GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Handleiding voor het gebruik van rapé
In dit blog artikel
In dit blog artikel Medicinale kruiden, bloemen en mapachoGebruik van heilige tabak gaat terug tot het Maya tijdperkDe moderne rapé gebruikerHoe gebruik je rapé?Het toedienen van rapé en de doseringDe ervaring van rapéVoordelen van rapéOntkalken van de pijnappelklier?Rapé als medicijnRapé bij iemand anders inblazen
Deel:

Handleiding voor het gebruik van rapé

In mijn vorige blog beschreef ik mijn eerste ervaring met het heilige tabak medicijn rapé. Haar oorsprong ligt in Zuid-Amerika, met name de Amazone. De basis van het gebruik van rapé ligt in de staat Acre, Brazilië, gelegen op de grens met Peru. Verschillende inheemse bevolkingsstammen hebben zo hun eigen recept voor de bereiding van rapé. Maar wat is het nu precies? 

Medicinale kruiden, bloemen en mapacho

Rapé is een mengeling van verschillende ingrediënten, waarvan het hoofdbestanddeel Nicotiana rustica is. Deze tabaksplant groeit in verschillende delen van Zuid-Amerika en komt oorspronkelijk uit het regenwoud. Ze verschilt op verschillende vlakken van haar bekendere zuster Nicotiana tabacum, de gewone tabaksplant die als hoofdbestanddeel wordt gebruikt door de tabaksindustrie. Het gebruik van tabak in de vorm waarop het door de meeste mensen wordt gebruikt, of liever misbruikt, wordt hier absoluut niet aanbevolen. De tabaksplant uit het Amazonewoud wordt ook wel Mapacho genoemd en is veel sterker dan gewone tabak. De plant wordt gebruikt als medicijn en kent over het algemeen niet de status van verslavend genotsmiddel, zoals dat bij gewone tabak het geval is. Toch is het belangrijk te vermelden dat het tabak blijft en vanwege het hoge nicotine-gehalte zowel lichamelijke als geestelijke verslaving in de hand kan werken. Sirius raadt het respectvol gebruik van rapé aan, in ceremoniële setting en met bewuste kennis over haar medicinale kracht en mogelijke bijwerkingen. 

Rapé bevat verder de alkalische assen van verschillende planten, bloemen en boomschors. Rapé is het overkoepelende woord van al deze verschillende mixen die kunnen bestaan uit uiteenlopende ingrediënten, die zeer fijn gemalen zijn waardoor het eindresultaat haast de consistentie van stof heeft. Een bijna onmerkbaar windvlaagje doet de rapé al wegvliegen...

Gebruik van heilige tabak gaat terug tot het Maya tijdperk

Het gebruik van heilige tabak gaat ver terug in de geschiedenis, tot wel duizenden jaren. In de Mayacultuur is het gebruik ervan al terug te vinden. Medicijnmannen en vrouwen zagen tabak als manier om het lichaam te reinigen en te helpen ‘gronden’. Gronden wil zeggen dat er een diepere connectie ontstaat met de aarde en de gebruiker in een bepaalde rust en focus terecht komt. Vandaar heeft tabak voor mensen uit de Amazone de functie voor het creëren van een juiste (mind)set. Dit is bijvoorbeeld nuttig alvorens aan een Ayahuasca ceremonie deel te nemen. Verschillende tribes, waaronder de Kaxinawà, Yawanawà, Nu-nu en Katukina zien het gebruik van tabak als essentieel onderdeel van hun cultuur. Tabak wordt zeer zelden gerookt, maar voornamelijk gebruikt als snuifmiddel en ook wel om op te kauwen. 

In sjamanistische rituelen kent rapé als rol verschillende functies. Zoals eerder vermeld wordt het middel gezien als medicijn, maar tevens als manier om een ceremonie te openen, om te helpen bij het voorspellen van de toekomst en voor spirituele doeleinden, bijvoorbeeld tijdens een vision quest of trance. Een vision quest is in oorspronkelijke zin een overgangsritueel, meestal bedoeld voor jonge mannen die de volwassenheid bereiken. In hun community nemen ze deel aan verschillende rituelen en ceremonies, geleid door ouderen. 

De moderne rapé gebruiker

Voor zij die geen directe connectie hebben met de Amazone en niet uit eerste hand het traditioneel gebruik van rapé hebben ervaren, is er gelukkig de hulp van andere bronnen, waaronder het internet. Toch kan deze enorme soepketel aan eindeloze informatie verwarring opwekken. Smartshops hebben mede als functie informatie en kennis over psychoactieve planten en entheogene middelen te verspreiden, om op die manier correct en veilig gebruik te promoten. Of het nu gaat om psychedelische middelen als psilocybe paddenstoelen of mescaline-houdende cactussen, of medicinale planten en zaden; wijs gebruik van deze geschenken van de natuur verhogen de meerwaarden en versterkt de synergetische band tussen de mens en het entheogene, oftewel het goddelijke. 

Hoe gebruik je rapé?

Benodigdheden: 

Om het dichtst bij de oorspronkelijke manier van gebruik te komen, zie je rapé het liefst als middel dat tijdens een ceremonie gebruikt wordt. Met andere woorden: bewust, met aandacht en met een intentie. Waarom gebruik je rapé en wat kan het voor jou betekenen? Rapé je neusgaten in blazen terwijl je op de bus staat te wachten en ondertussen een cola drinkt is geen goed idee. 

Ga in je huis, appartement of waar je je ook bevindt op zoek naar een plek of ruimte waar je je goed voelt en niet gestoord wordt. Een fijn plekje buiten, bijvoorbeeld in je tuin, in een park of in een bos, is ook aan te bevelen! Pas wel op als het waait, zoals eerder vermeld vliegt rapé snel mee met de wind. 

Het is fijn om de ruimte te reinigen door lekkere wierook aan te steken of met Palo Santo negatieve energie te verdrijven. Vervolgens is het prettig om in een fijne, maar toch actieve houding te zitten (bij mij is dit kleermakerszit, op een kussentje) en een tijdje met je ogen dicht te mediteren. Zelf doe ik dit altijd voordat ik rapé toedien en het helpt om rust in mezelf te vinden en me voor te bereiden. 

Dit is ook het moment om tijd te nemen voor het plaatsen van jouw intentie. Soms is dit een duidelijke reden waarom je rapé doet, wat je vraag of wens is, waar je mee zit. Het kan ook zijn dat jouw intentie is om je open te stellen voor datgene dat de rapé voor jou in petto heeft.

Het toedienen van rapé en de dosering

Wanneer je bij jezelf rapé toedient, maak je gebruik van een kuripe. Dit V-vormig blaaspijpje maakt het mogelijk om met een krachtige blaas het fijne poeder je neusgat in te blazen. 

Eerst is het belangrijk de rapé te doseren. Een normale dosis is ongeveer de grootte van een erwt, echter kun je in het begin met minder beginnen en later eventueel opbouwen. Plaats de hoeveelheid poeder op je handpalm en schep het met de ene kant van de kuripe op. Nu zit het poeder in het pijpje.

Begin bij je linker neusgat. Het linker neusgat staat symbool voor de dood. Je ademt rustig en diep in, houdt deze ademhaling vast door geen lucht meer door je neus te laten ontsnappen. Plaats de kuripe met de ene opening in je linker neusgat en met de andere opening in je mond. Let er op dat je niet per ongeluk inademt, anders ondervind je de vervelende ervaring van poeder in je keel.

Het blazen vergt wat oefening. Best geef je een krachtige blaas, die op het einde met een korte stoot wordt geëindigd waarbij de rapé snel je neusgat in vliegt. Probeer hierna rustig via je mond adem te halen. Vervolgens herhaal je dit proces, maar dan met je rechter neusgat. Het rechter neusgat staat symbool voor wedergeboorte. Probeer zo snel mogelijk voor de tweede keer te blazen en geen lange pauze te laten tussen het toedienen. Dit om de harmonie van de twee neusgaten (en daarmee de twee helften van het lichaam) in balans te houden. Blijf hierna met je ogen gesloten, de beste manier om de rapé tot je te laten komen en in de juiste focus blijft.

De ervaring van rapé

Rapé wordt niet perse als prettig ervaren. De kans is groot dat je neus prikt, je tranen in je ogen krijgt en je misschien zelf het gevoel hebt dat je moet overgeven. Als dat zo is, laat het gewoon toe! Dit wordt eveneens gezien als ‘schoon maken’ van het lichaam en je ontdoen van negativiteit. Ook zal er veel speeksel en snot vrijkomen. Vandaar het emmertje, waar je ongegeneerd in mag spugen. Slik het speeksel en snot dat vrijkomt niet door, het is niet goed om rapé door te slikken. Je kunt proberen rustig door de neus te ademen. Gebruik de zakdoek om je neus te snuiten. Je ontdoen van het speeksel en snot is een bevrijdend gevoel en wordt gezien als het loslaten van hetgeen jou niet meer dient. Wanneer je weer in staat bent vrij te ademen kan er een diepe rust en focus over je heen vallen. Het is fijn om een tijdlang met gesloten ogen in deze meditatie te blijven en open te staan voor datgene dat in je bewustzijn naar boven komt. Het is mogelijk dat je na de ervaring nog misselijk of misschien duizelig bent. Het beste blijf je rustig ademen, eventueel kun je wat water of sap drinken en blijven zitten of gaan liggen. 

Voordelen van rapé

Om samen te vatten waar rapé allemaal goed voor kan zijn, is hier een overzicht:

  • Rapé kan helpen het lichaam te ontdoen van vuil, zowel fysiek als mentaal. Op fysiek vlak wil dit zeggen dat de neusholten worden schoongemaakt van een teveel aan snot, gifstoffen en bacteriën. Op die manier helpt rapé om het lichaam te beschermen tegen griep en verkoudheden.
  • Rapé werkt op mentaal vlak eveneens reinigend. Onnodige gedachten verdwijnen, het energieniveau komt in balans en de connectie wordt versterkt met de aarde en het universum. 
  • Het nicotine gehalte zorgt er verder voor dat er een zekere alertheid en focus ontstaat. Dit omdat de hersenen de neurotransmitters dopamine, acetylcholine en epinephrine aanmaakt. 

Ontkalken van de pijnappelklier?

Er gaan vele geruchten de ronde dat rapé helpt met het verkalken van de pijnappelklier. De pijnappelklier, gelegen in het midden van het voorhoofd (het ‘derde oog’) speelt een mysterieuze rol die te maken heeft met onze perceptie van tijd, slaap en de aanmaak van DMT (dimethyltryptamine). Het verkalken van de pijnappelklier wordt geassocieerd met het achteruitgaan van de hersenfuncties, waaronder ziekten zoals Alzheimer’s en de ziekte van Parkinson. Hier is echter veel discussie over. Er is wetenschappelijk onderzoek nodig om de link tussen de pijnappelklier en het gebruik van rapé te onderbouwen.

Rapé als medicijn

Voor inheemse volkeren wordt het gebruik van rapé gezien als een medicijn. Het wordt ingezet voor de behandeling van bepaalde ziekten, als pijnstiller, als middel om vermoeidheid, pijn, honger en dorst tegen te gaan. Ook wordt het gezien als manier om de medicinale kracht van entheogene stoffen en plantmedicijnen als ayahuasca te versterken. 

Rapé bij iemand anders inblazen

Door gebruik te maken van een speciale blaaspijp, een zogenaamde ‘tepi’, is het mogelijk rapé bij iemand anders in te blazen. Hierbij is het belangrijk dat de blazer zich bewust is van de helende kracht van zijn adem. Bij stammen wordt dit meestal overgelaten aan iemand met meer ervaring. Zij noemen dit ‘Soplada’ oftewel de geneeskrachtige werking van het blazen. 

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.073 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:


Je kunt in onze webshop gewoon bestellen.
Wij behandelen je bestelling met de grootste zorg.

Actuele status m.b.t. onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.