GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Hoe bewaar je Wiet en andere Cannabisproducten?
In dit blog artikel
In dit blog artikel Bewaren en op smaak brengen van wietWat gebeurt er met de terpenen?Wiet donker bewarenWiet bewaren in glas of plastic?De juiste vochtigheid en temperatuur voor cannabisWiet knipafval bewarenCannabis voor langere tijd bewarenWiet en wietzaden bewaren in de koelkastWiet bewaren voor onderweg
Deel:

Hoe bewaar je Wiet en andere Cannabisproducten?

Ik hou van smakelijke cannabis. Ik kan enorm genieten van de geur en de smaak ervan. Misschien is dit voor mij belangrijker dan hoe high ik ervan word. Om je wiet op smaak te brengen en die te behouden is het van belang hoe en waar je het bewaard. In deze blog vertel ik je hoe je wiet lang goed houd, cured en bewaard.

Cannabis kweken voor eigen consumptie heeft vele voordelen. Je kunt de wietzaadjes van jouw favoriete strains kiezen. Als je zelf biologisch kweekt, weet je wat je consumeert. Vrij van pesticiden, dus kun je het veilig roken, eten of op een andere manier verwerken. Maar consumeer op een verandwoorde manier.

Heb je een paar cannabisplanten buiten in de tuin of kweek je binnen in een tent met een lamp? Dan heb je altijd een voorraadje heerlijke wiet tot je beschikking.

paradise seeds

Bewaren en op smaak brengen van wiet

Of je nu binnen of buiten oogst maakt niet uit. Wanneer de wiet droog is moet het verpakt worden om verder te kunnen curen. De wiet moet op smaak komen.

Chlorofyl is de stof in de plant die zorgt dat de wietplant groen is. Bij het drogen zal een groot gedeelte van deze stof afgebroken worden, maar heeft nog een tijdje nodig voordat het grotendeels uit de toppen verdwenen is. Misschien is het je wel eens opgevallen dat je cannabis het lekkerste is 2 à 3 maanden na de oogst. De afbraak van chlorofyl is hier één van de oorzaken van. 

cbdg cannabis

Verse wiet is niet alleen sterk in de keel, maar ook sterk in het hoofd. Verse wiet bevat een hoge concentratie THCA. Deze stof wordt bij verhitting omgezet in THC. THCA zal na een tijdje omgezet worden naar CBCA en CBDA. Na verhitting worden deze omgezet in CBC en CBD Het effect en de uitwerking is dan ook veel meer uitgebalanceerd wanneer het een tijdje heeft gecured. 

Wat gebeurt er met de terpenen?

Een andere oorzaak dat je wiet beter smaakt en een ander effect heeft na het een tijdje bewaard te hebben, zijn de terpenen van de cannabis. De aromatische stoffen geven de geuren en de smaak aan de cannabis. Deze wil je zoveel mogelijk bewaren. Lastig, want de meeste terpenen zijn vluchtig en zullen na verloop van tijd uit de wiet ontsnappen.

Laat maar eens een topje in de open lucht liggen. Je zult zien dat het topje uitdroogt en niet lekker meer ruikt. Het gaat uiteindelijk zelfs muf ruiken. Door je wiet luchtdicht te verpakken, voorkom je dit. 

terpenen olie

Wiet donker bewaren

Licht heeft een grote invloed op de werkzame stoffen in cannabis. In het licht zal THCA zich sneller omzetten in andere cannabinoïden.

Hoe minder THCA de wiet bevat, des te minder THC blijft er over. Uiteindelijk wordt de wiet een stuk minder potent en zal het effect een stuk milder zijn. Een Stashbox is ideaal om kleine hoeveelheden wiet licht- en luchtdicht op te bergen.

stash box

Wiet bewaren in glas of plastic?

Voordat je cannabis gaat verpakken, zul je erop moeten letten hoe vochtig het is. Is je wiet te nat, dan bestaat de kans dat het gaat schimmelen.

Is de wiet al veel te droog bij het verpakken zal dit de smaak van de wiet nadelig beïnvloeden. Je kan wiet bevochtigen met een vochtsteen of een himudifire. Maar het is jammer als het leed al is geschied. Er is dan al veel uit de cannabis verloren.

Cannabis bewaren in plastic zakken of plastic bakken is af te raden. Het beste om je cannabis te bewaren is in glazen potten. Bijvoorbeeld in weckpotten of mason jars. Glas geeft geen geur- en anderen stoffen af aan de wiet en de potten zijn makkelijker schoon te maken.

De hars van de toppen gaat zich na verloop van tijd vastzetten in de kunstof en is moeilijk te reinigen. Uiteindelijk wordt het te vies om nog het te gebruiken. Een paar grote lege potten van de jam of mayonaise zijn perfect om te recyclen en te gebruiken voor het opslaan van wiet; 

De juiste vochtigheid en temperatuur voor cannabis

Als je cannabis op een goede manier gedroogd hebt en in potten hebt verpakt, ga je het vochtgehalte in de potten controleren en regelen. Met een kleine hygrometer in de pot lees je de luchtvochtigheid in de pot makkelijk af. Tussen de 55% en 62%, dan zit je goed.

Is de wiet nog te nat, dan laat je de pot nog even open staan. Om daarna de juiste vochtigheid te handhaven gebruik je het beste de zakjes van Integra Boost. De ideale temperatuur om wiet te bewaren is rond de 16 graden. De werkzame stoffen blijven zo het best behouden.

integra boost

Wiet knipafval bewaren

Bij het knippen van de toppen knip je alle overtollige bladeren weg van de toppen. De kleine suikerblaadjes, waar nog allemaal trichomen op zitten, gooi je niet weg. Daarom spreek ik dan ook liever over trim dan over afval. Omdat de suikerblaadjes nog zoveel trichomen, dus werkzame stoffen, bevatten is het ideaal om extracten, wietthee of wietboter ervan te maken.

Cannabis voor langere tijd bewaren

Wil je wiet een lange tijd bewaren, stop het dan in de vriezer. Net zoals je dat met groente en fruit doet. Zorg dan wel dat de wiet op de juiste manier gedroogd is en luchtdicht verpakt is. Als het luchtdicht is verpakt komen er ook geen nare geurtjes vrij.

Wiet bewaren in een strijkzak is dan ook een goede manier. Wanneer je de zak open knipt om er iets uit te halen, kan je hem met een strijkijzer weer dicht strijken. Deze zakken worden veel gebruik voor voedsel opslag. Gripzakken kunnen ook, maar let hierbij wel op een goede sluiting.

Ziplock zakjes voor kleine hoeveelheden zijn wel handig. Je kunt ze ook nog hergebruiken. Wiet vacuüm bewaren gebeurt ook veel. Ook hiervoor zijn speciale vacuumzakken en vacuumpotten te krijgen.

ziplock bag

Wiet en wietzaden bewaren in de koelkast

Wietzaadjes bewaren in de koelkast is het beste. Hierin kan je ze jaren bewaren en neemt hun kiemkracht nauwelijks af. Bewaar cannanbiszaden niet in de vriezer. Het kan wel, maar eenmaal ontdooid zul je ze meteen moeten gaan gebruiken. Want bij opnieuw invriezen verliezen de wietzaadjes hun kiemkracht en zullen niet of nauwelijks ontkiemen.

Hoe wietzaadjes bewaren? Gewoon in hun orginele verpakking. Zolang er geen vocht bij komt is het goed.

Ook het bewaren van hasj en bewaren van concentraten doe je het beste in de koelkast. De oliën hierin zijn dan minder vloeibaar en minder vluchtig. Je dry-shift hasj, je ice-o-lator hasj, je rosin, je BHO of elk ander concentraat blijft erin veel langer lekker in een siliconenpotje.

siliconen potje

In koude toestand is het ook nog eens makkelijker om het concentraat te verwerken in een joint of dab.

Wietstekken bewaren doe je ook in de koelkast. Ja, ook dit kan. Als je stekken van je favoriete plant hebt gesneden plaats je ze in een gripzak. Met een plantenspuit maak je de binnenkant een beetje nat zodat de stekken vochtig blijven.

Op deze manier gaan de stekken in een soort pauze en kan je ze 1 à 2 maanden in de koelkast bewaren. Daarna kunnen ze de propagator in om te wortelen, zodat ze later weer uit kunnen groeien tot prachtige planten. 

Wiet bewaren voor onderweg

Een wiet joint bewaren voor onderweg is best handig. Je neemt je joint het beste mee in de Saverette. Hierdoor knikt of kreukt hij niet. Als je even genoeg hebt van je jointje, laat je het uitgaan en bewaart de rest in de Saverette voor later.

Helemaal in stijl ga je met de Gorilla Bag. Zo neem je je aansteker, je vloei en tips en je grinder overal discreet mee naar toe.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Worlds best assorted online smartshop Uitstekend
4.9
Op basis van 5.034 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Onze fysieke Sirius Smart Shops zijn ook OPEN

in Roermond NL Hamstraat 15 
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A 
en Venlo NL Kleine Beekstraat 5

Hoe wil je de bestelling ontvangen? Maak hieronder je keuze
Kies eerst hoe je de bestelling wil ontvangen
Kies eerst een land van ontvangst
Selecteer je land:
Waarom vragen we dit?

Het is helaas niet mogelijk om ons gehele assortiment naar alle landen te sturen. Het is soms wel mogelijk om producten in verschillende pakketten te versturen.

Kies eerst een winkel
Kies een winkel:
Doorgaan
Deze keuze kan altijd nog aangepast worden in de winkelwagen.
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.