GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Psilocybine Therapie als hulpmiddel bij Depressie
In dit blog artikel
In dit blog artikel Ups en downsPsilocybine therapie: iets voor jou?Psilocybine kan een mystieke ervaring teweeg brengen
Deel:

Psilocybine Therapie als hulpmiddel bij Depressie

Ik zit aan een tafeltje in een café en drink een kopje koffie. Rond mij zie ik mensen die ik niet ken, ze praten met elkaar of kijken stil voor zich uit. Een moeder heeft een baby op de arm, een oud koppeltje zit dicht bij elkaar zodat ze hun gesprek kunnen verstaan. De ober loopt rond met een dienblad en ziet er wat gestrest uit. Zijn deze mensen ‘gelukkig’? Zijn ze blij dat ze hier op deze aarde rond lopen? Worden ze wakker met een dankbaar gevoel, of zouden ze hier liever niet willen zijn?

Ik stel mezelf deze vragen naar aanleiding van het boek ‘Verruim Je Geest’, geschreven door Michael Pollan. De ondertitel: ‘Wat psychedelica ons leren over bewustzijn, sterven, verslaving en depressie’ ving meteen mijn aandacht. Soms confronterend, soms een grote opluchting: het leven geeft en neemt en het is aan ons hoe we hiermee omgaan. Er zijn bepaalde tools die ons kunnen helpen om een andere kijk op de wereld en op onszelf te krijgen. Dit gaat niet vanzelf en ook niet met behulp van een magisch pilletje.

Ups en downs

Misschien krijgt bijna iedereen op een bepaald punt in zijn of haar leven wel te maken met een vorm van ‘depressie’. Als puber had ik zeker last van een bepaalde vorm van ‘down zijn’. Het is een periode waarop zo veel op je af komt en jij er maar een rode draad in moet zien. Waar ik in mijn kindertijd nog op zoek ging naar drakeneieren in het bos en iedereen mijn vriend was, kwam ik in de pubertijd tot het ‘besef’ dat de wereld toch niet altijd zo magisch en fijn is als ik altijd had gedacht. De ups en downs die bij het leven horen, maken haar zo vol en mooi, maar kunnen soms ook een tol eisen. Pesten, het verlies van een dierbare, een ziekte, al deze zaken kunnen een behoorlijke deuk geven in je kijk op de wereld.

Laatst sprak ik met een oude vrouw die me vertelde dat ze langzaam maar zeker in een depressie rolde, toen ze met pensioen ging. Ineens had ze het gevoel niks meer om handen te hebben, leek ze geen reden meer te hebben om ‘s morgens op te staan. Haar werk was haar levenslust en nu moest ze een andere manier vinden om zin te geven aan haar leven. Zo zijn er nog wel verhalen bekend van mensen die een moeilijke tijd doormaken, om uiteenlopende redenen. Misschien ken je het zelf ook, zit je momenteel in een depressie, ben je er net uit, of heb je het gevoel dat je moet oppassen niet in dat zwarte gat getrokken te worden. 

Psilocybine therapie: iets voor jou?

Ben jij al eens naar een psycholoog geweest? De stap zetten om een afspraak te maken kan heel moeilijk zijn. Erkennen dat je een ‘probleem’ hebt en er in je eentje niet uitkomt is al een groot deel van het werk. Of je nu een verslaving hebt, een traumatische ervaring achter de rug hebt of last hebt van gedachten die je levenslust wegnemen; het op tijd ingrijpen en hulp durven vragen vraagt moed. Ook kan het een lange zoektocht zijn om de persoon te vinden waar je je goed bij voelt, die naar je luistert en je kan begeleiden. Ook is het goed om te weten dat je echt niet alleen bent. De wetenschap is al jaren geïnteresseerd in de werking van de menselijke psyche. Het blijft mysterieus hoe ons bewustzijn in elkaar zit en waarom we hier zijn. Zeker als wetenschapper zijn dit vragen die niet zo gemakkelijk gesteld kunnen worden, omdat men zich dan op glad ijs bevindt. 

Toen ikzelf voor het eerst Magische Paddenstoelen nam en het leven in mijn trip ervoer, ging er een nieuwe wereld voor mij open die ik nog niet eerder had ervaren. Elk object in de kamer leek tot leven te zijn gekomen en bekeek ik voor het eerst echt goed. Niet alleen mijn ogen bezaten plotseling de gave met alle aandacht om zich heen te kijken, ook mijn andere zintuigen waren verscherpt. Ze leken bijgesteld te zijn en op een andere, hogere frequentie te werken. Mijn oren hoorden het heldere gefluit van de vogels buiten en mijn ogen gleden over de voorwerpen in de kamer, alles was een kunstwerkje. Ik keek met een andere blik naar de dingen om mij heen en alles had meer kleur. De magische wereld was weer terug en ik voelde diep vanbinnen dat ik als kind gelijk had en het altijd al had geweten. Naarmate je ouder wordt vergeet je gewoon dat het leven zo’n groot geschenk is. Diep in mijn binnenste leek iets te gonzen, mijn hartslag was een ritme vol vreugde en ik voelde het bloed door mijn aderen stromen. Het was een onbeschrijfelijk gevoel dat me liet weten dat het heel bijzonder is dat ik hier ben. Op een manier leken de paddenstoelen me ook te waarschuwen: ‘Herinner jezelf hier elke dag aan. Het gaat niet vanzelf en het harde werk moet jij doen, wij laten je enkel iets zien.’ 

De paar dagen na de trip waren bijzonder. De gloed van de trip zinderde nog na, maar ik zag haar wegebben. Wat overbleef, waren een paar lessen en realisaties. Een voorbeeld hiervan is dat ik besefte dat ik moest stoppen met sigaretten roken, omdat deze handeling een vorm van zelfdestructie was. De reden voor mijn ‘ongelukkigheid’ was voor een groot deel te wijten aan onzekerheid en een gebrek aan zelfliefde. Een eerste stap om te leren van mezelf te houden was dan ook ‘stoppen met roken’. Ik ga heel eerlijk bekennen dat dit niet van de ene dag op de andere gebeurde. De keren dat ik daarna tripte, bleven de paddenstoelen zich herhalen. Ze lieten me ook andere dingen zien die ik kon integreren in mijn leven. Een paar maanden verliepen en ik sprak met een goede vriend en tevens mijn ‘tripsitter’, over mijn ervaringen. Wat vooral naar boven kwam, was dat ik mezelf bleef herinneren aan de schoonheid van het leven en mezelf gemakkelijker uit negativiteit kon halen. 

Psilocybine kan een mystieke ervaring teweeg brengen

In 2006 vond een onderzoek plaats dat een grote verandering zou brengen in de algemene kijk op psilocybine. Onderzoeker Griffiths en zijn team aan de John Hopkins Universiteit onderzochten of en op welke manier de deelnemers een ‘mystieke ervaring’ konden hebben met psilocybine. De deelnemers hadden nog nooit eerder psychedelica gehad. Het onderzoek vond plaats in meerdere sessies, waarbij een deelnemer ofwel psilocybine, ofwel een actieve placebo (ritaline) kreeg en aan meerdere acht uur durende sessies deelnam. Tijdens deze individuele sessies lag de deelnemer voor het grootste deel comfortabel op een bank en concentreerde zich op zijn of haar ervaring. De onderzoekers vulden vragenlijsten in die voornamelijk gericht waren op het gedrag en de stemming van de deelnemer te analyseren. Naderhand vulde de deelnemer zelf een vragenlijst in. De resultaten waren veelzeggend en werden 14 maanden na het initiële onderzoek duidelijk, tijdens de follow-up.

Het grootste deel van de 36 deelnemers, namelijk 65%, beschouwde de ervaring als één van de belangrijkste gebeurtenissen in zijn of haar leven. Je zou het op dezelfde lijn kunnen zetten als de geboorte van je eerste kind of het overlijden van één van je ouders. Meer dan een jaar na het onderzoek gaf een deel van de personen aan nog voordelen te halen uit de ervaring. 64% bemerkte dat de ervaring met psilocybine hun gevoel van welbevinden en hun tevredenheid met het leven had verhoogt. Zoals onderzoeker Roland Griffiths het verwoord:

“Deze ervaringen lijken levensveranderend en hebben veel gemeen met de klassieke mystieke ervaringen die beschreven zijn doorheen de eeuwen. De voortduring en de kracht van de effecten verdween niet na 14 maanden en dat is veelzeggend. Het is één ding om een betekenisvolle ervaring te hebben, maar 14 maanden later kan het lastig zijn haar nog goed voor de geest te halen. In deze kwestie echter, heb je een acht uur durende sessie in een laboratorium en 14 maanden later vertelt 60% je dat het bij de top 5 hoort van meest betekenisvolle gebeurtenissen van hun leven.”

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.182 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.