GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Microdosering met psilocybine volgens de Stamets Stack Formula
In dit blog artikel
In dit blog artikel Doorbreek vastgeroeste patronenJij vs. je omgeving Microdoseren als hulpmiddel voor een bewust levenWat is microdoseren met psychedelica?Microdoseren met paddo’s en Magische TruffelsRewire your brain: natuurlijke psilocybine, Lion’s Mane en niacineHoe werkt de Paul Stamets Stacking Formule?Psilocybine en de behandeling van depressies en verslavingen
Deel:

Microdosering met psilocybine volgens de Stamets Stack Formula

Microdoseren met psychedelica is een goede oefening in subtiliteit, regelmaat en bewust-zijn. Haast zonder erbij stil te staan beginnen bepaalde patronen op te vallen die zich herhalen in je leven. Misschien besef je ineens wat voor troep je elke dag aan je lichaam en geest geeft, of het nu van de snackbar komt of van je Instagram-feed.

In dit blog focussen we ons op het microdoseren met psilocybine, een natuurlijk psychedelicum dat diepe wortels heeft binnen de wereld van genezing, het loslaten van ziekten, ‘demonen’, en schadelijke patronen. Een pionier op vlak van paddenstoelen onderzoek, de beroemde Paul Stamets, bedacht een speciale moderne formule die de kracht van psilocybine combineert met een aantal andere natuurlijke stoffen om zo tot een super cocktail voor de hersenen te komen. Dit resultaat wordt ook wel de ‘Stamets Stack Formule’ of het ‘Protocol van Paul Stamets’ genoemd en bestaat uit: 

Maar wat houden deze ingrediënten precies in en volgens welk schema werkt de Paul Stamets Stack formule? Je leest het allemaal in dit blog.

Doorbreek vastgeroeste patronen

Soms kabbelt het leven voort in zo’n tempo dat je achteraf gezien pas beseft dat het dringend tijd werd voor een verandering of transformatie. Het oude van je afgooien, je huid weg werpen, je ontdoen van de dikke schil waarmee je vergroeid was. Je hoeft nergens mee te blijven sjouwen. De Griekse goden hebben je niet gestraft met één of andere helse opdracht, waardoor het voelt alsof de hele wereld op je schouders rust. Maar toch kan het voelen alsof het leven je schaakmat probeert te zetten en lijkt er tegelijkertijd geen einde te komen aan de maalstroom van gedachten en gevoelens, die omgezet worden in daden, in gewoonten die je niet gelukkig lijken te maken. 

Iedereen mag voor zichzelf invullen waarom hij of zij hier op aarde rondwandelt. Wat de reden is van dit alles. Of het een droom is of ‘de realiteit’. Of er een doel is of niet. 

Jij vs. je omgeving 

Zelf ben ik er pas vrij recent achter gekomen hoezeer ik gevormd word door mijn omgeving. Hoe ik mezelf letterlijk ziek maak door te veel tijd door te brengen in een voor mij ongezonde situatie. Als ik terugkijk op mijn leven zie ik in dat school voor mij met momenten als ‘ongezond’ bestempeld kan worden, waarin ik mijn nieuwsgierigheid, creativiteit en authenticiteit voor een deel kwijtraakte. Hoe kun je ook anders verwachten van een grijs, deprimerend gebouw met een hoop gevoelige, jonge individuen die ‘gedrild’ werden door een paar uitgebluste volwassenen die toe waren aan pensioen? 

Als ik om mij heen kijk, zie ik hoe de mensen met wie ik omga nog steeds worstelen met bepaalde stukken uit hun verleden. Een klein of groot trauma dat nog steeds om aandacht vraagt en vaak onderdrukt wordt. Het wordt weggelachen, weggedronken, weggewuifd. Het wordt niet erkend en dus blijft het zich uiten in bepaalde vastgeroeste overtuigingen en patronen. Je zit met je neus bovenop de feiten en hebt geen idee meer waar de kop en de staart zich bevinden. In deze warboel lijkt het een onmogelijke opgave je ooit te kunnen verlossen. Niets is minder waar en deze vreugdevolle ontdekking deed ik tijdens een ontmoeting met psilocybine. Natuurlijk kun je een patroon doorbreken, jij bent de enige die jezelf gevangen houdt. 

Microdoseren als hulpmiddel voor een bewust leven

Wat er ook aan de hand is in je leven, of je het gevoel hebt dat je de kapitein bent van het schip, of bijna verdrinkt, er zijn altijd hulpmiddelen en kansen die je krijgt aangeboden om te groeien.

Voor mij is microdoseren zo’n hulpmiddel. De zeer zachte, eigenlijk onmerkbare kracht van het psychedelicum kan een diepe werking hebben op bepaalde ‘obstakels’ in het leven. Het loslaten van hardnekkige gewoontes bijvoorbeeld. Denk hierbij aan een verslaving, een gewoonte waarbij je jezelf (en je omgeving) schaadt en dit als probleem ervaart. Dit kan zeer moeilijk (onmogelijk) lijken te doorbreken, tot je je bewust wordt. Microdoseren hielp me hierbij en ik was niet de enige: een studie met rokers liet zien dat 80% van de deelnemers in staat was te stoppen met tabak (na een follow-up van zes maanden), nadat zij psilocybine hadden gekregen als onderdeel van cognitieve gedragstherapie. (Dit onderzoek is Engels. Gebruik een vertaalmachine voor de Nederlandstalige versie).

Wat is microdoseren met psychedelica?

Het microdoseren van psychedelica wil zeggen dat je een zeer kleine hoeveelheid actieve stof tot je neemt op regelmatige basis. Best volg je een bepaald schema, waarin je om de zoveel dagen op een vast tijdstip (meestal ‘s ochtends) je portie neemt. Dit gedurende een periode, van enkele weken tot een paar maanden. Over het algemeen wordt aanbevolen na zo’n acht weken een pauze of stop in te lassen, om op die manier de lessen te integreren in het dagelijkse bestaan. 

Microdoseren met paddo’s en Magische Truffels

Zelf heb ik voornamelijk ervaring met het microdoseren met paddo’s en Magische Truffels. Beiden bevatten de actieve bestanddelen psilocybine, psilocine en baeocystine. Het verschil zit vooral in de twee producten zelf: paddo’s of psilocybe paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van een ondergronds mycelium netwerk. Magische Truffels, ook wel sclerotia genoemd, zijn harde knolletjes die zich onder de grond bevinden en als energiereserves dienen. 

Het is echter ook mogelijk te microdoseren met cannabis, LSD, LSA, mescaline-houdende cactussen en met DMT. Elk psychedelicum heeft zo zijn eigen karakteristieke eigenschappen. 

Microdoseren met psilocybine geeft gebruikers over het algemeen een verhoging in creativiteit, een positieve invloed op sociaal contact, een vermindering van angsten en depressieve gevoelens. Sommige mensen rapporteren een verhoging in ‘spiritueel bewustzijn’. De effecten van een microdosis zijn zo subtiel dat ze wel aanwezig zijn maar geen dusdanige veranderingen aanbrengen in je dag. Alles dat je in staat bent te doen op een ‘normale’ dag, moet ook mogelijk zijn op een microdosis dag. 

Rewire your brain: natuurlijke psilocybine, Lion’s Mane en niacine

Volgens Paul Stamets bestaat het ultieme brein elixer uit psilocybine, gecombineerd met de medicinale paddenstoel Lion’s Mane, ook wel pruikzwam genoemd (Hericium erinaceus). Hieraan toegevoegd wordt niacine, oftewel vitamine B3, voor een extra goede absorptie van de actieve bestanddelen. Deze natuurlijke nootropic zou een krachtig middel kunnen zijn om je hersenfuncties te verbeteren, neurodegeneratie tegen te gaan en bovenal oude patronen te doorbreken. 

Het brein heeft bij heel veel mensen een te grote controle gekregen en is te ‘hard’ gaan werken. Mensen met een depressie of een verslaving vertonen een bepaalde overactiviteit in het brein dat weer ziekten in de hand werkt, zoals Alzheimer. Het grootste gedeelte van de gedachten en beelden die onze hersenen produceren zijn eeuwig hetzelfde en niet productief. De hersenen verliezen een deel van hun creatieve mogelijkheden. 

Paul Stamets is zich er maar al te goed van bewust dat veel mensen kampen met een ‘ziek brein’, en zijn Stacking Formule is een hulpmiddel om de hersenen te revitaliseren, terug gezonde connecties te maken en een frisse wind te laten waaien door al dat gepieker.


Hoe werkt de Paul Stamets Stacking Formule?

Zoals eerder vermeld gaat microdoseren samen met het volgen van een bepaald schema. Er zijn een aantal opties beschikbaar en je kunt zelf testen wat het best voor jou werkt. 

Ikzelf hield me aan het volgende schema:

 • Dag 1: ‘s ochtends, een half uurtje voor het ontbijt, neem ik mijn microdosis.
 • Dag 2: geen microdosis
 • Dag 3: geen microdosis
 • Dag 4: microdosis
 • Etc. 

En hieronder volgt een overzicht van de verschillende bestanddelen en de benodigde hoeveelheid.

 • Magische Truffels (psilocybine): 0.5 - 1 gram. Deze portie bevat dezelfde hoeveelheid actieve bestanddelen die ook aanwezig waren in de therapeutische pillen van Sandoz, die in de jaren ‘60 gebruikt werden om mensen te behandelen voor onder andere angststoornissen en PTSD. Dit was voordat de War on drugs van start ging. Met behulp van dit Microdoseren StarterKit heb jij alle tools bij de hand om de truffels correct te doseren.
 • Lion’s Mane: 5-20 gram verse paddenstoel, oftewel 50–200 mg gedroogd concentraat van werkzame bestanddelen. Deze medicinale paddenstoel helpt het brein om sterker te worden, een beschermlaagje te produceren en de aftakeling van de hersenen te vertragen. Hoewel het natuurlijk top is om verse Lion’s Mane te consumeren, zijn er ook andere, goedkopere en meer praktische alternatieven. Mushrooms For Life biedt biologische Lion’s Mane capsules aan. Twee capsules bevatten 1 gram gedroogde vruchtlichamen en mycelium. Dit wordt omgerekend naar 50-200 mg werkzame stoffen (herinacines en erinacines). 
  Om aan de aanbevolen hoeveelheid Lion’s Mane te komen dien je 3 gram gedroogd concentraat te consumeren per microdosing dag. Omgerekend is dit 50-200 mg werkzame stoffen. Neem in het geval van de capsules 3 x 2 capsules per dag om aan de Stamets Stack Formule te komen.
 • Niacine/vitamine B3: 100-200 mg. Deze vitamine halen wij uit onze voeding en speelt een essentiële rol bij bepaalde vitale functies. Zo is ze belangrijk voor een gezond metabolisme en het hebben van gezonde hersenen. Een te weinig aan deze vitamine kan leiden tot vergeetachtigheid, een depressief gevoel en hoofdpijn.
  Niacine kan als bijwerking hebben dat er er tijdelijk rode, jeukende plekjes ontstaan op de huid en je het warm krijgt. Deze zogenaamde ‘niacine flush’ is onschuldig en verdwijnt ongeveer een uur na inname. Volgens Paul Stamets helpt deze flush juist om een betere bloeddoorstroming op gang te brengen, aangezien de kleine bloedvaatjes meer open gaan staan. Hierdoor zouden de actieve bestanddelen uit de paddenstoelen dieper het lichaam kunnen doordringen. 

De combinatie van de drie elementen van de formule zorgen samen voor een synergetische werking die het brein helpt zich te vernieuwen en verbeteren.

Enkele effecten op lange termijn kunnen zijn:

 • Een beter geheugen en sterkere cognitieve vaardigheden
 • Het tegengaan van ouderdomsverschijnselen zoals vergeetachtigheid  
 • Een beter leervermogen
 • Een verhoogde creativiteit
 • Beter zijn in probleemoplossend denken

Psilocybine en de behandeling van depressies en verslavingen

Het is in deze tijd niet algemeen aanvaard dat iemand met een depressie of verslaving de hulp inroept van psychedelica. Toch zijn er ondertussen al heel wat studies gedaan die de effectiviteit van onder andere psilocybine aantonen.

Heb je na het lezen van dit blog vragen over microdoseren? Schroom niet om contact op te nemen met onze klantenservice. We helpen je graag verder!

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.076 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:


Je kunt in onze webshop gewoon bestellen.
Wij behandelen je bestelling met de grootste zorg.

Actuele status m.b.t. onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.