GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Vraagje aan psychonauten: Is veganisme de toekomst?
In dit blog artikel
In dit blog artikel Practise what you preachZelf een dier slachtenSirius verkoopt 100% plantaardige productenVegan worden na een psychedelische reis?Empathie en verbondenheidHeb je dierlijke producten nodig?Zo kun je leren heerlijk veganistisch te koken
Deel:

Vraagje aan psychonauten: Is veganisme de toekomst?

Eigenlijk zou ik dit blog in één zin kunnen bevatten: Ja, veganisme is de toekomst. Het zou niet verbazen wanneer de moderne mens, over een X-tal jaren, terugkijkt op 2021 en denkt: “Wauw, wat een barbaren! Het afslachten van miljarden gekweekte dieren, de grootste bron van wreedheid en vervuiling van onze planeet.”

Als je er echt even diep over nadenkt en de feiten erbij haalt wordt het al snel duidelijk dat er verandering moet komen. 

Toch is het voor velen niet zo simpel. Want vlees - en kaas en eieren - is lekker. 

Practise what you preach

Sinds ik ben gaan reizen door Europa, heb ik mijn eetgewoonten aangepast aan mijn omgeving. Jarenlang heb ik geen vlees gegeten. Dit ging heel natuurlijk en zonder veel moeite. Ik besefte op mijn negende dat ik het niet oké vond om de linkervleugel van mijn lievelings kip op te eten, die mijn vader eigenhandig had geslacht en waar ik heel verdrietig over was. Sindsdien at ik geen vlees - en geen vis - en vormde dit nooit een probleem voor me. Mijn familie ging er heel gemakkelijk mee om en mijn moeder deed zelfs met me mee.

Het grappige is dat ik er ook totaal niet naar verlangde. Hoe langer ik als vegetariër leefde, des te meer zag ik dat vlees, iets waar anderen blijkbaar zo dol op konden zijn, geen voedsel was, maar een stuk van een lijk.

En toen vertrok ik naar het buitenland, ondertussen bijna een jaar geleden. Ineens leefde ik bij andere mensen die wel vlees aten en dit volkomen normaal vonden. Ik kan het niet draaien of keren: voor ik het wist had ik me aangepast. 

Het kind in mij dat jaren geleden had beseft dat vlees eten eigenlijk niet goed voelt, duwde ik aan de kant. 

Momenteel bevind ik me in Spanje, in Catalonië. Een land dat bekend staat om haar tapas, hapjes met veel kaas en vlees. Het zit zo in de cultuur, dat krijg je niet zomaar weg. Overal om me heen zie ik de gewoonten van de mensen, eten wat ze al zo lang eten en wat zo normaal is. 

Maar dat mooi gepresenteerde lapje vlees heeft een verschrikkelijke weg afgelegd. Laten we kijken naar een plakje ham, dat afkomstig is van één van de miljoenen varkens die bij wet enkel binnen en industrieel gekweekt mogen worden. Ze zien nooit daglicht en worden gevoed met maïs en granen, dat helemaal vanuit Zuid-Amerika verscheept wordt. Daar, aan de andere kant van de oceaan wordt ondertussen voetbalveld na voetbalveld aan natuur ontbost, om meer plek te maken voor meer gewassen om dieren mee te voeden die dan weer gedood worden zodat wij ze kunnen eten. 

Sommige vegan activisten noemen moderne dierenhouderij een ware holocaust. Net zoals de Nazi’s zoveel Joden hebben gemarteld en gedood, slachten wij, direct of indirect, miljarden gevoelige wezens af. Overdreven? Als je bedenkt dat de betekenis van holocaust feitelijk neerkomt op: ‘het massaal doden van onschuldigen’, is het eigenlijk behoorlijk accuraat. 

Zelf een dier slachten

Ik ben ondertussen op heel wat plekken geweest waar mensen eigenhandig hun dieren slachten en hier een band mee hebben opgebouwd. Kinderen sluiten hechte vriendschappen met een dier en wanneer dit geslacht wordt, is dit alsof je beste vriend wordt vermoord. Pas met de jaren ‘leert’ het kind om hier niet meer zo gevoelig over te zijn en is uiteindelijk misschien zelfs in staat zelf een kip - of geit, of varken - te slachten. 

Zou jij het kunnen? Ik heb het mezelf dikwijls afgevraagd ondertussen. Het feit dat ik weer vlees kan eten maar hoogstwaarschijnlijk niet in staat zou zijn om een dier te doden, zorgt ervoor dat ik mezelf erg hypocriet vind. En als ik het wel zou kunnen, zou ik dan trots kunnen zijn?

Sirius verkoopt 100% plantaardige producten

Ook al ben ik zelf (nog) geen vegan, ik steun wel ten zeerste producten met het Vegan logo. Zo kun je er zeker van zijn dat de ingrediënten allemaal plantaardig zijn. We leven nog altijd in een wereld waarin dierlijke producten in de meest absurde vormen aan ons blootgesteld worden. Vaak hebben we er geen idee van wat er allemaal verwerkt wordt in ons voedsel.

Veganistische capsules

Zo zijn er bij Sirius verschillende soorten capsules te koop, gemaakt van plantaardige cellulose.
 

  


Vaak worden capsules gemaakt met een dierlijk product, zoals gelatine. Op de verpakking staat duidelijk vermeld welke ingrediënten zijn gebruikt. 

Vegan worden na een psychedelische reis?

Zoals ontelbaar veel ervaringsverhalen laten blijken, kan een psychedelische ervaring een levensveranderende uitwerking hebben. Dit kan op persoonlijk niveau veel teweeg brengen. Tegenwoordig is er weer veel interesse in onderzoek met deze entheogene middelen, juist vanwege hun sterk therapeutische werking. Zo kan een dosis psilocybine de kijk op bepaalde overtuigingen veranderen, zoals bijvoorbeeld bij depressies het geval kan zijn. Een negatief zelfbeeld, angsten en bepaalde aandoeningen kunnen doorbroken worden met behulp van psychedelische middelen. 

Op internet vind je veel verhalen terug van mensen die na een trip met bijvoorbeeld Magische Paddenstoelen anders zijn gaan kijken naar de meest basale dingen, zoals voeding. Het in vraag beginnen stellen van dingen die je altijd als normaal hebt beschouwd, kan een gevolg zijn van een trip.
 


Zoals een gebruiker op Reddit het verwoordt: “Ik kan zonder twijfel zeggen dat ik volledig ben verandert na de trip. Het is moeilijk in woorden te vatten, maar elke mentale barrière die de samenleving aan je opdringt vanaf het moment dat je geboren wordt, werd doorbroken. Het was net alsof ik mijn hele leven als een soort robot had geleefd en de trip me voor het eerst de kans gaf zelf te beslissen en de vele illusies van de samenleving te doorzien. 

Enige tijd na de trip keek ik de documentaire Earthlings en vanaf dat moment besloot ik geen dierlijke producten meer te gebruiken. Ik was altijd een groot vleesliefhebber en at veel kaas en andere melkproducten. Na aanleiding van de trip stopte ik cold turkey met mijn dagelijkse bezoekjes aan de fastfood restaurants en het kopen van vettige pizza’s en burgers. 

Geen wonder dat de overheid over het algemeen nog steeds tegen het gebruik van psychedelische middelen is. Het zijn krachtige eyeopeners en laten je zien wat voor vreselijke mechanismen verscholen gaan achter datgene dat wij normaal vinden. “

Empathie en verbondenheid

Zo geven psychedelische middelen waaronder psilocybine, maar ook bijvoorbeeld DMT, mescaline en LSD, een versterkt gevoel van verbondenheid met al dat is. Hierdoor kun je op een dieper niveau beseffen hoe een ander lijdt, of dit nu een mens is of een dier. Niet voor niks kunnen relaties tussen mensen veranderen, omdat de scheidslijn van afgescheidenheid doorbroken kan worden en jij even de ander ‘bent’. 

Ook het eten van een stuk vlees kan daardoor op een compleet andere manier ervaren worden, of het drinken van een glas melk dat feitelijk borstvoeding is voor een baby. Verder kan je band met je eigen huisdier een andere wending krijgen, zoals hieronder beschreven wordt. 

Een prachtige anekdote in het blog van Darren, enige weken terug geplaatst, luidt als volgt: “Tijdens de paddo’s zag ik beelden van hoe ik mijn hond uitliet en ik zag dat ik te snel wandelde, waardoor zijn kleine pootjes het niet konden bijhouden. Ik had het me nooit gerealiseerd! Stel je voor dat je op je toilet zit en er vanaf wordt gesleurd. Ik moest huilen, verontschuldigde me en omhelsde hem. Ik heb nu een betere relatie met mijn hond.”

Lees hier de volledige beschrijving van zijn ervaring met de krachtige Mazatapec Magische Paddenstoelen. Van kweekproces tot trip!

Heb je dierlijke producten nodig?

Nee, absoluut niet! Sterker nog, ze kunnen bijdragen aan een verzwakt immuunsysteem en verhoogde kans op ziekten zoals kanker. Uit onderzoek blijkt dat een mens (en kind) perfect kan functioneren met een plantaardig dieet. En je zult ze ook niets missen, mits je gevarieerd eet en een aanvullend vitamine B12 supplement neemt, omdat je hier als vegan sneller een tekort door kunt krijgen (hoewel vele vleeseters net zo goed verschillende vitaminetekorten kunnen hebben, maar dat terzijde). 

Het vitamine B12 supplement van Puori is verkrijgbaar bij Sirius en speciaal gemaakt voor mensen die een plantaardig dieet volgen. De Puori B12 Berry Booster is vervaardigt met toegevoegde wilde Noorse blauwe bessen voor extra flavonoïden en een lekkere smaak. Het product is gecertificeerd door de Vegan Society

Vitamine B12 is belangrijk in het behouden van gezonde zenuwen en het beschermen van onze bloedcellen. 

Zo kun je leren heerlijk veganistisch te koken

Ik vind het super leuk om te koken en te experimenteren met ingrediënten. Wist je dat je elk gerecht veganistisch kunt maken? Op de website van evavzw.be vind je ontelbaar veel heerlijke en gezonde recepten terug, waardoor je nog meer gaat beseffen dat we helemaal geen vlees, zuivel of eieren nodig hebben voor onze kookkunsten en smaakpapillen.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 3.968 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:


Je kunt in onze webshop gewoon bestellen.
Wij behandelen je bestelling met de grootste zorg.

Actuele status m.b.t. onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.