GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Cannabis: Indoor kweekverslag - RQS Northern Lights Automatic 
In dit blog artikel
In dit blog artikel Mijn kweekbenodigdheden - alles wat je nodig hebt is verkrijgbaar bij Sirius' GrowshopEind januari: Zaden ontkiemen en aarde voorbereidenEind februari: Begin van de bloeifase & eerste 'haarknipje'Maart & April: Meer groeien en bloeienEind april: Oogsttijd!Mei: Curen, wegen, en eindelijk: Het roken van mijn zelfgekweekte binnenwiet! 
Deel:

Cannabis: Indoor kweekverslag - RQS Northern Lights Automatic 

In Nederland is het niet mogelijk om buitenwiet te kweken in elk seizoen, behalve midden in de zomer. Dankzij de Sirius Growshop ben ik de trotse eigenaar van een paar benodigdheden waarmee ik binnen wiet kan kweken wanneer ik maar wil. Lees verder als je wilt weten hoe ik, een absolute beginner in het kweken van cannabis, meer dan 100 gram smakelijke, biologische wiet heb geoogst!

Eén disclaimer moet ik wel maken: Er zijn veel verschillende meningen over de beste methode voor het kweken van cannabis. Ik heb geen enkele vorm van training of speciale techniek toegepast bij mijn kweek - sommigen zouden dat dom vinden - maar als beginner besloot ik om mijn planten gewoon normaal en zo natuurlijk mogelijk te laten groeien. Uiteindelijk was het proces verre van perfect, en heb veel dingen geleerd die ik in mijn volgende kweekcyclus beter kan doen!

Mijn kweekbenodigdheden - alles wat je nodig hebt is verkrijgbaar bij Sirius' Growshop

Als je binnenshuis wiet wilt kweken, moet je een paar benodigdheden aanschaffen om eraan te kunnen beginnen. Ik gebruik een 1m2 tent samen met een 100w LED-lamp. 100w is niet zo veel, maar voor mij voldoende. Als je je opbrengst wilt maximaliseren moet je voor 275W of zelfs 500W gaan (een oude regel zegt dat je ~1 gram per W kunt oogsten).

Daarnaast is mijn tent uitgerust met een goede InLine Fan en een ventilatiebuis, om de juiste luchtstroom te behouden, en een actief koolstoffilter om de geur te verminderen. Die laatste drie kun je in een handige basisuitrustingsset bestellen in de Sirius webshop!

Verder adviseer ik een analoge timer om de juiste lichturen in te stellen, en een thermo-/hygrometer om het juiste klimaat in je tent te garanderen. Een paar potten zijn ook noodzakelijk. Je moet er een paar zoeken die een luchtstroom toelaten, zodat de grond kan ademen. Deze airpots van de Sirius growshop zijn daar perfect voor!

kweektent wiet LED lamp wiet

ventilution ventilator set cannabis air-pot container voor wietplant

Ten slotte heb je ook wat aarde nodig om je planten de voedingsstoffen te geven die ze nodig hebben. Sirius' filosofie hiervoor is dezelfde als de mijne: wij verkopen alleen biologische plantenvoeding, geen chemische aarde of pesticiden! Dit garandeert dat je cannabis vrij is van gifstoffen en volledig natuurlijk is.

Het Biotabs Starterpack is de perfecte set voor elke beginnende kweker en bevat 5 producten die alle fases van de levenscyclus van de plant bestrijken.

Daarnaast heb ik BAC X-Seed aangeschaft, voor een optimale ontkieming van de zaden, en de Biotabs Bio PK 5-8 bud-booster. Terwijl de producten die in de biotabs starterkit zitten, naar mijn mening absoluut noodzakelijk zijn voor een succesvolle groei, zijn de laatste twee volledig optioneel.  

biologische cannabis kweekvoedingzaden ontkiemsetje cannabis

Eind januari: Zaden ontkiemen en aarde voorbereiden

Ik ontving 3 zaden van Royal Queen Seeds Northern Lights Automatic, een autoflowering indica die na 3 maanden compacte toppen produceert! Ik koos niet voor reguliere gefeminiseerde zaden omdat ik niet zo lang wilde wachten tot mijn planten klaar zijn, en mijn kweektent sowieso niet groot genoeg is voor een volgroeide gefeminiseerde plant. Met een autoflowering soort kun je er zeker van zijn dat je je planten vroeg kunt oogsten, terwijl je toch een goede opbrengst hebt! 

Ik heb mijn zaden 60 minuten in de BAC X-Seed oplossing gelegd, en ze daarna in een nat papieren zakdoekje gewikkeld, dat ik in een luchtdichte ziplock heb gelegd. Ik sproeide elke 1-2 dagen wat water in deze ziplocks, en na ongeveer 6 dagen waren mijn zaden ontkiemd!

Als je meer wilt lezen over verschillende ontkiemingsmethoden, bekijk dan deze blog.

northern light automatic wietA picture containing text, clipart

Description automatically generated

Ik heb mijn grond voorbereid volgens de handleiding van de biotabs starter kit, door startrex, mycotrex, biotabs, bactrex en orgatrex toe te voegen, en de ontkiemde zaden in een klein gaatje in de grond gestopt.

Eindelijk, alle voorbereidingen zijn klaar! Voorlopig hoef ik mijn planten alleen nog maar om de 1-2 dagen water te geven met 0,5 liter water en te wachten tot ze groeien!

Eind februari: Begin van de bloeifase & eerste 'haarknipje'

Na ongeveer 1 maand van gestage groei, kon ik de eerste kleine haartjes op mijn planten zien verschijnen. Dit betekent dat de bloeifase is begonnen! Op dit moment neem ik al mijn planten uit de kweektent en geef ze een kleine 'kappersbeurt'.

Dit betekent dat ik enkele bladeren wegknip die ofwel te groot zijn, waardoor het onderste deel van de plant geen licht krijgt, ofwel te ver naar beneden staan, waardoor ze toch geen licht krijgen. Met deze strategie hoop ik dat de plant al haar energie gebruikt voor het ontwikkelen van grote, sappige toppen op de bovenste takken. 

A close-up of a plant

Description automatically generated with medium confidence

Hierna zet ik de wietplanten terug in de kweektent, en blijf ze regelmatig water geven. De planten hebben nu ongeveer 1 liter water per 1-2 dagen nodig. Tijdens deze fase is het ook heel belangrijk om de omstandigheden in de kweektent in de gaten te houden. De temperatuur moet tussen 20 en 25C liggen, en de vochtigheid rond 40%.

Zoals je op sommige van de bovenstaande foto's kunt zien, groeiden de 3 planten die ik had op totaal verschillende manieren. Dit komt waarschijnlijk omdat ze verschillende fenotypen hadden. Hoewel het geen groot probleem is als de planten er verschillend uitzien, is het wel een uitdaging voor het kweekproces om ze verschillend te laten groeien: Dit komt omdat het licht dezelfde afstand moet hebben tot elk van de planten. Daarom heb ik de kleinste van mijn planten op een paar dozen geplaatst, zodat de bovenkant op dezelfde hoogte is als de andere planten.

Een ander probleem hierbij is, dat autoflowers gaan bloeien als ze 'groot genoeg' zijn, vanwege hun ruderalis-genetica. Als de ene plant groter is dan de andere, zal de bloeifase eerder beginnen, en bijgevolg eerder klaar zijn om te oogsten. Toen ik dit merkte, wist ik dat ik elk van mijn 3 planten op verschillende tijdstippen zou moeten oogsten, wat voor mij geen probleem was.   

Na ongeveer 6 weken (7 weken voor de langzamere plant), begon ik de Biotabs PK-5-8 bud booster één keer per week te gebruiken, in de hoop dat het de grootte en de kwaliteiten van mijn cannabis toppen zou vergroten. Uit de resultaten die je in het volgende gedeelte zult zien, maak ik op dat het zijn werk behoorlijk goed heeft gedaan!  

bio PK cannabis kweekvoeding

Maart & April: Meer groeien en bloeien

Uiteindelijk werden mijn planten zo groot dat ik mijn kweektent moest uitbreiden. Ik bedekte de wanden naast de tent met wat aluminiumfolie, zodat het licht op de planten weerkaatst wordt. Via deze methode kon ik mijn grootste plant (die ook het dichtst bij het punt was om klaar te zijn) verder weg van het licht plaatsen, terwijl ik mijn kleinste plant direct onder het licht plaatste.

Hoewel dit niet de optimale strategie is, werkte het voor mij goed. Ik ben nog steeds een beetje verdrietig dat één plant aanzienlijk kleiner was dan de andere, omdat dit mijn totale opbrengst vermindert, maar uiteindelijk kun je niet alles van de natuur controleren, en een plant is geen machine of een programma dat precies werkt zoals jij wilt. Je moet de natuur met respect en liefde behandelen en niet teleurgesteld zijn als iets niet helemaal gaat zoals gepland. 

A close up of a plant

Description automatically generated with medium confidence

Eind april: Oogsttijd!

Eindelijk is het zover, en kan ik de eerste plant oogsten! Zoals ik verwacht had, waren de planten op verschillende tijdstippen klaar om geoogst te worden. Voordat ik met de oogst begin, zet ik één plant (de plant die klaar is) 48 uur in een donkere kamer, zodat ze al haar resterende energie gebruikt voor het produceren van THC. Wanneer alle bladeren geel zijn en naar beneden hangen, begin ik de plant tak voor tak, knop voor knop, af te knippen en te snoeien. Dit bleek een vrij lang proces te zijn (3 uur met 2 personen). Als ik klaar ben, droog ik de toppen in een donkere kamer, hangend naar beneden (ik gebruik hiervoor een wasdroogrek en wat koordjes). Ik herhaalde dit proces week na week voor de resterende twee planten, totdat ik uiteindelijk alle drogende toppen in mijn nu verduisterde kweektent kon bewaren. Geweldig! Nu hoef ik nog maar 1 of 2 weken te wachten tot de planten klaar zijn om te curen!

Mei: Curen, wegen, en eindelijk: Het roken van mijn zelfgekweekte binnenwiet! 

Nadat ik nog een keer geduld moest hebben, kon ik mezelf eindelijk belonen met het beste deel van elk cannabis kweekproces: het roken van mijn eigen zelfgekweekte, biologische wiet! Nadat mijn cannabis precies 14 dagen gedroogd is, knip ik alle kleine en grote toppen van hun steel en vul ze in meerdere luchtdichte glazen (één was niet genoeg!).

Voor elk van de glazen heb ik een Integra Boost 62% verpakking die de perfecte luchtvochtigheid voor het curing proces levert. Ik weet dat sommige mensen hun wiet niet roken voordat ze het minstens een maand hebben laten curen, maar ik kon niet langer wachten. De eerste joint van mijn nieuwe wiet was absoluut geweldig, zowel de smaak als het effect. Wat ik het leukst vind aan zelfgekweekte cannabis is dat het je niet zo hard 'raakt' als wiet uit de coffeeshop, of nog erger, van een dealer.

Omdat mijn planten van een indica soort waren, kon ik op mijn bank genieten van een ontspannen stoned effect, perfect voor het slapen gaan. En wat was de totale opbrengst? Nou, ik ben trots om te zeggen dat ik van mijn 3 planten een totaal van 102,7 gram heb geoogst! Ik weet dat er nog veel ruimte is voor verbetering, maar voor mijn eerste serieuze kweekcirkel, ben ik meer dan tevreden. Deze voorraad moet minstens de hele zomer meegaan, wat me een hoop geld zal besparen!

Text, whiteboard

Description automatically generated

Als je meer wilt lezen over cannabis kweken of gerelateerde onderwerpen, bekijk dan zeker de rest van Sirius' Blogs. Als je vragen hebt over cannabis zaden, de growshop of het kweekproces, neem dan zeker contact op met onze klantenservice!

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.254 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.