GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Kratom 101
In dit blog artikel
In dit blog artikel Oorsprong en chemische samenstellingEffectenKratom indelingHet gebruiken van kratomDosisConclusie
Deel:

Kratom 101

De eerste keer dat ik Kratom probeerde was op een feestje. Ik nam ongeveer 3 gram, gemixt met wat water. De smaak was niet geweldig, een beetje bitter, maar ik kreeg het weg. Aangezien ik van te voren niet veel had gegeten, begonnen de effecten na ongeveer 20 minuten op te komen. Ik voelde me energiek, vrolijk en erg spraakzaam.

Mijn lichaam voelde sterk aan en mijn geest was heel actief. Ik danste veel en genoot van de nacht. Op de terugweg naar huis, na ongeveer 3 uur, kon ik voelen hoe de effecten van het kruid mijn lichaam verlieten. Wat ik net had meegemaakt, was één van de twee zeer verschillende kanten van het Kratom-blad, die ook een zeer ontspannende, kalmerende werking kan hebben.

Oorsprong en chemische samenstelling

Kratom (Mitragyna speciosa) komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en is een boom uit de Rubiaceae familie, waartoe ook de koffieplanten behoren. De boom is voornamelijk te vinden in Thailand en Malesië en wordt hier al vele jaren gebruikt door de bevolking. Beschrijvingen dateren terug tot 1800. De kratomboom kan hoogtes bereiken van 5 tot 15 meter, heeft ovale bladeren met spitse punten en produceert prachtige gele bloemen.

Traditioneel werden de bladeren gebruikt als medicijn voor de behandeling van een reeks van kwalen, waaronder spierpijn, diarree, hoest en opioïdenverslaving. Ze werden ook vaak gebruikt door werknemers die het energieverhogende effect ervan zochten om de lange werkuren aan te kunnen. De eerste keer dat de chemische componenten van de bladeren van de plant werden geïsoleerd was in de jaren ’60. Het is nu bekend dat meer dan 20 verschillende stoffen terug te vinden zijn in de bladeren waarvan het grootste deel verantwoordelijk is voor de farmacologische eigenschappen.

Twee van de hoofdverantwoordelijken voor de effecten van Kratom zijn mitragyne en 7-hydroxymitragynine, die zowel stimulerend als sedatief kunnen werken, afhankelijk van de dosering. Hoewel kratombladeren doorgaans veel meer mitragynine bevatten dan 7-hydroxymitragynine, zou het laatste een veel krachtiger pijnstillend effect hebben dan morfine (ongeveer 10 keer sterker). Net als morfine kan kratom ook verslavend zijn (hoewel in mindere mate) en dagelijks gebruik wordt dan ook afgeraden. Onder gecontroleerde omstandigheden is aangetoond dat kratom de potentie heeft om morfine- en alcoholonthouding te verlichten.

Effecten

Sommige onderzoeken suggereren dat kratom ook ontstekingsremmend kan werken en een ontspannende werking op het spieren heeft. Tevens zou het ook antidepressief kunnen werken, het immuunsysteem verbeteren, de bloedruk verlagen en helpen met chronische pijn. Dit laatste dankzij het 7-hydroxymitragynine molecuul.

Kratom indeling

Kratom wordt doorgaans ingedeeld volgens de kleur van de nerven van de bladeren en de geografische ligging.

Bladeren

Er wordt gezegd dat bladeren met rode nerven meer kalmerend zijn, terwijl de bladeren met witte nerven een meer opwekkend effect teweeg brengen. Groene nerven zitten dan weer tussen de rode en witte in. Eén enkele boom kan takken hebben met bladeren in alle verschillende kleuren. Rode nerven zijn meestal te vinden in jonge bladeren, terwijl groene nerven duiden op oudere bladeren. Alle andere kleuren nerf verschijnen tijdens de overgang van rood naar groen.

Geografische ligging

Hoewel gebruikers zeker verschillen voelen tussen de verschillende kleuren kratom, is een nog grotere verscheidenheid te danken aan de verschillende regio’s in de wereld. Een voorbeeld: kratom uit Thailand staat bekend om haar zeer hoge gehalte aan mitragynine, veel hoger dan dat uit Maleisië. Bladeren uit Maleisië bevatten dan weer enkele extra alkaloïden die niet in de Thaise tegenhangers worden teruggevonden.

Andere factoren

Andere factoren zoals de leeftijd van de plant en het tijdstip van de oogst kunnen ook een enorme invloed uitoefenen op de potentie en de gewenste effecten. Zo hebben oudere planten de neiging om veel hogere concentraties mitragynine te bevatten dan de jongere. Tegenwoordig is er ook een genetisch verbeterde stam die afkomstig is van de traditionele Thaise variant. Deze nieuwe soort heet Maeng Da en wordt geacht veel krachtiger te zijn dan andere vormen van kratom, hoewel haar effecten ook sneller verdwijnen. Maeng Da zou een energieker effect hebben en is minder euforisch in vergelijking met andere kratomplanten. Bij Sirius is het mogelijk om zowel Maeng Da bladeren als Maeng Da poeder te krijgen van de rode, groene en witte variant. 

Het gebruiken van kratom

  • Bladeren en poeder: Terwijl het in Thailand het meest gebruikelijk is om de bladeren van kratom te kauwen of er thee van te maken, wordt kratom in Maleisië meestal geconsumeerd in de vorm van sap. Kratom heeft een zeer bittere smaak en wordt dus vaak in poedervorm gemengd met zoete dranken zoals vruchtensap, kefir of melk. Chocolademelk staat er om bekend dat het de bittere smaak goed maskeert.

Bij het maken van thee of bij het drinken met koud water, kan men enkele druppels citroensap toevoegen, omdat dit de extractie van de stoffen in het blad vergemakkelijkt. Wanneer je toegang hebt tot de verse bladeren, kun je hier rechtstreeks op kauwen, nadat je de nerf hebt verwijdert.

  • Extracten: Tevens zijn er kratom-extracten verkrijgbaar. Extracten zijn veel krachtiger dan de bladeren of poeder en moeten dus zeer zorgvuldig worden behandelt. Als je nog geen ervaring hebt met kratom, is het aanbevolen eerst te beginnen met de bladeren of de poedervorm, voordat je begint te experimenteren met extracten. Aangezien de extracten veel sterker zijn, kun je veel sneller een hoge tolerantie ontwikkelen voor de stoffen waardoor je er steeds meer nodig van hebt. Voor ervaren gebruikers biedt Sirius kratomextract aan van 25X, van zowel de rode als de groene kleur.

Dosis

De sterkte van de kratombladeren hangt af van vele variabelen, waaronder je eigen gevoeligheid, de soort die je gebruikt en zelfs welke batch je consumeert. Het is mogelijk dat je nog altijd verschillen ontdekt binnen eenzelfde soort, aangezien hierin nog steeds verschillen kunnen zijn tussen de samenstellingen van actieve stoffen. Hierdoor is het altijd slim om bij een nieuwe batch eerst de potentie te testen door de lagere dosering te nemen, en deze vervolgens op te bouwen tot het gewenste effect is bereikt.

  • Laag: Voor een stimulerend effect kun je 1 tot 5 gram nemen. Deze hoeveelheid zorgt normaal gesproken voor een verhoogd energieniveau, gekoppeld aan een aangenaam opgewekt gevoel. Het komt ook voor dat gebruikers zich ietwat angstig of opgewonden kunnen voelen. Verschillende strains kunnen leiden tot uiteenlopende effecten. Door te experimenteren kom je erachter water het beste bij jou past.
  • Gemiddeld: Doseringen van 5 tot 15 gram leiden tot opiaat-achtige effecten. Met deze hoeveelheid kun je je erg kalm gaan voelen en zelfs slaperig worden en in een droomachtige toestand terecht komen. Afhankelijk van je eigen gevoeligheid en gemoedstoestand kun je je euforisch of juist eerder apathisch voelen. Hoe dan ook zul je veel steker de pijnstillende werking ervaren en deze hoeveelheid is dan ook meestal aanbevolen voor gebruikers die specifiek op zoek zijn naar het verlichten van pijn.
  • Hoog: Doseringen van meer dan 15 gram zijn zeer verdovend en sedatief. Deze hoeveelheid is niet aanbevolen voor beginners en moet hoe dan ook zeer voorzichtig benadert worden. Zelfs ervaren gebruikers wordt aanbevolen om enkel hoge doseringen te nemen na het testen van een batch, om haar potentie te meten.

Over het algemeen wordt aanbevolen om kratom te nemen op een lege maag, omdat dit misselijkheid voorkomt. Ook zorgt een nuchtere maag ervoor dat de effecten sneller opkomen en je niet zo lang hoeft te wachten. Wanneer je niet hebt gegeten, zou je de effecten na 20 tot 30 minuten kunnen gaan voelen, nadat je de kratom hebt ingenomen. Als je wel gegeten hebt van te voren, kan dit tot 90 minuten duren voordat je iets gaat voelen. Zodra de effecten eenmaal opzetten, kun je hier 2 tot 5 uur van genieten.

Conclusie

Hoewel kratom steeds meer aan populariteit wint in het Westen en Zuidoost-Azië, valt er nog steeds veel te leren van de bladeren. Zoals het geval met elk ander natuurlijk kruid is het altijd belangrijk voorzichtig om te gaan met de manier waarop het wordt gebruikt.

Aangezien kratom licht verslavend kan werken, is het niet aanbevolen het elke dag te gebruiken. Verder kan kratom ook invloed hebben op andere stoffen. Mix het dus niet met iets anders, voordat je hebt onderzocht hoe deze twee stoffen op elkaar reageren. Kratom mag bijvoorbeeld nooit gecombineerd worden met opiaten, omdat dit kan leiden tot fatale ademhalingsproblemen. Ook is het combineren van kratom met andere kalmerende en sedatieve middelen potentieel zeer gevaarlijk. Alcohol gecombineerd met kratom kan eveneens zorgen voor het problemen met de ademhaling.

Dus, als je een prettige en vooral veilige tijd wilt hebben met kratom, zorg er dan voor dat je genoeg onderzoek doet. Een onderzocht middel telt voor twee!

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.182 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.