GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Mijn allereerste eigen gekweekte wietplant(je)
In dit blog artikel
In dit blog artikel Naar de coffeeshop of zelf wiet kweken?Een goede voorbereiding op cannabis kweken is het halve werkHoe weet je het verschil tussen sativa en indica?Uiterlijke verschillen tussen sativa en indicaHet oogsten van mijn eerste cannabisplantje
Deel:

Mijn allereerste eigen gekweekte wietplant(je)

Toen ik voor het eerst in mijn leven een jointje rookte, duurde het niet lang voor ik verkocht was. De psychedelische ervaring waarin de wereld een bepaalde magie kreeg en ik ineens details opmerkte die ik in mijn nuchtere staat niet zo opmerkte, zoals bijvoorbeeld tijdens het luisteren naar muziek, of het bekijken van een film, viel ten zeerste in de smaak. Al vrij snel besloot ik dat wiet wel iets was waar ik geld aan wilde uitgeven.

Naar de coffeeshop of zelf wiet kweken?

Ik zat in die tijd nog op de middelbare school en was meestal blut. Vandaar dat ik wiet maar sporadisch in mijn bezit had en meestal alleen kon meegenieten met vrienden, die er nooit verlegen om zaten. Zij kweekten namelijk hun eigen planten. In die tijd leek me dat onbegonnen werk, je moest er waarschijnlijk heel veel verstand van hebben en daar voelde ik me in die tijd niet tot in staat. Toen ik eindelijk een vast baantje had en wat geld verdiende, ging een groot deel van mijn loon naar tabak en wiet. Achteraf gezien heb ik behoorlijk wat uitgegeven in de coffeeshop, voor ik goed en wel besefte dat ik beter af was met wiet van eigen kweek (of die van mijn vrienden). Nog veel later besefte ik pas dat ik tabak helemaal niet nodig had om te kunnen genieten van cannabis, in tegendeel zelfs! Het psychoactieve en medicinale effect van cannabis is vele malen interessanter zonder de bedwelmende, verslavende en giftige toevoeging van tabak. Mijn cannabis-kwekende vrienden verklaarden me voor gek, dat ik niet zelf een plantje had, terwijl ik nota bene zo van tuinieren hou! Ik denk dat ik stiekem een beetje faalangst had, bang om het fout te doen en te investeren in iets dat toch zou mislukken. 

Een goede voorbereiding op cannabis kweken is het halve werk

De lente was weer in aantocht waarop ik wist: nu zou ik ongeveer moeten beginnen met kweken. Ondertussen was ik wel begonnen met wat tomatenplantjes en waterkers. Het plezier dat ik haalde uit kweken was groot, dus waarom geen wietplant? Toen een volgende lente aanbrak, besloot ik dat het tijd was om mijn eerste wietzaadje te kopen. Toen ik het ook daadwerkelijk in uitvoer bracht, waren er alweer heel wat weken verstreken en bleek ik aan de late kant te zijn. In de winkel duizelde het me: wat voor soortje zou ik in godsnaam kiezen? Ik besefte dat ik nog heel wat te leren had over verschillende cannabis-variëteiten. De ene soort deed me nog meer watertanden dan de andere… De verkoper liet me rustig bladeren en me verlekkeren aan de verschillende beschrijvingen. Uiteindelijk kon ik door de bomen het bos niet meer zien en besloot te gaan voor een ‘typische’ soort: Amnesia Haze. Ook in de coffeeshop ging ik hier standaard voor, net zoals je op restaurant maar een pizza besteld, omdat je weet dat je dan altijd goed zit. Ik had een fout gemaakt: de kleine lettertjes waren me volledig ontgaan: Amnesia Haze was niet zo geschikt voor iemand die nog geen groene vingers had en vooral niet de juiste omgevingsfactoren kon verzorgen, zoals heel veel zonlicht (een tuin op het zuiden is sterk aanbevolen), genoeg ruimte… Eenmaal thuis gekomen, bleek ik niet helemaal voorbereid te zijn. Ik vond geen geschikt potje, wist niet goed welke aarde ik moest gebruiken en had er niet bij stilgestaan dat ik alleen binnen in huis plaats had. Uiteindelijk ontdeed ik een klein basicilumplantje van zijn kweekbakje en stopte hier het zaadje in. Dit zette ik vervolgens op de vensterbank en vergat het toen. De eerstvolgende keer dat ik ging kijken was de aarde zodanig uitgedroogd, dat er kleine scheurtjes in waren ontstaan. Toen ik na nog een week wachten geen enkel teken van leven zag, wist ik dat ik het verpest had. Onmiddellijk rende ik de stad in om een nieuw zaadje te kopen - veel te laat natuurlijk. De verkoper raadde het me ten zeerste af nu nog te proberen een plantje te kweken. Ik smeekte hem om me toch wat advies te geven. Nu ik eindelijk had besloten om aan het kweekavontuur te beginnen, kon ik niet accepteren dat ik nog een heel jaar zou moeten wachten. Ik koos de allersnelstgroeiende autoflower die ik kon vinden: Quick One van Royal Queen Seeds. In twee maanden tijd zou ik haar kunnen oogsten, vanaf het moment dat ik haar in de grond stak. 

Hoe weet je het verschil tussen sativa en indica?

Deze keer bereidde ik me beter voor. Ik had gekozen voor een snelgroeiende Autoflower met een indica-dominant profiel van 60%. Indica is een cannabis geslacht dat op verschillende manieren verschilt van haar zusje sativa. Hoewel er tegenwoordig wel wat discussie plaatsvindt wanneer deze vergelijkingen worden gemaakt. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat sativa eerder psychedelische is en een meer ‘creatieve’ high veroorzaakt. Ook zou je er meer energie van krijgen en is ze niet zo geschikt voor mensen die last hebben van angsten. In tegenstelling tot indica, die dan weer veel meer kalmerend werkt en het typische ‘vast geplakt zitten aan de bank’-effect veroorzaakt waarin je het liefst gekke muziek wilt luisteren, wilt knuffelen en chai-thee wilt drinken met veel honing. Huidig onderzoek laat echter blijken dat de verschillen tussen cannabis veel minder liggen aan het feit of ze tot indica of tot sativa behoren, maar voornamelijk gebaseerd zijn op hun chemisch profiel: de combinatie van onder andere terpenen en cannabinoïden die samen voor een specifiek effect zorgen. Over deze twee soorten inhoudsstoffen van cannabis is momenteel veel te doen. Ook in de wereld van CBD gaat het nu steeds meer over de aromatische stofjes (terpenen) die een therapeutische effect kunnen uitoefenen op lichaam en geest. Denk aan ontspanning of juist energie, het wegnemen van migraines, het verlichten van gewrichtspijn etc… Daarbovenop komt dan het effect van bijvoorbeeld cannabidiol, de hoeveelheid THC aanwezig in de toppen enzovoort. Nu is het voor een beginner natuurlijk gemakkelijker om een duidelijke scheidslijn te kunnen maken tussen de kalmerende indica en de opwekkende sativa en dan de middellijn van de zogenaamde ‘hybride’ soorten (ongeveer 50% indica en 50% sativa). Als je echter dieper duikt zie je dat het niet zo simpel is. Qua effect kan een sativa net zo goed een angstremmende en kalmerende werking hebben. Een indica-soort kan net zo goed energie geven en je eerder high dan stoned laten voelen. Hopelijk wordt er in de toekomst nog meer nadruk gelegd op de specifieke inhoud van een variëteit en kunnen gebruikers aan de hand daarvan een keuze maken die het beste bij hen past. 

Uiterlijke verschillen tussen sativa en indica

Nu hebben we het enkel gehad over de inhoudelijke verschillen tussen sativa en indica. Als kweker is er wel een duidelijk verschil tussen de twee. 

Indica

  • Komt oorspronkelijk uit subtropisch gebied (Marokko, Centraal-Azië, Noord-India, Nepal)
  • Blijft compact van vorm
  • Heeft brede bladeren met korte vingers
  • Ze heeft een relatief korte bloeitijd

Sativa

  • Kan omt uit tropisch gebied, rond de evenaar. Ze houdt van extra veel zon en warmte
  • Ze groeit lang en slungelig. Dit staat zo in haar genen geprent, omdat ze in haar natuurlijke habitat bijvoorbeeld in een jungle moet vechten om zonlicht.
  • Ze kan gemakkelijk 3 meter hoog worden in de volle grond
  • Haar bladeren zijn lang en dun
  • Ze heeft een lange bloeitijd

Als beginnende kweker is het meestal fijner om met een indica- (dominante) soort te beginnen. Ook commerciële (indoor) kwekers gaan sneller voor indica, omdat haar groei compact blijft en ze dus minder ruimte in beslag neemt en enorme oogsten kan genereren. Sativa, het slanke zusje met de lange vingers, kan enorm de hoogte inschieten en werpt over het algemeen wat minder vruchten af. Voor echte cannabis connaisseurs is het natuurlijk super interessant om sativa te kweken. De meeste soorten zijn hoe dan ook een combinatie van sativa en indica, om het beste van beide werelden met elkaar te verenigen. Een goede vriend van mij heeft er een persoonlijke queeste van gemaakt, op zoek te gaan naar de puurste sativa-soorten. Hij heeft dan ook genoeg ervaring en weet wat hij doet! Het gaat hem niet zozeer om enorme opbrengsten, maar meer om unieke smaken die je niet zo vaak tegen komt. Als ik een joint rook van zijn wiet is het elke keer weer een verrassing van smaak en effect. De ene keer mierzoet met tropisch fruit, dan weer een effect en smaak alsof ik door een stil dennenbos loop, dan weer zijdezacht en heel subtiel.

Het oogsten van mijn eerste cannabisplantje

Als groentje was dit toekomstmuziek en was ik al lang blij dat ik Spongepots had gekocht. Hierin stopte ik het zaadje, volgens de beschrijving, en maakt het vochtig. Na een dag wachten ontkiemde het zaadje en zag ik een allerkleinst sprietje verschijnen. Het voelde bijna aan alsof ik een baby had gekregen. Ik was blij en besloot haar zo goed als ik kon te verzorgen. Tips vroeg ik her en der en stukje bij beetje begon ik te leren. Ik verhuisde het plantje naar een grote kweekpot en kocht kweekvoeding. Ik maakte ruimte in mijn achtertuintje en gaf haar daar een mooi plekje. Omdat er niet veel licht bij kwam en ik veel te laat begonnen was met kweken, bleef ze maar klein van stuk. Toch was dit mijn eerste stap in het succesvol worden zelf cannabis planten te kweken. Al doende leert men!

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.254 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.