GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Mijn eerste ceremonie met rapé: Set en Setting
In dit blog artikel
In dit blog artikel Kikker medicijn uit de AmazoneSet en Setting en de psychedelische ervaringRapé en het belang van jouw intentieHeilige tabak Sirius verkoopt rapé voor respectvol gebruikWil jij met rapé leren werken?
Deel:

Mijn eerste ceremonie met rapé: Set en Setting

De eerste keer dat ik rapé aangeboden kreeg, had ik geen idee wat me te wachten stond. Rapé (uitgesproken als ‘hapeh’ of ‘rapay’) is een fijn poeder, bestaande uit een mix van Nicotiana rustica (ook wel heilige tabak genoemd) en verschillende kruiden, bloemen, zaden, boombast en specerijen. Rapé wordt met behulp van een speciaal pijpje in de neusgaten geblazen en kent binnen inheemse volkeren van Zuid-Amerika een lange geschiedenis aan gebruik. 

Ik zat samen met een groep van ongeveer tien mensen in de ruime woonkamer van een Vlaamse Kambo-practitioner. Zij, laten we haar Ine noemen, geeft al geruime tijd Kambo-ceremonies, en via een vriend was ik bij haar terecht gekomen. Terwijl ik daar op mijn kussentje afwachtend om me heen keek, gingen er vlagen van angst en opwinding door me heen. Ik ging een spannend en waarschijnlijk vrij onsmakelijk avontuur tegemoet. Met een sluikse blik keek ik naar de lege emmertjes en keukenrollen waar iedereen van voorzien was. 

Kikker medicijn uit de Amazone

Wat is Kambo, vraag je je misschien af? Kambo is een kikker medicijn, afkomstig van de uitscheiding van een prachtig gifgroen kikkertje, de zogenaamde Phyllomedusa bicolor, oftewel een boomkikker uit het Amazonewoud. De uitscheiding wordt al eeuwenlang gebruikt door inheemse volkeren uit de Amazone, om lichamelijk en geestelijk aan te sterken, moed te krijgen en ziekten en negativiteit te weren. Onderzoeker en tweemaal genomineerde Vittorio Erspamer was de eerste om de stoffen in Kambo te analyseren in het laboratorium. Tevens is hij verantwoordelijk voor de ontdekking van de welbekende neurotransmitter serotonine. Erspamer meldde dat Kambo een ‘fantastische chemische cocktail is met grote medicinale potentie.’ Dit dankzij de verschillende bioactieve peptiden. Deze stoffen kunnen op een diep lichamelijk niveau helend werk verrichten, waaronder ondersteunend werken voor de cellen en onze hormonen in balans brengen.

Mijn vriend had al eens eerder Kambo gedaan en was er zeer over te spreken. ‘Ook al is de ervaring zelf onaangenaam en heb je in dat moment spijt dat je er aan begonnen bent, naderhand voel je je lichamelijk aangesterkt en heeft je mind een verfrissende douche gekregen.’ Daar had ik wel oren naar. In die tijd voelde ik een grote behoefte om me lichamelijk en geestelijk ‘op te schonen’. Mijn rookverslaving benam me (letterlijk) steeds meer de adem en ik wist dat ik op verschillende vlakken een schop onder mijn kont moest krijgen. Bepaalde vastgeroeste patronen onder ogen durven komen bijvoorbeeld. Misschien gaf het universum me daarom de uitnodiging om met deze medicijnen in contact te komen. De wil om aan mezelf te werken was sterker dan ooit en hup! Daar zat ik, in een ceremonie en leerde en ervoer de kracht van Kambo. Maar alvorens ik het kikkermedicijn toegediend kreeg, was het eerst tijd voor rapé. Later leerde ik dat rapé vaak wordt gecombineerd met andere (plant)medicijnen, zoals bijvoorbeeld Ayahuasca

Set en Setting en de psychedelische ervaring

Als echte psychonaut heb je hoogstwaarschijnlijk al eens van Set en Setting gehoord. Het was de beruchte Timothy Leary die deze termen in het entheogene jargon tot leven riep. Het benadrukt het belang van een ‘juiste’ (mind)set en omgeving (setting), alvorens je aan een trip begint. En dit geldt niet alleen voor entheogene plantmedicijnen zoals Ayahuasca of San Pedro, maar net zo goed voor de meer ‘gangbare’ recreatieve middelen zoals MDMA en LSD. De eerste les die een wijze (psychedelica) gebruiker zou moeten leren is dan ook: bezint eer ge begint! Denk bij (mind)set aan vragen als:

  • Hoe voel ik mij op dit moment?
  • Is er de afgelopen tijd iets (ingrijpends) gebeurd dat van grote invloed is op mijn gemoedstoestand?
  • Wat is mijn intentie (voor deze trip)?

Rapé is een uitstekend hulpmiddel om tot een ideale Set te komen en wordt dan ook graag in ceremonies gebruikt om de energie van de groep zuiver en helder te krijgen. Dit heb ik zelf ervaren tijdens mijn eerste Kambo ceremonie. Toen ik de ruimte binnenstapte, nam ik een bepaalde ‘angst voor het onbekende’ met me mee en kreeg ik lichte twijfels of ik er wel goed aan deed aan dit avontuur te beginnen. Het kikkermedicijn zou op een diep niveau haar werk doen en me laten overgeven (vandaar die lege emmertjes). Toen ik de uitleg te horen kreeg van Ine, die de ceremonie leidde, kreeg ik een lichtelijk paniekerig gevoel. Wilde ik dit wel echt ervaren? Om heel eerlijk te zijn konden zelfs haar prijzende woorden over de grote medicinale kracht van Kambo mij niet gerust stellen.

Rapé en het belang van jouw intentie

Ine nodigde ons uit om de cirkel te openen met een ronde van rapé. Op dat moment was ik lichtelijk zenuwachtig en dacht alleen maar aan de Kambo die daarna zou komen. Ik wilde dat het snel afgelopen was. We begonnen met een meditatie, waarbij we diep in onze ademhaling zakten en ik me bewust werd van mijn gespannen spieren. Ik liet ze meer los en voelde hoe de zorgen over de toekomst plaats maakten voor een sterker gevoel van Hier en Nu. Ine en haar assistent gingen om beurt een deelnemer na en bliezen met behulp van een speciaal daarvoor bestemde blaaspijp, de zogenaamde tepi, een dosis rapé in elk neusgat. 

Toen ik aan de beurt was, opende ik mijn ogen en zag hoe Ine een hoeveelheid fijngemalen poeder uit een glazen flesje op haar handpalm deed en het met de blaaspijp op schepte. Vervolgens hield ze de pijp in het midden van mijn borst, een gevoelig plekje. Met gesloten ogen zette ik mijn intentie neer en voelde hoe de rust die ik ervaarde meer toenam, maar tegelijkertijd ook een bepaalde spanning omhoog kroop. Toen Ine vroeg of ik er klaar voor was, knikte ik. Zoals afgesproken ademde ik in en hield deze vast, terwijl ik ervoor zorgde geen lucht door mijn neus te laten ontsnappen. Met een korte, stevige blaas, stuwde de rapé door mijn linkerneusgat en voelde ik de kracht door mijn hele hersenpan schieten. Ik kreeg tranen in mijn ogen van het scherpe gevoel dat doorheen mijn neus prikte. De tweede dosis werd mijn rechterneusgat ingeblazen. De eerste pijn die ik voelde maakte al gauw plaats voor een diepe kalmte. Het voelde aan alsof de rapé als een windvlaag al mijn gedachten had weggevaagd. Mijn innerlijke wereld was dieper de aarde in gezonken. Gronden, of ‘grounding’, is dan ook een term die aanduidt wat rapé veroorzaakt. Mijn intentie, de reden waarom ik deelnam aan deze ceremonie, was helder en ik voelde een diepe dankbaarheid opkomen. 

Ook interessant: "Handleiding voor het gebruik van rapé"

Heilige tabak 

Rapé een product van Nicotiana rustica, ook wel mapacho genoemd, een tabaksplant die haar oorsprong vindt in Zuid-Amerika en daar als heilig wordt beschouwd. Voor de inheemse bevolking is het een medicijn, in tegenstelling tot de vele sigaretten die ik per dag rookte. Overigens is de tabak die wij kennen afkomstig van Nicotiana tabacum, in feite een minder potente variant met een lager nicotinegehalte. 

Toch kan ik als ex-roker stellen dat rapé een heel ander effect op mij had dan het roken van een sigaret. Hoewel rapé de verslavende eigenschappen bezit vanwege de aanwezige nicotine, is er bij respectvol en correct gebruik een veel kleinere kans op verslaving. Bovendien rook je niet, waardoor je op die manier ook niet je longen beschadigt. De verpoederde tabak wordt gemengd met verschillende andere ingrediënten waaronder bijvoorbeeld de verpoederde vorm van kaneel, klaver, munt, bananenschil en tonkabonen. Vaak houden sjamanen de mix van hun rapé geheim. 

Sirius verkoopt rapé voor respectvol gebruik

Zoals ik al eerder beschreef wordt het gebruik van rapé op een respectvolle manier gebruikt, bijvoorbeeld om te gronden en diep in jezelf en in de aarde te zinken, alvorens je over te geven aan een medicijn zoals Kambo of Ayahuasca. Sirius verkoopt nu ook rapé met als doel gebruikers de mogelijkheid te geven thuis met deze heilige plant te werken. Geef aandacht aan de Set en Setting. Liefst gebruik je rapé voor het eerst met iemand die ervaring heeft, zodat hij of zij de rapé bij jou kan inblazen. Volgens de inheemse bevolking uit het Amazonegebied ligt een heel groot deel van de kracht van rapé in de ademhaling van degene die blaast. Met de juiste intentie kan rapé als medicijn werken en jou helpen gronden. 

Wil jij met rapé leren werken?

Net zoals bij het gebruik van andere (plant)medicijnen en entheogene middelen zoals bijvoorbeeld Magische Paddenstoelen, is het goed om je eerst voldoende te verdiepen en je klaar en open te voelen om ermee te leren werken. Mijn eerste ervaring met rapé was samen met een ervaren gids, die mij leerde eerst en vooral stil te worden en mijn intentie neer te zetten. Het bewust contact maken met ‘de geest of spirit van rapé’, zoals Ine het verwoordde, gaf me een respectvolle manier van benaderen. 

Er zijn speciale pijpjes beschikbaar die het mogelijk maken rapé bij jezelf in te blazen. Deze V-vormige pijpjes, kuripe genoemd, hebben als voordeel dat je op persoonlijke wijze met rapé kunt werken. Nu ik zelf meer met rapé heb gewerkt weet ik dat een kuripe een heel fijne tool is om de kracht van rapé te voelen. In een volgend blog zal ik dieper uitwijden over de manieren waarop je rapé kunt gebruiken en wat ik ervan heb geleerd.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.238 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.