GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Inleiding tot de farmaceutica van psychedelica - Wetenschappelijke informatie voor geïnteresseerde psychonauten - Deel 1
In dit blog artikel
In dit blog artikel Wat is neurotransmissie?De verschillende neurotransmitters 
Deel:

Inleiding tot de farmaceutica van psychedelica - Wetenschappelijke informatie voor geïnteresseerde psychonauten - Deel 1

Om een volledig begrip van psychedelica en drugs te krijgen, kun je meer doen dan pillen slikken en trippen op de paddo's; je moet ook enige kennis opdoen in de basis farmacologie. Dit is de studie van de effecten van drugs, waaronder paddo's, op levende organismen, bestaande uit biologische, chemische en biochemische onderdelen. De belangrijkste term voor iemand die hier geen kennis van heeft is: neurotransmissie. 

Background pattern

Description automatically generated

Wat is neurotransmissie?


Misschien heb je de term neurotransmitter al eens gehoord. Deze chemische stoffen zijn verantwoordelijk voor het overbrengen van boodschappen in de hersenen. Via neurotransmissie regelt ons brein beweging, emoties, leren & geheugen... bijna alles wat je maar kunt bedenken. Laten we beginnen met eerst de belangrijkste neurotransmitters te bekijken:

De verschillende neurotransmitters 


Dopamine - daar zijn de meeste mensen wel mee bekend. Het is vooral belangrijk bij beloning. Het komt vrij als we iets fijns doen, zoals lekker eten of seks hebben. Wat de meeste mensen niet weten: Dopamine is ook ontzettend belangrijk voor motivatie. In een experiment waarbij de dopamine transmissie in rattenhersenen werd geblokkeerd, waren de ratten zo ongemotiveerd dat ze niet konden opstaan om te eten, ook al hadden ze honger.

Deze neurotransmitter is het voornaamste doelwit van psychostimulerende middelen zoals cocaïne en amfetamine, en antipsychotica (medicijnen tegen schizofrenie).

Te weinig dopamine? Sirius heeft daar wat hulp bij: Wij verkopen natuurlijke extracten met L-dopa (de chemische precursor van dopamine) die je dopamineniveau een boost geven na een lange nacht feesten.  

A picture containing bottle, indoor, food, sweet

Description automatically generated
 
Noradrenaline - ook bekend als noradrenaline, deze neurotransmitter is chemisch vergelijkbaar met dopamine en is betrokken bij een heleboel processen waarbij beweging en opwinding een rol spelen. 

GABA - de primaire remmende neurotransmitter is (bij te weinig ervan in de hersenen) betrokken bij angstgevoelens. Daarom verhogen anxiolytische medicijnen zoals benzodiazepinen allemaal de GABA-werking in de hersenen 

Acetylcholine - de neurotransmitter die werkt bij de neuromusculaire junctie is belangrijk bij een heleboel processen, bijvoorbeeld bij leren en geheugen.
De volgende twee neurotransmitters zijn vooral belangrijk om de mechanismen achter psychedelica te begrijpen:

Serotonine / 5HT - een van de, zo niet de meest veelzijdige neurotransmitter. Er zijn 14 receptoren voor serotonine geïdentificeerd! Het is betrokken bij bijvoorbeeld stemmingsregulatie, voeding, beloning, angst, agressie... en nog veel meer! Deze neurotransmitter is het doelwit van de meeste (klassieke) psychedelica zoals LSD en psilocybine. Als je last hebt van depressieve klachten, kan het zijn dat je te weinig serotonine in je systeem hebt. Gelukkig heeft Sirius daar ook iets voor: Mood Doctor en het Griffonia Extract zijn slechts enkele voorbeelden!

Text, whiteboard

Description automatically generatedA picture containing text

Description automatically generated
 
Glutamaat - dit aminozuur neurotransmitter is actief op meer dan 90% van de synapsen en is voornamelijk verantwoordelijk voor opwinding. Het speelt een belangrijke rol in de neurale ontwikkeling, het leren en het geheugen, en de tolerantie voor en de afhankelijkheid van drugs
De volgende tabel geeft een goed overzicht van deze neurotransmitters, hun functie, hun receptoren, en de geneesmiddelen die zich ertoe verhouden: 

Neurotransmitter

Functie

Receptoren

Drugs

Dopamine

Beloning/ motivatie

D1-D5

Psychostimulant (agonist) v.b: Cocaïne & (Meth)amfetamine, Antipsychotica (antagonist) 

Norepinephrine 

Gelijkend op dopamine, opwinding

Alpha1 & alpha2; beta 1, 2 & 3

 

GABA

Remming

GABA A, GABA B (subtypes)

Benzodiazepines, Barbiturates

Acetylcholine

Neuromusculaire transmissie, leren & geheugen

Nicotine & Muscarine

Alzheimer’s medicatie

Serotonine / 5HT 

Veel functies, v.b.: stemmingsregulatie

14 subtypes! Belangrijkste voor psychedelica: 5HT2A

Antidepressiva (heropname remming), klassike hallucinogenen (LSD, psilocybine, mescaline)(agonist)

Glutamate

Opwinding, leren & geheugen

NMDA, AMPA, Kaitane

Dissociatieven (v.b.: Ketamine) (NMDA antagonist)


Hoe werken drugs?

Twee termen die herhaaldelijk werden genoemd om de werking van drugs te beschrijven zijn agonisme & antagonisme, dus laat me je een korte uitleg geven:
agonisten binden zich aan een receptor en vergemakkelijken de actie die de neurotransmitter voor zijn rekening neemt. Met andere woorden, een serotonine agonist verhoogt de serotonine neurotransmissie, een dopamine agonist verhoogt de dopamine neurotransmissie, enzovoort...

Antagonisten zijn precies het tegenovergestelde. Wanneer zij zich binden aan een receptor, blokkeren zij deze en remmen daardoor de werking van de desbetreffende neurotransmitter. Een glutamaat-antagonist vermindert de glutamaat-neurotransmissie, een GABA-antagonist vermindert de GABA-neurotransmissie...

Er is nog een andere mogelijke vorm van medicijnwerking, die heropname remmer wordt genoemd. Enkele voorbeelden van heropname remmers zijn Ritalin (voor dopamine) en antidepressiva (voor serotonine). Omdat een volledige beschrijving hiervan te lang zou duren, geef ik je een link voor een video die een beknopte uitleg geeft over het voorbeeld van serotonine heropname remmers: 
https://www.youtube.com/watch?v=uiXcAbrO8kU&ab_channel=NeuroscientificallyChallenged

(Dit kanaal is echt geweldig als je meer wilt leren over neurotransmissie!)

Oké, dit is genoeg theorie voor nu, ik wil niet dat je je gaat vervelen! Naar mijn mening is het erg nuttig om dit allemaal te weten, zeker als je zelf (af en toe) drugs gebruikt: Als je weet welke systemen gebruikt worden kun je de negatieve bijwerkingen van drugs beter tegengaan, en ben je ook beter in staat om aan veilig gebruik te doen. Een gouden regel om altijd aan te houden is: mix geen drugs! Als je iets wil nemen om je beter te voelen, langer te dansen, socialer te worden of een psychedelische ervaring te hebben, vermijd dan inname van iets dat je high verstoort. Dit geldt zowel voor drugs die op dezelfde als op verschillende neurotransmittersystemen werken.

Ben je geïnteresseerd in legale alternatieven voor partydrugs? Kijk dan eens bij Sirius Smartshop! Wij bieden een breed scala aan natuurlijke, gezonde producten die op een veilig alternatief zijn voor veelgebruikte partydrugs zoals Speed, Ecstasy (MDMA) of Cocaïne. Blijf veilig!

A picture containing text

Description automatically generated

A picture containing text

Description automatically generated

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.254 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.