GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Alternatieven voor Alcohol: Sirius Smartdrugs
In dit blog artikel
In dit blog artikel Redenen om alcohol te drinkenPlant Teachers: Ayahuasca en CannabisSirius Smartdrugs Alternatieven
Deel:

Alternatieven voor Alcohol: Sirius Smartdrugs

In mijn vorige blog schreef ik over de effecten van alcohol. Ik schreef over de eerste dronken avond van mijn leven, de beruchte kater en wat je kunt doen om de schade zo veel mogelijk te beperken. Uiteraard is de beste tip die ik kan geven: drink geen alcohol! Denk niet dat ik op de preekstoel wil zitten als heilig boontje; ik zal er meteen voor uitkomen dat ik zelf nog wel een glaasje lust.

Toch ben ik me maar al te goed bewust van de schadelijkheid van drinken. Ik spreek nu voornamelijk over de lichamelijke gevolgen en dan vooral op korte termijn; de ‘day after’, waarop je geen fut hebt, je lichaam in een slechte conditie is en moet herstellen van het tekort aan vocht, de gifstoffen die afgebroken moeten worden en de energie die gebruikt moet worden om je er weer bovenop te helpen. Dit wordt voor een groot deel gedaan door veel water te drinken, goed uit te rusten, gezond te eten en eventueel de hulp in te roepen van voedingssupplementen die voor extra ondersteuning kunnen zorgen. De mentale gevolgen van overmatig alcoholgebruik mogen ook vermeldt worden trouwens: lichaam en geest gaan hand in hand en de fysieke impact van alcohol werkt zeker door op de gemoedstoestand. Meestal voel ik me op de dag van een kater eerder emotieloos, minder geïnteresseerd in mijn omgeving en is mijn motivatie om dingen te ondernemen ver te zoeken. Het is moeilijker voor me beslissingen te maken, ik voel me sneller verward en minder in staat om aan een project te werken. Dankzij corona zijn er veel minder (grootschalige) evenementen waarbij mensen de kans aangrijpen om samen onder invloed te zijn van alcohol. Waar ik vroeger elk weekend wel op een of ander feestje te vinden was, bestaan zaterdagavonden nu uit rustige momenten thuis. Met regelmatig een glas wijn of een (paar) biertjes. Regelmatig alcoholgebruik zorgt voor een enorm verschil in tolerantie. Ik sta ervan versteld hoe ‘goed’ ik tegen een paar biertjes kan, wanneer ik regelmatig drink. Waarom drink ik eigenlijk? Omdat het lekker is? Omdat ik me dan beter kan ontspannen? Om de dag een beetje los te laten en beter te kunnen slapen? Om plezier te kunnen maken? 

Redenen om alcohol te drinken

Ken je het verhaal van de olifant? Drie mannen zijn geblinddoekt en voelen ieder aan een ander deel van het dier. De eerste heeft de staart vast, de tweede voelt aan de zijkant en de laatste heeft de slurf vast. Er wordt hen gevraagd wat ze aanraken. ‘Het is een stuk touw,’ zegt de eerste man. ‘Nee,’ zegt de tweede, ‘het is een muur’. De laatste denkt dat hij een slang vast heeft. Hoewel ze allen dezelfde olifant aanraken, is hun waarnemingsvermogen te beperkt om dit te kunnen weten. Hun antwoord is hun waarheid, ook al is de werkelijkheid heel anders. Het grote plaatje kunnen zien is onmogelijk wanneer je waarneming te beperkt is. 

Met alcohol is het heel gemakkelijk om bepaalde overtuigingen te creëren die ervoor zorgen dat je drinkgedrag goedgepraat wordt. Kijk eens bij jezelf hoe snel je een reden kunt vinden om wel te drinken. Bij mezelf vind ik vooral op sociaal vlak en uit naam van verveling genoeg redenen om een glas vol te schenken: 

 • Als ik drink ben ik zelfverzekerd en durf ik meer
 • Ik maak nieuwe vrienden omdat ik ineens iedereen weet aan te spreken
 • Het geeft me een goed gevoel en zorgt voor een leuke avond
 • Ik word beter in verhalen vertellen
 • Als ik me down voel helpt het me om toch een vrolijkheid te creëren
 • Drinken helpt me om beter in slaap te vallen

Al deze overtuigingen zorgen ervoor dat het heel moeilijk kan zijn om de fles te laten staan. Het grotere plaatje is niet te zien en wordt ook nog een extra troebel door de verspreiding van bepaalde informatie. Zo worden de overtuigingen van alcohol als sociaal smeermiddel hard gemaakt in bepaalde reclames, films en maatschappelijke normen. Wanneer je op een vrijdagavond een paar mensen in de supermarkt bij de kassa ziet afrekenen en ze hebben elk een krat bier vast denk je al snel: ‘Oh, gezellig, een feestje!’ Als je op een feestje aankomt en er is géén alcohol, zorgt dit waarschijnlijk voor een vreemdsoortige teleurstelling, een domper, een gevoel geen plezierige avond te zullen beleven. 

Plant Teachers: Ayahuasca en Cannabis

Laatst was ik op zo’n ‘feestje’. Het speelde zich buiten af, overdag in de volle zon, en er waren voornamelijk mensen die ik nog nooit eerder ontmoet had. Ongemakkelijk ging ik bij een groepje zitten en durfde mezelf niet goed voor te stellen. Ik betrapte mezelf erop dat ik nog een keer goed rondkeek of echt niemand een biertje vast had. Zwijgend zat ik te luisteren naar de anderen, tot iemand me aansprak en vroeg om mezelf voor te stellen. Voor ik het wist ontstonden er verschillende interessante gesprekken en dacht ik geen moment aan drank om mijn tong losser te maken. Achteraf gezien zie ik een enorm verschil van gesprekskwaliteit. In de eerste plaats herinner ik me nog waar we het überhaupt over hadden. Ten tweede durfde ik evengoed nieuwe vrienden te maken, alleen ging het op een heel andere, meer subtiele manier, dan wanneer twee mensen te diep in het glas (en in elkaars ogen) hebben gekeken. Het was fijn om te spreken met een man die al twintig jaar geen druppel alcohol dronk en hier geen moment spijt van had. Hij had het duidelijk ontzettend naar zijn zin en we hadden een interessant gesprek over CBD. Dit gebruikte hij wel nog regelmatig. Net als ik was hij veel bezig met gezondheid en zag hij in dat planten ons veel kunnen leren. Zo liet een Ayahuasca ervaring hem inzien dat alcohol zodanig veel kapot maakte in zijn leven, zonder dat hij dit echt in de gaten had. Zoals met de olifant had hij maar een stukje van de realiteit beet en was het moeilijk de waarheid te aanschouwen. Ik herkende mezelf in wat hij vertelde en vond het heel mooi om te horen dat hij had geluisterd naar Ayahuasca. Op dit feestje heb ik enkel CBD-druppels genomen en een beetje CBD-hasj gerookt. Voor de rest dronk ik heerlijke, dorstlessende limonade en kurkuma-thee. Achteraf voelde ik me goed en zeker de volgende ochtend, viel het me op dat ik door het sociale contact veel energie had gekregen, zonder de bijwerkingen van een kater.

Sirius Smartdrugs Alternatieven

Ik wil niet zeggen dat je alleen maar nuchter plezier zou moeten maken, al is de nuchtere staat wel vaak al interessant genoeg! Hieronder volgen een aantal tips, waardoor het wat gemakkelijker kan zijn alcohol te laten staan. 

 • In de eerste plaats zijn lekkere alcoholvrije drankjes een hele goede manier om toch nog het gevoel te hebben dat je iets om handen hebt, wanneer je wat onzeker aan het schuifelen bent in onbekend gezelschap. Bied je gesprekspartner een kopje thee of koffie (met CBD) aan en je kunt direct een interessant gesprek starten over cannabidiol!
   
 • Als je alcohol gebruikt als manier om meer opgewekt te worden en energie te krijgen kun je eens kijken bij de energie-gevende voedingssupplementen van Sirius. Zelf ben ik grote fan van Bionix Brazilian Power (misschien ook wel omdat ik half Braziliaans ben). Wanneer ik bij vrienden ben en ik voel hoe ik soezerig word maar toch graag wil blijven plakken, slik ik bijvoorbeeld twee capsules weg met wat kombucha, terwijl de rest steeds joliger wordt. Bionix Brazilian Power bevat een mix van verschillende B-vitamines, aminozuren en cafeïne afkomstig van Guarana. Op die manier is het gemakkelijker mijn zatte vrienden bij te benen op de dansvloer.
   
 • Wanneer je het gevoel hebt dat alcohol je teveel in zijn greep heeft, kan het helpen om hulp te vragen aan de natuur. Voor mij persoonlijk zijn psilocybe paddenstoelen heel leerrijke meesters geweest in het afkicken van bepaalde toxische gewoontes. Hierbij is het wel heel belangrijk dit als duidelijke intentie te formuleren. Op die manier kan ik mijn trip meer sturing geven en beter de lessen oppikken uit wat ik mee maak. Misschien wordt het tijd voor mij om opnieuw advies te vragen en dit keer open en eerlijk te zijn over alcohol… 
   
 • Het kan ook zinvol zijn om een dagelijkse nieuwe gewoonte op te pikken die je herinnert aan het belang van gezond leven en goed zorgen voor geest en lichaam. Dagelijkse ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie, wandelen of rennen of zwemmen zijn allemaal goede manieren om je goed te voelen. Lekker in je vel zitten betekent dat je minder snel geneigd bent te grijpen naar snelle oplossingen zoals alcohol. Ook zijn het allemaal manieren om je gedachten meer te laten zijn wanneer je je verveelt of je ongelukkig voelt. 

Het is misschien niet altijd even leuk om je gebruik in vraag te stellen, maar soms is het wel de beste manier om jezelf te confronteren met de werkelijkheid. Natuurlijk is het niet voor iedereen verkeerd om met mate te genieten van alcohol, maar zelf ben ik me er maar al te goed van bewust dat dit veel gemakkelijker gezegd is dan gedaan. We vergeten als maatschappij snel dat alcohol een verslavende harddrug is met vele schadelijke gevolgen voor zowel lichaam als geest. Misschien is het soms goed om met de neus op de feiten geduwt te worden. Zoals ik ook met roken steeds meer besefte dat het echt niet cool is, zo ook geeft alcoholgebruik me meer en meer het gevoel dat ik er misschien toch maar voor eens en voor altijd mee moet stoppen… 
 

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.187 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.