GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Galangal: het energieke specerij
In dit blog artikel
In dit blog artikel LaosAlpinia officinarumKaempferia galangaGalangal als hallucinogeenDe giftige pijlSensatonicsRecept KokMojito
Deel:

Galangal: het energieke specerij

Onder deze benaming vallen vier verschillende planten, die allen tot de gemberfamilie behoren. Galangal is een ingrediënt dat gebruikt wordt in de Aziatische keuken. In verschillende gerechten kun je deze aromatische wortel terug vinden, o.a. in de Thaise, Vietnamese en Indonesische keuken. Ook is Galangal een gebruikt ingrediënt in Nastoika, een Russische vodka. Ook in Letland en Litouwen bestaan alcoholische dranken (likeuren) die deze wortel bevatten. In sommige speciale frisdranken kun je Galangal tussen de ingrediëntenlijst zien staan.

Laos

Deze plant wordt ook wel Thaise gember of galanga genoemd. Haar officiële naam is Alpinia galanga. Waarschijnlijk is ze oorspronkelijk afkomstig van Indonesië. Qua smaak heeft ze iets gepeperd en doet ook aan gember denken. Ze heeft aroma’s van citrus en pijnbomen. Laos wordt in Indonesië gezien als een lustopwekkend middel en zou de menstruatie bevorderen.

Ook in Europa werd deze plant gebruikt voor medicinale doeleinden. Hildegard von Bingen, de eerste vertegenwoordigster van de Duitse middeleeuwse mystiek, gebruikte Laos tegen ‘hartpijn’, een conditie waarbij het gevoelsleven verstoord is. Hierbij zou Laos helpen bij het opstuwen van de energiedoorstroming. Ze combineerde Galangal met klein glaskruid (een plant die aan kamille doet denken) en witte peper. Hoe wij weten dat Hildegard von Bingen geïnteresseerd was in Galangal, is dankzij haar boek Physica, dat ze in 1150 schreef. In dit boek staan tal van geneeskrachtige recepten. Ze beschrijft het als ‘Levenskruid’ en het kan gebruik worden in een snuifmengeling om verkoudheid en griep te behandelen. Gezien de scherpe penetrante geur, is het niet verwonderlijk dat Galangal inderdaad inwerkt op de sinussen en het reukorgaan. Dit snuifmengsel werd ‘Cattargh Snuff’ genoemd en werd vaak gemengd met tabak en menthol.

Het kruid is wild en vurig, helpt bij voedselvertering en vermindert misselijkheid. Het werd dan ook veelal ingezet om bijvoorbeeld zeeziekte en maagkwalen te behandelen.

Alpinia officinarum

Alpinia officinarum komt oorspronkelijk uit China. Van de wortel worden parfums gemaakt en ze is een ingrediënt om mee te koken. Hong Kong is het commerciële centrum van deze soort Galangal.

Kaempferia galanga

Wordt gevonden in Indonesië, China, India, Taiwan. Ook deze variëteit van Galangal is een belangrijk ingrediënt in de keuken van deze landen. Vooral op de eilanden Java en Bali is het een veelgebruikt kruid, bijvoorbeeld in het gerecht Baras Kencur, waarbij de gedroogde wortel in poedervorm wordt gemengd met rijstbloem en vervaardigd tot een gezonde drank. Ook in verschillende Maleisische rijstgerechten. Ze heeft een krachtige, frisse smaak.

Galangal als hallucinogeen

In het boek ‘Planten Der Goden’ (Richard Evans Schultes, Albert Hofmann en Christian Rätsch) staat: ‘Er zijn vage beschrijvingen over Kaempferia galanga als hallucinogeen middel dat gebruikt wordt in Papua New Guinea. Behalve haar grote hoeveelheid essentiële olie (waar haar hallucinogene werking aan te danken zou kunnen zijn) is er weinig bekend over haar chemisch profiel.' Er zijn beschrijvingen beschikbaar waarin wordt vermeld dat na consumptie van een poeder gemaakt van de wortel, de gebruiker zich ‘zeer helder voelde, een verscherpt zicht kreeg en afleidende gedachtes kon loslaten.’ (Schuldes, 1995). Ze staat er om bekend lustopwekkend te werken en het energieniveau te verhogen.

Het is zeer moeilijk deze soort Galangal te verkrijgen op markten of in de winkel. In de Aziatische winkel vind je voornamelijk andere soorten Galangal.

Galangal is een belangrijk ingrediënt in het verfrissende drankje Kokmok van Sensatonics.

De giftige pijl

Toen de eerste expedities naar Maleisië terugkeerden van hun reizen, ging algauw een verhaal te ronde over een giftige boom die zo gevaarlijk was dat hij alles in zijn omgeving doodde. Deze middeleeuwse reizigers berichtten dat de boom, Bohum Upas genaamd, giftige stoffen uitwasemde die overal dood en verderf zaaiden. Gevangenen werden volgens deze verhalen vastgebonden aan de stam van deze boom. Rond de boom lagen overal karkassen en resten van gestorvenen. Blijkbaar vroeg niemand zich af hoe het bestaan van deze boom bekend kon zijn, als niks in zijn omgeving overleefde? In 1800 werd de boom regelmatig gebruikt als metafoor voor iets dat giftig en gevaarlijk was. In 1810 trok Jean-Baptiste Leschenault (botanicus) naar het eiland Java. Op een tocht door een dicht bos, stond hij ineens recht tegenover een Bohum Upas boom! Aangezien hij het nog kon navertellen, bleken de wilde verhalen die rondgestrooid werden niet te kloppen.

Hij kapte de boom om, als een test, maar er gebeurde niets, zelfs niet toen hij per ongeluk wat van het sap op zijn handen smeerde. Later voerde hij nog een test uit, waarbij hij één druppel van het sap van de boom injecteerde in een hond. In nog geen vijf minuten was de hond dood. Vervolgens doodde hij nog een paard met 8 druppels. Hierdoor werd het punt wel duidelijk dat de boom absoluut zeer dodelijke eigenschappen bevat wanneer het gif in het lichaam terecht komt. De inheemse bevolking van Maleisië gebruikte het sap van deze boom, Antiaris toxicaria, om de punten van hun pijlen mee in te smeren, samen met Galangal. Dit gebruikten ze vervolgens om kleine prooien mee te vangen, zoals vogels en kleine aapjes.

Waarom de geneeskrachtige Galangal werd toegevoegd aan het dodelijk gif van de Antiaris toxicaria, blijft mysterieus!

Verder is ook onderzocht dat het gif dat in de prooi aanwezig is, onschadelijk wordt gemaakt door het koken van het vlees.

Sensatonics

In voormalig Oost-Berlijn werd een bedrijfje opgericht dat zich specialiseert in kruiden-elixers, drankjes en tincturen met magische ingrediënten. Galangal is hier één van. Bij Sirius kun je het verfrissende alcoholische drankje Kokmok krijgen, dat dankzij de ingrediënten Guarana en Galangal een energiestoot geeft!

Sensatonics' oprichter Bernd Lauer is al lange tijd geïnteresseerd in de manier waarop de mens voedsel verbouwd. Volgens hem ontstaan de klachten die veel mensen ervaren (denk aan depressie) door de manier waarop wij met voeding omgaan. Hoe kun je je gelukkig voelen als je een groente eet die verbouwd is op een grond die arm en uitgeput is? Volgens hem zouden we beter enkel producten eten die van de biologische landbouw afkomstig zijn. Toen hij zich meer ging verdiepen kwam hij algauw uit bij de wonderen van het plantenrijk, overal ter wereld. Hij besloot dat het belangrijk is voor de westerse mens om ook te proeven van de geneeskrachtige, lustopwekkende en stimulerende werking van deze magische planten. In veel culturen buiten de onze spelen deze effecten van deze planten een veel belangrijkere rol.

Recept KokMojito

Ingrediënten

 • 0,3 l glas
 • 3 cl Kokmok
 • Munt
 • ½ limoen
 • 1 barlepel rietsuiker
 • 2 cl limoensap
 • Ginger Ale of Gemberbier
 • Gemalen ijs

Bereiding

 1. Plet de munt, limoen en rietsuiker en meng door elkaar.
 2. Vul het glas met gemalen ijs.
 3. Voeg Kokmok en limoensap toe.
 4. Roer alles door elkaar met Ginger Ale of Gemberbier.
 5. Decoreer met een munttakje.

Genieten maar!

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 3.920 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:


Je kunt in onze webshop gewoon bestellen.
Wij behandelen je bestelling met de grootste zorg.

Actuele status m.b.t. onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Zwartbroekstraat 35
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.