GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Waarom elke stoner een vaporizer zou moeten hebben
In dit blog artikel
In dit blog artikel De verleiding van de tabaksindustrieBen je verslaaft aan sigaretten of jointjes en wil je daarmee stoppen? Pro-tip: Damiana en CraftyHoe lang bestaat de vaporizer al?Uitvinding van de vapeVakmanschap door Storz & BickelVoordelen van een vaporizerWelke vaporizer kies jij?
Deel:

Waarom elke stoner een vaporizer zou moeten hebben

Het is goed om positief te blijven, zelfs als je rookt. Met negatieve zelfpraat help je jezelf niet van je verslaving af te komen. Doemdenken betekent nog dieper wegzakken in destructief gedrag, terwijl je met een positieve attitude tot veel in staat bent. Laten we ons dus focussen op een fantastische uitvinding die mij als stoner heeft geholpen om te stoppen met roken: de vaporizer

De verleiding van de tabaksindustrie

Om mij heen zie ik het om de haverklap gebeuren: iemand probeert weer eens voorgoed afscheid te nemen van de sigaret. Hoewel ik als ex-roker maar al te goed weet hoe moeilijk dat kan zijn, raakt mijn medeleven op een bepaald punt op en krijg ik zin om de desbetreffende persoon eens flink aan zijn oren te trekken. Stoppen met roken is moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. En door telkens opnieuw in de verleiding te komen (“een klein sigaretje kan toch geen kwaad”) kom je op glad ijs en is de kans op een relapse 100%.

Ook interessant: "Happy World No Tobacco Day 2021! Lees alles over tabaksvervangers en gezonde alternatieven"

Ben je verslaaft aan sigaretten of jointjes en wil je daarmee stoppen? 

De verslavende stof in tabak, nicotine, is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Al binnen 7 seconden bereikt het de hersenen en veroorzaakt een lichte roes, waar je heel snel aan gehecht raakt. Wist je dat je even snel verslaaft kunt raken, als aan de harddrugs heroïne en cocaïne? 

Verder is roken ook ontzettend duur. Met de jaren kost een pakje tabak euro’s meer dan vroeger. Veel Nederlanders kiezen er dan ook voor hun tabak in België te halen, omdat het daar nog wat goedkoper is. 

Roken is schadelijk voor de gezondheid. Het kost de zorg jaarlijks een paar miljard euro om patiënten die lijden aan uiteenlopende ziekten te behandelen. Door toedoen van roken worden gebruikers gevoeliger voor kanker, longontstekingen en tandbederf, om maar een paar voorbeelden te noemen. 

Stoners ervaren dikwijls een grote behoefte om dagelijks meerdere jointjes te roken. Nu zijn velen niet goed genoeg op de hoogte van de impact van nicotine op dit gedrag. Persoonlijk duurde het te lang voor ik in de gaten kreeg dat het niet zozeer de wiet was, die me ‘s ochtends al deed verlangen naar een joint, maar eerder de tabak. Nu ik al enkele jaren geen tabak meer door mijn wiet meng, is de drang om elke dag high te zijn een stuk minder. Met andere woorden: nicotine is een kei in het verbloemen van je verslaving. 

Pro-tip: Damiana en Crafty

Kies er voor om je joint te rollen met een tabaksvervanger. Er zijn interessante kruiden beschikbaar in het Open Up assortiment van Sirius. Wat dacht je van Damiana, een plant die voorkomt in Mexico en zelf een licht ontspannende en afrodiserende werking heeft. 

Verder is de aanschaf van de Crafty vaporizer van Storz & Bickel mijn redmiddel geweest in de strijd tegen de tabaksduvel. Aanvankelijk een investering, maar ondertussen gaat dit high-end model al enkele jaren mee en heb ik alles dubbel en dik terugverdiend. Mede dankzij het feit dat een degelijke vaporizer ontzettend zuinig is en spaarzaam met je cannabis toppen omgaat, plus een maximaal effect. 

Hoe lang bestaat de vaporizer al?

Een stukje geschiedenis dat verder teruggaat dan je zou denken. Het gebruik van de vaporizer heeft iets moderns, want niet zo heel lang geleden was het nog cool om te roken. De afgelopen jaren is er enorm ingezet op harm reduction en zijn op de meeste openbare plaatsen strenge regels omtrent rookgedrag. Jongeren worden minder in de verleiding gebracht om zelf te beginnen en verstokte verslaafden denken er steeds vaker aan om hun gedrag toch maar eens grondig aan te pakken. 

We weten ondertussen allemaal dat het ongezond en niet zo aantrekkelijk is als iemand met vergeelde tanden, een stinkende adem en gitzwarte longen door het leven gaat. 

Nu de vaporizer industrie floreert als nooit tevoren, wordt het ons alleen maar gemakkelijker gemaakt om te kiezen voor dit gezonde en lekkere alternatief. Maar wat is nu de geschiedenis van deze vernuftige uitvinding?

Als we heel ver teruggaan in de tijd, komen we terecht bij de Oude Egyptenaren. Hun rituelen bestond voor een deel uit het verdampen van aromatische stoffen in kruiden en olie, door ze op een hete plaat te leggen. Dit is niet de exacte werking van een vaporizer, maar vormt zeker wel een grote inspiratiebron voor de vape van vandaag.

Een andere antieke uitvinding die invloed heeft gehad op de moderne vaporizer technologie, is de waterpijp. Dit instrument, ook wel shisha of hookah genoemd, wordt gebruikt om (fruit)tabak, hasj of wiet mee te roken. Oorspronkelijk komt de waterpijp van India, Saoedi-Arabië, Egypte en Libanon. In die contreien wordt het al eeuwenlang gebruikt als genotsmiddel. 

Pas in de jaren ‘90 werd er aan de rookwaar zoete smaakjes toegevoegd, waardoor de drempel ook voor jongeren steeds lager werd en de populariteit toenam. Tegenwoordig is shisha roken nog steeds populair, al weet men ondertussen dat het gebruik even schadelijk is als roken. Er wordt namelijk nog altijd gebruik gemaakt van tabak en bovendien verbrandt de waterpijp een groot deel van het materiaal.

Uitvinding van de vape

In 1963 bracht de Amerikaanse wetenschapper Herbert Gilbert een nieuw product op de markt, dat beschouwt kan worden als de allereerste vape en het doel had om een niet-rookbaar alternatief aan te bieden voor de gewone sigaret.

In die periode werden sigaretten nog op een zeer positieve manier benaderd en was het volkomen normaal om in het openbaar (zelfs in een klaslokaal) een pufje te doen. Niemand was geïnteresseerd in een apparaat waarmee je verschillende smaakjes kon verdampen. Het patent dat Gilbert had op zijn uitvinding was uiteindelijk niet meer geldig, omdat geen enkel bedrijf mogelijkheden zag. 

Vele jaren later, in 2003, kwam er opnieuw een voorloper van de moderne vape op de markt. Dit keer in China, waar een apotheker op zoek ging naar een manier om mensen te helpen te stoppen met roken. Hij bedacht een instrument dat discreet was en hetzelfde uiterlijk had als een gewone sigaret, maar damp produceerde in plaats van nicotine rook. In feite was dit de allereerste e-sigaret ooit. 

In een mum van tijd werd dit product super populair en verspreidde zich van Azië naar Europa en Amerika. Omdat het apparaat een aantal tekortkomingen vertoonde, was het nog altijd niet de complete lift-off van de vaporizer rage. 

Vakmanschap door Storz & Bickel

In 1996 was er ondertussen in Europa ook iemand bezig het ontwikkelen van een vaporizer model. Grafisch ontwerper Markus Storz werkte in Duitsland aan een geavanceerde kruiden verdamper. Enkele jaren later, in 2000, kwam de eerste versie van de Volcano op de markt. Hiermee werd de toon gezet voor vaporizers die niet werken met een vloeistof, zoals het geval is bij e-sigaret.

Ook interessant: "De Volcano Hybrid Vaporizer: dit moet je weten"

Voordelen van een vaporizer

Zoals ik al eerder schreef is een positieve instelling heel belangrijk wanneer je wilt stoppen met roken. Anderzijds is het ook belangrijk dat je je ogen echt opent voor de schadelijke gevolgen van roken. Je kunt zeker ziek worden, of je lichaam permanente schade aanbrengen door te roken. Druk je neus dus op de feiten, maar laat je ook leiden door positief nieuws, zoals de vele voordelen van vapen. 

Hieronder volgt een lijstje met redenen waarom elke cannabis liefhebber de omschakeling zou moeten maken.

Je bespaart geld. Misschien klinkt het in eerste instantie gek, want een degelijke vaporizer kost wat. Reken op gemiddeld 250 euro als je wil gaan voor een fantastisch handmodel en nog hoger als je wilt gaan voor een tabletop model, zoals bijvoorbeeld de Volcano. Bedenk je dat een gram wiet al snel tussen de 10 en 20 euro kost in de coffeeshop en je met een vape veel minder hoeft te gebruiken om dezelfde high te creëren, dan wanneer je een jointje rolt. Je vape haalt alle actieve stoffen uit je cannabis, dus een fractie van wat je in een gemiddelde joint gebruikt, zorgt al voor een aangenaam effect. 

Geen last van overmatige wietgeur. In principe kun je zelfs binnen vapen, zonder dat je hele huis in een mum van tijd doordrenkt is van de aroma’s van ganja. Ook zullen stoffen en tapijten niet vergelen en vreselijk gaan stinken naar muffe tabakslucht. 

Jouw gezondheid staat op de eerste plaats. We leven in een tijd waarin we nog harder geconfronteerd worden met onze sterfelijkheid. De corona crisis laat zien hoe angstig we zijn om ziek te worden en hoe we ons gek laten maken door de kleinste dingen. Door je sigaret te vervangen voor een kruiden verdamper, toon je aan dat je slim genoeg bent om je gezondheid niet opzettelijk te schaden. Op die manier bespaar je jezelf heel wat narigheid.

Cannabis in ere houden. Het gebruik van een vaporizer maakt het mogelijk een verfijnde neus te ontwikkelen voor wiet. De actieve stoffen in cannabis worden optimaal benut en niet verbrandt, waardoor zowel het effect, de smaak en aroma’s ten volle tot hun recht kunnen komen.

Genieten van terpenen, cannabinoïden en flavonoïden. Cannabis bevat naast THC en CBD, tal van andere werkzame inhoudsstoffen die een gunstige werking op je gezondheid kunnen hebben, zowel fysiek als mentaal. De vaporizer maakt het mogelijk om deze stofjes probleemloos en snel op te nemen, onder meer via het endocannabinoïde systeem. 

Welke vaporizer kies jij?

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste vaporizer? Geen nood, de goed geïnformeerde crew van Sirius maakt tijd voor jou. Kies je ervoor om naar één van onze fysieke winkels te komen in Maastricht of Roermond? Laat je dan verrassen door het brede assortiment en scherpste prijzen aan degelijke vapes.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.187 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.