GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Wil je leren hoe je kratom kunt gebruiken? Hier zijn 6 recepten voor inspiratie
In dit blog artikel
In dit blog artikel Traditioneel gebruik van kratomHoe werkt kratom?6 verschillende methodes om kratom te gebruiken:1. Kratom thee2. Kratom thee met kurkuma3. Kratom chocolademelk4. Kratom + shot augurkensap5. Banana Ice Cream met kratom6. Kratom extract
Deel:

Wil je leren hoe je kratom kunt gebruiken? Hier zijn 6 recepten voor inspiratie

Ken je kratom al? De meeste klanten van Sirius die voor het eerst over dit krachtige product horen, hebben er geen idee van dat zoiets bestaat dat legaal, krachtig, fun en veelzijdig is. Het interessante van kratom zit in het vinden van de juiste dosering. In dit blog leg ik 6 verschillende manieren uit waarop je deze psychoactieve plant kunt gebruiken. 

In bepaalde delen van de wereld is het gebruik van kratom algemeen bekend en is het net zo normaal als koffie of een joint bij ons. Oorspronkelijk komt het gebruik van kratom uit Zuidoost-Azië. Met name in Thailand heb je veel kratom gebruikers. Maar wat is kratom nu precies?

Kratom, oftewel Mitragyna speciosa, is een tropische loofboom en groeit onder andere in Thailand, Maleisië, Vietnam en Indonesië. Ze worden meestal tussen de 3 en 9 meter groot al bestaan er exemplaren van wel 30 meter hoog. Van de kratom boom worden de bladeren gebruikt, deze bevatten de actieve bestanddelen die voor de psychoactieve werking zorgen.

Traditioneel gebruik van kratom

Al sinds mensenheugenis worden de bladeren van deze boom door de mens gebruikt als medicijn en genotsmiddel. In het zuiden van Thailand plukt men de bladeren en kauwt hier op. Vandaar dat men ook wel over ‘kratomkauwers’ spreekt. 

Het kauwen van kratom wordt gedaan om de stemming te verbeteren, het harde werken op het land te vergemakkelijken en om bepaalde gezondheidsproblemen te behandelen. 

Het gebruik van kratom zit zodanig ingeburgerd dat het als een ware traditie wordt beschouwd en als geneesmiddel wordt gezien door verschillende lagen van de bevolking. 

Het gebruik van kratom werd nota bene in Thailand zelf, hét land van herkomst, voor verschillende jaren illegaal verklaard door de overheid. Redenen hiervoor blijven onduidelijk, maar gelukkig is hier sinds 2020 een einde aan gekomen en is het traditionele gebruik van kratom als medicijn weer toegestaan. 

Poeder, bladeren en extract

Bij Sirius kun je terecht voor verschillende kratom producten. Zo verkopen wij de gedroogde bladeren. Ook zijn er verschillende soorten kratom poeders te koop. Poeder is simpelweg de gedroogde en fijngemalen kratom bladeren. Deze zijn gemakkelijk te gebruiken en gemakkelijk te doseren.

 

Hoe werkt kratom?

Traditioneel wordt kratom voor verschillende doeleinden gebruikt. 

Het interessante van kratom is dat het een veelzijdige werking heeft. Dit heeft voornamelijk met de dosering te maken, maar uiteraard ook met de sterkte van de kratom. Het gebruiken van kratom bladeren geeft een andere werking dan het nemen van een sterk geconcentreerd extract, te koop bij Sirius. 

Kratom heeft een gelijkaardige werking als morfine en kan dus beschouwt worden als een opioïde stof. Net zoals morfine werkt kratom pijnstillend en geeft een warm en ontspannen gevoel. Hoet de plant precies haar werk doet is een complex vraagstuk. Er zijn meer dan 40 verschillende bestanddelen geïsoleerd. De waardes van deze actieve stoffen ligt veel hoger bij bomen die in Zuidoost-Azië worden gekweekt, dan wanneer ze elders op de wereld in kassen worden gekweekt. 

Verder hangt de specifieke werking af van de dosering. Een lage dosering kratom geeft voornamelijk een euforisch en energiek effect. Lage doseringen zijn ideaal voor sociale gelegenheden, of zelfs wanneer je een fysieke inspanning moet leveren, zoals werken in de moestuin. 

Hogere doseringen kratom geven een verdovend en pijnstillend effect. Dit kan recreatief ingezet worden, bijvoorbeeld thuis wanneer je wilt ontspannen of diep wilt wegzakken in een zalige roes. Ook zijn er veel gebruikers die kratom echt als medicatie gebruiken. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die lijden aan chronische pijn, of ex-verslaafden aan synthetische opiaten die zijn overgeschakeld op kratom. Uiteraard raadt Sirius aan om altijd eerst met een arts te overleggen, alvorens te stoppen met bepaalde medicijnen! 

6 verschillende methodes om kratom te gebruiken:

1. Kratom thee

Een populaire manier om kratom te gebruiken is door er thee van te zetten. Thee geeft over het algemeen een snelle werking, omdat het goed wordt opgenomen door het lichaam. Ook treed er meestal een meer energieke werkig op, als is dit afhankelijk van de dosis.

Eerst en vooral moet vermeld worden: de smaak van kratom is niet lekker. Mensen met gevoelige smaakpapillen zullen hun best moeten doen om de bittere, grasachtige smaak weg te krijgen. Een oude bekende truc is het dichthouden van de neus zodat je niks ruikt of proeft. Een andere tip is het toevoegen van een smaak aan de thee, zoals honing of kruiden. 

Kratom thee maken: stappenplan

Benodigdheden

 • Kratom poeder
 • Water
 • 1 citroen
 • Pannetje met schenktuit
 • Koffiefilter

Instructies

 1. Giet 400 ml water en het sap van de citroen in het pannetje en zet op het vuur. Citroen helpt de aanwezige werkzame stoffen uit kratom beter opneembaar te maken. Als het water begint te borrelen, voeg je de kratom toe. 
 2. Laat dit geheel een kwartier sudderen. Vervolgens doe je het vuur uit en giet je de vloeistof in een beker met behulp van de koffiefilter. 
 3. Het eindresultaat is een groenkleurige thee, helder en vrij van resten poeder. 

Hoeveel kratom gebruik ik voor thee?

 • Mild effect: 1-2 gram kratom
 • Gemiddeld effect: 4-5 gram kratom 
 • Zeer sterk effect: 6-9 gram 

2. Kratom thee met kurkuma

Om te variëren met kratom thee kun je experimenteren met verschillende smaken en ingrediënten zoals bijvoorbeeld kurkuma. Bij Sirius kun je terecht voor verschillende producten waar kurkuma in verwerkt is. Het merk Taka Turmeric vervaardigt heerlijke thee mélanges die gezond zijn voor je lichaam en de smaakpapillen prikkelen. 

Het merk maakt gebruik van biologische kurkuma en maakt theezakjes die volledig biologisch afbreekbaar zijn.

Probeer bijvoorbeeld Masala Chai, een kruidige mengeling met Indiase kruiden. Gebruik het originele kratom thee recept en laat op het einde een zakje Taka Turmeric thee meetrekken. 

3. Kratom chocolademelk

Een andere methode, om de smaak van kratom nog meer te maskeren, is het maken van een chocolademelk met toegevoegd kratom poeder. Een nadeel aan kratom poeder is dat het niet goed bindt met water. Daarentegen bindt het zich iets beter aan vet, dus veel kratom gebruikers zweren bij een chocolademelk. Ook vanwege de smaak is het aan te raden, al zou je ook kunnen stellen dat je lekkere chocoladesmaak verpest met kratom.

Simpelweg kun je de gewenste hoeveelheid kratom in een flesje chocolademelk uit de supermarkt doen. Schud het geheel krachtig door elkaar en geniet!

4. Kratom + shot augurkensap

Oké, deze is voor de daredevils onder ons: een hap poeder gevolgd door een shot zuur augurkensap. Deze truc wordt oorspronkelijk toegepast met whiskey en wordt in het Engels ‘pickleback’ genoemd. Een shot brandende whiskey wordt geneutraliseerd door het shotje augurkensap en stelt de gebruiker in staat meer whiskey te drinken… Ook met kratom werkt het goed en wordt de vieze smaak snel in evenwicht gebracht. 

Nu is een hap kratom poeder nemen geen pretje en moet je heel goed oppassen dat je je niet verslikt door in te ademen. Een andere manier is om het poeder eerst te mengen met een klein beetje water tot het een papje wordt. Lepel dit zo snel mogelijk in je mond, slik het geheel door en spoel het weg met augurkensap!

5. Banana Ice Cream met kratom

Deze veganistische en gezonde lekkernij zal velen verrassen: heerlijk smeuïg ijs gemaakt van bananen, zonder melk of suiker!

 1. Doe eerst rijpe bananen zonder schil in de diepvriezer.
 2. Wanneer ze semi-bevroren zijn, haal je ze er weer uit en doe je ze in een sterke blender.
 3. Mix het geheel door elkaar (eventueel kun je een klein beetje (kokos)melk toevoegen als het niet wil mengen) tot je een ijsstructuur hebt.
 4. Om er nu een kratom variant van te maken, voeg je er voor het blenden de gewenste hoeveelheid poeder bij en desgewenst extra suiker om het geheel nog zoeter te maken, wat eigenlijk niet nodig is omdat rijpe bananen al heel erg zoet zijn!

6. Kratom extract

Een extract van kratom is een sterk geconcentreerd poeder waarbij je maar een klein beetje nodig hebt om het gewenste effect te bereiken. Hierdoor hoef je geen lepels poeder te gaan mengen, maar kun je de hoeveelheid drastisch reduceren.

Bij Sirius kun je twee verschillende soorten extract kopen.

 • Red Vein 25x kratom: Dit extract maakt gebruik van rode kratom. Deze soort geeft over het algemeen eerder een ontspannen effect en werkt nog meer pijnstillend. 25 gram kratom is gereduceerd naar 1 gram. Red Vein kratom is ideaal voor wanneer je tot rust wilt komen en je stemming wilt verbeteren. Met 0.5 gram heb je al effect, begin altijd met een beetje en wacht minstens een half uur voor je de dosis verhoogt. 
 • Green Vein 25x kratom: Naast rode kratom is er ook een extract van groene kratom verkrijgbaar. Zoals de naam al aangeeft gaat het om de groene nerven van de bladeren. Groene kratom wordt beschouwt als meer energiek en opwekkend. Geschikt voor activiteiten die energie van je vragen. 

Nog meer weten over kratom? Duik in de encyclopedie van Sirius

Over kratom zou je een heel boek kunnen schrijven. Van geschiedenis tot gebruik en risico’s. Er valt veel over bij te leren, dus aarzel niet om in de encyclopedie van Sirius te duiken, of meer blogs te lezen over kratom!

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.256 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.