GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Een sterke trip met Magische Paddenstoelen en Cacao
In dit blog artikel
In dit blog artikel De geschiedenis van cacaoStimulerende effecten van cacaoNXT Phase Brown: capsules met een sterk cacao extractSterk psychoactieve effecten door cacao?Liefdes bonbons: lust opwekken met chocolade en afrodisiaca
Deel:

Een sterke trip met Magische Paddenstoelen en Cacao

Ik vertrek naar een onbewoond eiland en ik neem mee… Chocolade natuurlijk! Of nee… beter een cacaoplant, zodat ik mijn liefde voor deze goddelijke lekkernij kan blijven cultiveren. Wat zou jij op jouw onbewoond eiland willen hebben groeien? Cannabis? Of een hele rits Magische Paddenstoelen?

In dit blog duiken we in de wereld van chocolade, en de psychedelische link met psilocybine.

Zo zit het met mijn liefde voor chocolade

Ik ga er geen doekjes om winden: ik heb een chocoladeverslaving. Het is niet buitenproportioneel, ik heb het in de hand, maar toch verbaas ik mezelf soms over hoe belangrijk het voor me is om altijd chocolade voorhanden te hebben. Op dit moment woon ik ergens in de wildernis, ver verwijdert van een supermarkt. Zodra ik de kans krijg om naar het dichtstbijzijnde stadje te reizen, is het eerste dat in me opkomt: ‘ik moet chocolade kopen’. Het is belangrijker dan maandverband, shampoo of tandpasta. 

Mijn liefde voor chocolade zit er al van kinds af aan ingebakken. Met Pasen gingen er talloze chocolade eitjes doorheen. Met de jaren werd de chocolade die ik at steeds donkerder. Om eerlijk te zijn begon ik pure chocolade te kopen, omdat ik hier minder van snoepte. Zo’n melkreep van 100 gram kon ik met gemak in één keer verorberen, met spijt en een onnodige sugar rush tot gevolg. Pure chocolade daarentegen geeft me na een klein stukje al een verzadigt gevoel, waardoor ik er veel minder van nodig heb. Op dit moment kan ik intens genieten van chocolade die maar liefst 99% puur is. Hoe puurder de chocolade, hoe meer gezondheidsvoordelen eraan verbonden zitten en hoe fijner het effect. Want chocolade geeft van zichzelf een lichte buzz waardoor je je goed gaat voelen. Maar daarover later meer.

Als je zo’n zoetekauw bent, dat je enkel van melkchocolade houdt, kan ik je vertellen dat je maar voor de helft geniet. Echt waar! 

De geschiedenis van cacao

Wist je dat de oude Maya’s dol waren op cacao en eigenlijk de uitvinders zijn van chocolademelk? De Maya beschaving begint zo’n 2000 jaar voor Christus (al kan het ook nog eerder zijn) in wat nu modern Mexico, Guatemala en Belize is. 

De Maya’s zagen cacao als heilig (kan ik helemaal inkomen) en gebruikten haar tijdens vele rituelen en ceremonies. De cacaoboon werd tevens gezien als waardevol betaalmiddel. De Maya’s hadden geen munten, maar ruilden voornamelijk hun waren. Zo waren maïs, bonen en tabak gangbare ruilmiddelen. 

De Latijnse benaming voor cacao is Theobroma cacao en betekent letterlijk ‘voedsel van de goden’. Het was de Zweedse natuuronderzoeker Linnaeus die de naam bedacht in de zeventiende eeuw. Deze benaming werd geïnspireerd op de heilige aspecten die werden toegeschreven aan cacao door de inheemse volkeren van Midden-Amerika. 

Er is een mythisch verhaal van de Azteken, dat de goden en cacao met elkaar verbindt. De Azteken waren een volk dat haar beschaving had tussen 1300 en 1521 in huidig Mexico. Het verhaal luidt als volgt:

Eén van hun belangrijkste goden, Quetzalcoatl, stal een cacaoboom in het paradijs, dat eigendom was van de zonen van de Zon. Vervolgens daalde de god naar de aarde, via een straal van de morgenster en gaf cacaobonen (cacahuatl) aan de mensen van Mexico. Quetzalcoatl leerde de vrouwen (niet de mannen) hoe ze de bonen moesten roosteren en pletten, om er een drank mee te maken die kennis en wijsheid schonk. 

Ook voor de Azteken was cacao dus zeer waardevol. Er werd gezegd dat 100 cacaobonen gelijk stonden aan één slaaf. Met 10 cacaobonen kon je een konijn kopen. 

Stimulerende effecten van cacao

Het eten van chocolade is een plezier. Het zal niet de eerste keer zijn dat je een stukje als troost in je mond stopt, wanneer je verdrietig bent. Of je biedt je geliefde een bonbon aan, als waardering en blijk van genegenheid.

Er is echter meer aan chocolade dan enkel de smaak die blij en gelukkig maakt. Cacao bevat het stofje theobromine (waar je de Latijnse benaming Theobroma in terug kunt vinden), dat qua chemische structuur sterk lijkt op cafeïne. Tevens bevat cacao kleine hoeveelheden cafeïne.

Het eten van cacao geeft onder andere energie, samen met een prettige, warme buzz. Theobromine zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden, zodat er meer bloed naar onder andere het hart gepompt wordt. 

Deze aangename psychoactieve effecten zijn voornamelijk merkbaar met sterke cacao extracten. Zelf kan ik het eten van een stukje pure chocolade, of een sterke cacaodrank aanbevelen.

Anandamide, het gelukzaligheid molecuul in chocolade en cannabis

Dit molecuul speelt in een rol bij depressies, pijnbeleving, hongergevoel, geheugen en vruchtbaarheid. Anandamide komt van het woord ‘ananda’ en dit betekent in het Sanskriet ‘gelukzaligheid’. 

Ons lichaam bevat op verschillende plekken receptoren, die bepaalde specifieke moleculen kunnen ontvangen. Wanneer deze moleculen worden opgenomen, vindt er een bepaalde reactie plaats. Je kunt de receptoren zien als sloten en de moleculen als sleutels. De moleculen die op de receptoren passen worden in het lichaam aangemaakt, maar kunnen ook van buitenaf komen. 

Een voorbeeld hiervan is morfine: Deze stof wordt door bepaalde opiaatreceptoren in ons lichaam opgenomen en zorgt voor een sterk pijnstillend effect. Later ontdekte men dat het lichaam zelf een molecuul aanmaakt dat sterk lijkt op morfine. Echter is morfine vele malen verslavender dan haar lichaamseigen weerspiegeling.

Zo ook met anandamide: Deze lichaamseigen stof wordt opgenomen door bepaalde receptoren in ons lichaam die bijdragen aan een gelukzalig gevoel. In 1988 ontdekte men dat deze receptoren THC (tetrahydrocannabinol) in zich opnemen. Het lichaam neemt probleemloos het bestanddeel uit cannabis in zich op via deze zogenaamde ‘gelukzaligheid receptoren’. Het lichaamseigen stofje dat als sleutel hierbij hoort werd in 1992 door de Israëlische wetenschapper Raphael Mechoulam ontdekt. Hij en zijn team doopten het molecuul ‘anandamide’. 

Anandamide wordt aangemaakt in delen van de hersenen die te maken hebben met geheugen en hogere denkprocessen. Men is het erover eens dat de stof een andere belangrijke rol speelt, naast het brengen van ‘bliss’, of gelukzaligheid. Tevens geeft de stof niet de high, die je door cannabis krijgt. Dit omdat anandamide snel afbreekt. 

Donkere chocolade bevat drie bestanddelen die qua structuur sterk lijken op anandamide. Ook zit er iets in chocolade dat de afbraak van anandamide in het lichaam lijkt af te remmen. Zo blijft er dus meer van dit molecuul in je systeem waardoor je een gelukzalig gevoel krijgt!

NXT Phase Brown: capsules met een sterk cacao extract

Sirius verkoopt NXT Phase Brown, een smartshop supplement met een sterk geconcentreerd puur cacao extract.

De effecten van deze capsules zijn opwekkend en geven een aangenaam, tintelend en warm gevoel, dankzij theobromine.

Sterk psychoactieve effecten door cacao?

Toen de Spanjaarden met cacao in aanraking kwamen, beschreven ze de effecten als zeer sterk psychoactief. Sahagún beschreef de effecten als volgt: “Wanneer men grote hoeveelheden drinkt van deze cacao, zeker wanneer het nog groen en zacht is, wordt men dronken, raakt onder invloed, wordt duizelig en verward. Wanneer men normale hoeveelheden drinkt wordt men gelukkig, voelt zich opgewekt en verfrist en heeft motivatie. Vandaar dat men zegt: 'Ik neem cacao. Ik bevochtig mijn lippen. Ik verfris mezelf'.”

Deze beschrijving van de zeer sterk psychoactieve effecten van cacao duiden op de combinatie met psychedelica. Cacao werd door deze inheemse volkeren vaak gecombineerd met psilocybe paddenstoelen, Datura, DMT en vele andere psychoactieve middelen. Dit weten we dankzij de verschillende kunstwerken en voorstellingen die nog over zijn gebleven na de Spaanse verovering, waarbij cacaobonen naast verschillende psychedelica zijn afgebeeld.
 


Cacao en psilocybine gaan ook goed samen, daar waren de Azteken en Maya’s zich al honderden, misschien wel duizenden jaren van bewust.

Liefdes bonbons: lust opwekken met chocolade en afrodisiaca

Cacao staat al lang bekend als lustopwekker. De heerser der Azteken, Moctezuma II, dronk wel 50 cacaodranken op een dag, alvorens hij met zijn harem het bed in dook. 

Ook tegenwoordig wordt cacao geassocieerd met seksueel genot. Misschien heeft het te maken met de decadentie van vet en suiker, en de sensaties die het eten van chocolade opwekt. Ook het verwijden van de bloedvaten zal een rol spelen, aangezien dit voor meer gevoeligheid en een warm gevoel zorgt. Je kunt het zeker sensueel noemen. 

Liefdes bonbons van Chocolate Love Factory zijn zoet, romig, zacht en melkig. Niet het soort chocolade waar ik het dit blog over heb. Ondanks dat deze bonbons een minder sterke cacao buzz zullen geven dan NXT Phase of pure chocolade, hebben ze het voordeel dat er extra plantenextracten aan zijn toegevoegd van lustopwekkende kruiden. Voorbeelden hiervan zijn Damiana, Muira Puama en Blauwe Lotus.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.232 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.