens. 

‘Ken u zelf’. Deze tekst staat geschreven boven het Orakel van Delphi, waar de Griekse priesteres de toekomstvoorspellingen doet van zij die daarom vragen. Een wijsheid die pas kan ontstaan wanneer ik niet meer van mezelf vlucht. Psychedelica kunnen een manier zijn om jezelf echt in de ogen te durven kijken. Toen ik tijdens een trip in de spiegel keek, zag ik de schoonheid en tegelijkertijd de lelijkheid van mijn eigen bestaan. En die twee kon ik in dat moment met elkaar verenigen. De mens heeft een lichte kant en een schaduwkant. Zowel mijn kracht als mijn zwakheid onder ogen durven komen geeft me de vaardigheden die ik nodig heb doorheen dit leven te navigeren. 

Mezelf accepteren voor wie ik ben

De volgende stap is het accepteren van hoe we zijn. Dit is voor veel mensen, mezelf inbegrepen, geen gemakkelijk opgave. Er is namelijk heel wat dat ik zou willen veranderen aan mezelf. Tijdens een paddotrip werd het dan ook duidelijk dat het paradoxaal is om jezelf te willen veranderen. Het gaat als volgt: als ik er zo uit zou zien, als ik niet altijd zo verlegen was, als iedereen mij leuk vond, als ik niet zo negatief was dan… Wanneer je aan alle eisen van jezelf zou voldoen, dàn pas zou je jezelf kunnen accepteren. Het is veel logischer, zoals de paddo’s me vertelden, om eerst jezelf te accepteren, alvorens je kunt werken aan bepaalde zaken. Door jezelf beter te leren kennen en open te staan voor al jouw (weggestopte) emoties, maskers en onzekerheden, kan er groei ontstaan omdat er ruimte ontstaat. Jezelf enkel bekritiseren werkt uiteindelijk als energieverspilling. Dus zink in je hart en luister naar wat het te vertellen heeft!

Goed voor mezelf zorgen

Een volgend voornemen klinkt al wat anders dan de ooit vastgeroeste zelfopgelegde wetten voor het komende jaar: een x aantal kilo afvallen, elke dag een uur hardlopen en een eetschema volgen. Uiteraard werkt dit niet en leidt het enkel tot frustratie. 

Om tot zelfliefde te komen, is het accepteren van jezelf de belangrijkste basis. Vanuit daar kun je verder werken aan aspecten van je leven die je wilt los laten omdat ze je niet vooruit helpen, of het introduceren van nieuwe gewoonten die bijdragen aan jouw welzijn. Dit is wat meer tricky, omdat je snel perfectie na kunt gaan streven, in een teleurstelling valt en het opgeeft. Mijn lichaam en geest goed verzorgen betekent in de eerste plaats dat ik mezelf aanvaard voor hoe ik ben. Vanuit daar kan ik werken aan een meer positieve kijk op dingen en mijn levenspad ten volle bewandelen en beleven. 

Goed voor de wereld om mij heen zorgen

Wanneer je tript, wordt dit meestal vanzelf wel duidelijk: we zijn innig met onze omgeving verbonden. Ook al voel je je misschien afgesloten van iedereen, eenzaam of niet begrepen, toch zijn wij allemaal met elkaar verweven. Ik heb gemerkt dat mijn verzet naar de buitenwereld toe een verzet naar mezelf is. Door mild te zijn voor mezelf ga ik ook mild zijn voor de mens om mij heen. Verder dan dat kan ik ook milder zijn voor de planeet die we met zijn allen delen.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.232 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.