GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Cannabis als Medicijn: Hoe ik mijn Migraine behandel met Wiet
In dit blog artikel
In dit blog artikel Mijn migraineWat is migraine?Cannabis en mijn migraineNiet elke wietsoort is goed voor migraineWietolie tegen mijn migraineWelke wiet is goed tegen migraine?Mediwiet en migraineDe producent van medicinale cannabisWiet van de apotheekCannabis en mijn huisarts
Deel:

Cannabis als Medicijn: Hoe ik mijn Migraine behandel met Wiet

Zolang ik me kan herinneren ben ik belast met migraine. Het zit in de familie. Mijn opa had het en mijn moeder heeft het ook. Het was dan ook jammer en vervelend te moeten ontdekken dat mijn dochter ook al van jongs af aan heeft te kampen met migraine aanvallen. Nee, niet leuk. Je ergens op verheugen en dan niet mee kunnen doen omdat je een migraine aanval hebt. Ziek zijn op je eigen feestje. Een huis vol met bezoek en jij moet naar bed omdat de hoofdpijn te hevig is.

Mijn migraine

Migraine is niet alleen hevige hoofdpijn. Het is officieel een hersenaandoening die erfelijk kan zijn. Zonder medicijnen kan een migraineaanval lang aanhouden. Soms duurt een aanval een halve dag, maar het ook zijn dat het drie tot vier dagen duurt. Zeker zonder medicijnen of pijnstillers.

Buiten de hoofdpijn gaat mijn migraine gepaard met misselijkheid. Soms is de pijn zo hevig dat het braken een soort van opluchting geeft. Op het moment van de aanval kan ik geen licht en geen geluid verdragen. Zelfs met mijn ogen dicht is het licht door de oogleden nog te veel. Ik lig soms met een blinddoek in bed. 

cannabis olie

Wat is migraine?

De oorzaak van migraine is tot op de dag van vandaag nog steeds onduidelijk. Het vermoeden bestaat dat het ontstaat tussen de verbinding van het ruggenmerg en de hersenen. In het gebied van de hersenstam. Neurotransmitters, signaal- of boodschapstofjes in de hersenen, raken overprikkeld. Ze veroorzaken een ontstekingsreactie in het lichaam, dit veroorzaakt de hevige hoofdpijn bij de migraine. Bij een migraineaanval worden de signalen naar de bloedvaten verstoord en de hersenvliezen raken geïrriteerd.

Bij patiënten met veel aanvallen heeft migraine een grote invloed op hun dagelijks leven. Ze zullen vaak (werk)afspraken moeten afzeggen en kunnen vaak niet deelnemen aan sociale activiteiten. Een hoop onbegrip vanuit de omgeving. Collega’s op het werk die het niet snappen, zij komen toch ook met hoofdpijn werken. Hierdoor kunnen mensen met migraine zelfs angststoornissen of depressies ontwikkelen.

Cannabis en mijn migraine

Rond mijn 20ste levensjaar veranderde de migraine bij mij. De aanvallen waren minder lang en waren meer als een gewone hoofdpijn te omschrijven. Het kan gebeuren dat migraine afneemt of verdwijnt naarmate men ouder wordt. Andersom kan dit ook gebeuren. 

Dus heb ik lange tijd gedacht dit bij mij ook aan de hand was. Ook begon ik rond die leeftijd regelmatig te blowen,  maar de link tussen mijn migraine en cannabis had ik toen nog niet bedacht. Het was in 2016 dat ik voor het eerst hoorde dat een migraine patiënt baat had bij het roken of verdampen van wiet. Ik weet nog dat deze man zei: ik heb mijn leven weer terug met marihuana. Zijn verhaal maakte grote indruk op mij.

Enige tijd later zat ik zelf in een situatie waar het blowen niet goed uitkwam. Gedurende een hele periode heb ik niet of nauwelijks cannabis geconsumeerd. Na de eerste migraineaanval in deze periode had ik het nog niet zo in de gaten. Maar de tweede aanval kwam al vrij snel daarna. Gevolgd door een derde. Drie hevige migraine aanvallen op korte tijd. Het duurde niet lang voordat ik de link ging leggen met cannabis. 

Niet elke wietsoort is goed voor migraine

Ik pakte het blowen weer op. Mijn tolerantie-level was zeer laag na het stoppen, dus had ik maar weinig nodig om een effect te krijgen. Mijn eigen voorraad was al lang op, waardoor ik was aangewezen op de coffeeshop. Daar kocht ik soortjes met een fancy naam. Ik kocht niet de duurste, maar ook niet de goedkoopste.

Ik begon met een goede OG-Kush. Altijd al één van mijn favoriete soortjes geweest en nog. Al snel was ik weer een dagelijkse blower. Ik had er geen probleem mee. Integendeel, ik had gedurende deze periode nauwelijks last van migraine. Ik had soms wel eens het idee dat ik een migraine aanval zou krijgen, maar erger een draaglijke hoofdpijn werd het niet. Soms had ik zelfs helemaal geen last van mijn migraine. 

Ik had de kans om een klein voorraadje aan te leggen. Ik weet niet meer welke soort het was. Maar voor mij was het een nieuwe onbekende soort. In het begin vond ik dit een heel lekker soortje maar na een paar dagen was ik er eigenlijk al weer op “uitgerookt”. Maar ja, ik had het nu eenmaal en maakte het voorraadje op.

Tot mijn verbazing en teleurstelling kreeg ik vrij snel een weer hevige migraine aanvallen. Daar ging mijn theorie dat cannabis helpt tegen migraine de prullenbak in. Dacht ik. Want ik had zelf alweer buiten wat plantjes gekweekt en geoogst. Na een tijdje deze wiet roken, namen de klachten af. 

Wietolie tegen mijn migraine

Ik had al enige ervaring met het maken van wietolie van mijn buitenplanten. Maar gebruikte het eigenlijk alleen om high van te worden. Totdat ik Rick Simpson persoonlijk had ontmoet. In een gesprek met hem vertelde hij mij dat dagelijks één of meerdere lichtere dosissen nog meer effect kan hebben tegen de migraine en je niet high bent.

rick simpson

Hij vertelde mij ook dat het goed was om olie van buitenplanten te maken en ik het beste een Haze soort of een Kush soort kon gebruiken. Ik volgde zijn advies. Ik maakte olie van een Hazeplant en begon het te doseren op de manier die Rick Simpson mij had aangeraden.

wiet olie

Met succes, want door het op deze manier te gebruiken merkte ik dat mijn migraine aanvallen minder frequent en minder hevig waren. Iets wat het leven een stuk aangenamer maakt.

Het advies om een Haze of een Kush te nemen was naar mijn idee om een zo sterk mogelijke olie te kunnen maken. Maar dat had ik mis.

cannabis kokosolie

Welke wiet is goed tegen migraine?

Eerst dacht ik dat het de buitenwiet was, waardoor de aanvallen minder waren. Maar dacht ook aan de OG-Kush waar het mee begon. Deze was toch echt wel van een binnenkweek. Dus ging ik zelf op onderzoek uit. In het begin waren studies gericht op de werking van cannabinoïden tegen migraine. Met name CBD en THC. Deze spelen een grote rol is gebleken.

De meeste migrainepatiënten, ook ik, hebben het meeste baat bij een wietsoort met een hoog CBD gehalte en een middel tot hoog THC gehalte. Een CBD-THC ratio die past bij veel buitenwiet soorten. Maar hoe zat dat dan met die OG-Kush dacht ik steeds.

De laatste tijd zijn er steeds meer onderzoeken en studies naar de werking van terpenen in de cannabis. Dus ook op de werking tegen migraine. Hieruit blijkt dat de meeste migrainepatiënten, ook ik, gebaat zijn bij wietsoorten met een hoog gehalte van de terpenen:

 • Myrceen

 • Limoneen

 • Pineen 

 • Ocimeen

Dat de terpenen naast de cannabinoïden ook een grote invloed hebben op de uitwerking van cannabis begon voor mij steeds duidelijker te worden. Nadat ik dit ontdekte ben ik gaan uitzoeken welke wietsoorten veel van deze terpenen bevatten. Deze soorten zijn:

 • Haze soorten

Koop Kosher Haze cannabiszaden | Sirius

Bestel nu 'Super Silver Haze' (Green House Seed Co) | Sirius

Koop 'Northern Lights 5 X Haze' (Sensi Seed Bank) | Sirius

 

 • Diesel soorten

Koop nu Bruce Lemon Diesel (Super Sativa Seed Club) | Sirius

Koop Sour Diesel zaden online (Royal Queen Seeds) | Sirius

Blue Diesel Autoflower cannabiszaadjes - Koop online | Sirius

 

 • Sour soorten

Bestel 'Sour Zkittlez' cannabiszaden - Growers Choice | Sirius

Koop Sour Diesel zaden online (Royal Queen Seeds) | Sirius

Koop Strawberry Chemdawg OG zaden | Sirius

 

 • Kush soorten

Bestel Bad Azz Kush zaden | Sirius

Koop Flowerbomb Kush zaden - Strain Hunters | Sirius

Bestel zaadjes 'Dutch Kush' online | Sirius

 

Toen viel de puzzel in elkaar en werd het voor mij duidelijk. Het zijn stuk voor stuk mijn eigen favoriete soortjes. Dus had ik al onbewust een voorkeur voor wietsoorten die goed zijn tegen mijn migraine.

Mediwiet en migraine

Het gebruik van de medicijnen die normaliter voor migraine worden voorgeschreven had ik al eens met mijn huisarts besproken. Deze reguliere medicijnen zijn pijnstillers met kans op ernstige bijwerkingen en risico's op verslaving. Terwijl ik baat heb bij cannabis en dit voor mij geen risico oplevert. Behalve justitie, want de plant is nog steeds verboden.

Medicinale wiet

Op het internet las ik steeds meer studies en onderzoeken waar cannabis met succes werd ingezet voor de behandeling van migraine. In Nederland hebben we het BMC, Bureau voor Medicinale Cannabis. Dit is een overheidsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport die verantwoordelijk is voor de productie van cannabis voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden in Nederland.

Buiten de legale medicinale cannabis kunnen artsen, apothekers en ziekenhuizen er ook terecht voor vragen en informatie. Voor de patiënt is er ook veel informatie te vinden. Zo las ik in een informatiebrochure over medicinale cannabis voor artsen en apothekers dat er ervaringen zijn van artsen en patiënten voor een mogelijk klinisch effect op migraine. Mogelijk, omdat dit in Nederland nog niet officieel is vastgesteld. Terwijl onderzoeken in Canada en Israël al bewijzen dat cannabis wel degelijk een klinische effect heeft. 

De producent van medicinale cannabis

Op dit moment is het bedrijf Bedrocan de enige producent van legale medicinale cannabis in Nederland en is dit altijd geweest sinds de legalisering daarvan. Sinds 2003 produceert het bedrijf medicinale cannabis in opdracht van het BMC. Op hun site vond ik ook veel informatie omtrent het gebruik van medicinale cannabis. Ook met betrekking tot migraine. Bedrocan produceert vijf verschillende soorten wiet met elk een verschillende variatie aan cannabinoïden en terpenen. 

 • Bedrocan

 • Bedrobinol

 • Bediol

 • Bedica

 • Bedrolite

De medicinale cannabis van Bedrocan is te krijgen in de vormen:

 • Cannabis Flos, de gewone bloemtoppen zoals in de coffeeshop  

 • Cannabis Granulaat, cannabis gemalen zoals met een grinder

 • Cannabis Olie

 • Cannabis Zalf

legale cannabis olie

Wiet van de apotheek

Cannabis Flos en Granulaat van Bedrocan wordt op verzoek naar de apotheek gezonden en de patiënt kan het daar afhalen. De Cannabis Olie wordt niet zelf geproduceerd door Bedrocan. Dit wordt gedaan door apotheek Transvaal in Den haag.

Dit is de enige plek in Nederland waar in opdracht van het BMC de medicinale cannabis van Bedrocan wordt verwerkt tot medicinale cannabis olie. De patiënt kan de olie bij deze apotheek bestellen en deze wordt dan thuis gestuurd. Omdat zij de enige zijn die de olie produceren en verstrekken hebben ze een goed beeld van de gevallen waar de olie voor ingezet wordt en geven daar veel informatie over. 

Cannabis en mijn huisarts

Zelf ben ik verder gaan praten met mijn huisarts over het inzetten van cannabis tegen mijn migraine. Ik besefte dat het geen alledaags verzoek was en het viel me nog mee dat ik niet uitgelachen werd. Integendeel, zij pakte het zeer serieus op en gezien mijn situatie zou ik er zeker baat bij kunnen hebben.

En inderdaad was ik haar eerste patiënt die daadwerkelijk cannabis als medicijn zou krijgen. Ze vroeg aan mij dan ook om haar even de tijd te gunnen om uit te zoeken hoe ze dit moest regelen. Toen ik daarop antwoordde dat Bedrocan de producent is, BMC de verstrekker is en dat de Transvaal apotheek de olie maakt, zag ik dat bij haar een lampje ging branden. Een week later had ik mijn recept voor medicinale cannabisolie die geheel is afgestemd op de behandeling van migraine.

Heel veel consumenten die ik ken gebruiken cannabis als (zelf)medicatie. Ik zeg altijd, het is goed voor mijn welzijn. Wiet helpt mij en het recept voor medicinale cannabis zie ik dan ook als een erkenning daarvan.

Denk jij ook na over het gebruik van medicinale cannabis? Maak het dan bespreekbaar met je huisarts. Lees je goed in op de materie en geef duidelijk aan waarom jij medicinale cannabis wil gaan gebruiken. Vertel hoe het jou helpt en zorg dat je ook met voorbeelden kunt aantonen dat dat bij anderen ook het geval is.

Doe je huiswerk en ga goed geïnformeerd met de juiste argumenten naar je huisarts. Zo kom je niet over als iemand die alleen wiet op recept wil hebben.

Voor overige vragen over het zelf kweken van (medicinale) wiet, uitleg over terpenen en CBD, kun je terecht bij de klantenservice van Sirius.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Worlds best assorted online smartshop Uitstekend
4.9
Op basis van 5.411 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Onze fysieke Sirius Smart Shops zijn ook OPEN

in Roermond NL Hamstraat 15 
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A 
en Venlo NL Kleine Beekstraat 5

Hoe wil je de bestelling ontvangen? Maak hieronder je keuze
Kies eerst hoe je de bestelling wil ontvangen
Kies eerst een land van ontvangst
Selecteer je land:
Waarom vragen we dit?

Het is helaas niet mogelijk om ons gehele assortiment naar alle landen te sturen. Het is soms wel mogelijk om producten in verschillende pakketten te versturen.

Kies eerst een winkel
Kies een winkel:
Doorgaan
Deze keuze kan altijd nog aangepast worden in de winkelwagen.
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.