GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Cannabis: Hoe oogst ik mijn wiet?
In dit blog artikel
In dit blog artikel De groei-, bloei- en oogstfase van cannabisWat zeggen Royal Queen Seeds, Sensi Seeds, Barney’s Farm etc?Vergeelde bladeren, verkleurde harenMelkachtig witte harsklieren: indicator voor de rijpheid van je cannabisplantBereid je voor op het oogsten van je wietHet knippen van de wietOndoe de takken van hun schutbladerenDrogen en curen van wiet
Deel:

Cannabis: Hoe oogst ik mijn wiet?

‘Wat vind jij het mooiste jaargetijde?’  Wanneer ik als kind deze vraag gesteld kreeg, kon ik gemakkelijk antwoorden: de herfst natuurlijk! Ik zat op een Steinerschool (Vrije School) en hier werd veel aandacht besteed aan de verschillende seizoenen. In de herfst gingen we naar het bos om wilde kastanjes te rapen en de mooist gekleurde bladeren te bestuderen.

Ik vond het fijn dat ik dan mijn lekkere wollen trui aan kon trekken, maar dat het nog niet zo koud was dat ik een dikke winterjas aan moest. Ook de regenachtige dagen vond ik heerlijk. Ik kon me binnen prima vermaken als huismus, met pen en papier. Na de hitte en de felle zon van de zomer en de vakantie met het vele buiten zijn genoot ik van het rustige tempo van de herfst waarin ik in mijn eigen fantasiewereld kroop, of in het hoofd van een personage uit een spannend boek. 

Nu ik ouder ben, vind ik het onmogelijk een ‘lievelings seizoen’ te kiezen, behalve misschien bij een goede serie, zoals Breaking Bad. Zeker met de grillen van de natuur, die te maken hebben met klimaatverandering, kun je veel typische kenmerken van de verschillende jaargetijden steeds minder goed van elkaar onderscheiden. Ineens is praten over het weer niet meer hetzelfde als praten over koetjes en kalfjes.

Als cannabisliefhebber is de herfst waarschijnlijk nog steeds mijn lievelingsseizoen: het is namelijk de periode waarin het eindelijk klaar is voor de oogst! Het kweken van je eigen wietplant is, net als het kweken van je eigen groenten en fruit, een dankbare bezigheid. Zeker als je buiten kweekt, sta je dicht in contact met de zon, de seizoenen en het microleven dat zich in de aarde bevindt en je plant helpt aan voedingsstoffen te komen en ziekten te bestrijden. Het hebben van cannabisplanten betekent ook het opofferen van een bepaalde vrijheid: je moet voor ze zorgen en kunt dus niet zomaar besluiten om voor drie weken op vakantie te gaan in de zomer, tenzij een goede vriend of vriendin (of oma) ze een tijdje wilt vertroetelen. Wiet oogsten is een kwestie van op het juiste moment ingrijpen. Er is een bepaald moment waarop je planten op het hoogtepunt van hun bloei staan, het moment waarop de wiettoppen het hoogste gehalte aan THC bevatten en je ze bijna uit hun voegen barsten van smaak en geur. Hoe weet je nu dat dit cruciale moment is aangebroken? Te vroeg oogsten betekent dat je plant zich nog meer kon ontwikkelen en nog meer smaak en effect zou kunnen genereren. Te laat oogsten betekent aftakeling van het THC-gehalte, alsook van andere cannabinoïden en een vermindering van smaak en aroma’s. Op het juiste moment oogsten is een kunst, die je misschien niet meteen onder de knie hebt. Hoe meer ervaring je op doet, hoe beter je zult worden in het aanvoelen wanneer je je cannabisplant moet oogsten voor het beste resultaat.

De groei-, bloei- en oogstfase van cannabis

Wat ik leuk vind aan wiet kweken, is dat mensen er spontaan groene vingers van kunnen krijgen. Je ziet ineens van heel dichtbij hoe zo’n plantje ‘geboren’ wordt uit dat zaadje dat je met de grootste zorg onder de aarde hebt geschoven. De twee zaadlobben die verschijnen, als een klein sprietje gras dat kwetsbaar en nietszeggend steeds harder gaat groeien. Algauw is het plantje zodanig uit de kluiten gewassen dat het zijn potje ontgroeid. Ze kan dan in de volle grond geplaatst worden, als je dat aandurft ten minste. Nu kan de cannabisplant tot haar volle wasdom komen, met veel zonlicht en gezonde kweekvoeding en compost. Dan is de bloeifase aangebroken- bij Autoflowers gaat dit automatisch en sneller dan bij Reguliere wietzaden, die afhankelijk zijn van het aantal lichturen. In de bloeifase vormen de wiettoppen zich en hier is het uiteindelijk om te doen. Niet elke wietsoort groeit en bloeit op hetzelfde tempo. Zo zul je bij Sativa’s meer geduld moeten opbrengen, zij kunnen zo’n 3 tot 4 maanden bloeien voordat ze genoeg gerijpt zijn. In tegenstelling tot Indica’s, die er in 2 tot 3 maanden bloeitijd klaar voor is. Zoals eerder vermeld zijn Autoflowers een stuk sneller: handig voor wanneer je minder tijd hebt om te investeren in je planten, of wanneer je in een koudere regio woont. 
Hou dus goed je individuele planten in de gaten en check of de tijd rijp is!

Wat zeggen Royal Queen Seeds, Sensi Seeds, Barney’s Farm etc?

Zadenleveranciers geven een indicatie mee van hoe lang de groei- en bloeiperiode van een specifieke wietsoort is. Het is belangrijk te benadrukken dat dit geen rotsvast gegeven is, zoals dat bij alles in de natuur het geval is. Afhankelijk van het weer en de persoonlijkheid van je wietplant, kan de bloeiperiode toch wat minder lang, of juist langer te duren, dan aangegeven werd. Het heeft zeker zin om uit te rekenen wanneer je plant voorspeld wordt, klaar te zijn voor de oogst, maar hou wat speling. Het is slim om op te slaan op welk moment je planten begonnen zijn met de bloeiperiode, of hier een schatting van te maken. Dan is het gemakkelijker te voorspellen wanneer de oogsttijd zal aanbreken. 

Vergeelde bladeren, verkleurde haren

Er zijn verschillende signalen die aangeven dat je cannabisplant klaar is om geoogst te worden. Zoals eerder vermeld is het ogenblik waarop de plant op het hoogtepunt van haar bloei is, de tijd dat je echt moet gaan opletten. Na dit moment volgt het laatste stadium van de bloeifase, waarin de plant over haar hoogtepunt heen is en langzaam maar zeker begint af te sterven. Let op bladeren die beginnen te vergelen en kijk goed naar de ‘haren’ die zich op de wiettoppen bevinden. Wanneer deze ouder worden, verkleuren ze van wit naar bruinachtig. Wanneer je zo’n 40% tot 70% van de witte haren bruin is verkleurd, is heeft je plant meestal het maximale aan hoeveelheid THC bereikt. Hoe langer je wacht, hoe meer THC wordt afgebroken en omgezet tot de cannabinoïde CBN. Hierdoor verliest de plant aan psychedelisch effect en wordt meer kalmerend en verdovend. Weet dat het afbraakproces van THC ook na het oogsten van je wiet blijft doorgaan. 

Melkachtig witte harsklieren: indicator voor de rijpheid van je cannabisplant

Het is heel belangrijk dat je je wiet goed bestudeert. Niet alleen door de plant met het blote oog te bekijken, maar ook door de kleinere details te bekijken. Het beste doe je dit met de juiste apparatuur. Investeren in een degelijke microscoop is dan ook zeker aan te bevelen als je zoveel mogelijk controle wilt hebben. Sommigen maken gebruik van een ouderwetse loep, ook hiermee kun je de wiettoppen vergroten en goed bekijken. Wanneer je inzoomt op de toppen zul je de harsklieren goed zien. Deze lijken wel wat op speldenknopjes. Wanneer ze doorzichtig zijn, zijn ze te jong. Wanneer deze kleverige trichomen melkachtig wit zijn, is de hoeveelheid THC op haar hoogtepunt. Als je langer wacht, zal de kleur van de harsklieren veranderen in amberkleurig en is de THC aan het afbreken. Het kan wenselijk zijn om iets langer te wachten en een deel van de trichomen amberkleurig te laten worden, op die manier krijg je een zachter maar meer verdovend effect omdat een deel van de THC is omgezet in de cannabinoïde CBN. 

Bereid je voor op het oogsten van je wiet

Stel je wilt je wiet oogsten op het moment dat het THC-gehalte haar hoogtepunt heeft bereikt. Wanneer je met de microscoop hebt vastgesteld dat de trichomen melkachtig wit zijn en je met het blote oog ziet dat een deel van de bladeren begint te vergelen en een deel van de haren op de wiettoppen verkleurt zijn, is le moment suprème daar. Wat heb je nodig om je wietplant te oogsten?

  • Latex handschoenen
  • Een schone snoeischaar
  • Kartonnen dozen of kratten
  • Touw

Handschoenen zorgen ervoor dat je vingers niet onder de hars komen te zitten. De hars zal aan de handschoenen blijven plakken en kun je er later gemakkelijker van afschrapen om bijvoorbeeld als hasj te gebruiken. Er zal ook veel hars aan de snoeischaar blijven plakken! De kartonnen dozen of kratten gebruik je om de takken in te leggen tot je ze met het touw ophangt om te drogen.

Het knippen van de wiet

Als je een enorme wietboom hebt, kun je beter de verschillende takken afknippen en deze vervolgens bewerken. Bij een kleine plant kun je eenvoudigweg de hoofdsteel afknippen en vervolgens de zijtakken één voor één af te knippen. Om de wiettoppen zo optimaal te laten drogen hebben ze een goede luchtcirculatie nodig. Hiermee wordt bedoelt dat ze ‘ademruimte’ krijgen. Je plant verdelen in losse takken maakt het gemakkelijker om ze individueel te laten drogen. 

Ondoe de takken van hun schutbladeren

De zogenaamde schutbladeren, oftwel de grote bladeren die je tussen de bloemtoppen door ziet zitten, mogen verwijdert worden. Je kunt ze gemakkelijk losscheuren van de steel of afknippen met de snoeischaar. Gooi ze niet weg, want je kunt ze eveneens laten drogen voor lekker thee, of gebruiken om wietboter mee te maken. Ook de kleinere bladeren kun je voorzichtig van de rest verwijderen. 

Drogen en curen van wiet

Nadat je je wietplanten hebt verwerkt tot losse takken waar de toppen genoeg ruimte hebben om goed te kunnen drogen, is het volgende deel van het proces aangebroken: het drogen en curen van je wiet. In een volgend blog zal ik dieper ingaan om dit belangrijke moment in het creëren van de lekkerste wiettoppen van eigen kweek.
 

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.182 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.