GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
XTC: wat is het en hoe voorkom je de beruchte dip?
In dit blog artikel
In dit blog artikel Experimenteren met psychoactieve middelenXTC: de partydrugOntdekking van MDMADuik in het Smartshop assortiment van Sirius voor natuurlijke XTC vervangersHoe verminder je een ecstasy kater?Manieren op de dip zoveel mogelijk te beperkenLeuk om te weten
Deel:

XTC: wat is het en hoe voorkom je de beruchte dip?

Discussiëren over drugs blijft een interessant en vaak tegenstrijdige bezigheid. Hoe vaak heb ik wel niet met een familielid over de effecten van drugs gepraat, terwijl zij net een slokje van hun koffie nemen? Of spreken met iemand die vindt dat alle (hard)drugs verboden zouden moeten worden, terwijl hij of zij van een cocktail nipt?

In dit blog wil ik het hebben over de populaire synthetische drug MDMA, vaak in de vorm van de ecstasypil.

*Sirius verkoopt in het Smartshop assortiment enkel natuurlijke zogenaamde smartdrugs, die als doel hebben de gebruiker op een veilige en aangename manier te laten genieten, meer energie te geven en een serotonine-boost te bezorgen. Dit als veilig en legaal alternatief voor de veelsoortige (onbekende) drugs die op het net en over de straat circuleren.

Experimenteren met psychoactieve middelen

De mens is altijd al gefascineerd geweest door manieren om in een andere bewustzijnstoestand te komen. Of het nu is om de ‘saaie dagelijksheid’ te verdrijven, inzichten op te doen over het bewustzijn en het zelf of gewoon te genieten van datgene wat het leven te bieden heeft. 

Het is eigen aan de mens nieuwe ervaringen op te willen doen om op die manier te leren, te groeien en sterker in het leven te staan. Geen wonder dat zoveel jongeren spannende, ‘gevaarlijke’ dingen doen en streken uithalen om op die manier hun behoefte aan nieuwe ervaringen te bevredigen. 

Of het nu leuk is om te horen of niet, veel jongeren beginnen op een bepaalde leeftijd met het experimenteren met drugs. Net zoals ze ook hun eigen lichaam, liefde en seks beginnen te onderzoeken, start er ook een behoefte om andere bewustzijnstoestanden te ervaren. Eén van de meest voor de hand liggende experimenten is natuurlijk het drinken van alcohol. Dronken zijn wordt in de meeste gevallen ervaren als verwarrend en vaak ziekmakend. Lees hier mijn eigen eerste ervaring op de middelbare school met alcohol. 

XTC: de partydrug

Een andere middel dat heel populair is in de ontdekkingstocht van de jongere, is ecstasy. Volgens verschillende bronnen behoort ecstasy (algemeen bekend als XTC, Molly, schijven, M, of gewoon X) tot een van de meest populaire drugs in Nederland. Het actieve bestanddeel van de ecstasypil is de synthetische drug MDMA (3,4 methyleendioxymethamfetamine). Naast cannabis en uiteraard alcohol, kent ecstasy een vaste plaats binnen het uitgaansleven. Maar wat is dit middel precies?

Ecstacy is een pil met als hoofdbestanddeel MDMA. Deze stof behoort tot de amfetaminen, waaronder bijvoorbeeld ook cocaïne en speed behoren. Echter gedraagt MDMA zich anders dan ‘gewone’ amfetaminen. Effecten van ecstasy zijn een warm, energiek en verliefd gevoel. Ook is er een grotere behoefte om met anderen te communiceren en vallen bepaalde grenzen weg waardoor contact gemakkelijker wordt. Het is mogelijk om urenlang te dansen op muziek, in een roes of staat van trance. 

Naderhand vindt er vaak de beruchte ‘kater’ plaats, meestal een aantal dagen na gebruik. Onder andere door een tekort aan de neurotransmitter serotonine in de hersenen, heeft het lichaam tijd nodig om zich te herstellen. Het hebben van een wat depressiever en lichamelijk verzwakt gevoel naderhand is dus veel voorkomend. Het moet echter gezegd worden dat deze beruchte kater een grotere rol speelt wanneer de gebruiker ook andere drugs combineert. MDMA wordt heel vaak gecombineerd met alcohol en het mag duidelijk zijn dat alcohol zelf een grote invloed heeft op je gemoedstoestand enkele dagen na een feestje. Ook is de ecstasy die gebruikt wordt regelmatig niet zo puur, maar wordt vaak gemixt met heel andere stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en een impact hebben op zowel lichaam als geest. 

Ontdekking van MDMA

De actieve stof in een ecstasypil is MDMA. Ze lijkt qua chemische structuur op de stof mescaline en methamfetamine. Deze stof werd in 1912 door het farmaceutische bedrijf Merck ontdekt en gepatenteerd. Het was oorspronkelijk bedoeld als medicijn om bloedstollingsproblemen te behandelen. In het begin was men nog niet uit op de psychoactieve effecten van MDMA. Onderzoeker Alexander Shulgin testte voor het eerst de effecten van MDMA op mensen, waarna het een steeds populairder middel werd. Het werd door therapeuten gebruikt in behandelingen voor mensen met een depressie en in relatietherapie. Vervolgens brak de drug door in het uitgaansleven en kwamen ecstasypillen in opmars. Blijkbaar zouden de chemici die de pil hebben bedacht de naam ‘ecstasy’ hebben gekozen in plaats van ‘empathy’, omdat het eerste beter zou verkopen. Alhoewel MDMA eerder een empatisch effect geeft, dan een extatisch effect.

In steeds meer landen werd het gebruik van MDMA verboden en kwam de drug in het illegale circuit terecht. In enkele landen, bijvoorbeeld Zwitserland, was het gebruik van MDMA binnen de psychotherapie tot 1995 toegestaan. Landen als de Verenigde Staten hadden het middel al veel eerder verboden. Enkel in heel uitzonderlijke gevallen, zoals bij bepaalde soldaten die aan oorlogstrauma’s leden, werd het gebruik als therapeutisch middel toegestaan.

Tegenwoordig vindt MDMA weer meer bijklank in de medische wereld en doet de wetenschap terug volop onderzoek naar de therapeutische mogelijkheden van MDMA. In 2008 kregen 12 terminaal zieke kankerpatiënten een therapeutische dosis MDMA. De positieve resultaten zijn veelbelovend voor de toekomst. 

Overigens is MDMA niet lichamelijk verslavend. Echter komt het wel voor dat gebruikers een psychologische afhankelijkheid ontwikkelen. Het komt regelmatig voor dat feestgangers het gevoel hebben geen plezier te kunnen maken als ze geen MDMA hebben gebruikt.

Duik in het Smartshop assortiment van Sirius voor natuurlijke XTC vervangers

Niet alleen kun je bij Sirius terecht voor psychoactieve kruiden, wietzaden, mescaline-cactussen, Magische Truffels en meer… Ook vind je hier natuurlijke energizers (ook wel bekend als Herbal XTC), gebaseerd op vitaminen, aminozuren en extracten van energie-leverende planten. Ze geven je een natuurlijke high, waardoor je achteraf niet die beruchte kater krijgt.

Zo bestaat de NXT Phase lijn uit verschillende kleuren, die allemaal gebaseerd zijn op een bepaalde (hard)drug. Wil je het gevoel in de richting van ecstasy? Combineer dan de paarse met de bruine NXT Phase.
Om de twee kleuren te combineren neem je van elk één capsule. Probeer een uurtje van tevoren niet meer te eten en slik de capsules door met een ruime hoeveelheid vruchtensap of water. 

  • NXT Phase Purple: een blend van extract van Griffonia. Zoals eerder vermeld zorgt deze plant ervoor dat het lichaam de voorloper van serotonine, het gelukshormoon, in zich op kan nemen. Verder bevat ze een extract van bittersinaasappel (Citrus aurantius). Het actieve bestanddeel synephrine is opwekkend en stimulerend. Deze stof lijkt qua chemische structuur op ephedrine (de stof uit Ephedra) worden er geen negatieve bijwerkingen aan toegeschreven, zoals sommigen deden bij Ephedra. De natuurlijke cafeïne in NXT Phase Purple zorgt voor een extra boost, waardoor je in staat bent uren te dansen. Gecombineerd met het verhoogde serotonine-niveau ontstaat er een warm, gelukkig gevoel dat wel heel dicht in de buurt kom van het opkomende gevoel van ecstasy.
  • NXT Phase Brown: Deze kleur is gebaseerd op een zeer sterk puur cacao extract. Gecombineerd met NXT Phase Brown worden de verwarmende en energieke gevoelens verdubbeld in intensiteit. Dit komt door de stof theobromine, die van nature aanwezig is in cacao. Theobromine betekent ‘spijs van de goden’, naar het Grieks en die tevens tot botanische benaming van de plant werd gedoopt (Theobroma cacao). Theobromine gedraagt zich gelijkaardig aan cafeïne. De stof levert energie en zorgt tevens voor een betere bloeddoorstroming naar het hart en verwijding van de bloedvaten.

Hoe verminder je een ecstasy kater?

Ga je toch voor een avondje feesten met MDMDA, dan zijn er verschillende manieren waarop je de bijwerkingen kunt verminderen. Om te weten hoe je hier het best mee omgaat, is het belangrijk eerst op een rij te hebben wat veel voorkomende bijwerkingen zijn.

Door het gebruik van MDMA maakt je lichaam extra neurotransmitters vrij in de hersenen, waaronder serotonine. Deze neurotransmitter wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Het vrijmaken van extra serotonine zorgt ervoor dat er een verandering plaatsvindt in gemoedstoestand. Je voelt je lekker, hebt meer zin in aanraking en seks en een intensere waarneming van de omgeving. Ook zorgt MDMA ervoor dat er meer dopamine in het lichaam blijft. Deze stof zorgt voor een verhoogt gevoel van genot en alertheid. Na het gebruik van MDMA treedt er een tijd op van een serotoninetekort. Je lichaam heeft tijd nodig dit weer op te bouwen. Tijdens deze periode ben je sneller prikkelbaar, moe, down en heb je een verminderde concentratie. Een andere stof die meer in het lichaam wordt vrijgemaakt is norepinefrine. Deze stof geeft je een energiek gevoel en maakt dat je pupillen wijder worden. Een tekort aan norepinefrine wordt gekenmerkt door het fysiek uitgeputte gevoel dat je kunt ervaren na een feest met MDMA. Al spelen andere factoren ook een rol, zoals weinig slaap en de combinatie met andere middelen.

Manieren op de dip zoveel mogelijk te beperken

Test je ecstasy

Als je dan toch ecstasy gebruikt, is het van groot belang dat je weet wat je neemt en je pil laat testen. Je kunt makkelijk en snel zelf een testkit van EZtest gebruiken. Tenzij je van een zeer betrouwbare bron je materiaal verkrijgt, kun je niet 100% zeker wat je pil voor ingrediënten bevat. MDMA is haar pure vorm ziet eruit als zandkleurige kristallen. Een pil bestaat als het goed is uit pure MDMA en vulmiddelen. Vaak zijn pillen vervuild met andere stoffen om ze goedkoper te maken. Er wordt bijvoorbeeld cafeïne, speed, mCPP of PMMA gebruikt. In Nederland zou zo’n 89% van alle pillen enkel MDMA als werkzame stof bevatten. Echter kan de hoeveelheid per pil sterk verschillen. Dat is een extra risico wanneer je een pil slikt: je weet meestal niet hoeveel je op hebt! 

Weeg je dosis MDMA

Kies je ervoor om MDMA te gebruiken in pure vorm (kristallen of poeder), dan is het verstandig om je dosis op voorhand te wegen. Een veel voorkomende methode is het dippen van de vinger in een zakje M en simpelweg nuttigen wat er blijft plakken, maar hierdoor weet je niet welke dosis je precies binnenkrijgt. Gebruik dus liever van tevoren een precisieweegschaal om de hoeveelheid te bepalen.

Tryptofaan en 5-HTP

De voorloper van serotonine is de stof tryptofaan. Deze stof halen wij uit onze voeding. Het eten van tryptofaan helpt je lichaam om sneller haar serotonineniveau terug op pijl te krijgen. Voorbeelden van voedingsmiddelen met tryptofaan zijn zalm en eieren. Sirius verkoopt capsules die een ruime hoeveelheid tryptofaan of 5-HTP bevatten en aanbevolen worden om te nemen wanneer je besluit dit psychoactieve middel te gebruiken. 

Vitamine C

Een andere tip is om de dagen voor en na gebruik extra gezond te eten. Voldoende biologisch (citrus) fruit met veel vitamine C zijn optimaal om het lichaam terug energie te geven en helpen herstellen. Een extra aanvulling is Puori vitamin C bruistabletten die gemakkelijk zijn in te nemen.

CBD olie

Het gebruik van CBD olie wordt altijd aangeraden om het lichaam te helpen meer in balans te komen. Omdat MDMA ervoor zorgt dat het lichaam uit balans komt en het je bijvoorbeeld moeilijker maakt in slaap te vallen, is cannabidiol een goed element om als dagelijks supplement te gebruiken. 

Combineer ecstasy niet met andere psychoactieve middelen

De combinatie van een ecstasypil of MDMA gaan niet goed samen met andere middelen. Natuurlijk zijn er de bekende combinaties waaronder de zogenaamde ‘hippie flipping’ (MDMA gecombineerd met psilocybine) die door veel mensen als therapeutisch worden ervaren.

Toch zijn er veel combinaties die gevaarlijke gevolgen kunnen hebben en de bijwerkingen extra vergroten. Zoals eerder vermeld is het gebruik van MDMA in combinatie met alcohol een slecht plan. Niet alleen verminder je enorm de positieve effecten van MDMA, de kater die je de volgende dag hebt wordt ook vele malen versterkt. 

Neem magnesium tegen krampen

Een veelvoorkomende bijwerking van ecstasy is het verkrampen van spieren en de kauwbewegingen van de kaken. Hierdoor is het gevolg pijnlijke spieren en wondjes in de mond. Dit kan zoveel mogelijk vermeden worden door magnesium te slikken. Dit mineraal helpt het lichaam om hier beter mee om te gaan. Om te vermijden dat je kaken de binnenkant van je mond verwonden, is het aan te raden een kauwgum te nemen.

Vergelijking MDMA en psilocybine

De vergelijking tussen MDMA en psilocybine wordt regelmatig gemaakt, als het gaat om middelen die een sterk empathisch karakter hebben. Niet voor niets worden zowel MDMA als psilocybine ingezet als therapeutisch hulpmiddel in bepaalde hulpverleningen en wordt er weer volop onderzoek gedaan naar de mogelijkheden die beide middelen bieden in de behandeling van mensen met bijvoorbeeld een posttraumatisch stresssyndroom of een (ernstige) depressie. Deze zogenaamde ‘psychedelic assisted psychotherapy’ wint steeds meer aan geloofwaardigheid en krijgt steeds meer steun van de wetenschap. Verslagen van dit soort onderzoeken zijn terug te vinden in het boek Verruim Je Geest van Michael Pollan.

Gebruik Sirius Smartproducten

Zoals hierboven al genoemd zijn er veilige, legale alternatieven op MDMA en ecstasy, bekijk ze in het assortiment Smartproducten van Sirius. Geïnspireerd op ‘Molly’, maar als extra voordeel dat je je de dagen erna geen zorgen hoeft te maken over een kater, maar juist blij kunt zijn door de extra energie en serotonine boost die je ervan krijgt.

MoodDoctor

In de jaren negentig wonnen deze capsules steeds meer bekendheid in het uitgaansleven en werden ook wel bestempeld als ‘little life savers’. MoodDoctor is een 100% natuurlijk antidepressivum gebaseerd op een mix van kruidenextracten die al eeuwenlang door de mens gebruikt worden als stemmingsverbeteraar. De combinatie van Sint Janskruid en Griffonia simplicifolia. Speciaal ontwikkeld door Sirius om de beruchte XTC serotonine-crash te tackelen. 

After-E

Uit het lijstje met essentiële producten om te herstellen van de crash die je lichaam ervaart na het gebruik van ecstasy, is After-E onmisbaar. Om goed te recupereren maakt After-E gebruik van de herstellende kracht van vitamine B6 en de aminozuren tryptofaan en tyrosine.

Leuk om te weten

Veel voorkomende namen voor XTC in de Engelse taal zijn: X, E, XTC, Molly, Rolls, Hug, Hug Drug, Love Drug, Lover’s Speed, Beans, Adam, Eve, Clarity, Moon Rocks, Happy Pill, Dancing Shoes, Scooby Snacks, Candy, Peace, Uppers.

Vertalingen van XTC in andere Europese talen: Bulgaars — ‘екстаз'; Tsjechisch — 'extáze'; Deens — 'ecstasy'; Ests — 'ekstaas'; Grieks — 'έκσταση'; Frans — 'extase'; Duits — 'Ekstase'; Hongaars — 'eksztázis'; Italiaans — 'estasi'; Lets — ‘ekstāze'; Litouws — 'ekstazis'; Noors — 'ecstasy'; Pools — 'ekstaza'; Portugees — 'êxtase'; Slovaaks — 'extázy'; Sloveens — 'ekstazi'; Spaans— 'éxtasis'; Roemeens — 'extaz'; Zweeds — 'extas'.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.232 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.