GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Op welke manier kun je trippen met DMT?
In dit blog artikel
In dit blog artikel Wat is DMT?Wat zijn de effecten van DMT?Ayahuasca: DMT oraal actief makenPure DMT kristallen doserenHet roken of inhaleren van DMT met een pijpjeChangaDMT verdampen met een vaporizerEen breakthrough oftewel doorbraak
Deel:

Op welke manier kun je trippen met DMT?

DMT kan krachtige visuele en auditieve effecten teweeg brengen en diepgaande innerlijke transformatie veroorzaken. Niet voor niets wordt de stof als ‘entheogeen’ aangeduid: het laat het goddelijke in onszelf zien. Iemand proberen uit te leggen wat er is gebeurd in een trip met DMT kan zeer lastig zijn.

Toen ikzelf voor het eerst DMT tot me nam, in de vorm van Ayahuasca, maakte ik een reis mee die ik nooit voor mogelijk had gehouden. De naweeën van deze trip zinderen nog na en ik kan zeggen dat het mijn leven op ‘ingrijpende’ manier heeft verandert. Wat er allemaal is gebeurd en op welke manier het een impact heeft op mijn bestaan, kan ik niet in woorden vatten. De sjamaan die de ceremonie leidde raadde me aan om mijn ervaring niet meteen te delen, in elk geval niet de letterlijke gebeurtenissen. Ik was daar op dat moment ook absoluut niet toe in staat. Wel schreef ik na de ceremonie in een paar zinnen wat losse flarden die, nu ik ze terug lees, veelzeggend zijn en mij als lessen in de oren klinken die ik kan toepassen in mijn leven.

Wat is DMT?

DMT, oftewel N,N-dimethyltryptamine, is een psychedelische, entheogene stof met als reputatie één van de krachtigste hallucinogene substanties te zijn gekend op aarde. DMT wordt tevens teruggevonden in het menselijk lichaam en dat van vele andere (zoog)dieren en bepaalde planten. De reden waarom ons lichaam DMT bevat is tot op heden een mysterie. DMT lijkt qua chemische structuur sterk op de lichaamseigen neurotransmitter serotonine. 

Net als bij andere psychedelica zoals psilocybine, LSD en mescaline, reageren serotoninereceptoren in ons lichaam op een gelijkaardige manier. Deze serotoninereceptoren bevinden zich op verschillende plekken in ons lichaam, waaronder in onze spieren, klieren en darmen. Omdat het lichaam dus van nature kleine hoeveelheden DMT bevat, weet het precies hoe het met deze stof om moet gaan. In tegenstelling tot producten als sigaretten en alcohol is DMT een lichaamseigen stof en wordt dus gemakkelijk en probleemloos verwerkt.

Wat zijn de effecten van DMT?

Afhankelijk van de manier waarop DMT wordt genomen en de dosering, kan ze een hele waaier aan effecten veroorzaken. Van krachtige visuals, tot auditieve effecten, tot het binnendringen van andere dimensies en ego-death. De menselijke logica en taal komen tekort om in woorden te vatten wat er tijdens zo’n reis gebeurd.

Bovendien duurt een DMT-ervaring over het algemeen beduidend korter dan andere psychedelica, zoals bijvoorbeeld LSD. De effecten zijn intens en komen snel op. In de jaren ‘60 werd er in de Verenigde Staten ook wel gesproken over de ‘business trip’. Kort, snel en intens. Iemand kon grof gezegd tijdens zijn lunchpauze een diepgaande psychedelische reis meemaken en na vijftien tot twintig minuten weer boven water zijn. Uiteraard is de reis hoe dan ook na deze tijdspanne niet afgelopen. Ik zou zelfs willen stellen dat ze dan pas begint. De intensiteit van de ervaring kan, zoals bij mij het geval is, een hele periode voelbaar blijven. Mijn persoonlijke ervaring met DMT was het oraal innemen, in de vorm van een traditionele Amazonische drank die tegenwoordig veel bekendheid kent in de westerse wereld. Overigens duurt een reis met Ayahuasca wel een stuk langer en hebben de effecten van het psychedelicum geleidelijker de kans om zich tot uiting te brengen. DMT kan echter ook op andere manieren ingenomen worden, bijvoorbeeld door middel van roken, snuiven of injecteren.

Ayahuasca: DMT oraal actief maken

Het oraal innemen van DMT werkt op een beduidend andere manier, dan wanneer ze bijvoorbeeld gerookt zou worden. DMT wordt namelijk gemakkelijk afgebroken in ons lichaam, waardoor de effecten uitblijven. Om te begrijpen hoe DMT toch oraal actief gemaakt kan worden, zoals het geval is bij Ayahuasca, is er een nogal fysiologisch technisch verhaal nodig dat verteld moet worden.

Het afbreken van DMT ons lichaam komt door een bepaald soort enzym, genaamd monoamine oxidase (MAO). Monoamine oxidase vervult de belangrijke functie bepaalde stoffen uit te schakelen (zogenaamde monoamines), die anders gevaarlijk zouden kunnen zijn (in bepaalde concentraties). Deze stoffen halen we bijvoorbeeld uit ons voedsel. Dankzij MAO is het eten van een stukje chocolade gelukkig geen levensgevaarlijke activiteit. Maar ook zorgen MAO’s ervoor dat bepaalde neurotransmitters in ons lichaam in balans blijven. Deze neurotransmitters, bijvoorbeeld serotonine en dopamine, spelen een grote rol in onder andere gemoedstoestand, eetlust, energie en libido. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een depressie, angststoornis of andere psychische aandoening, een te weinig of te veel MAO in hun systeem hebben.

Om een lang verhaal kort te maken: MAO in ons lichaam vervult een vitale functie voor ons algemeen welzijn. Echter, af en toe is het noodzakelijk dat dit enzym tijdelijk uitgeschakeld wordt. Zoals in het geval van DMT, waarbij het toevoegen van een zogenaamd MAO-remmer ervoor zorgt dat monoamine tijdelijk niet meer wordt afgebroken en op die manier een trip mogelijk wordt gemaakt. Zo’n MAO-remmer wordt dus altijd toegevoegd aan DMT, wanneer je ze oraal neemt. Hoe de inheemse bevolking in het Amazonewoud wist dat twee planten voor dit effect zouden zorgen, blijft een raadsel. De combinatie van de DMT-bevattende plant (Psychotria viridis) en de MAO-remmer (Banisteriopsis caapi), geeft als resultaat een langdurige DMT ervaring. De zogenaamde harmala alkaloïden die teruggevonden worden in de laatstgenoemde plant zorgen voor afremmen van de oxidase van monoamine. Ook Syrian Rue bevat harmala-alkaloïden en is eveneens een gekozen bron voor het activeren van DMT.

Uiteraard is het dus heel belangrijk om voorzichtig om te gaan met zo’n MAO-remmer. Zoals eerder vermeld belemmert ze de afbraak van bepaalde stoffen in ons lichaam, die we onder andere door middel van voedsel binnen krijgen. Het welbekende ‘Ayahuasca dieet’ is er dan ook niet zonder reden: het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen (en medicijnen) is essentieel om gevaarlijke lichamelijke complicaties te voorkomen. 

Pure DMT kristallen doseren

Voor het roken of verdampen van DMT gebruik je het best pure kristallen (freebase). Dit is DMT in haar meest zuivere vorm en is wit van kleur, echter kan ze dan ook geel zijn. Er zijn ook andere varianten, bijvoorbeeld meer donker gekleurd, hier zit dan meer plantmateriaal in verwerkt en gaat het effect beïnvloeden.

Gebruik DMT van een betrouwbare bron. Als je niet zeker weet waar het vandaan komt, of het niet misschien onzuiverheden bevat, gebruik het dan niet!

Qua dosering wordt over het algemeen uitgegaan van 30 tot 45 mg tot hoger. Vanaf 50 mg kun je een zeer sterke ervaring hebben, die niet wordt aangeraden voor beginners. 

Weeg je hoeveelheid af met een precisieweegschaal!

Het roken of inhaleren van DMT met een pijpje

De veruit meest ‘bekende’ methode om DMT binnen te krijgen, is door haar te roken of te verdampen. Het is een manier van inname die niet gemakkelijk is en bij het incorrect inhaleren kun je de dosis gemakkelijk kwijt raken. Voor het roken van DMT heb je een geschikt pijpje nodig, en een zeefje met zeer fijne mazen.

  1. Steek het zeefje in het kopje van de pijp. Het is belangrijk de DMT zo gelijk mogelijk over het zeefje te verspreiden en de randen van het zeefje niet te bedekken, ander kan de DMT er overheen druppelen.
  2. Inhaleer een paar keer diep in en uit om meer zuurstof in je longen te krijgen. Dit maakt de opneembaarheid van de DMT gemakkelijker.
  3. Gebruik een torch lighter of aansteker om het pijpje te verhitten. Zorg ervoor dat je enkel de kop raakt en de vlam niet in direct contact brengt met de DMT, anders kan deze vernietigt worden.
  4. Je inhaleert vervolgens de vrijgekomen damp.

Zoals eerder vermeld duurt een trip ongeveer 15 minuten. Hierna volgen nog zo’n 40-tal minuten van nawerking, waarin men zich euforisch en heel vredig kan voelen. 

Let op: het gebruiken van een torch lighter kan gevaarlijk zijn wanneer je net een hit DMT hebt genomen. Zorg er altijd voor dat er iemand bij je is, om brandgevaar te voorkomen!

Changa

Een manier waarop DMT gebruikt wordt, is door het middel genaamd Changa. Deze mix van verschillende gedroogde planten en kruiden bestaat uit een DMT-bevattende plant (Bijvoorbeeld Acacia obtusiflora) en een MAO-remmer, om de werking van DMT te versterken. Changa kan hiernaast nog andere planten bevatten, zoals Damiana, Passiebloem en Blauwe Lotus. Door de toevoeging van een MAO-remmer, is de werking van Changa beduidend anders dan het roken of inhaleren van pure DMT. Over het algemeen is de werking van Changa van langere duur en voelt minder abrupt en intens aan, dan DMT in haar pure vorm. Volgens een ervaringsverhaal is het roken van Changa meer te vergelijken met Ayahuasca: met vele inzichten, een geleidelijker verloop en mogelijkheid tot gronden, in tegenstelling tot het roken van pure DMT waarbij alles zodanig snel gaat dat integreren van wat men meemaakt haast niet mogelijk lijkt. 

DMT verdampen met een vaporizer

Een andere methode om DMT te gebruiken is door middel van een vaporizer. Let er op dat je hier een geschikt model voor gebruikt! Verder is het belangrijk te vermelden dat DMT de kamer van de vaporizer zal bevuilen en dat het moeilijk kan zijn deze goed schoon te krijgen. Het beste kun je dus een reserve kamer gebruiken voor het verdampen van DMT. Een geschikte vaporizer is de Puffco Plus, een fijne kleine vaporizer op zakformaat. Ook geschikt zijn de Mighty en Crafty, van Storz & Bickel. Gebruik hiervoor de liquid pads en warm de vaporizer op tot 170 graden Celcius.

Een breakthrough oftewel doorbraak

Zelf heb ik nog nooit DMT gerookt of verdampt en zou ik niet kunnen vertellen hoe het moet voelen om in zo’n korte tijdspanne in een compleet andere wereld terecht te komen. Als ik verhalen hoor van vrienden of trip reports lees op internet, valt mijn mond telkens weer open. De intensiteit en de ongelooflijk levendige gebeurtenissen die plaatsvinden, lijken zich werkelijk af te spelen in een wereld waar wij ons geen voorstelling van kunnen maken. 

Het interessante bij DMT is dat er door gebruikers wordt gesproken over een zogenaamde ‘break through’, waarbij je in het DMT universum terecht komt. Vaak lukt dit de eerste keren niet en is het nodig dat men het vaker probeert. Wanneer het dan lukt ‘door te breken’, zien verschillende gebruikers geen noodzaak het hierna nog te herhalen. In deze wereld hebben gebruikers contact met ‘entiteiten’, wezens -soms niet te beschrijven- die met hen communiceren en waar zij lessen uit kunnen trekken. Het integreren van deze lessen in de ‘gewone realiteit’, is dan de volgende stap.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.283 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Hoe wil je de bestelling ontvangen? Maak hieronder je keuze
Kies eerst hoe je de bestelling wil ontvangen
Kies eerst een land van ontvangst
Selecteer je land:
Waarom vragen we dit?

Het is helaas niet mogelijk om ons gehele assortiment naar alle landen te sturen. Het is soms wel mogelijk om producten in verschillende pakketten te versturen.

Kies eerst een winkel
Kies een winkel:
Doorgaan
Deze keuze kan altijd nog aangepast worden in de winkelwagen.
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.