GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Buiten Wiet Kweken: een reis door het seizoen
In dit blog artikel
In dit blog artikel Buiten wiet kweken StappenplanWanneer beginnen met buiten wiet kweken?Maart: Wietzaden kopen en Voorbereiding Tuin April: Beste grond voor buiten wiet kwekenMei: Buiten wiet kweken met AutoflowersJuni: Wietplanten buiten kweken en vrouwelijke wietplanten identificerenJuli: Buiten wiet kweken: tweede ronde autoflowers buiten kwekenAugustus: Wiet buiten kweken: de BloeifaseSeptember: Wiet buiten kweken en oogsten van AutoflowersOktober: Tijd voor het oogsten van je buiten wietplanten
Deel:

Buiten Wiet Kweken: een reis door het seizoen

Buiten wiet kweken, hoe doe je dat? In dit blog neemt Gweedo je mee door het seizoen en is het gemakkelijk om zelf aan je buitenwiet te beginnen. Van wietzaadjes kopen tot het oogsten van je cannabis, in dit handige overzicht zie je welke stappen je elke maand moet nemen wanneer je cannabis wilt kweken in je tuin.

Alle benodigdheden voor het kweken van buitenwiet en de stappen per maand staan in deze maandkalender voor je genoteerd in een buiten wiet kweken stappenplan. Lees verder en begin dit jaar nog met buiten wiet kweken!

Buiten wiet kweken Stappenplan

Buiten wiet kweken! Het nieuwe jaar is alweer een tijdje begonnen en de dagen worden steeds een stukje langer. Dan beginnen bij veel liefhebbers van cannabis de handen te jeuken, want het seizoen van buiten wiet kweken komt eraan.

Ondanks dat het nog vroeg in het seizoen is en er nu nog geen wietplanten naar buiten kunnen, is dit wel de tijd om met een buiten wiet kweken stappenplan alles goed voor te bereiden.

Het gezegde luidt: een goed begin is het halve werk. Maar een goed begin is in dit geval ook een vroeg begin in het jaar. Want hoe eerder je begint met het buiten kweken van wietplanten, hoe langer jouw buitenkweek-seizoen wordt en des te meer wiet geoogst kan worden. 

Wanneer beginnen met buiten wiet kweken?

Veel nieuwe kwekers willen graag een paar buitenplantjes om te kunnen genieten van hoge kwaliteit cannabis. Bovendien heb je voor buiten wiet kweken geen extra apparatuur nodig, behalve om het buiten kweek seizoen te verlengen.

Zonder het hele kweekseizoen gebruik te moeten maken van een kweektent, verlichting en elektrische verwarming is het toch mogelijk om een grote oogst te krijgen.

Bij buiten wiet kweken is het belangrijk om te weten wanneer je moet beginnen. In de winter buiten wiet kweken is niet zo'n goed idee. Het echte teeltseizoen begint voor wiet meestal in de maand maart. 

wiet buiten

Maart: Wietzaden kopen en Voorbereiding Tuin 

Buiten wiet kweken vraagt om een schoon begin

In de maand maart begin je met de voorbereiding van het buiten wiet kweken. Na de herfst en winter is de tuin toe aan een grondige opruimbeurt. Alle viezigheid van dood hout en bladeren gaat de composthoop op. Hou de plek waar je de wietplanten gaat kweken netjes en schoon, zodat geen slakken onder rommel kunnen gaan nestelen.

Controleer in deze tijd dagelijks je tuin en kweekplek en kom je slakken tegen, verwijder ze dan! Want aan het einde van deze maand is het de tijd dat deze rotzakken zich gaan vermenigvuldigen. Niet met één of twee, maar met honderden tegelijk.  Je snapt het, als je hier niets aan doet kan dit makkelijk leiden tot een plaag. Tuiniers die buiten wiet kweken weten maar al te goed het belang van een schoon begin. 

Als de tuin eenmaal is opgefrist en schoongemaakt komt het leukste gedeelte van de start van een nieuw buiten wiet kweken seizoen. 

Wietzaden bestellen

Het uitzoeken van de wietzaden voor buiten wiet kweken is een leuk klusje. Hou het simpel als je een beginner bent met buiten wiet kweken en laat je adviseren. Wietzaden kopen is in Nederland legaal.

barney's

Is buiten wiet kweken legaal, vraag je je misschien af? Hoewel het kweken van cannabis niet legaal is (ook niet buiten), worden wij niet strafbaar gesteld bij het kweken van vijf wietplanten zonder hier een ander overlast mee te bezorgen. Ik vind het niet aan een ander om te bepalen wat goed voor mij is en in welke hoeveelheden, maar het advies is toch om de regels omtrent het gedoogbeleid te volgen.

Gelukkig gelden deze regels alleen voor wietplanten en niet voor de wietzaden. Zelf bestel ik altijd meer zaden, dan dat ik planten ga kweken, om op die manier de beste fenotypes te kunnen selecteren. Heerlijk! Lekker shoppen in de Sirius Seedshop.

Ik heb alweer een paar leuke nieuwe soortjes gezien die onlangs toegevoegd zijn. Ik kan niet wachten, dus laat ik eind maart al een paar zaden ontkiemen. Waarom ik dit nu al doe, lees je in april.

April: Beste grond voor buiten wiet kweken

Voedingsstoffen voor buiten wietplanten

Ik als buitenkweker ben een voorstander van biologische buiten wiet kweken. Het groeimedium voor mijn wietplanten stel ik dan ook zelf samen uit een mix van aarde, kokos, perliet, compost uit eigen tuin en biologische mest. Interessant om je hierin te verdiepen, maar het hoeft niet moeilijk te zijn om zelf een goede aarde-mix te maken voor je buiten wietplanten. Zeker niet met de biologische voedingsstoffen uit onze Growshop.

biotabs

Kijk in het tuincentrum voor potgrond van goede kwaliteit en die het liefst geschikt is voor de cannabisteelt. Meng 70% van deze potgrond met 15% kokos en 15% perliet. Zo heb je altijd een goed en luchtig medium om in te kweken. Voedt de plant met een van onze voedingslijnen en je zult verbaasd zijn van de resultaten in zowel opbrengst als kwaliteit.

Buiten wiet kweken: Wietzaden ontkiemen

Eind maart, begin april ga ik de eerste ronde zaden ontkiemen voor de buitenkweek. Het is dan nog veel te vroeg om buiten wiet te kweken, omdat het aantal lichturen op een dag in deze periode nog te weinig is om de plant te laten groeien. Dus moet ik de natuur een beetje helpen.

Een kweektent is hier de perfecte oplossing voor. Voor buiten wiet kweken, zet je de plantjes buiten of achter het raam. De rest van de tijd worden ze met een lamp verlicht, zodat ze in totaal per dag 18 uur licht krijgen. 

cannabis tent

Lees dit blog: Super Sativa Seed Club: Beste Wietzaden? Ontdek Strain Auto Bruce Lemon Diesel

De dagen worden langer

In de tweede helft van april is het langer dan 14 uur licht. Dat wil zeggen dat met buiten wiet kweken de planten genoeg licht krijgt om op eigen kracht te kunnen groeien. Het kan, maar is nog niet optimaal. Dus schijn ik op donkere dagen nog een lichtje bij.

Met het gedoogbeleid in gedachten heb ik vijf wietzaden laten ontkiemen, twee gefeminiseerde fotogevoelige soorten en drie autoflowers.

cheese wiet

De reden waarom ik zo vroeg begin met buiten wiet kweken, is dat ik zoveel mogelijk tijd wil benutten, maar ook omdat ik zo vroeg mogelijk klaar wil zijn door de fotogevoelige soorten eerder te laten bloeien. Hoe dat gaat bij buiten wiet kweken lees je later.

Eind april: Happy 420! De weersomstandigheden voor buiten wiet kweken worden steeds beter en de planten staan steeds langer buiten. ‘s Nachts gaan ze nog naar binnen vanwege de grote temperatuurverschillen in de nog koude nachten. De jonge wietplantjes zijn al goed gegroeid en de autoflowers zullen al hun eerste tekenen van bloei gaan vertonen. 

Mei: Buiten wiet kweken met Autoflowers

De ijsheiligen: buiten wiet kweken is nu veilig van vorst

Van 11 mei tot en met 15 mei zijn de dagen dat er vijf heiligen uit het Katholieke geloof worden geëerd, ook wel de ijsheiligen genoemd. Omdat na deze periode de kans op nachtvorst voorbij is, gebruiken veel boeren en tuinders deze dagen als vuistregel.

Voor buiten wiet kweken is dit het moment dat het gevaar geweken is van nachtvorst. Dus kunnen de wietplantje ongestoord buiten blijven en genieten van de zon.

Buiten wiet kweken met Autoflowers

Mei is de ideale tijd voor buiten wiet kweken om autoflowers te laten ontkiemen. Ze zullen dan groeien en bloeien in de beste drie maanden die het jaar te bieden heeft.

Zelf heb ik al drie autoflowers die al kleine topjes vertonen, maar nog ongeveer één maand nodig hebben voor ze geoogst kunnen worden en ik een tweede ronde autoflowers kan starten.

autoflower

Verpotten van cannabisplanten

De fotogevoelige planten zijn rond deze tijd toe aan nieuwe en verse ondergrond, dus moeten we ze verpotten zodat het wortelstelsel zich goed kan ontwikkelen. De fotogevoelige soorten zijn afhankelijk van het licht en blijven in dit stadium doorgroeien, dus ook hun wortels.

wietplant

Om ze lekker te kunnen laten groeien, zet ik ze ieder in een grote speciekuip van 65 liter waar ik onderin met een boor drainage-gaten heb gemaakt. In de mix van aarde, kokos en perliet, zoals hierboven beschreven. 

De autoflowers stoppen na een tijdje met groeien omdat ze automatisch in bloei gaan. Buiten kweken met autoflowers betekent dat je ze niet hoeft te verpotten.

Buiten wietpplanten snoeien

De fotogevoelige soorten zijn verhuisd naar een groter verblijf en het is tijd om ze een beetje in “shape” te brengen. Bij buiten wiet kweken is het belangrijk voor je wietplanten dat ze genoeg zonlicht krijgen.

De bovenste scheut snoei ik uit de wietplant. Het gevolg hiervan is dat de plant minder hoog zal worden en in plaats van één grote hoofdtop, meerdere hoofdtoppen gaat krijgen. Ook onderin wordt er gesnoeid, de onderste twee of vier takken knip ik eruit. Dit hangt af van de grootte en structuur van de plant. Ik zorg dat er na het snoeien nog drie tot vier internodes aan de wietplant overblijven.

Stekken maken van cannabisplanten

De onderste takken die ik van beide wietplanten heb gesnoeid, gebruik ik voor het maken van stekken. Met een schoon en scherp mes snij ik de bovenste scheuten van de afgeknipte takken. De scheuten zullen op hun beurt uitgroeien tot  identiek exemplaren aan degene waar ze van afstammen.

Als je van elke plant de vier onderste takken verwijdert, heb je binnen no-time een paar extra wietplantjes van je favoriete soortje of een strain met hoge medicinale eigenschappen. Voor jezelf óf voor iemand anders, want er is in deze tijd van buiten wiet kweken altijd wel iemand met een buiten- of binnentuintje die blij is met een paar mooie stekjes om zelf buiten wiet te kweken.

mediwiet

Juni: Wietplanten buiten kweken en vrouwelijke wietplanten identificeren

Geslachtsbepaling van cannabis

Als je zoals ik ook wel eens reguliere zaden kweekt, dan zijn de genomen stekken dé kans om te zien of de plant waar je al een tijd voor zorgt wel van het vrouwelijke geslacht is. Hoe kan je het geslacht van een wietplant bepalen? Antwoord: ook bij buiten wiet kweken zet je je planten in de bloei. Net als bij een binnenkweek zet je de verlichting op 12 uur licht en 12 uur donker.

De zon zet je niet zomaar op een timer, dus de goed gewortelde stekken staan overdag 12 uur buiten in de zon en de rest van de tijd gaan ze naar binnen, waar ze in een kweektent of gewoon in een donkere schuur staan. Na één week is met een goed getraind oog aan de voorgroei al te zien welk geslacht het is en kan je ze gewoon weer buiten laten, zodat ze zonder stress verder kunnen groeien.

Na twee weken is het bij buit wiet kweken duidelijk of het een mannetje of vrouwtje is, alleen is het dan moeilijker om de plant zonder stress te ‘reveggen’ (opnieuw in groeifase te zetten). 

wiet buiten

Wietplanten verduisteren

In juni kunnen we alle kanten op met buiten wiet kweken. Het weer is (meestal) op z’n best en de dagen zijn lang. De eerste autoflowers hebben niet lang meer te gaan tot ze klaar zijn voor de oogst.

De volgende ronde buiten wiet kweken met autoflowers kan alweer bijna beginnen. Als de fotogevoelige planten gefeminiseerde soorten zijn en de stekken zijn goed geworteld, dan kan je die ook gebruiken om te laten bloeien in plaats van de autoflowers.

De stekken die je in in mei hebt gemaakt zijn al mooie gewortelde plantjes geworden. Wanneer je ze gaat verduisteren zullen ze nog iets groeien, maar uiteindelijk houden ze het formaat van een autoflower. Natuurlijk kan je het ook omdraaien.

Als je een trolly hebt, rol je een 65 liter bak makkelijk in en uit een donkere schuur. Zo zet je de grote moederplant al in juni in bloei met alle voordelen van dien. De stekplanten laat je bij buiten wiet kweken nog even groeien om ze op een later moment te laten bloeien en zo je opbrengst te verhogen.

Ga je je wietplanten verduisteren, dan moet je ze wel elke dag consequent op hetzelfde tijdstip binnen en weer buiten zetten. Doe je dit niet gaat de plant stressen en verwoest je je oogst. Dus ben jij zo’n type van het komt allemaal wel, dan raad ik je af om het verduisteren toe te passen bij buiten wiet kweken.

Er is echter een manier om te verduisteren waarbij je niet zo lang consequent hoeft te zijn. Het is een goede manier om te oefenen of je het verduisteren aan kan. 

Juli: Buiten wiet kweken: tweede ronde autoflowers buiten kweken

Voorbereidingen voor de bloeifase

De fotogevoelige wietsoorten zijn in deze tijd al flink in grootte toegenomen. Om de zijtakken te beschermen tegen wind bij buiten wiet kweken, steek ik rondom de plant een stuk of zes dikke bamboestokken in de grond.

Grof tuingaas om de plant heen geeft haar ook een goede bescherming. De takken lijken nu nog niet zo zwaar, maar als er straks dikke wiettoppen in gaan groeien kunnen ze nog wel eens topzwaar worden bij een regenbui of zelfs afbreken bij een harde windvlaag.

Mocht dit een keer gebeuren, geen nood! De cannabisplant is een sterke plant en zolang een tak nog niet geheel van de plant los is gekomen, kan je deze gewoon terugzetten op de plek waar hij zat. Met een spalk, duck-tape en tie-wraps bind je de tak op zijn plaats. Je zult zien dat hij gewoon verder groeit. 

Buiten wiet kweken met autoflowers: tweede ronde

De autoflowers die vroeg in maart gezaaid waren, zijn rond deze tijd geoogst en hebben al twee tot drie weken kunnen curen. Dus de eerste wiet van het jaar kan al geproefd worden in juli. Elk jaar weer een feestelijke aangelegenheid!

Maar ook de nieuwe ronde buiten wiet kweken met autoflowers heeft alweer een paar weken de tijd gehad om zich van zaailingen tot jonge, sterke planten te ontpoppen. 

Voorsprong door verduistering van buiten wietplanten

Half augustus zijn de dagen kort genoeg en gaan de meeste fotogevoelige buitensoorten bij buiten wie kweken aan hun bloeifase beginnen. Wanneer je half juli begint met het verduisteren van je wietplanten, hoef je dit dus maar één maand te doen. 

Dit is dan ook de tijd die je voorsprong hebt in de bloeifase. Planten met een gemiddelde bloeitijd oogst je dan al in de tweede helft van september, nog vóór het slechte weer dat de herfst kan brengen.

Wil je iets meer risico nemen en gok je op een goede en lange nazomer, kan je er zelfs voor kiezen om soorten met een lange bloeitijd zoals de cup-winnaar Neville's Haze te kweken in je eigen tuin.

haze

bruce diesel

Augustus: Wiet buiten kweken: de Bloeifase

Snel en gevarieerd buiten wiet kweken met Autoflowers

De autoflowers die in mei zijn ontkiemd zullen ergens in het eerste gedeelte van deze maand hun oogsttijd bereiken.  Wanneer je de gedoogde vijf stuks hanteert en dit je enige planten zijn, is dit een behoorlijke hoeveelheid cannabis van goede kwaliteit die je zelf kweekt voor je eigen consumptie. Met tot wel vijf verschillende soorten met ieder zijn eigen smaak en uitwerking.

Bloeifase in de buitenkweek

Bij het buiten wiet kweken van fotogevoelige soorten gaat de bloeifase beginnen aan het einde van deze maand. Ben je in juli begonnen met verduisteren, kan je nu stoppen en de natuur zijn gang laten gaan. In het begin van de laatste week zijn de zonuren minder dan 14 uur, hiermee zullen de planten hun bloeifase vervolgen.

Voordat de wietplant in haar volle bloei treedt, dun ik haar nog eens flink uit door te snoeien. De kleine scheuten die zich onderaan de plant en in het binnenste gedeelte bevinden, zullen altijd in de schaduw van de grotere takken blijven en zich nooit echt goed ontwikkelen. Deze haal ik dus weg.

Ook haal ik regelmatig enkele grote bladeren uit de plant om wat meer ventilatie in de plant te krijgen, zodat ze minder vatbaar wordt voor schimmels.

September: Wiet buiten kweken en oogsten van Autoflowers

Buiten wietplanten beschermen

De wietplanten staan in volle bloei en bij buiten wiet kweken heb je een prachtig zicht. Ook de geur is al goed waarneembaar, zeker bij de planten die half juli verduisterd worden. Deze zullen in deze tijd dan ook al bijna klaar zijn en geoogst kunnen worden.

Zijn ze niet verduisterd, zullen ze nog even moeten staan. Als het goed is waren ze al met bamboestokken of tuingaas verstevigd en is er meer ventilatie in de plant gebracht door bladeren en scheuten te verwijderen. Als je buiten wiet kweekt, zijn dit belangrijke stappen voor een goede oogst.

De planten zijn nu klaar om het laatste gedeelte van het seizoen in te gaan, wat meestal gepaard gaat met slechte weersomstandigheden en najaarsstormen. Als je in deze tijd de kans hebt om je planten onder een afdak te zetten, kan je ze beter hiertegen beschermen. Begin ook met dagelijks een grondige inspectie op schimmel te houden. Buiten wiet kweken vraagt van de tuinier om extra oplettend te zijn en samen te werken met de natuur.

Buiten wiet kweken en  Autoflowers oogsten

Autoflowers die in juni ontkiemd waren, zijn nu ook klaar voor de oogst. Dit was de tweede ronde autoflowers bij buiten wiet kweken. Eerder beschreef ik de opbrengst van één ronde autoflowers. Als je dus alleen buiten autoflowers kweekt, kweek je in één seizoen twee keer de gedoogde hoeveelheid, zonder strafbaar te hoeven zijn.

easy bud

Wanneer je deze manier van buiten wiet kweken onder de knie hebt en je verdiept je in de soorten die een snelle bloeitijd hebben, dan is het mogelijk om buiten zelfs drie rondes autoflowers in één seizoen te kweken.

Ze hebben jarenlang het stigma gehad dat het zielige kleine wietplantjes waren met weinig potentie, maar daar is niet veel meer van over. De autoflowers van nu kunnen met gemak met hun niet-autoflower soorten concurreren, ook als het gaat om buiten wiet kweken. Kijk maar naar de prachtige autoflower collectie in de Sirius Webshop.

Oktober: Tijd voor het oogsten van je buiten wietplanten

Wat te doen tegen toprot in je buiten wietplanten

De wietplanten die nu nog over zijn, zijn niet verduisterd en niet van het type autoflower. In deze tijd van het jaar ben je als buitenkweker overgeleverd aan de weersomstandigheden. Met een beetje geluk is het een mooie nazomer, maar storm, regen en hevige windstoten zijn in deze tijd geen uitzondering.

Ook als het niet regent, is er toch veel vocht in de lucht, dus de kans op toprot (Botrytis cinerea) is groot. De schrik van elke buitenkweker! Deze schimmel begint van binnenuit en is daarom soms moeilijk te ontdekken. Als je het eenmaal aan de buitenkant ziet, is de hele top al rot.

Rook dit niet, schimmel is giftig! Als je buiten wiet kweekt, controleer dan elke dag grondig je planten. Buig (met schone handen) de toppen open en kijk goed naar het binnenste gedeelte van de toppen. Knip elke top waar toprot ontstaat uit de plant om verdere besmetting te voorkomen. Dek het wondje van de afgeknipte tak aan de plant af met baking-soda,  dit voorkomt een verdere verspreiding op deze plek.

Croptober: genieten van de opbrengst van je buiten wietplanten

Oktober is de maand waarin de meeste wietplanten uit de buitenkweek geoogst worden, vandaar de term croptober. Het is altijd weer een spannend moment en de vraag bij het buiten wiet kweken is: Ga je oogsten of wacht je nog een paar dagen?

Dit is ook vaak het moment dat beginnende kwekers, of kwekers die zich slecht (laten) informeren, zich realiseren dat ze opgezadeld zitten met een plant uit zaad dat bestemd is voor een binnenkweek en dat daarom hun plant nog lang niet klaar is.

Check daarom onze Seedshop en Blog of deze boeken, voor alle informatie over de buitenkweek en de soorten die geschikt zijn wanneer je buiten wiet wilt kweken.

Kom je er niet uit, neem dan contact met ons op. En check ook regelmatig onze aanbiedingen. Als je wel voor de juiste genetica hebt gekozen, zul je deze maand rijkelijk beloond worden met een mooie oogst van goede kwaliteit. Maar het mooist van buiten wiet kweken is dat je het allemaal zelf hebt gedaan.

Veel kweekplezier dit seizoen!

Gweedo

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.254 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.