GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Wat is chaga en hoe gebruik je het?
In dit blog artikel
In dit blog artikel Wat is chaga?Superfood binnen de volksgeneeskundeHoge dosering antioxidantenGezondheidsvoordelen van chagaChaga als hulpmiddel bij te veel stressWetenschappelijk onderzoek naar het voorkomen en bestrijden van kankerChaga ondersteund het immuunsysteemTegengaan van ontstekingenHulpmiddel bij diabetesChaga supplement kopen bij Sirius
Deel:

Wat is chaga en hoe gebruik je het?

Op zoek naar een manier om je gezondheid te verbeteren? Er zijn allerlei manieren waarop je je fysieke lichaam en mentale energieniveau gezonder en evenwichtiger kunt krijgen. Gelukkig heeft de natuur heel veel medicinale krachten, die wij kunnen inzetten om onze levenskwaliteit te verbeteren.

Het is niet fijn om je krachteloos en ziek te voelen. Chaga kan voor jou als medicijn werken en je helpen om weer fit en vitaal te worden. In dit blog vertel ik je alles over chaga, oftewel de berkenweerschijnzwam.

Wat is chaga?

Deze paddenstoel, of zwam, wordt al honderden jaren door de mens gebruikt als krachtig levenselixir. Ondertussen heeft de wetenschap ook een hoop onderzoek verricht, om deze volksgeneeskunde gelijk te geven. Chaga is een medicinale paddenstoel die tal van kwalen en ziekten kan genezen.

Chaga groeit uitsluitend in koude gebieden waaronder Rusland, Siberië, Noord-Europa en het noorden van de Verenigde Staten en Canada. Ze is terug te vinden in berkenbossen op oude, stervende berkenbomen. Andere boomsoorten zijn ook mogelijk, maar meestal is het berk. Deze boomsoort vormt de beste voedingsbodem voor de sporen van de paddenstoel. Sporen kun je beschouwen als het zaad van een paddenstoel, deze worden met de wind meegevoerd omdat ze zo licht en klein zijn en vinden dan een plek om zich te vestigen en een nieuwe paddenstoel te vormen. Wanneer de berkenweerschijnzwam op een berk groeit, voedt ze zich met krachtige inhoudsstoffen die ze via haar gastheer verkrijgt. 

Superfood binnen de volksgeneeskunde

Binnen de Russische en Chinese volksgeneeskunde staat chaga hoog aangeschreven. De paddenstoel is enkel in het wild terug te vinden en kan men niet cultiveren. Het is daarom waardevol haar in het woud aan te treffen. Het oogsten van chaga gebeurd het best in de winter, omdat de zwam dan het gemakkelijkst zichtbaar is en niet beschermd wordt door de groene bladeren van de berkenboom. 

Feitelijk is de berkenweerschijnzwam een parasiet, die langzaam een stervende boom doodt. Ze groeit op beschadigde en stervende berkenbomen, vandaar de Nederlandse benaming. Buiten Nederland wordt de zwam voornamelijk met chaga aangeduid. De Latijnse benaming is Inonotus obliquus.

Chaga is een unieke paddenstoel: het zichtbare deel is in feite niet het vruchtlichaam van de paddenstoel, maar een uiterst compact geheel van myceliumdraden. Myceliumdraden vormen samen een netwerk, dat meestal ondergronds uitgestrekt, op zoek is naar voedsel en een geschikte plaats om de voortgang van de soort te garanderen. Bij chaga is het mycelium dus zichtbaar en groeit het vruchtlichaam verstopt onder dit netwerk. Enkel wanneer de gastheer, de berkenboom, dood is, kan het vruchtlichaam waargenomen worden. 

Hoge dosering antioxidanten

Van alle voedingsmiddelen ter wereld heeft chaga de hoogste waarde aan antioxidanten. Het ligt hoger dan superfoods zoals goji-bessen, acai-bessen, granaatappel en bosbessen. 

Chaga helpt het slechte cholesterol te verlagen. Antioxidanten hebben een beschermende werking op de cellen en vangen vrije radicalen. Op die manier kunnen ze het verouderingsproces helpen vertragen. Antioxidanten zorgen er tevens voor dat ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten minder snel opsteken. Omdat we in een steeds meer vervuilde wereld leven, met steeds meer pesticiden, toxines en vervuiling is het belang van een krachtig antioxidant van groot belang. 

Oorspronkelijk wordt chaga voornamelijk gebruikt in de vorm van een thee gebruikt, waarbij stukken chaga urenlang gekookt worden en vervolgens gezeefd. Tegenwoordig zijn er verschillende supplementen op de markt die op een gemakkelijke manier de medicinale inhoudsstoffen van chaga beschikbaar maken in capsulevorm. Hiervoor hoef je dus niet zelf in een berkenbos in Siberië wilde chaga te gaan oogsten. 

Gezondheidsvoordelen van chaga

Chaga bevat verschillende geneeskrachtige inhoudsstoffen die het lichaam voorzien van essentiële mineralen, triterpenen en nutriënten. Enkele voorbeelden van deze stoffen zijn aminozuren, voedingsvezels, sporenmineralen (koper, selenium, zink, ijzer, magnesium), B-vitamines, waaronder B1, B2, B3, vitamine K en vitamine D. 

Verder bevat chaga de geneeskrachtige inhoudsstof betulinezuur, tripeptiden en polysachariden. Naar deze stoffen wordt volop onderzoek gedaan en de resultaten zijn veelbelovend. De medicinale werking van deze stoffen reikt zo ver dat ze ernstige aandoeningen zoals kanker kan bestrijden. 

Betuline en betulinezuur zijn uniek aan chaga en zijn afkomstig van de berken waarop de paddenstoel groeit. Deze stoffen hebben een kankerremmende werking die momenteel onderzocht wordt en mogelijk in de toekomst ingezet kan worden als onderdeel van chemotherapie. Verder heeft betuline de kracht om cholesterol in de bloedbaan af te breken. Tevens kan het ontstekingen en pijn verminderen. 

Chaga is een adaptogeen. Dit wil zeggen dat de geneeskracht van de paddenstoel zich aanpast aan de gebruiker. Zo brengt het de innerlijke balans weer naar het juiste niveau. Adaptogenen worden al eeuwen in China en India gebruikt als hulpmiddel om ziekten en kwalen te genezen. In het westen is dit concept van medicijn pas in het midden van de twintigste eeuw onderzocht toen wetenschappers uit de Sovjetunie de positieve werking op stress, immuniteit en energie onderzochten. 

Chaga als hulpmiddel bij te veel stress

Zo kan een adaptogeen, zoals chaga, helpen bij mensen die te veel stress ervaren. Een adaptogeen zorgt ervoor dat bepaalde lichamelijke functies beter gaan werken, om op die manier het stressniveau omlaag te brengen. Te veel stress is onder andere slecht voor de bloeddruk, onze gemoedstoestand en energieniveau. Chaga werkt als regulerend middel en zorgt ervoor dat de productie van cortisol (het stresshormoon) wordt vermindert, het systeem raakt minder uitgeput. Ook stemmingsschommelingen en problemen met de bloedsuikerspiegel worden weer in balans gebracht. 

Wetenschappelijk onderzoek naar het voorkomen en bestrijden van kanker

Wist je dat chaga als medicinale paddenstoel interessant is als middel om kanker te voorkomen en bestrijden? Kanker is een ziekte waar veel mensen vroeg of laat mee te kampen krijgen. Er zijn manieren om deze ziekte zoveel mogelijk op afstand te houden. Een gezonde levensstijl is hierbij cruciaal. 

Stoffen uit chaga versterken het immuunsysteem en zorgen ervoor dat het lichaam sneller kankercellen herkent en deze kan uitschakelen. Hierdoor kan het lichaam zich beter beschermen tegen aanvallen. Zo helpen bepaalde triterpenen om tumorcellen te vernietigen en een sterke immuunrespons op te bouwen. In dit onderzoek kun je er meer over lezen. 

Chaga vermindert oxidatieve stress. Hierdoor helpt chaga het verouderingsproces te vertragen en ontstekingen te verminderen. Verder verlaagt dit de kans op tumorgroei.  

De wetenschap focust zich op de actieve bestanddelen uit chaga en de resultaten zijn veelbelovend, al is meer onderzoek nodig. Zo liet deze studie uit 2010 met muizen zien dat de groep die een supplement van chaga kregen, 60% minder kans hadden op de groei van een tumor van long-borst en baarmoederhalskanker. 

Dit onderzoek uit 2013 en uit 2015 laat zien dat een chaga supplement de groei van colonkanker kan verminderen. 

Chaga ondersteund het immuunsysteem

In een tijd waarin welvaartsziekten de kop opsteken en we ons bovendien een een pandemie bevinden, is het van groot belang je immuunsysteem te versterken. Dit heeft veel te maken met je levensstijl. Je kunt je voeding aanpassen, minder stress en negativiteit toelaten in je leven en meer bewegen. Als je je momenteel in een ongezonde situatie bevindt kan het tijd nodig hebben in stappen naar een gezonder bestaan te gaan. In de Healthshop van Sirius vind je verschillende producten die hier als hulpmiddel bij kunt gebruiken.

Chaga helpt het immuunsysteem te versterken en zo verkoudheden, infecties en levensbedreigende ziekten te bestrijden. Chaga verhoogt de productie van bepaalde immuuncellen. Dit maakt het lichaam sterker en beter weerbaar tegen pathogenen en infecties. Ook heeft chaga antivirale eigenschappen en kan op die manier virussen bestrijden. In deze dierstudie wordt aangetoont dat chaga het herpesvirus bestrijdt zodat het geen nieuwe cellen infecteert. 

Tegengaan van ontstekingen

Wanneer het lichaam ziek is, helpen ontstekingen om het genezingsproces te bevorderen. Echter lopen ontstekingen vaak uit de hand en kunnen ze ernstige gevolgen hebben zoals een chronische ontsteking. Chaga kan helpen deze ontstekingen te verzachten en ook ondersteunend werken bij mensen met chronische ontstekingen zoals auto immuunziekten. 

Hulpmiddel bij diabetes

Een van de welvaartsziekten waar veel mensen mee kampen is diabetes. Een slecht voedingspatroon, maar ook genen hebben hier invloed op. Steeds meer mensen kampen met overgewicht en krijgen te hoge gehaltes aan suiker en ongezonde vetten binnen. Meer onderzoek is vereist, maar vanuit voorlopig onderzoek lijkt chaga een gunstige werking te hebben op het verlagen van de bloedsuikerspiegel en op die manier diabetes tegen te gaan. 

Chaga supplement kopen bij Sirius

Bij Sirius kun je terecht voor hoogwaardige capsules met een extract van chaga. Mushrooms for Life fabriceren veganistische capsules die het biologisch keurmerk genieten. Een chaga supplement helpt om je immuunsysteem te versterken, ontstekingen tegen te gaan. Ook helpt chaga virussen en infecties te bestrijden en kan het ondersteunend werken voor mensen met diabetes of overgewicht.

Zoals je leest heeft chaga vele toepassingsmogelijkheden. Hoewel meer onderzoek vereist is en hierdoor nog geen definitieve dingen gezegd mogen worden is het nemen van een chaga supplement een goed idee om je lichaam een boost te geven.

Blogfoto: Het sorteren van de thee
Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.182 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.