GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Curen van biologische cannabis op de juiste manier
In dit blog artikel
In dit blog artikel Het nut van het curenWanneer begin je met het curenHoe pak je het aanOptimaliseer het proces Kortom
Deel:

Curen van biologische cannabis op de juiste manier

Na het drogen van je zelf gekweekte cannabis zit het er nog niet op. Om de oogst naar een hoger level te brengen, laat men na het drogen de cannabis curen. Dit proces blijft vaak onderbelicht, maar is een zeer belangrijk gedeelte van het kweken van cannabis van hoge kwaliteit. Bij het curen nemen we de tijd om de toppen op smaak te laten komen en ze klaar te maken om voor een langere tijd op te kunnen slaan. Zodat je ook na een tijdje nog net zo lekker van jouw cannabis kan genieten.

Het nut van het curen

Curen is het rijpen van cannabis en het laatste gedeelte van het proces na het oogsten en het drogen. Zie het zoals kaas, ham of wijn die nog op smaak moet komen. De losse toppen worden in een luchtdichte pot of container langzaam gedroogd tot de juiste luchtvochtigheid is bereikt. Bij de juiste luchtvochtigheid is de cannabis niet té droog maar ook niet te vochtig, waardoor er geen kans op schimmel bestaat tijdens de opslag. Door de afgesloten ruimte blijven terpenen en cannabinoïden goed behouden tijdens het afrijpen. Het vergt natuurlijk wel wat geduld. Het liefste zou je gelijk lekker willen gaan consumeren. Natuurlijk, je hebt zoveel liefde, geduld en energie in het kweken gestopt en nu is het eindelijk geoogst en gedroogd. Maar pas geoogste wiet is niet lekker rookbaar en heeft weinig smaak. Door een paar weken op de juiste manier te curen, maak je van goede cannabis een heerlijk rookbaar wietje. Bij het curen wordt onder andere het chlorofyl (het bladgroen) in de cannabis afgebroken. Deze wordt daardoor zachter van smaak. Het heeft ook invloed op het branden van je joint. Dit gaat veel geleidelijker. Tijdens het curen voorkom je dat er te veel terpenen vervliegen en uit de toppen ontsnappen. De terpenen zijn de aromatische stoffen die de geur en smaak van de cannabis bepalen. De cannabis wordt dan mossig en muf. Bij het maken van extracten is het proces van curen niet zo belangrijk, omdat hier de cannabis meteen wordt verwerkt. Hierbij neemt men alleen de trichomen, de harsklieren met de werkzame stoffen. Ze worden van de plant gescheiden en de rest van het plantmateriaal wordt niet gebruikt. Maar voor lekkere rookbare toppen die je langer wilt bewaren, is het zeker aan te raden om dit te doen.

Malana Bomb Auto cannabis

Wanneer begin je met het curen

Wanneer de toppen zijn gedroogd en ze komen goed door de rook- en knaktest, zijn de toppen droog genoeg om ze op te bergen. De luchtvochtigheid om met het curen te beginnen ligt tussen 60% - 65%. Het beste is dit te meten met een kleine hygrometer die je samen met de toppen in de pot stopt. Laat de pot een paar uur dicht en lees het vochtigheidspercentage af. Is dit hoger dan 65%, dan is de cannabis nog te nat om te curen. Laat dan de pot of container open staan zodat de toppen verder aan de lucht kunnen drogen. Let hierbij op dat de luchtvochtigheid van de omgeving lager is. Vooral in het najaar, bij een buitenoogst, is de vochtigheid in huis vaak hoog. Maar zoals gezegd, is de vochtigheid van de cannabis tussen de 60% - 65% dan is het droog genoeg om de pot luchtdicht af te sluiten. De kans op schimmel is nu niet meer aanwezig en het curen kan gaan beginnen.

Hoe pak je het aan

Het curen en opslaan van de cannabis toppen doe je het beste in een afsluitbare pot of container van glas of metaal. Gebruik bij voorkeur geen plastic non-food materiaal, dit kan een geur en smaak afgeven of zelfs giftig zijn. Neem brede potten, zodat de toppen veel ruimte hebben en zet ze in het donker. Dit omdat licht invloed heeft op THC, waardoor de cannabis minder potent wordt. Een stalen RVS container is ideaal om lichtdicht te kunnen opslaan. Maar als je een donker plekje hebt, zijn weckpotten verreweg de makkelijkste en goedkoopste manier. Om cannabis te roken is de ideale vochtigheid 62%. Met een kleine hygrometer in de pot kan je dit eenvoudig meten. Deze kleine maar zeer handige metertjes zijn makkelijk via het internet te bestellen. Om snel en simpel de ideale luchtvochtigheid te halen en te behouden maak je gebruik van de Integra Boost zakjes. Maar daarover later meer. De combinatie van een kleine hygrometer en de zakjes is het meest nauwkeurig. Maak de pot niet te vol, driekwart is genoeg om de toppen goed de ruimte te kunnen geven. Door elke dag een keer lichtjes te schudden en te draaien met de pot, voorkom je dat de toppen aan elkaar blijven plakken. Door de afgesloten ruimte zullen de terpenen uit de cannabis minder snel vervliegen en behouden blijven. Eenmaal in een pot zullen de toppen in het begin nog uitdampen. Dit uitdampen kan ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in de pot weer stijgt. Laat daarom elke dag na het opschudden de deksel van de pot een kwartier open staan gedurende één tot twee weken. Je zult na die tijd merken dat de cannabis beter ruikt en lekkerder smaakt. Als in de gesloten pot de luchtvochtigheid stabiel blijft rond de 62%, dan kan de pot voor langere tijd gesloten blijven en donker opgeborgen worden.

Integra Boost

Optimaliseer het proces 

Het optimale en ideale vochtigheidspercentage voor jouw cannabis toppen is het eenvoudigst te krijgen en te behouden met de zakjes van Integra Boost. De zakjes zijn in verschillende maten verkrijgbaar, dus makkelijk aan te passen aan de hoeveelheid cannabis. Ook komen ze in twee vochthoeveelheid varianten, 55% en 62%. De Integra Boost zakjes voeg je toe aan je cannabis opslag. Het gepatenteerde systeem van de zakjes neemt alleen vocht op of geeft alleen vocht af om het vochtigheidspercentage dat op het zakje vermeld staat, te handhaven. De zakjes zijn voor 99% biologisch afbreekbaar en bevatten geen gifstoffen. De zakjes zijn daarom ook geschikt voor andere kruiden en specerijen. Als de cannabis in de pot nog erg vochtig is, gebruik je het beste de eerste dagen de Integra Boost 55%. Hou dan de hygrometer goed in de gaten. Op deze manier zal het vochtigheidspercentage sneller dalen. De Integra Boost 62% houd cannabis voor langere tijd op het het ideale vochtigheidspercentage. Hiermee bevorder je het curen en bovendien nog makkelijker en sneller ook.  

Kortom

Curen brengt je cannabis gecontroleerd naar de juiste vochtigheid. Het haalt de aromatische stoffen naar boven wat de geur en smaak van de cannabis op langere termijn bevordert. Daarbij helpt het zoveel mogelijk om de kracht en potentie van de plant te behouden. Een goed curing proces draagt bij aan een superieure oogst. 

Cannabis die ge-cured is:

  • is lekkerder van geur én smaak. 

  • is potenter.

  • is aangenamer om te roken. De rook is zachter en smaakt minder scherp in de keel.

  • bevat meer gestabiliseerde cannabinoïden. Je voorkomt hiermee dat de cannabis slecht valt, met paranoia, angst etc. tot gevolg. 

  • bevat minder chlorofyl, wat ook de geur en smaak bevorderd. 

  • brandt beter in een joint, dit is te merken aan een lichte, witte kleur van de as.

  • geeft veel minder kans op hoofdpijn bij consumptie, in tegenstelling tot verse wiet.

  • kan niet gaan schimmelen tijdens de opslag.

  • kan voor een langere periode worden opgeslagen. 

Als je het curen een beetje zorgvuldig en met de juiste middelen doet, zul je zien dat je je oogst naar een hoger level brengt.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Worlds best assorted online smartshop Uitstekend
4.9
Op basis van 5.064 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Onze fysieke Sirius Smart Shops zijn ook OPEN

in Roermond NL Hamstraat 15 
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A 
en Venlo NL Kleine Beekstraat 5

Hoe wil je de bestelling ontvangen? Maak hieronder je keuze
Kies eerst hoe je de bestelling wil ontvangen
Kies eerst een land van ontvangst
Selecteer je land:
Waarom vragen we dit?

Het is helaas niet mogelijk om ons gehele assortiment naar alle landen te sturen. Het is soms wel mogelijk om producten in verschillende pakketten te versturen.

Kies eerst een winkel
Kies een winkel:
Doorgaan
Deze keuze kan altijd nog aangepast worden in de winkelwagen.
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.